• Tartalom

4/2005. (BK. 1.) BM utasítás

4/2005. (BK 1) BM utasítás

a belügyminiszter irányítása alatt álló költségvetési szervek hivatásos állományú tagjai, köztisztviselői, közalkalmazottai, munkavállalói részére 2005. január 1-jétől a személyi juttatás terhére teljesítendő egyes kifizetésekről*

2005.01.17.
A belügyminiszter irányítása alatt álló költségvetési szervek hivatásos, köztisztviselői, közalkalmazotti és munkavállalói állománya részére a 2005. évre vonatkozóan a személyi juttatás terhére teljesítendő egyes kifizetésekkel kapcsolatban – a szakszervezetekkel egyetértésben– kiadom az alábbi
utasítást.
I.
Az utasítás hatálya
1. Az utasítás hatálya kiterjed a Belügyminisztérium költségvetési fejezeten belül a belügyminiszter irányítása alatt álló költségvetési szervekre és az azokkal hivatásos, köztisztviselői, közalkalmazotti és munkavállalói jogviszonyban álló személyi állományra.
II.
Illetmények
2. A 2005. évi illetmények állománycsoportonként az alábbiak szerint alakulnak:
a) A hivatásos és köztisztviselői állomány esetében 2005. január 1-jétől az illetményalap 35000 Ft-ra emelkedik.
b) A közalkalmazotti állomány esetében a garantált illetményrész az illetménytábla két lépcsőben történő emelésével (január 1-jével 7,5%-kal, szeptember 1-jével 4,5%-kal) növekszik. A garantált illetményrész emelései során a munkáltatói döntésen alapuló illetményrész nem csökkenhet. A jelen utasítás 4. pontja szerint járó kötelező előresorolási összeg az illetménytábla-módosulás alapján folyósítandó illetményemelésekbe nem számít bele.
c) A munkavállalói állomány személyi alapbérének egységesen legalább 6%-os emelését kell megvalósítani.
III.
Minimálbér
3. Teljes munkaidő teljesítése és havibér alkalmazása esetén valamennyi állománykategóriában a minimálbér havi összege 57000 Ft. Részmunkaidős foglalkoztatás esetében ennek a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentett összege.
IV.
Közalkalmazottak előresorolása
4. A közalkalmazotti állomány esetében a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 65.§-ában meghatározott háromévenkénti kötelező előresorolás során legalább 4700 Ft besorolás szerinti illetményemelést kell elérni. Amennyiben az adott munkáltatónál hatályos kollektív szerződés ennél magasabb összegű emelést határoz meg, akkor a kollektív szerződés erre vonatkozó rendelkezései az irányadóak.
V.
Ruházati költségtérítés
5. A ruházati költségtérítés mértéke a 2005. évben
a) hivatásos állományúak esetén:    87500 Ft/fő
b) köztisztviselők esetén:    70000 Ft/fő
c) közalkalmazottak esetén:    45000 Ft/fő
d) munkavállalók esetén:    45000 Ft/fő
A ruházati költségtérítést 2005. május 31-ig kell kifizetni.
VI.
Kis értékű ajándék
6. A teljes közalkalmazotti és munkavállalói állomány részére a ruházati költségtérítés kifizetésével egyidejűleg, azaz legkésőbb 2005. május 31-ig személyenként 2500Ft-os ajándékutalványt kell biztosítani.
A teljes közalkalmazotti és munkavállalói, továbbá a köztisztviselői és hivatásos állomány részére 2005. december 15-ig személyenként – egyszeri juttatásként – 4000 Ft-os ajándékutalványt kell biztosítani.
VII.
Étkezési hozzájárulás
7. A teljes személyi állomány havonta a következő mértékű étkezési hozzájárulásban részesül:
a) kizárólag fogyasztásra, készétel vásárlásra feljogosító utalvány esetén 4000 Ft értékben, vagy
b) a munkáltató által az étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés nyújtása, vagy kizárólag e szolgáltatások igénybevételére jogosító utalvány adása esetén 8000 Ft összegben.
VIII.
Egyéb költségtérítés
8. Az illetménynek pénzintézetnél nyitott bankszámlára történő – törvény által kötelezően előírt – átutalásából adódó többletköltséget a munkáltató a külön jogszabályban előírt legmagasabb adómentes mértékben (évi 2000 Ft) köteles megtéríteni az érintettnek legkésőbb 2005. december 31-ig.
IX.
Iskolakezdési támogatás
9. A személyi állomány tagjának gyermeke, ha tankötelezettség alapján oktatásban vesz részt, illetve középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, szülője útján legalább 10500 Ft/gyermek összegű iskolakezdési támogatásban részesül. Ez az összeg az adott intézmény költségvetési helyzetétől függően, az intézmény vezetőjének döntése alapján a legmagasabb adómentes határig (17000 Ft/gyermek) emelhető.
X.
Az önkéntes magánnyugdíjpénztár-befizetések munkáltatói támogatása
10. A teljes személyi állomány önkéntes magánnyugdíj-pénztári tagsággal rendelkező részének befizetéseit a munkáltató legalább 1000 Ft/fő/hó összeggel köteles támogatni.
A személyi állomány azon tagjait, akik a jelen utasítás hatálybalépését követően létesítenek önkéntes magánnyugdíj-pénztári tagságot, a fenti támogatás belépésük igazolásától illetik meg.
XI.
Záró rendelkezések
11. Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit 2005. január 1. napjától kell alkalmazni. Azutasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a belügyminiszter irányítása alatt álló költségvetési szervek köztisztviselői, közalkalmazottai, munkavállalói részére 2004. január 1-jétől a személyi juttatás terhére teljesítendő egyes kifizetésekről szóló 10/2004. (BK 8.) BM utasítás.
Dr. Lamperth Mónika s. k.,
belügyminiszter
*

Az utasítást a 15/2006. (BK 8.) BM utasítás 10. pontja hatályon kívül helyezte, 2006. április 18. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére