• Tartalom

40/2005. (HK. 10.) HM utasítás

40/2005. (HK. 10.) HM utasítás

a prémiumévek programmal, valamint a különleges foglalkoztatási állománnyal kapcsolatos személyügyi feladatokról, valamint az egyes munkáltatói költségek költségvetési megtérítésének eljárási szabályairól1

2005.05.27.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének n) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: PéPtv.), a központi költségvetési szerveknél megvalósuló létszámcsökkentések többletkiadásainak finanszírozásáról szóló 29/2005. (II. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. R.), illetve a prémiumévek programmal, valamint a különleges foglalkoztatási állománnyal kapcsolatos egyes munkáltatói költségek költségvetési megtérítésének eljárási szabályairól szóló 8/2005. (II. 8.) PM rendelet (a továbbiakban: R.) előírásaira – a prémiumévek programmal, valamint a különleges foglalkoztatási állománnyal kapcsolatos személyügyi feladatokról, illetőleg az egyes munkáltatói költségek költségvetési megtérítésének eljárási szabályaira vonatkozóan a következő utasítást adom ki.

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a miniszternek közvetlenül alárendelt szervezetekre, a Magyar Honvédség katonai szervezeteire, valamint a honvédelmi miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

A prémiumévek programban,

illetőleg a különleges foglalkoztatási állományban

(a továbbiakban együtt: programok) való részvétel

2. § (1) A prémiumévek programban az a köztisztviselő, ügykezelő, közalkalmazott és munkavállaló vehet részt, aki a PéPtv. 3. § (1) bekezdésében foglalt feltételeknek megfelel (a továbbiakban: programban résztvevő).

(2) A különleges foglalkoztatási állományt a PéPtv. 5. §-ában felsorolt követelményeknek megfelelő köztisztviselő és ügykezelő (a továbbiakban együtt: köztisztviselő) választhatja.

(3) A prémiumévek program választása esetén legfeljebb három évre, a különleges foglalkoztatási állományba történő belépés esetén legfeljebb egy évre szóló határozott idejű jogviszony jön létre.

(4) A törvény hatálybalépésekor már felmentésüket töltők csak akkor vehetnek részt a programokban, ha számukra a programokban való részvétel lehetőségét a munkáltató a PéPtv. 7. § (3) bekezdése szerint felajánlotta és a felmentésre tekintettel részükre kifizetett végkielégítést, illetőleg az elfogadástól a felmentési idő lejártáig járó átlagkereset összegét visszafizetik.

A munkáltató feladatai

3. § (1) A honvédelmi szervezet személyügyi szerve a 2. §-ban (1) és (2) bekezdésében meghatározott feltételekkel rendelkezőkről névjegyzéket készít. Ezzel egyidejűleg el kell készíteni azoknak a névjegyzékét is, akik a törvény hatálybalépésekor már felmentésüket töltik, de rendelkeznek a 2. § (4) bekezdése szerinti feltételekkel.

(2) Az állományilletékes parancsnok/vezető (a továbbiakban együtt: állományilletékes parancsnok) a névjegyzékben szereplőket írásban tájékoztatja a részvétel lehetőségéről, feltételeiről, az azzal járó jogosultságokról és kötelezettségekről.

(3) A személyügyi szerv a tájékoztatást követő 14 napon belül beszerzi az érintettek írásos nyilatkozatát arról, hogy a programban részt kívánnak-e venni.

(4) A már megszűnt honvédelmi szervezet esetén az eljárás lebonyolítása az átadott nyilvántartások alapján a jogutód szervezet feladata.

A kinevezés módosítása

4. § (1) A programba történő belépéssel a programban résztvevő kinevezési okmányát módosítani kell, amely tartalmazza:

a) a határozott idő megjelölését (azt a legkésőbbi időpontot, amikor előreláthatóan megszűnik ez a jogviszony), továbbá figyelemfelhívást arra, hogy a határozott idejű jogviszony megszűnik, ha a programban résztvevő az előrehozott öregségi, vagy öregségi nyugdíjra való jogosultság feltételeit megszerezte, vagy csökkentett összegű előrehozott öregségi, rokkantsági, vagy baleseti nyugdíjat állapítottak meg a részére, valamint ha bármilyen más munkáltatóval új jogviszonyt létesít;

b) a programban résztvevőt megillető 60%-os havi juttatás pontos összegét, valamint a PéPtv. 4 §-ában meghatározott juttatásokat;

c) a munkáltatói utasítástól függő heti legalább 1, legfeljebb 12 órás munkavégzési kötelezettséget, illetve a megszűnő honvédelmi szervezetek esetében a felszámolás befejezését követően a munkavégzéstől történő eltekintést;

d) különleges foglalkoztatási állomány esetén a köztisztviselő részéről annak vállalását, hogy ezen időszak alatt igénybe veszi a különleges foglalkoztatási állományba helyezett köztisztviselő elhelyezkedését segítő munkaerőpiaci szolgáltatások és azok igénybevételének részletes szabályairól szóló 30/2004. (XII. 21.) FMM rendelet szerinti szolgáltatásokat;

e) a programban részt vevő által ellátandó feladatokat.

(2) A kinevezési okmány munkakört nem tartalmazhat.

Foglalkoztatási szabályok

5. § (1) A honvédelmi szervezet állományilletékes parancsnoka köteles gondoskodni arról, hogy a programban részt vevő iskolai végzettségének és képzettségének megfelelő munkát végeztessenek. A munkavégzés egy konkrét munkakör betöltésére nem irányulhat, csak egyes feladatok ellátására.

(2) A programban részt vevő számára a munkavégzés elrendelése nem okozhat aránytalan sérelmet és rendkívüli munkavégzésre a PéPtv. 4. § (2) bekezdésben rögzítetteken túlmenően nem kerülhet sor.

(3) A programban részt vevő szabadságra nem jogosult, az állományilletékes parancsnok azonban naptári évenként legfeljebb két alkalommal biztosítani köteles részére olyan munkavégzés-mentes időszakot, melynek együttes időtartama megfelel a programban részt vevő programba való belépését közvetlenül megelőző évi rendes szabadsága időtartamának.

A foglalkoztatás megszűnése

6. § (1) A programban részt vevő jogviszonya a foglalkoztatási jogviszonyra vonatkozó jogszabályokban foglaltakon túl a PéPtv. 4. § (1) bekezdésében meghatározott esetekben is megszűnik.

(2) A jogviszony megszűnését írásba kell foglalni, melynek tartalmazni kell a megszűnés konkrét okát, idejét, valamint az érintettek nyilatkozatát arról, hogy a jogviszony megszűnésekor egymással szemben nincs vitás vagy lezáratlan kérdésük.

A személyügyi nyilvántartás rendje

7. § (1) A programba történő belépés esetén az állományilletékes parancsnok az R. 2. sz. melléklete szerinti „Adatlap”-ot elkészítteti a személyügyi szervekkel. Az „Adatlap”-ot három példányban kell elkészíteni, melynek egy példányát tájékoztatásul meg kell küldeni a HM Személyzeti Főosztály részére, egy példányát pedig további ügyintézésre át kell adni az illetékes pénzügyi referatúrának. A harmadik példányt a személyi anyaggyűjtőben kell elhelyezni.

(2) A jogviszony megszűnéséről az állományilletékes parancsnok az R. 3. sz. melléklete szerinti „Változásjelentő lap”-ot a személyügyi szervekkel három példányban készítteti el. A „Változásjelentő lap”-okat az (1) bekezdésben meghatározott szervezeteknek kell megküldeni a jogviszony megszűnését követő 3 munkanapon belül.

A költségek költségvetési megtérítésének eljárási szabályai

8. § A Honvédelmi Minisztérium részéről a fejezet személyi állományából a programban részt vevők részére nyújtott személyi juttatások és az ezekhez kapcsolódó munkáltatói közterhek elszámolásának, valamint azok központi költségvetésből történő megtérítésének szakmai felügyeletét a HM közigazgatási államtitkára látja el.

9. § A kifizetések megtérítésére vonatkozó, az R. 1. sz. melléklete szerinti szervezeti szintű „Igénylőlap”-ot a honvédelmi szervezetek személyügyi szerveinek adatszolgáltatása után – adatellenőrzést és ellenjegyzést követően – a pénzügyi referatúrák vezetői töltik ki.

10. § (1) A 9. § szerinti ellenjegyzéssel ellátott „Igénylőlap”-okat

a) a Sajátosan Gazdálkodó Szervezetek (SGSZ) az R. 4. számú melléklete szerinti formában összesítik, és az összesített adatlapot közvetlenül terjesztik fel a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH) részére a tárgyév első félévére vonatkozóan június 25-ig, ezt követően negyedévente a tárgynegyedévet követő hó 05-ig, a negyedik negyedévre vonatkozót pedig november 20-ig,

b) a HM Pénzügyi és Számviteli Szolgálat pénzügyi-ellátási körébe tartozó honvédelmi szervezetek az adatszolgáltatásaikat a tárgyév első félévére vonatkozóan június 20-ig, ezt követően negyedévente a tárgynegyedévet követő hó 01-ig, a negyedik negyedévre vonatkozót pedig november 15-ig az illetékes HM Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság (a továbbiakban: HM TPSZI) részére terjesztik fel.

c) az illetékes HM TPSZI-k a honvédelmi szervezetek adatszolgáltatásait az R. 4. számú melléklete szerint összesítik és a tárgyév első félévére vonatkozóan június 25-ig, ezt követően negyedévente a tárgynegyedévet követő hó 05-ig, a negyedik negyedévre vonatkozót pedig november 20-ig terjesztik fel a HM KPSZH részére.

(2) a HM KPSZH az (1) bekezdés szerinti igényeket felülvizsgálja és összesíti, az R. 3. §-ában meghatározott rend szerint a Pénzügyminisztérium részére megküldi.

11. § (1) Azokról a programban résztvevőkről, akik a PéPtv. 7. § (3 ) bekezdésében foglaltak következtében a prémiumévek programba, illetve a különleges foglalkoztatási állományba kerültek és emiatt a részükre kifizetett végkielégítés és a felmentési idő lejártáig járó átlagkereset összegét a munkáltatónak visszafizették, külön nyilvántartást kell vezetni.

(2) A honvédelmi szervezeteknél személyenként vezetett nyilvántartást és az azok alapján költségvetési (al)címre összesített létszám-, és a visszafizetett összegekre vonatkozó forint adatokat a 10. §-ban meghatározott eljárásrend szerint és határidőre kell felterjeszteni.

Záró rendelkezések

12. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba.*

1

Az utasítást utóbb a 29/2006. (HK 8.) HM utasítás, a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás, a 48/2009. (VI. 26.) HM utasítás módosította. Az utasítást az 1/2023. (II. 8.) HM utasítás 1. § 23. pontja hatályon kívül helyezte 2023. február 9. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja: 2005. április 11.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére