• Tartalom

30/2005. (HK. 8.) HM határozat

30/2005. (HK. 8.) HM határozat

a Magyar Honvédség Vegyivédelmi Információs Központ alapító okiratának módosításáról*

2005.04.29.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 76. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az államháztartásról szóló, módosított 1992. évi XXXVIII. törvény (Áht.) 88. §-ára, az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 10. §-ára, valamint a honvédelmi szervek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 226/2004. (VII. 27.) Korm. rendeletre- tekintettel a 2329/2004. (XII. 24.) Korm. határozatban meghatározott szervezeti korszerűsítéssel és létszámcsökkentéssel összefüggő feladatokról szóló 6/2005. HM utasítás 12. § (2) bekezdésére, a 308/2001. HVKF intézkedésre, és a 6/2005. számú HM HVKF parancsra – a Magyar Honvédség Vegyivédelmi Információs Központ 58/2001. (HK. 16.) HM határozattal módosított 17/1999. (HK 11.) HM határozattal kiadott alapító okiratát az alábbiak szerint módosítom:
1. A határozat 2. pontja helyébe a következő 2. pont lép:
„2. A katonai szervezet megnevezése: MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ. Rövidített megnevezése: MH GAVIK”
2. A határozat 3. pontja helyébe a következő 3. pont lép:
„3. A költségvetési szerv székhelye: 2142 Nagytarcsa, Széchenyi u. 80.
postacíme: 2142 Nagytarcsa, Pf.: 3”
3. A határozat 4. pontja helyébe a következő 4. pont lép:
„4. A katonai szervezet alapításának időpontja jogfolytonosság alapján: 1969. szeptember 1.”
4. A határozat 6. pontja helyébe a következő 6. pont lép:
„6. A költségvetési szerv állami feladatként ellátandó alaptevékenysége: a vegyi-, biológiai- és sugárhelyzetre, a katonai környezetbiztonságra vonatkozó információk gyűjtése, nyilvántartása, folyamatos elemzése, a káros következmények előrejelzése és értékelése, a Magyar Honvédség felső vezetésének tájékoztatása a döntések megalapozása céljából.”
5. A határozat 7. a) pontja helyébe a következő szövegrész lép:
„a) irányítja az MH Atom-, Biológiai-, Vegyi Riasztási és Értesítési Rendszert (a továbbiakban: MH ABV RIÉR);”
6. A határozat 7. c) pontja helyébe a következő szövegrész lép:
„c) működteti a Nemzeti ABV RIÉR Központot, ennek ügyeleti szolgálataként az MH Vegyi-, Sugárfigyelő- és Helyzetértékelő Ügyeleti Szolgálatot;”
7. A határozat 7. d) pontja helyébe a következő szövegrész lép:
„d) folyamatosan biztosítja a vegyi-, biológiai- és sugárhelyzetre vonatkozó adatok gyűjtését, nyilvántartását és elemzését;”
8. A határozat 7. h) pontja helyébe a következő szövegrész lép:
„h) az általa feldolgozott információk alapján tájékoztatja az MH felső vezetését;”
9. A határozat 9. pontja helyébe a következő 9. pont lép:
„9. Az MH GAVIK a számára meghatározott feladatok végrehajtása érdekében együttműködik az Országos Katasztrófavédelmi Rendszerben működő ágazatokkal és országos hatáskörű szervekkel, a HM Főosztályaival, Főcsoportfőnökségeivel, valamint a HM Védelmi Hivatallal és területi szerveivel, az MH ABV RIÉR-rel kapcsolatban a NATO illetékes-, illetve a sugárbiztonságról és kölcsönös értesítésről szóló kétoldalú egyezményekben érintett államok szakosított szervezeteivel, valamint az MH ABV RIÉR szervezeteivel.”
10. A határozat 10. pontja helyébe a következő 10. pont lép:
„10. Az MH GAVIK egység (ezred) jogállású, az MH felső vezetését közvetlenül támogató szervezet. Feladatait a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság (a továbbiakban: MH SZFP), parancsnok szolgálati alárendeltségében – a Magyar Honvédség érdekében – hajtja végre.”
11. A határozat 11. pontja helyébe a következő 11. pont lép:
„11. A katonai szervezet alapítója a honvédelmi miniszter, felügyeleti szerve a honvédelmi minisztérium, fenntartója az MH SZFP.”
12. A határozat 12. a) pontja helyébe a következő szövegrész lép:
„a) a katonai szervezet vezetője: az MH GAVIK parancsnoka,”
13. A határozat 12. b) pontja helyébe a következő szövegrész lép:
„b) beosztásának megnevezése: MH GAVIK parancsnok,”
14. A határozat 12. c) pontja helyébe a következő szövegrész lép:
„c) a katonai szervezet vezetőjét – a szolgálati elöljáró javaslatára – a HM Honvéd Vezérkar Főnöke nevezi ki és menti fel,”
14. A határozat 12. d) pontja helyébe a következő szövegrész lép:
„d) a parancsnok az MH GAVIK élén álló egyszemélyi vezető, a szervezet személyi állományának szolgálati elöljárója. Jogkörének gyakorlása kiterjed a katonai szervezet működésének minden területére. Ennek keretében:
– gyakorolja a személyi állomány feletti, a hivatásos és szerződéses állományú katonák jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvényben (a továbbiakban: Hjt.) meghatározott munkáltatói jogköröket,
– felelős a katonai szervezet gazdálkodásának törvényességéért, az MH GAVIK-ra háruló számviteli rend betartásáért,”
15. A határozat 12. e) pontja helyébe a következő szövegrész lép:
„e) szakmai feladatai:
– a Honvédelmi Minisztérium képviselete az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszerben (a továbbiakban: OSJER), és az Országos Környezeti Sugárvédelmi Ellenőrző Rendszerben (a továbbiakban: OKSER);
– az OSJER honvédelmi ágazati központjának működtetése és szervezetének szakirányítása;
– a KOCS működési feltételeinek biztosítása, továbbá szervezeti eleme, az MH Vegyi-, Nukleárisbaleset-elhárítási Operatív osztály révén, a Magyar Honvédségben folyó vegyi- és nukleárisbaleset-elhárítási felkészítés szakmai követelményeinek kidolgozása és részvétel az MH vegyi- és nukleárisbaleset-elhárításra kijelölt erőinek a felkészítésében;
– az MH ABV RIÉR szakirányítása, a vegyi-, biológiai-, sugárhelyzet felmérés rendszere fejlesztési irányainak kidolgozása, az MH Vegyi-, Sugárfigyelő-, és Helyzetértékelő Ügyeleti Szolgálat működtetése, a Honvédelmi Minisztérium felső vezetésének tájékoztatása a várható és valóságos vegyi-, biológiai- és sugárhelyzetről.”
16. A határozat 13. pontja helyébe a következő 13. pont lép:
„13. A katonai szervezet személyi állománya: a Hjt. hatálya alá tartozó hivatásos és szerződéses, valamint a Hvt.-ben meghatározott szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos és – a hadkötelezettség bevezetése után behívott – kiképzett hadköteles katonák.”
17. A határozat 16. pontja helyébe a következő 16. pont lép:
„16. Az MH GAVIK részletes szervezeti és működési rendjét a Szervezeti és Működési Szabályzat tartalmazza, melyet az MH GAVIK parancsnoka az alapító okirat hatálybalépését követő 60 napon belül elkészít és jóváhagyásra felterjeszt a HM Honvéd Vezérkar Főnökéhez.”
18. A határozat 17. pontja helyébe a következő 17. pont lép:
„17. A költségvetési szerv törzskönyvi nyilvántartásba vételét a közpénzek felhasználásával, a köztulajdon használatának nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével és ellenőrzésének bővítésével összefüggő adatszolgáltatás és közzétételi kötelezettség szabályairól szóló 21/2004. (HK 6.) HM utasítás 5. §-a alapján, a HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság végzi.”
19. Ez a határozat 2005. április 1-jén lép hatályba.
Juhász Ferenc s. k.,
honvédelmi miniszter
*

A határozatot a 39/2007. (HK 4.) HM határozat 15. pontja hatályon kívül helyezte, 2007. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére