• Tartalom

4/2005. (ÜK. 3.) LÜ utasítás

4/2005. (ÜK. 3.) LÜ utasítás

a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központtal való együttműködésről szóló 16/2001. (ÜK. 12.) LÜ utasítás módosításáról*

2005.03.31.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központtal való együttműködésről szóló 16/2001. (ÜK. 12.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § (1) A Legfőbb Ügyészségnek jelentést kell tenni, ha bármely ügyészi szerv az Szbetv. 4. §-ában felsorolt bűncselekmény miatt
a) nyomozást rendelt el, tekintet nélkül arra, hogy azt az ügyészség végzi vagy azzal más nyomozó hatóságot bízott meg;
b) a nyomozás során hivatalból vagy jogorvoslati eljárásban a nyomozó hatóságnak a bűncselekmény minősítésére vonatkozó megállapítását megváltoztatta. A minősítés megváltoztatásának kell tekinteni, ha az ügyész:
– a nyomozó hatóságnak az Szbetv. 4. §-ában felsoroltak szerinti minősítését olyan minősítésre változtatta, amely ebben a felsorolásban nem szerepel,
– a nyomozó hatóságnak az Szbetv. 4. §-ában fel nem sorolt minősítését a felsorolásban lévő valamely minősítésre változtatta,
– a nyomozó hatóságnak az Szbetv. 4. §-ában felsorolt minősítését a 4. § körébe tartozó más minősítésre változtatta,
– az általa folytatott nyomozás során a cselekmény minősítését az előbb felsoroltak valamelyikének megfelelően megváltoztatta,
c) a nyomozást bármely okból megszüntette, tekintet nélkül arra, hogy azt mely nyomozó hatóság folytatta le;
d) az ügyben vádat emelt. Amennyiben halmazatban lévő bűncselekmények miatt vagy több elkövető ellen emeltek vádat, akkor is fennáll a jelentéstételi kötelezettség, ha a vád tárgyává tett bűncselekmények között az Szbetv. 4. §-ában felsorolt valamely bűncselekmény előfordul.
(2) Jelentést kell tenni arról is, ha az Szbetv. 4. §-ában felsorolt valamely bűncselekmény miatt a bíróság a vádlottat elítélte, a büntetőeljárást a bíróság jogerősen megszüntette, a terheltet felmentette, vagy a bűncselekmény minősítése a vádirati minősítéshez képest a bírósági szakban megváltozott. A minősítés megváltozásának kell tekinteni, ha a bíróság jogerős ügydöntő határozatában a vádiratnak
– az Szbetv. 4. §-ában felsoroltak szerinti minősítése olyan minősítésre változott, amely ebben a felsorolásban nem szerepel,
– az Szbetv. 4. §-ában fel nem sorolt minősítése a felsorolásban lévő valamely minősítésre változott,
– az Szbetv. 4. §-ában felsorolt minősítése a 4. § körébe tartozó más minősítésre változott.”

2. § Az Ut. 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § (1) Az ügyészség nyomozásra kijelölt központi szervezeti egysége, a nyomozással megbízott területi szervezeti egységei és a helyi ügyészségek – utóbbiak a megyei főügyészség útján – a jelentést a Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztályának (a továbbiakban: főosztály) teszik meg. A katonai ügyészség a Katonai Főügyészségnek tesz jelentést.
(2) Amennyiben az 1. § (1) bekezdésében felsorolt jelentéstételi kötelezettség alá eső ügyészi intézkedés megtételére alakszerű intézkedésben (jogorvoslatot elbíráló határozat, nyomozást megszüntető határozat, vádirat) került sor, a jelentéstételi kötelezettséget az intézkedés két példányának felterjesztésével, egyébként az intézkedés két példányban készítendő külön jelentésbe foglalásával kell teljesíteni.
(3) Az 1. § (2) bekezdésében meghatározott jelentéstételi kötelezettséget a jogerős bírósági határozat két példányának felterjesztésével kell teljesíteni.
(4) Amennyiben a felterjesztett iratból az Szbetv. 4. § (3) bekezdésében megjelölt adatok (az elkövetés módszere, eszköze, ideértve a bűncselekménnyel szerzett javakra, azok legalizálására szolgáló vállalkozásra vagy egyéb módszerre vonatkozó megállapításokat) nem állapíthatók meg, erről az iratot felterjesztő jelentésben kell beszámolni.”

3. § Az Ut. 4. §-ának (2) bekezdésében az „ugyancsak megküldi” szövegrész helyébe a „közvetlenül küldi meg” szövegrész lép.

4. § Az Ut. 5. §-ának második mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A főosztály a szükséges adatokat – ha a megkeresést teljesíthetőnek találja – a Központnak megküldi, ha pedig az adatok átadására nincs lehetőség, ennek indokáról a Központot tájékoztatja.”

5. § Az Ut. 6. §-ában a „Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztálya” szövegrész helyébe a „főosztály” szövegrész lép.

6. § Az Ut. 7. §-ának (1) bekezdésében a „főosztályhoz” szövegrész helyébe a „Legfőbb Ügyészség Nyomozás Felügyeleti és Vádelőkészítési Főosztályához” szövegrész, az Ut. 8. §-ának (1) és (2) bekezdésében a „főosztály” szövegrész helyébe a „Legfőbb Ügyészség Nyomozás Felügyeleti és Vádelőkészítési Főosztálya” szövegrész lép.

7. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.

Dr. Polt Péter s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére