• Tartalom

29/2005. (BK. 15) BM utasítás

29/2005. (BK. 15) BM utasítás

a terrorizmus elleni fellépés egységes végrehajtására*

2005.08.15.
A Magyar Köztársaság területén a terrorcselekmények megelőzése, a terrorizmus elleni fellépés általános feladatainak egységes végrehajtására – figyelemmel a terrorizmus elleni fellépés általános feladatainak egységes végrehajtására – figyelemmel a terrorizmus elleni küzdelem aktuális feladatairól szóló 2112/2004. (V. 7.) Korm. határozat mellékletét képező Terrorizmus Elleni Nemzeti Akciótervben foglaltakra – kiadom az alábbi
utasítást.
1. Az utasítás hatálya kiterjed:
a) a Belügyminisztérium (a továbbiakban: BM) központi igazgatás érintett szerveire, illetve
b) az Országos Rendőr-főkapitányság (a továbbiakban: ORFK), a Határőrség Országos Parancsnokság (a továbbiakban: HOP), a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (a továbbiakban: BM OKF), a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (a továbbiakban: BÁH) szerveire (a továbbiakban együtt: az utasítás hatálya alá tartozó önálló belügyi szervek).
2. A terrorfenyegetettség jellemzőihez igazodóan az elrendelésre kerülő különböző készenléti fokozatok (a továbbiakban: fokozatok) jelölése “A” betűvel, “B” betűvel, “C” betűvel és “D” betűvel történik. A különböző fokozatok elrendelése esetén együttesen végrehajtandó, illetve az utasítás hatálya alá tartozó önálló belügyi szervek számára meghatározott feladatokat az utasítás melléklete tartalmazza. A fokozatot a tényleges veszélyeztetettség arányában kell meghatározni és bármely fokozat bevezetésekor az alacsonyabb fokozat rendszabályait is szükség szerint végre kell hajtani.
Fokozatok elrendelése, módosítása
és megszüntetése
3. A belügyminiszter a különböző fokozatok elrendelésére, azok módosítására és megszüntetésére az országos rendőrfőkapitány, a határőrség országos parancsnoka, az országos katasztrófavédelmi főigazgató, illetve a BÁH főigazgatója kezdeményezésére, vagy saját hatáskörben jogosult.
4. Az “A” fokozat rendelhető el, ha az Európai Unió, illetve a NATO bármely tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekmény elkövetésének veszélye áll fenn.
5. A “B” fokozat rendelhető el, ha az Európai Unió, vagy a NATO bármely tagállamában, valamint a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, és annak Magyarországra gyakorolt hatása kiszámíthatatlan, de magasabb fokozat bevezetése nem indokolt. A fokozatot mindaddig fenn kell tartani, amíg a veszélyeztetettség – nagy valószínűséggel – nem zárható ki.
6. A “C” fokozat rendelhető el, ha az ellenőrzött, vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére, illetve Magyarország konkrét veszélyeztetettségére utalnak. A fokozatot mindaddig fenn kell tartani, amíg a fenyegetettség szintje az ellenőrzött információk szerint nem csökken.
7. A “D” fokozat rendelhető el, ha a Magyarországot fenyegető terrorcselekmény közvetlen bekövetkezésére utaló, konkrét információk állnak rendelkezésre, vagy az ország területén súlyos, a nemzetközi terrorizmussal összefüggésbe hozható terrorcselekményt követtek el. Ezt a fokozatot a fenyegetettségi szint fennállásáig, a következmények felszámolásáig, illetve addig kell fenntartani, amíg az elkövetők felderítését és elfogását, valamint további terrorcselekmények elhárítását a bevezetett intézkedések hatékonyan segítik.
8. Az elrendelés és a megszüntetés, valamint a fokozatok módosítása, a fokozatot jelölő betű közlésével történik a BM Ügyeleti Osztály felé. A BM Ügyeleti Osztály haladéktalanul értesíti az utasítás hatálya alá tartozó önálló belügyi szervek vezetőit, amely szervek az elrendelést követően soron kívül megkezdik az elrendelt feladatok végrehajtatását.
Fokozatok tervezési feladatai
9. Az utasítás mellékletében szereplő, betűkkel jelzett fokozatokhoz rendelt feladatok végrehajtását az utasítás hatálya alá tartozó önálló belügyi szervek központi, területi, valamint helyi szervei – fokozatonként külön – tervezik meg.
10. A tervek tartalmazzák a végrehajtáshoz, az irányításhoz, a magasabb fokozatra való áttéréshez szükséges információkat és normaidőket.
11. A tervek egymásra épülnek, a területi szervek tervei tartalmazzák az alárendelt szervek feladatait, erő-eszköz szükségletét és azok biztosításának módját.
12. A központi szervek tervei tartalmazzák a területi, illetve a területi jogállású szervek által tervezett főbb feladatokat, a feladatok végrehajtásához szükséges összesített erő-eszköz szükségletet, az irányítás, együttműködés rendjét.
13. A terveket az utasítás hatálya alá tartozó önálló belügyi szervek állományilletékes parancsnokai, vezetői hagyják jóvá.
14. A jóváhagyott terveket az utasítás hatálya alá tartozó önálló belügyi szervek minden év január 30-ig, az egyes fokozatok elrendelése esetén pedig a fokozatra meghatározottak szerint aktualizálják és pontosítják.
15. Az utasítás hatálya alá tartozó önálló belügyi szervek vezetői a tervek módosításait minden év február 15-ig, megküldik a BM Védelmi Hivatalnak.
16. A terveknek biztosítani kell bármely fokozat elrendelésétől számított legrövidebb időn belül az adott fokozatban előírt feladatok végrehajtásához, a rendszer folyamatos működése fenntartásához szükséges feltételeket.
17. Az utasítás hatálya alá tartozó önálló belügyi szervek jelentik:
a) “B” fokozat elrendelése esetén 12 órán belül – és azt követően naponta 22 óráig – a BM Ügyeleti Osztálynak
– a fokozatban meghatározott feladatok végrehajtását,
– a tett intézkedéseket,
– a rendelkezésre álló információkat,
– a feladatok végrehajtására rendelkezésre álló erőket, eszközöket;
b) “C” fokozat elrendelése esetén 6 óránként, a “D” fokozatban 3 óránként a Helyzetelemző- értékelő Központnak (a továbbiakban: BM HÉK)
– a bekövetkezett eseményeket,
– a tett intézkedéseket,
– a tervektől eltérő, de szükségessé vált intézkedések végrehajtását,
– a lakosság köréből származó (ellenőrzött, és nem ellenőrzött) információkat;
c) “C” és “D” fokozat elrendelése esetén naponta 22.00 óráig jelentik a BM HÉK-nek
– a végrehajtásra tervezett feladatokat,
– a feladatban résztvevő állomány létszámát,
– a tartalékban lévő erők és eszközök létszámát és felkészültségét;
d) soron kívül a BM Ügyeleti Osztálynak és az eljárásra illetékes szerveknek a terrorcselekmények előkészületét, kísérletét, elkövetését, illetve az azokra utaló információkat.
18. Az utasítás hatálya alá tartozó önálló belügyi szervek feladatai végrehajtásának irányítása, koordinálása az ORFK közbiztonsági főigazgatója, a Határőrség rendészeti főigazgatója, a BM OKF veszélyhelyzet kezelési főigazgató-helyettese, illetve a BÁH főigazgató-helyettese feladata.
A BM Ügyeleti Osztály
19. Segíti és koordinálja a tevékenység végrehajtásában résztvevő, az utasítás hatálya alá tartozó önálló belügyi szervek ügyeleteinek munkáját.
20. Az elrendelésről – a fokozat megjelölésével – soron kívül tájékoztatja az érintett minisztériumokat és az országos hatáskörű szerveket, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága ügyeleteit, valamint a BM központi igazgatás érintett szerveinek vezetőit.
21. “B” fokozatban összesíti a beérkezett jelentéseket és az összefoglaló jelentést a BM kabinetfőnöke útján felterjeszti a belügyminiszternek. A terrorcselekmények elkövetésére vonatkozó információkat az ügyeleti utasítás szerint továbbítja.
A BM Helyzetelemző, -értékelő Központ
22. A “C”, illetve a “D” fokozat elrendelésével egyidejűleg a BM közigazgatási államtitkár intézkedik a BM HÉK aktivizálására.
23. A “C” fokozatban 6 óránként, a “D” fokozatban 3 óránként összefoglaló-értékelő jelentést készít, amelyet felterjeszt a belügyminiszternek. Az ettől eltérő időpontban vagy időtartamra vonatkozó tájékoztatásra a közigazgatási államtitkár adhat utasítást.
24. Az összefoglaló-értékelő jelentés tartalmazza:
a) a bekövetkezett eseményeket, azok következményeit,
b) az önálló belügyi szervek által végrehajtott feladatok értékelését,
c) a feladat-végrehajtásban résztvevő erőket, eszközöket, illetve bevonható tartalékokat,
d) a végrehajtott intézkedések hatását.
25. Folyamatos kapcsolatot tart a feladat-végrehajtásban résztvevő önálló belügyi szervek ügyeleteivel, irányító szerveivel, a rendelkezésére álló adatok, információk, a kapott utasítások alapján összehangolja azok tevékenységét, segíti munkájukat.
26. Az értékelő-elemző munka eredményeként javaslatot tesz:
a) a veszélyeztetettségi állapotnak megfelelő fokozat(ok) bevezetésére, illetve azok megszüntetésére,
b) a lakosság tájékoztatására.
Záró rendelkezések
27. Az egyes fokozatok végrehajtása során az utasítás hatálya alá tartozó önálló belügyi szervek heti rendszerességgel összegyűjtik és összegzik a résztvevő állománynak a – kizárólag az Utasításból adódó feladatok végrehajtásával összefüggésben keletkezett – többletszolgálati óraszámát, valamint nevesítetten a végrehajtáshoz kapcsolódó egyéb többletköltségeket (üzemanyag, élelmezés, szállás, szállítás stb.). Az érintett szervek a többletköltségeiket tartalmazó jelentéseiket – vasárnap 24.00 órai zárással – az azt követő kedden 12.00 óráig megküldik a BM Közgazdasági Főosztálynak.
28. A jogosult vezetők – az utasításban foglaltaknak megfelelően – intézkednek a BM Ügyeleti Osztály és a BM HÉK működési rendjének kiegészítésére.
29. Az utasítás hatálya alá tartozó önálló belügyi szervek vezetői a különböző fokozatok feladatainak végrehajtására kidolgozott, összesített terveiket jóváhagyás előtt – az utasítás hatályba lépését követő 3 hónapon belül – véleményezésre megküldik a BM Védelmi Hivatal vezetőjéhez.
30. A BM Védelmi Hivatal vezetője a felterjesztett terveket 30 napon belül megvizsgálja és gondoskodik arról, hogy a tervek biztosítsák az összhangot az egyes fokozatokban együttműködésre kötelezett szervek között. A BM Védelmi Hivatal Vezetője a szükséges intézkedésekről, észrevételeiről, javaslatairól a felterjesztőt közvetlenül, írásban tájékoztatja.
31. Az utasítás hatálya alá tartozó önálló belügyi szervek vezetői a jóváhagyott tervek egy példányát – a BM Védelmi Hivatal észrevételeinek kézhezvételét követő – 15 napon belül megküldik a BM Védelmi Hivatal vezetőjének.
32. Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a Belügyminisztérium, a minisztériumi szervek és a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezetek ügyeleti rendszeréről, a rendkívüli események jelentési kötelezettségének rendjéről szóló 24/1999. (BK 15.) BM utasítás melléklete a következő 8/A. ponttal egészül ki:
[II. A közrendet, közbiztonságot súlyosan veszélyeztető rendkívüli eseményekről, így különösen:]
“8/A. a hazai és külföldi terrorcselekmények előkészületéről, kísérletéről, elkövetéséről;”.
Dr. Lamperth Mónika s. k.,
belügyminiszter
*

Az utasítás mellékletét a feladat végrehajtásában közreműködő szervek közvetlenül kapják meg.
Az utasításhoz helyesbítés jelent meg a BK. 2005. évi 16. számában. Az utasítást utóbb a 27/2016. (X. 12.) BM utasítás 1. pontja, a 38/2016. (XII. 29.) BM utasítás 4. §-a, a 18/2020. (VIII. 14.) BM utasítás 7. §-a módosította.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére