• Tartalom

41/2005. (HK. 10.) HM utasítás

41/2005. (HK. 10.) HM utasítás

a Magyar Köztársaság honvédelmének egészét érintő stratégiai felülvizsgálat koncepciójához kapcsolódó laktanya-rekonstrukciós feladatok, valamint a lakás- és szállóvásárlási, illetve -építési program végrehajtásáról*

2005.05.27.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdés 1) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyar Köztársaság honvédelmének egészét érintő stratégiai felülvizsgálat koncepciójához kapcsolódó laktanya-rekonstrukciós feladatok, valamint a lakás- és szállóvásárlási, illetve -építési program indításáról szóló 2056/2001. (IV. 2.) kormányhatározatban, valamint az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága által hozott 15/1998–2002. (2001. V. 23.) határozatában (a továbbiakban: OGYHB határozat) foglaltak figyelembevételével a laktanya-rekonstrukciós feladatok (a továbbiakban: LRP), továbbá a lakás- és szállóvásárlási, illetve -építési program (a továbbiakban: Lakásprogram) végrehajtására az alábbi

utasítást

adom ki.

Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelmi miniszternek közvetlenül alárendelt szervezetekre, a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire terjed ki (a továbbiakban együttesen: honvédelmi szervezetek).

Feladatok meghatározása

2. § (1) Az LRP feladattervét (mely építési beruházási, felújítási, karbahelyezési és környezetvédelmi feladatokat tartalmaz) a HM Ingatlankezelési Hivatal (a továbbiakban: HM IKH) a haderőnemi parancsnokságokkal, valamint az egyéb érintett honvédelmi szervezetekkel lefolytatatott egyeztetést követően állítja össze és terjeszti fel a HM Honvéd Vezérkar főnök útján a HM közigazgatási államtitkár részére jóváhagyásra.

(2) A szakági feladatok tervezése érdekében, a megvalósításukért felelős honvédelmi szervezeteket a HM IKH tájékoztatja az LRP feladattervének összeállítása során a tervben szereplő feladatokról.

(3) A Lakásprogram feladattervét (mely lakások építésére, vásárlására, felújítására és karba-helye-zésére vonatkozó feladatokat tartalmaz) a HM IKH a lakásellátás tekintetében igénytámasztó HM központi lakásgazdálkodási szervvel, a HM Humánpolitikai Főosztállyal, továbbá az egyéb érintett honvédelmi szervezetekkel lefolytatott egyeztetést követően állítja össze és terjeszti fel a HM Honvéd Vezérkar főnök útján jóváhagyásra a HM közigazgatási államtitkár részére.

(4) Az LRP és a Lakásprogram tervezése 1+2 éves időszakokra történik. A feladatterveket a tárgyévet megelőző év október 31-ig kell a HM KÁT részére jóváhagyásra felterjeszteni.

A programok megvalósítása

3. § Az LRP és a Lakásprogram végrehajtása költségvetési forrásból, továbbá a HM vagyonkezelésében lévő kincstári vagyon értékesítéséből befolyó bevételnek a köztartozások és az elidegenítés költségeinek kiegyenlítését követően fennmaradó, erre a célra rendelt összegéből valósul meg.

4. § Az LRP és a Lakásprogram feladatait a HM IKH valósítja meg. A végrehajtásba szükség esetén közreműködőket vonhat be. Az LRP feladatainak megvalósítása során egyeztetni kell a feladatokhoz kapcsolódó szakági feladatok megvalósításáért felelős honvédelmi szervezetekkel.

5. § (1) A katonai objektumokban megvalósuló LRP feladatok végrehajtásakor az OGYHB határozat alapján a lebonyolító, tervező és a kivitelező személyének kiválasztása során az államtitkot vagy a szolgálati titkot, illetőleg alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdeket érintő vagy különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló 143/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet előírásai szerint kell eljárni és ennek során az ajánlatkérőnek lehetőség szerint legalább három kiválasztott szervezetet kell az eljárásba bevonni.

(2) A nem katonai objektumokban megvalósuló LRP feladatok végrehajtásakor, valamint a Lakásprogram megvalósítása során a lebonyolító, a tervező és a kivitelező személyének kiválasztásakor a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény szabályai szerint kell eljárni.

6. § Az LRP és a Lakásprogram megvalósítása során a honvédelmi szervezetek a pályázatok kiírásának engedélyezése, illetőleg a nyertes személyére vonatkozó döntés meghozatalakor a közbeszerzési eljárások megindításának és az eljárással kapcsolatos döntések meghozatalának rendjéről szóló, mindenkor hatályban lévő jogszabályok és HM utasítások előírásait kell alkalmazni.

7. § (1) A programok előző évi megvalósításáról a HM IKH minden év március 1-jéig jelentést készít, melyet jóváhagyásra a HM Honvéd Vezérkar főnök útján a HM közigazgatási államtitkár részére terjeszti fel.

(2) Az LRP-vel és a Lakásprogrammal összefüggésben a HM közigazgatási államtitkár jogosult az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságával, valamint a 2. számú Anyagi Technikai Albizottságával történő kapcsolattartásra, illetőleg ezen szervek tájékoztatására.

8. § Az LRP és a Lakásprogram feladatainak módosítására a HM IKH – a HM Honvéd Vezérkar főnök útján történő – előterjesztése alapján a módosításban érintett honvédelmi szervezetekkel a 2. §-ban meghatározott egyeztetések lefolytatását követően a HM közigazgatási államtitkár jogosult.

Záró rendelkezés

9. § (1) Az utasítás a közzététel napján lép hatályba.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a Magyar Köztársaság honvédelmének egészét érintő stratégiai felülvizsgálat koncepciójához kapcsolódó laktanya-rekonstrukciós feladatok, valamint a lakás- és szállóvásárlási, illetve -építési program végrehajtásáról szóló 57/2001. (HK 14.) HM utasítás hatályát veszti.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 97. §-a módosította. Az utasítást a 101/2011. (IX. 9.) HM utasítás 1. § l) pontja hatályon kívül helyezte 2011. szeptember 10. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére