• Tartalom

39/2005. (HK. 10.) HM utasítás

39/2005. (HK. 10.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó egyes szervezetek éves és havi feladattervének elkészítésével összefüggő feladatokról*

2005.05.27.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja alapján – a Honvédelmi Minisztérium és a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó egyes szervezetek, az MH középszintű vezető szervei, az MH Egészségügyi Parancsnokság, valamint az MH Budapesti Helyőrségparancsnokság feladatai végrehajtásának tervezésével összefüggésben – a következő

utasítást

adom ki.

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztérium szerveire (továbbiakban HM szervek) és a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó HM Védelmi Hivatalra, HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatalra, HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatalra, HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatalra, HM Technológiai Hivatalra, HM Katonai Légügyi Hivatalra, HM Ingatlankezelési Hivatalra, HM Nemzetközi és Rendezvényszervező Hivatalra, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumra (továbbiakban: HM szervezetek), az MH középszintű vezető szerveire, az MH Egészségügyi Parancsnokságra, valamint az MH Budapesti Helyőrségparancsnokságra.

A feladattervezés célja

2. § (1) A Magyar Köztársaság Nemzeti Biztonsági Stratégiájából és a Nemzeti Katonai Stratégiából, a jogszabályokból, az állami irányítás egyéb jogi eszközeiből, a Kormány munkatervéből, a haderőfejlesztés irányait hosszú távra meghatározó tervekből a Honvédelmi Minisztériumra és a 3. § (4) bekezdésében kijelölt szervezeteire háruló feladatok lebontása a tárgyévre, illetve tárgyhónapra, továbbá a feladatok végrehajtásának összehangolása a felelős, illetve az együttműködő szervek között.

(2) A feladatterv biztosítja a feladatok kidolgozásának és az előterjesztések határidejének meghatározását, továbbá a feladatok végrehajtásának számonkérhetőségét.

A tervezés szintjei

3. § (1) A Honvédelmi Minisztériumban éves és havi feladatterv készül, a HM szervek havi feladattervet, a HM szervezetek éves és havi feladattervet készítenek.

(2) A HM éves feladatterve – a HM Szervezeti és Működési Szabályzatának (a továbbiakban: HM SZMSZ) figyelembevételével – azokat a feladatokat tartalmazza, amelyek kidolgozása valamely HM szerv feladata, amelyek kidolgozásában, végrehajtásában az utasítás hatálya alá tartozó szervezetek a tárgyévben és az azt követő negyedévben részt vesznek, és/vagy olyan jelentőségűek, amelyeket országgyűlési, kormányzati, miniszteri, államtitkári, HM Honvéd Vezérkar főnöki, helyettes államtitkári, HM Honvéd Vezérkar főnök helyettesi döntésre kell előterjeszteni, továbbá, ha a feladatvégzésre más minisztériummal (országos hatáskörű szervvel) együttműködésben kerül sor.

(3) Az éves feladattervben a tárgyévre szóló, a honvédelmi miniszter által a tárca és a Magyar Honvédség egészére, a közigazgatási államtitkár által a HM szervek, szervezetek tevékenységére, a HM Honvéd Vezérkar főnöke által a HM HVK főcsoportfőnökségei és az MH középszintű vezető szervei, illetve az MH Egészségügyi Parancsnokság és az MH Budapesti Helyőrségparancsnokság részére megállapított feladatok kerülnek lebontásra, konkrét, végrehajtható, számon kérhető részfeladatokra.

(4) A HM havi feladatterve – a HM SZMSZ és az alább felsorolt szervezetek SZMSZ-einek figyelembevételével – a minisztérium éves feladattervéből származó, illetve az attól eltérő tartalommal jelentkező, a HM szerveinek, valamint a HM szervezeteknek, illetve az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság, az MH Szárazföldi Parancsnokság, az MH Légierő Parancsnokság, az MH Egészségügyi Parancsnokság és az MH Budapesti Helyőrségparancsnokság azon tárgyhavi feladatait tartalmazza, amelyek kidolgozásáért, végrehajtásáért a felsorolt szervezetek felelősek, és/vagy olyan jelentőségűek, hogy országgyűlési, kormányzati, miniszteri, államtitkári, HM Honvéd Vezérkar főnöki, helyettes államtitkári, HM Honvéd Vezérkar főnök első helyettesi, HM Honvéd Vezérkar főnök helyettesi döntésre kell előterjeszteni.

(5) Az egyes feladatok részletes végrehajtására kidolgozott tervekben meghatározott feladatok közül a feladattervek csak azokat tartalmazzák, amelyek az (2)–(4) bekezdésben leírt feltételeknek megfelelnek.

A tervezés elvei

4. § (1) Az éves és havi feladattervekben azok a feladatok szerepelnek, amelyeknek költségvetési fedezete biztosított.

(2) Az éves és havi feladattervek tartalmazzák a feladatokat, azok főfelelősét, a közreműködőket, a véleményezésben résztvevő szerveket, a végrehajtás részfeladataira megállapított határidőket, az előterjesztés időpontját, az adott feladat előkészítésében és végrehajtásában döntésre jogosult vezető megnevezését, valamint a döntés időpontját.

(3) Az éves és havi feladattervek a HM Információ Kapcsolati Rendszerben, illetve az SZMSZ-ben rögzített, rendszeresen ismétlődő és állandó feladatokat nem tartalmazzák.

A tervezési időszakok és felelősség a felterjesztésért

5. § (1) Az éves feladatterv a tárgyév január 1-jétől december 31-ig részletesen tartalmazza az esedékes feladatokat, továbbá a tárgyévet követő év március 31-ig az előzetesen tervezett feladatokat.

(2) A havi feladatterv a tárgyhó 1-jétől a következő hónap ötödik munkanapjáig részletesen tartalmazza az esedékes feladatokat.

(3) A minisztérium éves és havi feladattervének összeállításáért és jóváhagyásra történő felterjesztéséért a HM tervezési és koordinációs főosztályvezető (a továbbiakban: a HM TKF vezetője) felel.

A tervezési okmányok tartalma

6. § (1) Az éves feladatterv tartalmazza:

a) a tárgyévi tevékenység vonatkozásában:

aa) a HM tevékenységének fő irányait;

ab) az 1. §-ban megnevezett szervek feladatait;

ac) a HM szintű és az MH középszintű vezető szerveinek fontosabb rendezvényeinek tervét;

ad) a HM Kollégiuma üléseinek éves témajegyzékét;

ae) a HM kormány-előterjesztéseinek éves jegyzékét;

af) az ünnepnapok körüli munkarendet;

ag) a kidolgozásra tervezett HM szintű rendeletek, utasítások, egyéb belső szabályozók jegyzékét;

b) a tárgyévet követő évi tevékenység vonatkozásában az év főbb feladatait, az I. negyedévet részletesen.

c) a tárgyévet követő második évi tevékenység vonatkozásában a tevékenység fő irányait.

(2) A havi feladatterv az SZMSZ-ben meghatározott elvek figyelembevételével tartalmazza:

– a tevékenység fő irányait;

– az Országgyűlés, a Kormány üléseinek időpontját;

– a tárgyhónap kiemelt fontosságú kormányzati döntést igénylő előterjesztések jegyzékét;

– a HM Kollégiuma üléseit és napirendjeit;

– a 3. § (4) bekezdésében felsorolt szervek és szervezetek feladatait;

– a HM szintű és az MH középszintű vezető szerveinek fontosabb rendezvényeinek tervét;

– a kiemelt ellenőrzéseket;

– a HM Honvéd Vezérkar főnöke és helyettesei, a HM HVK törzsigazgató, valamint a HM főosztályvezetői és főcsoportfőnökei, illetve a középszintű vezetőszervek parancsnokai havi tervezett elfoglaltságát;

– a HM szintű készenléti szolgálatokat.

A tervek összeállításának és jóváhagyásának rendje

7. § (1) Az éves feladatterv összeállítása, egyeztetése és jóváhagyása a HM közigazgatási államtitkár által – a Tárca Védelmi Tervező Rendszerének feladatstruktúrájával összhangban – évente október hónapban kiadásra kerülő külön „Elgondolás” szerint történik.

(2) A havi feladatterv összeállítása, egyeztetése és határidejük:

a) a 3. § (4) bekezdésben felsorolt szervek és szervezetek vezetői javaslataikat a 3. §-ban meghatározottak szerint legkésőbb a tárgyhónapot megelőző hónap 15-ig a HM Tervezési és Koordinációs Főosztályra (továbbiakban: HM TKF) küldik meg;

b) a HM TKF vezetője a beérkezett javaslatok alapján összeállított és pontosított feladatterv tervezetét minden hónap utolsó előtti hetének hétfőjéig megküldi a javaslatot tevő szervek vezetőinek, akik észrevételeiket, javaslataikat legkésőbb a hónap utolsó előtti hete péntekéig teszik meg;

c) a feladattervhez a javaslatok és észrevételek beküldése, valamint a feladatterv megküldése, ahol a technikai feltételek biztosítottak, csak elektronikusan történik;

d) a feladatterv kidolgozásával kapcsolatos konkrét kidolgozási határidőket a tárgyhónapot megelőző havi feladatterv tartalmazza;

e) a HM TKF vezetője a feladattervet felterjeszti a HM Honvéd Vezérkar főnökének egyetértésre, majd ezt követően jóváhagyásra a HM közigazgatási államtitkárának úgy, hogy a jóváhagyott tervet a végrehajtásban érintett szervek vezetői a tárgyhónapot megelőző hónap utolsó munkanapjáig megkapják.

A Honvédelmi Minisztérium szervei, szervezetei feladattervei

8. § (1) A HM szervezetek – a HM Védelmi Hivatal kivételével – a Honvédelmi Minisztérium jóváhagyott éves feladatterve alapján saját szervezetük vonatkozásában éves feladattervet készítenek, melyet – az adott szakterületen szakirányítását végző helyettes államtitkár egyetértésével – a HM közigazgatási államtitkár a tárgyév március 15-ig hagy jóvá..

(2) A HM Védelmi Hivatal által készített védelmi felkészítés éves feladattervét a Kormány hagyja jóvá.

9. § (1) A HM szervei és a HM szervezetek a Honvédelmi Minisztérium jóváhagyott éves feladatterve, illetve havi feladatterve alapján saját feladataik vonatkozásában részletes havi feladattervet készítenek, melynek tartalmát a szerv (szervezet) vezetője határozza meg.

(2) Az (1) bekezdés szerinti havi feladattervet a szervek, szervezetek vezetője tárgyhó 5. munkanapjáig hagyja jóvá.

Záró rendelkezések

10. § Ez az utasítás az aláírás napján lép hatályba*, ezzel egyidejűleg a Honvédelmi Minisztérium feladatai éves és havi tervezésének rendjéről szóló 102/2004. (HK 28.) HM utasítás, a módosítására kiadott 110/2004. (HK 2/2005) HM utasítás, valamint a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar és a Magyar Honvédség katonai szervezetei éves és havi feladattervének elkészítésével összefüggő feladatokról szóló 4/2005. (HK 3.) HM HVKF intézkedés hatályát veszti.

11. § Felhatalmazást kap a HM Honvéd Vezérkar főnöke, hogy a katonai szervezetek feladattervezéssel összefüggő feladatait a jelen utasításban foglaltak végrehajtása érdekében részletesen szabályozza.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 87/2006. (HK 17/I.) HM utasítás 10. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2006. augusztus 1. napjával.

*,

Az utasítás aláírásának napja: 2005. április 11.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére