• Tartalom

3/2005. (HK 3.) HM utasítás

3/2005. (HK 3.) HM utasítás

a nemzetközi válságkezelési és békefenntartó műveletekben részt vevő hivatásos és szerződéses katonák külföldi reprezentációjáról*

2005.02.15.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. §-a (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a nemzetközi válságkezelési és békefenntartó műveletekben részt vevő hivatásos és szerződéses katonák külföldi reprezentációjáról a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya a nemzetközi válságkezelési és békefenntartó műveletekben való részvétellel kapcsolatban a Magyar Honvédségre, valamint a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervekre terjed ki.

(2) Az utasítás szempontjából nemzetközi válságkezelési és békefenntartó műveletnek minősül a nemzetközi szervezet által, vagy nemzetközi megállapodás alapján létrehozott nemzetközi, többnemzeti vagy koalíciós erő válságkezelési, békefenntartó, béketámogató, békekikényszerítő és megfigyelő tevékenysége.

2. § (1) A nemzetközi válságkezelési és békefenntartó műveletekkel kapcsolatos reprezentációs tevékenység körébe a katonai kontingensek és a katonai megfigyelő missziók évente egyszer, május 21-e, a Honvédelem Napja (nemzeti nap) alkalmából megtartott rendezvénye, valamint váltásonként egy, a műveletben letöltött idő utáni kitüntetések átadása alkalmából tartott rendezvény (ún. „medal parade”) (a továbbiakban együtt: hivatalos rendezvények) tartozik.

(2) Ezen utasítás alkalmazásában

a) reprezentáció: az (1) bekezdésben meghatározott hivatalos rendezvények keretében nyújtott vendéglátás;

b) ajándékozás: a hivatalos kapcsolattartás során – a viszonosság elve alapján – a külföldiek részére emlék-, és ajándéktárgyak átadása;

c) norma: a kontingensenként és megfigyelő missziónként alkalmazott 1 fő meghívott hivatalos vendéglátására felszámított összeg;

d) hivatalos rendezvényi reprezentációs keret: az (1) bekezdésben meghatározott hivatalos rendezvényekre a jóváhagyott meghívottak létszáma és a saját állomány után a norma összeggel felszorzott keret;

e) éves hivatalos rendezvényi reprezentációs keret: a kontingensenként és megfigyelő missziónként az éves költségvetési tervjavaslatokban megtervezett és jóváhagyott összeg.

3. § (1) Hivatalos rendezvényi reprezentációs kerettel a katonai kontingensek parancsnokai és a katonai megfigyelő missziók rangidős tisztjei rendelkeznek.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott parancsnokok és rangidős tisztek részére hivatalos rendezvényi reprezentációs keret rendezvényenként, a jóváhagyott meghívottak létszáma és a saját állomány után, a (3) bekezdés alapján meghatározott normaösszeggel számítható fel.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott parancsnokok és rangidős tisztek, a helyi körülmények figyelembevételével, javaslatot tesznek a norma összegére az MH Összhaderőnemi Hadműveleti Központ (a továbbiakban: MH ÖHK) parancsnoka részére. A norma összegét az MH ÖHK parancsnoka és a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH) főigazgatója együttes javaslata alapján, a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár – egyetértésben a HM védelempolitikai helyettes államtitkárral – kontingensekként és megfigyelő missziónként külön-külön állapítja meg. A norma összegét a helyi viszonyokban bekövetkező lényeges változások esetén az ezen bekezdésben megfogalmazott rendnek megfelelően módosítani kell.

(4) Az év közben felállításra kerülő katonai kontingensek, valamint katonai megfigyelő missziók esetében a (3) bekezdésben meghatározott feladatok végrehajtását a műveleti területre történő megérkezést követő 60 napon belül kell megkezdeni.

(5) A külföldi pénznemben felmerülő reprezentációs költségeket a Magyar Nemzeti Bank hivatalos, a kiadás felmerülésének napját megelőző hónap 15. napján érvényes deviza eladási árfolyamának alapulvételével kell forintra számítani.

4. § (1) A hivatalos rendezvényi reprezentációs keretek felhasználását számlákkal kell igazolni.

(2) Az éves hivatalos rendezvényi reprezentációs keretet a 3. § (1) bekezdésében meghatározott parancsnokok és rangidős tisztek tárgyévet megelőző év május 31-ig felterjesztett igénye alapján, az MH ÖHK együttműködve a HM KPSZH-val tárgyévet megelőző év július 15-ig állapítja meg. A HM KPSZH a költségvetési tervjavaslatok összeállítása során, a megállapított éves hivatalos rendezvényi reprezentációs keretet szerepelteti az adott katonai kontingens, illetve a katonai megfigyelők költségvetésében.

(3) Az év közben felállításra kerülő katonai kontingensek, valamint katonai megfigyelő missziók esetében a (2) bekezdésben meghatározott feladatokat az elemi költségvetési terveik összeállításával egyidejűleg kell végrehajtani.

(4) A hivatalos rendezvény megtartása előtt 60 nappal a 3. § (1) bekezdésében meghatározott parancsnokok és rangidős tisztek részletes rendezvényi reprezentációs tervet terjesztenek fel. A részletes rendezvényi reprezentációs tervet és a meghívásra tervezett vendégek körét az MH ÖHK parancsnoka vizsgálja felül és terjeszti fel jóváhagyásra a HM védelempolitikai helyettes államtitkár részére.

(5) Hivatalos rendezvényi célokra csak a részletes rendezvényi reprezentációs tervben jóváhagyott keret használható fel azzal, hogy a költségvetésben megtervezett és jóváhagyott éves hivatalos rendezvényi reprezentációs keret nem léphető túl.

(6) A hivatalos rendezvény előtt – a felszámítható keret erejéig – előleg adható, amellyel a rendezvényt követő 10 napon belül az (1) bekezdés alapján el kell számolni, a katonai megfigyelő missziók rangidős tisztjei a kiutazás előtt vegyenek fel előleget és a hazatérést követő 10 napon belül számoljanak el az illetékes Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóságnál.

5. § (1) A 3. § (1) bekezdésében meghatározott parancsnokok és rangidős tisztek ajándékozást a nemzetközi együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről szóló 11/2002. (HK 7.) HM utasítás 6. számú mellékletében meghatározott összegek szerint folytathatnak.

(2) Az éves ajándékozásra fordítható összeg a 3. § (1) bekezdésében meghatározott parancsnokok és rangidős tisztek igényei alapján kerül megtervezésre az adott katonai kontingens, illetve a katonai megfigyelők költségvetésében. A jóváhagyást követően, az emlék- és ajándéktárgyak az MH ÖHK engedélyével, a HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóságnál vehetőek fel váltásonként.

(3) A felvett emlék- és ajándéktárgyakról az átvevő kontingensek és megfigyelő missziók naprakész mennyiségi nyilvántartást kötelesek vezetni. A nyilvántartásban a megajándékozott személyt dokumentálni kell.

6. § (1) Ez az utasítás az aláírását követő 8. napon lép hatályba.*

(2) Ezen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a nemzetközi együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről szóló 11/2002. (HK 7.) HM utasítás 14. § (1) bekezdésében a „valamint a nemzetközi kötelezettségek alapján külföldön feladatokat teljesítők (ENSZ katonai megfigyelők, békemissziós tevékenységet folytatók stb.)” szövegrész.

(3) A 3. § (1) bekezdésében meghatározott parancsnokok és rangidős tisztek a 3. § (3) bekezdése szerinti javaslatot első alkalommal ezen utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül tegyék meg.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 92. §-a módosította. Az utasítást a 117/2011. (X. 21.) HM utasítás 14. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2011. október 22. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja: 2005. január 14.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére