• Tartalom

44/2005. (HK. 10.) HM utasítás

44/2005. (HK. 10.) HM utasítás

a Magyar Honvédség külföldi feladat-végrehajtásra tervezett ideiglenes katonai szervezetei megalakításával kapcsolatos egyes kérdésekről*

2005.05.27.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (Hvt.) 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján – figyelemmel a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról szóló 15/2004. (III. 24.) OGY határozatban, a Magyar Honvédség meghatározott külföldi feladat-végrehajtásáról szóló, vonatkozó országgyűlési és kormányhatározatokban, továbbá az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvényben (Áht.), illetve az államháztartás működési rendjéről szóló, többször módosított 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendeletben (Ámr.) foglaltakra – a külföldi feladat-végrehajtásra tervezett ideiglenes katonai szervezetek megalakításával kapcsolatban a következő
utasítást
adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) hadrendje szerinti szervezetekre terjed ki.

2. § Az MH meghatározott ideig tartó külföldi feladat-végrehajtásra tervezett katonai szervezeteit a honvédelmi miniszter által esetenként, az adott feladatvállalással kapcsolatban kiadott miniszteri határozattal, az abban rögzített feltételekkel, részjogkörű költségvetési egységként működő ideiglenes katonai szervezetként (a továbbiakban: Szervezet) kell létrehozni.

3. § A 2. § szerinti miniszteri határozatban egyértelműen rögzíteni kell a Szervezet:

a) létrehozásának alapjául szolgáló, a külföldi feladat-végrehajtást jóváhagyó közjogi döntésre való hivatkozást;

b) ideiglenes létrehozásának tényét;

c) nevét, székhelyét és alkalmazási körzetét;

d) alaptevékenységét;

e) jogállását;

f) béketámogató műveletek jellege szerinti kategóriába sorolását a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség tartós vagy ideiglenes külföldi szolgálatot teljesítő, valamint külföldi tanulmányokat folytató tagjai ellátásáról szóló 28/2004. (XI. 8.) HM rendelet 37. § (2) bekezdése alapján;

g) megalakítására, ideiglenes befogadására, valamint pénzügyi és számviteli, illetve logisztikai ellátására kijelölt katonai szervezetet, valamint – szükség szerint – ezen kijelölt katonai szervezet szervezeti és működési szabályzatának módosítására irányuló, az Ámr. 10. § (4) bekezdésének f) pontja szerinti rendelkezést;

h) tekintetében műveletirányítási, állomány illetékesi, illetve szolgálati elöljárói jogokkal rendelkező szervezetet (vezetőt);

i) vezetését, a vezető(k) főbb jogait és kötelességeit;

j) részjogkörű költségvetési egységnek minősítését az Ámr. 2. § 40. pontjában, illetve 15. §-ában foglaltak figyelembevételével;

k) rendelkezési jogosultságának terjedelmét az előirányzatok felett.

4. § (1) A jelen utasítás szerint megalakításra kerülő Szervezet jóváhagyott létszámkerete az MH rendszeresített békeidejű létszámát terheli, és azt kizárólag vezényléssel lehet feltölteni.

(2) A Szervezet Ideiglenes Állománytáblával rendelkezik. A béketámogató és válságreagáló nemzetközi erőkben résztvevő Szervezet Ideiglenes Állománytábláját úgy kell kialakítani, hogy összhangban legyen a nemzetközi erők részére kiadott állománytáblával.

(3) Az Ideiglenes Állománytábla különösen az alábbiakat tartalmazza:

a) a tervezett személyi állomány beosztásának konkrét megnevezését;

b) az azonos beosztásokhoz tartozó létszámot;

c) a beosztáshoz tartozó rendfokozatot, valamint a vezetői devizaellátmány-pótlékra való jogosultságot;

d) a katonaállomány vonatkozásában a beosztáshoz előírt munkaköri azonosító kódot, továbbá az állomány összesített létszámadatait;

e) az állománytáblás fegyverzeti és technikai eszközöket.

(4) A NATO Reagáló Erőkbe felajánlott alegységeknek – békeidejű állománytáblájuk mellett – Ideiglenes Műveleti Állománytáblával is rendelkezniük kell. Az Ideiglenes Műveleti Állománytábla lényeges tartalmát illetően a (3) bekezdésben foglaltakat kell megfelelően alkalmazni.

5. § (1) A Szervezet feladat-végrehajtásához szükséges egyéni fegyverzetet, haditechnikai és egyéb felszerelés típusát, mennyiségét Ideiglenes Felszerelési Jegyzékben kell rögzíteni.

(2) A Szervezet feladat-végrehajtásához szükséges fegyverzetet és a más felszerelést alapvetően az MH rendszeresített eszközeiből kell biztosítani. A szélsőséges műveleti viszonyok között szolgálatot teljesítő állomány részére, a honvédelmi miniszter eseti engedélye alapján, a feladat-végrehajtás idejére – az MH-ban nem rendszeresített felszerelés is biztosítható.

(3) Kivételes esetekben, ha a tervezett feladat végrehajtásához szükséges felszerelés nem áll rendelkezésre, azokat a honvédelmi miniszter külön döntése alapján – a közbeszerzési szabályok betartásával – egyedi beszerzésből, illetve kétoldalú nemzetközi szerződések alapján más állam, illetve nemzetközi szervezet által időlegesen rendelkezésre bocsátott eszközök igénybevételével kell biztosítani.

6. § (1) A jelen utasítás szerint megalakított Szervezet Ideiglenes Szervezeti és Működési Szabályzattal (a továbbiakban: Ideiglenes SZMSZ) rendelkezik. Az Ideiglenes SZMSZ-t úgy kell kialakítani, hogy összhangban legyen a béketámogató és válságreagáló nemzetközi erőkre vonatkozó szabályzókkal, különös tekintettel az alárendeltségi és parancsadási jogkörökre.

(2) Az Ideiglenes SZMSZ-ben részletesen rögzíteni kell a katonai szervezet rendeltetését, szervezeti elemeit, a vezetés (parancsnoklás) rendjét, a szervezeti elemek feladatait, valamint a működéssel kapcsolatos jog- és hatásköröket.

7. § (1) Az Ideiglenes Állománytáblát és Ideiglenes Felszerelési Jegyzéket a Szervezet megalakítására kijelölt katonai szervezet vezetője (parancsnoka) állítja össze, és szolgálati úton terjeszti fel jóváhagyásra a honvédelmi miniszternek.

(2) Az Ideiglenes SZMSZ-t a Szervezet megalakítására kijelölt katonai szervezet vezetője (parancsnoka) állítja össze és szolgálati úton terjeszti fel jóváhagyásra a HM Honvéd Vezérkar főnök részére.

8. § (1) A Szervezet költségvetésének tervezését, költségvetési gazdálkodását, annak elszámolását és beszámolását, illetve a gazdálkodás ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok és belső rendelkezések előírásai szerint kell végrehajtani.

(2) A pénzügyi ellátás, valamint a logisztikai és elhelyezési biztosítás rendjét a szakterületek tárcaszintű vezetői szükség szerint, hatáskörükben szabályozzák.

9. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba*, rendelkezéseit azonban a hatálybalépés napján már működő Szervezetek tekintetében is alkalmazni kell. Ezen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a Magyar Honvédség külföldi feladat-végrehajtásra tervezett ideiglenes katonai szervezetei kialakításával kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 45/2002. (HK 18.) HM utasítás hatályát veszti.

(2) Amennyiben a hatályba lépés napján már működő Szervezetek tekintetében korábban készített dokumentumok, parancsok, vagy más intézkedések a jelen utasítás rendelkezéseivel nincsenek összhangban, azok módosításait a szakmailag illetékes szervek vezetői az ezen utasítás hatályba lépését követő 60 napon belül jóváhagyásra terjesszék fel az illetékes döntéshozó részére.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 78/2007. (HK 15.) HM utasítás 8. §-a hatályon kívül helyezte 2007. július 30. napjával.

*,

Az utasítás aláírásának napja: 2005. április 20.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére