• Tartalom

6/2005. (HK 4.) HM utasítás

6/2005. (HK 4.) HM utasítás

a 2329/2004. (XII. 21.) Korm. határozatban meghatározott szervezeti korszerűsítéssel és létszámcsökkentéssel összefüggő feladatokról*

2005.01.24.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Magyar Honvédség 2004–2013 közötti időszakra vonatkozó átalakításának és új szervezeti struktúrájának kialakításáról szóló 2236/2003. (X. 1.) Korm. határozat I. 3. pontjában, illetve a Magyar Honvédség 2005–2014 közötti időszakra vonatkozó 10 éves fejlesztési tervéről, valamint a NATO Védelmi Tervezési Kérdőívre (DPQ 2004) kialakított nemzeti válaszok korrekciójáról szóló 2329/2004. (XII. 21.) Korm. határozat 1. c) pontjában foglalt rendelkezésekre az alábbi

utasítást

adom ki.

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre (HM hivatalok és háttérintézmények), az MH hadrendjébe tartozó szervezetek közül az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokságra és alárendelt szervezeteire, az MH egészségügyi szervezeteire, az MH Összhaderőnemi Hadműveleti Központra és alárendeltjeire, az MH Budapesti Helyőrségparancsnokságra és alárendeltjeire, az MH Híradó Parancsnokságra, illetve a miniszter közvetlen irányítása (katonai nemzetbiztonsági szolgálatok, Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal) és felügyelete (Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem) alá tartozó szervezetekre (továbbiakban együttesen: a szervezeti korszerűsítésben érintett szervezetek) terjed ki.

Létszámkeretek

2. § (1) A szervezeti korszerűsítésben érintett szervezetek struktúrájának korszerűsítésével és ezen szervezetek létszámának 2005. április 1-jével kezdődő csökkentésével a tárca költségvetési létszáma – ide nem értve a prémiumévek programban résztvevő és a különleges foglalkoztatotti állományba tartozók létszámát – 2006. december 31-ig a 29 000 főt érje el.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt feladatok végrehajtása érdekében a Honvédelmi Minisztérium 2005. december 31-i összlétszámát legfeljebb 650 főben, a HM hivatalok és háttérintézmények 2005. december 31-i összlétszámát legfeljebb 1400 főben, a miniszter közvetlen irányítása (felügyelete) alá tartozó szervezetek 2006. december 31-i összlétszámát legfeljebb 2450 főben, továbbá a HM Honvéd Vezérkar főnöknek alárendelt szervezetek 2006. december 31-i összlétszámát legfeljebb 24500 főben, ezen belül az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság 2005. december 31-i létszámát legfeljebb 220 főben, az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság alárendeltjeinek 2006. december 31-i összlétszámát legfeljebb 3800 főben, illetve az MH egészségügyi szervezetek 2006. december 31-i összlétszámát legfeljebb 2000 főben határozom meg.

3. § (1) A szervezeti korszerűsítést az érintett szervezetek feladatainak felülvizsgálatával, egyes szervek, szervezetek feladatköreinek indokolt átcsoportosításával kell végrehajtani, illetve mindezek alapján a differenciált létszámcsökkentés szervezetenkénti mértékét megállapítani. A szervezeti korszerűsítés és létszámcsökkentés egyes önálló szervezetek, vagy szervezeti elemek átalakítását, összevonását vagy megszüntetését, illetve új szervezetek létrehozását is jelenti.

(2) A szervezeti korszerűsítésben érintett szervezeteknél törekedni kell a vezetői beosztások számának, a belső vezetési szinteknek, a katonai – különösen a tiszti – beosztások arányának csökkentésére, a feladatköri sajátosságok figyelembevételével a köztisztviselői és közalkalmazotti állomány arányának növelésére.

A szervezeti korszerűsítés ütemezése

4. § A szervezeti korszerűsítés két ütemben kerül végrehajtásra. Az I. ütem 2005. április 1-jétől – 2005. december 31-ig, a II. ütem 2006. január 1-jétől – 2006. december 31-ig tart.

5. § (1) A szervezeti korszerűsítés I. ütemében kerül végrehajtásra a Honvédelmi Minisztérium, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek (HM hivatalok, háttérintézmények), az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság, az MH Összhaderőnemi Hadműveleti Központ, illetve az MH Budapesti Helyőrségparancsnokság, az MH Híradó Parancsnokság szervezeti struktúrájának korszerűsítése és létszámának csökkentése.

(2) Az MK Katonai Felderítő Hivatal, és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem létszámának csökkentése, továbbá az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság alárendeltségébe tartozó szervezetek, az MH Budapesti Helyőrségparancsnokság alárendeltségébe tartozó szervezetek, valamint az MH egészségügyi szervezetei struktúrájának korszerűsítése és létszámának csökkentése részben a szervezeti korszerűsítés I., részben a szervezeti korszerűsítés II. ütemében valósul meg.

(3) A szervezeti korszerűsítés II. ütemében érintett szervezetek pénzügyi és számviteli referatúrái is csak a II. ütemben kerülnek átalakításra.

(4) A szervezeti korszerűsítés II. ütemének részletes feladatait külön utasítás szabályozza.

A szervezeti korszerűsítés I. ütemének szervezési feladatai

6. § (1) A szervezeti korszerűsítés folyamatának irányításáért, az azzal összefüggő miniszteri döntések előkészítéséért a HM közigazgatási államtitkára a felelős.

(2) A HM közigazgatási államtitkár irányítja a HM Munkaköri Jegyzék és a szervezeti korszerűsítésben érintett szervezetek munkaköri jegyzékeinek, állománytábláinak, a HM Szervezeti és Működési Szabályzat, a HM Hatásköri Jegyzék kidolgozását, a szervezeti korszerűsítés végrehajtásával összefüggő normatív szabályzók módosításának előkészítését.

(3) A szervezeti korszerűsítés és létszámcsökkentés végrehajtásához humán, információ és dokumentumvédelmi, infrastrukturális, logisztikai, pénzügyi, híradó- és informatikai intézkedést kell kiadni.

Határidő: 2005. január 31.

Felelős:    a HM közigazgatási államtitkára

7. § (1) A szervezeti korszerűsítésben érintett szervezetek létszámcsökkentéséről a Munka Törvénykönyvéről (Mt.) szóló 1992. évi XXII. törvény 94/B. § (3) bekezdése alapján a honvédelmi ágazat érdekképviseleti szervezeteit és a munkavállalók képviselőit írásban tájékoztatni kell.

Határidő: 2005. január 24.

Felelős:    a HM politikai államtitkára,

    érintett munkáltatók,

    állományilletékes parancsnokok

(2) Az Mt. 94/B. § (4)–(6) bekezdései alapján az érintett munkáltatók (a szervezeti korszerűsítésben érintett szervezetek képviselői) folytassanak konzultációt a honvédelmi ágazat érdekképviseleti szervezeteivel, illetve a munkáltatóknál képviselettel rendelkező szakszervezetek és a működő közalkalmazotti tanácsok képviselőivel (a munkavállalók képviselőivel).

Határidő: 2005. január 31-től

Felelős:    a HM politikai államtitkára,

    érintett munkáltatók,

    állományilletékes parancsnokok

(3) Az Mt. 94/D. § alapján a területileg illetékes munkaügyi központokat előzetesen értesíteni kell a csoportos létszámcsökkentésről.

Határidő: 2005. január 24.

Felelős:    a HM közigazgatási államtitkára

8. § (1) A szervezeti korszerűsítésben érintett szervezetekre vonatkozó előzetes létszámokat meg kell határozni.

Határidő: 2005. január 26.

Felelős:    a HM közigazgatási államtitkára

(2) A szervezeti korszerűsítésben érintett HM szervek, HM hivatalok és háttérintézmények, továbbá a miniszter közvetlen irányítása (felügyelete) alá tartozó szervezetek vezetőinek bevonásával kell kidolgozni a munkaköri jegyzékeket és azokat a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály útján kell felterjeszteni jóváhagyásra.

Határidő: 2005. február 15.

Felelős:    HM tervezési és

    koordinációs főosztályvezető

(3) A szervezeti korszerűsítés I. ütemében érintett, az MH hadrendjébe tartozó katonai szervezetek állománytábláit azok vezetőinek bevonásával kell kidolgozni és jóváhagyásra előterjeszteni.

Határidő: 2005. február 15.

Felelős:    HM HVK haderőtervezési csoportfőnök

(4) Felül kell vizsgálni a szervezeti korszerűsítésben érintett szervezetek alapító okiratait, ki kell dolgozni azok módosításait, illetve a szervezeti korszerűsítés keretében megalakításra kerülő új szervezetek alapító határozatait. A kidolgozott okmányokat a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály, valamint a HM Jogi és Igazgatási Főosztály útján kell jóváhagyásra előterjeszteni.

Határidő: az okmányok beküldése 2005. február 25.

Felelős:    az érintett szervezetek vezetői

Határidő: az okmányok előterjesztése jóváhagyásra 2005. március 15.

Felelős:    HM jogi és igazgatási főosztályvezető

(5) A munkaköri jegyzékek és állománytáblák, illetve alapító határozatok hatálybalépésének ideje 2005. április 1.

(6) A HM szervek bevonásával kell a HM Szervezeti és Működési Szabályzatát és a HM Hatásköri Jegyzékét kidolgozni és jóváhagyásra előterjeszteni.

Határidő: 2005. március 30.

Felelős:    HM tervezési és

    koordinációs főosztályvezető

(7) Ki kell dolgozni a szervezeti korszerűsítésben érintett további szervezetek szervezeti és működési szabályzatait és azokat a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály útján kell jóváhagyásra előterjeszteni.

Határidő: 2005. április 30.

Felelős:    HM tervezési és

    koordinációs főosztályvezető,

    érintett szervezetek vezetői

(8) Az érintett szervezetek bevonásával ki kell dolgozni a Honvédelmi Minisztérium Információ Kapcsolati Rendszerét szabályozó okmányt.

Határidő: 2005. május 25.

Felelős:    HM tervezési és

    koordinációs főosztályvezető

(9) A szervezeti korszerűsítésben érintett szervezetek működésének tapasztalatai alapján összefoglaló jelentést kell készíteni a szükséges további szervezeti és hatásköri változtatásokra.

Határidő: 2005. december 15.

Felelős:    a HM közigazgatási államtitkára

A szervezeti struktúra korszerűsítésének irányelvei

9. § (1) A szervezeti korszerűsítés és létszámcsökkentés keretében a Honvédelmi Minisztérium szervezetének, illetve a HM hivatalok és háttérintézmények kialakítását alapvetően a meglévő szervek bázisán, azok összevonásával, illetve feladataik átcsoportosításával kell végrehajtani.

(2) A szervezeti korszerűsítésben és létszámcsökkentésben érintett szervezetek belső struktúrájának kialakítását a 10–12. §-ban meghatározottak szerint kell végrehajtani.

10. § (1) A HM Ellenőrzési Főosztály – mint önálló szervezeti elem – megszűnik és részeivel beépül az új szervezetként létrehozásra kerülő HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal szervezetébe.

(2) A HM Kommunikációs Igazgatóság átalakul HM Kommunikációs Főosztállyá és szervezetébe beépül a HM HVK Személyügyi Csoportfőnökség belső kommunikációs feladatait végző szervezeti egység.

(3) A HM Jogi Képviseleti Főosztály, a HM Nemzetközi Jogi Főosztály, a HM HVK Vezérkari Iroda Igazgatási és Fegyelmi Osztálya – mint önálló szervezeti elem – megszűnik és részeivel beépítésre kerül a HM Jogi és Igazgatási Főosztály bázisán kialakításra kerülő HM Jogi, Igazgatási és Dokumentumvédelmi Főosztályba.

(4) A HM Információ- és Dokumentumvédelmi Főosztály – mint önálló szervezeti elem – megszűnik és részeivel beépítésre kerül az újonnan létrehozásra kerülő HM Jogi, Igazgatási és Dokumentumvédelmi Főosztályba. Az állományába tartozó ügyviteli szerv, továbbá a Honvédelmi Minisztérium szerveinek állományába tartozó ügyviteli szervek – a HM közigazgatási államtitkár közvetlen szakirányítása alatt – 2005. július 1-i hatállyal beépítésre kerülnek az MH Híradó Parancsnokság szervezetébe. Bázisukon ki kell alakítani a HM objektum-alapú (HM–I., HM–II., HM–III.) ügyviteli szerveket.

(5) Az MK Központi NATO és EU Nyilvántartó Iroda beépül a HM Jogi, Igazgatási és Dokumentumvédelmi Főosztály szervezetébe.

(6) A HM Védelmi Tervezési Koordinációs Iroda – mint önálló szervezeti elem – megszűnik és részeivel beépül az újonnan létrehozásra kerülő HM Védelmi Tervezési Főosztályba.

(7) A HM Logisztikai és Haditechnikai Fejlesztési Felügyeleti Főosztály megszűnik és bázisán kialakításra kerül a HM Hadfelszerelés Fejlesztési Főosztály.

(8) A HM Közgazdasági és Vagyonfelügyeleti Főosztály megnevezése HM Védelemgazdasági Főosztályra módosul és szervezetébe beépül a HM Lakásfelügyeleti Osztály.

(9) A HM Védelempolitikai Főosztály és a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály – mint önálló szervezeti elemek – megszűnnek, bázisukon új szervezeti elemként létrehozásra kerül a HM Védelempolitikai és Nemzetközi Együttműködési Főosztály.

(10) A HM Oktatási és Tudományszervező Főosztály – mint önálló szervezeti elem – megszűnik és részeivel beépül a HM Humánpolitikai Főosztályba.

(11) A HM HVK Személyügyi Csoportfőnökség – mint önálló szervezeti elem – megszűnik és részeivel beépül a HM Humánpolitikai Főosztályba, a HM Kommunikációs Főosztályba, illetve az újonnan kialakításra kerülő HM Személyzeti Főosztályba.

(12) A HM HVK Felderítő Csoportfőnökség – mint önálló szervezeti elem – megszűnik és részeivel beépül az újonnan kialakításra kerülő HM Katonai Tervező Főcsoportfőnökségbe.

(13) A HM HVK Hadműveleti és Kiképzési Csoportfőnökség – mint önálló szervezeti elem – megszűnik és részeivel beépül az újonnan kialakításra kerülő HM Katonai Tervező Főcsoportfőnökségbe.

(14) A HM HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség – mint önálló szervezeti elem – megszűnik és részeivel beépül az újonnan kialakításra kerülő HM Katonai Tervező Főcsoportfőnökségbe.

(15) A HM HVK Híradó és Informatikai Csoportfőnökség – mint önálló szervezeti elem – megszűnik és részeivel beépül az újonnan kialakításra kerülő HM Katonai Tervező Főcsoportfőnökségbe. Egyes feladatai az MH Híradó Parancsnokságnak kerülnek átadásra.

(16) A HM HVK Egészségügyi Csoportfőnökség – mint önálló szervezeti elem – megszűnik és részeivel beépül a HM Humánpolitikai Főosztályba, illetve a később kialakításra kerülő MH Egészségügyi Parancsnokságba.

11. § (1) A HM Költségvetési Ellenőrzési Hivatal – mint önálló szervezet – megszűnik és részeivel beépül az új szervezetként létrehozásra kerülő HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal szervezetébe.

(2) A HM Munkabiztonsági és Építésügyi Hatósági Hivatal – mint önálló szervezet – megszűnik és részeivel beépítésre kerül az új szervezetként létrehozásra kerülő HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal szervezetébe.

(3) A HM Gazdasági Tervező Hivatal – mint önálló szervezet – megszűnik és részeivel beépítésre kerül az új szervezetként létrehozásra kerülő HM Védelmi Tervezési Főosztályba.

(4) A HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal és alárendeltjeinek szervezete módosul, létszáma csökken. Ennek részeként a 3. sz. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság – mint önálló szervezeti elem – megszűnik és beépül az 1., illetve 2. sz. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság szervezetébe.

(5) A HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóság szervezete módosul, feladatköre kiegészül a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztálytól átadásra kerülő feladatokkal, megnevezése HM Nemzetközi és Rendezvényszervező Igazgatóságra változik.

(6) A HM Fegyverzet-ellenőrzési Hivatal az MH Szárazföldi Parancsnokság alárendeltségébe kerül.

12. § (1) Az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság szervezete módosul, létszáma csökken, egyes szervezeti elemei beépítésre kerülnek az újonnan létrehozásra kerülő HM Katonai Tervező Főcsoportfőnökségbe.

(2) Az MH Összhaderőnemi Hadműveleti Központ – mint önálló szervezet – megszűnik és részei beépülnek az újonnan kialakításra kerülő HM Műveleti Főcsoportfőnökségbe. Az alárendeltségébe tartozó MH Vegyivédelmi Információs Központ, valamint az MH Béketámogató Kiképző Központ az MH Szárazföldi Parancsnokság alárendeltségébe kerül.

(3) Az MH Budapesti Helyőrségparancsnokság szervezete módosul, létszáma csökken.

Vegyes rendelkezések

13. § Az állományból kikerülők rekonverziójának megszervezését a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium között megkötött stratégiai együttműködés alapján kell végrehajtani.

Határidő: folyamatos

Felelős:    a HM humánpolitikai helyettes államtitkára

14. § Folyamatosan figyelemmel kell kísérni az átszervezésben érintett honvédelmi szerveknél kifizetett felmondási járandóságok alakulását. Ennek alapján a havonta bekért adatszolgáltatásokra alapozva a tárca szintjén összesíteni kell a kifizetett felmondási járandóságokat, s azokat – a Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetéséről szóló CXXXV. törvény 4. § szerint – az e célra képzett központi költségvetési céltartalékból kell leigényelni.

Határidő: folyamatos

Felelős:    HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató

15. § A szervezeti korszerűsítéssel és létszámcsökkentéssel kapcsolatos tájékoztatót kell összeállítani az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága és a Köztársasági Elnök részére.

Határidő: 2005. január 21.

Felelős:    HM tervezési és

    koordinációs főosztályvezető

16. § Tájékoztatót kell készíteni a szervezeti korszerűsítésben és létszámcsökkentésben érintett személyi állomány részére.

Határidő: 2005. február 15.

Felelős:    HM HVK személyügyi csoportfőnök,

    HM Központi Pénzügyi és

    Számviteli Hivatal főigazgató

17. § A szervezeti korszerűsítéssel és létszámcsökkentéssel összefüggő kommunikációs feladatokat a HM Kommunikációs Igazgatóság irányítja, szervezi és végzi – az illetékes szervek bevonásával – az elfogadott Kommunikációs terv szerint. Ebben a témában minden kommunikáció csak a HM Kommunikációs Igazgatóság jóváhagyásával jelenhet meg.

Határidő: folyamatos

Felelős:    HM kommunikációs igazgató

18. § Meg kell szervezni a szervezeti korszerűsítés során feleslegessé vált, leadott, irattározott ügyviteli anyagok elhelyezését és tárolását a Központi Irattárban.

Határidő: 2005. július 1.

Felelős:    HM Hadtörténeti Intézet és

    Múzeum főigazgató

19. § Jelen utasítás az aláírás napján lép hatályba* és 2007. január 1-jén hatályát veszti.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás a 19. §-a alapján hatályát vesztette 2007. január 1. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja: 2005. január 24.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére