• Tartalom

61/2005. (HK 12.) HM utasítás

61/2005. (HK 12.) HM utasítás

a munkaköri jegyzékekről és az állománytáblákról*

2005.07.01.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az államháztartásról szóló, többször módosított 1992. évi XXXVIII. törvény 88. § (1) bekezdésére – a munkaköri jegyzékek, illetve állománytáblák tartalmára, készítésének, kiadásának, módosításának és vezetésének rendjére a következő
utasítást
adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a Honvédelmi Minisztérium közvetlen alárendeltségébe, a miniszter közvetlen irányítása, illetve felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire, továbbá a munkaköri jegyzékek készítése és módosítása vonatkozásában a Katonai Ügyészségekre terjed ki.

2. § (1) A Honvédelmi Minisztérium, a HM hivatalok és háttérintézmények, a honvédelmi miniszter közvetlen felügyelete alá tartozó Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, valamint a Katonai Ügyészségek munkaköri jegyzékkel rendelkeznek.

(2) A Magyar Honvédség katonai szervezetei, továbbá a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok állománytáblával rendelkeznek.

3. § A munkaköri jegyzék és az állománytábla az alapító okiratban meghatározottak alapján tartalmazza a szervezet megnevezését, felépítését, rendszeresített (feltölthető) személyi állományát, főbb haditechnikai, hadfelszerelési és egyéb technikai eszközeit.

4. § A munkaköri jegyzék részletesen a következő adatokat tartalmazza:

a) a személyi állományra vonatkozóan

aa) a beosztás (munkakör) megnevezését,

ab) a beosztáshoz (munkakörhöz) rendszeresített (feltölthető) létszámot,

ac) a beosztáshoz tartozó illetmény kategóriát, illetve a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervezeteknél a köztisztviselői besorolási osztályt,

ad) a rendfokozatot (a katonaállomány tekintetében az általános előmeneteli rend esetében a beosztáshoz rendszeresített rendfokozatot, a speciális előmeneteli rend esetében a beosztáshoz rendszeresített elérhető legmagasabb rendfokozatot), illetve a köztisztviselői „ktv.”, közalkalmazotti „ka.”, ügyészségi alkalmazott „üalk.”, munkavállaló „mv.” jelölést,

ae) a beosztás betöltéséhez szükséges iskolai végzettség jelölését,

af) a munkaköri azonosító kódot,

ag) a vezetői pótlékot,

ah) az állomány összesített létszámát;

b) a haditechnikai eszközök és anyagok lajstromában szereplő eszközök, anyagok megnevezését, valamint szükségleti mennyiségét.

5. § (1) Az állománytábla részletesen a következő adatokat tartalmazza:

a) a személyi állományra vonatkozóan

aa) a beosztás megnevezését (a szövetséges fegyveres erőkkel való együttműködésre, illetve más békepartnerségi és nemzetközi együttműködésre kijelölt katonai szervezetek esetében jelölni kell a beosztás felajánlásban való érintettségét („N”),

ab) a speciális előmenetelhez kötött beosztás esetében az „S” betűjelzést,

ac) az azonos beosztáshoz (munkakörökhöz) tartozó feltölthető, illetve rendszeresített létszámot,

ad) a rendfokozatot (a békében feltölthető, általános előmeneteli rend szerinti hivatásos és a szerződéses állomány tekintetében a beosztáshoz rendszeresített rendfokozatot, a speciális előmeneteli rend szerinti állomány esetében a beosztáshoz rendszeresített elérhető legmagasabb rendfokozatot, illetve közalkalmazotti munkakör esetében a „ka.” jelölést),

ae) az önkéntes tartalékosokkal (megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot esetén: – a hadkötelezettség bevezetését követően – a hadkötelesekkel) feltölthető beosztások jelölését („Ö”),

af) a beosztáshoz tartozó illetmény kategóriát,

ag) a beosztáshoz kapcsolódó alapvető követelményeket: a katonaállomány vonatkozásában a beosztás betöltéséhez szükséges iskolai végzettség jelölését, a munkaköri azonosító kódot,

ah) a vezetői pótlékot,

ai) a személyi állomány összesített létszámát;

b) a haditechnikai eszközök és anyagok lajstromában szereplő eszközök, anyagok megnevezését, valamint szükségleti mennyiségét.

(2) A rendelkezési állomány állománytáblája tartalmazza:

a) I. rovat: a honvédség rendszeresített és költségvetési létszámát is terhelő állományt;

b) II. rovat: a honvédség rendszeresített létszámát nem, de a költségvetési létszámát terhelő állományt;

c) III. rovat: a honvédség rendszeresített és költségvetési létszámát sem terhelő állományt.

(3) A (2) bekezdésben szereplő állománytáblában a létszámokat és a hozzájuk tartozó állománykategóriát kell meghatározni.

6. § (1) A honvédelmi tárca létszámkereteinek és állomány-összetételének meghatározásával kapcsolatos tárcaszintű döntések előkészítését a HM közigazgatási államtitkára irányítja. A miniszter döntései alapján tervezi és szervezi a tárcaszintű létszámgazdálkodással kapcsolatos feladatok végrehajtását.

(2) A tárcaszintű létszámgazdálkodással kapcsolatos szakmai javaslattevő, döntés-előkészítő és koordinációs, valamint gazdálkodó tevékenységet – a HM Humánpolitikai Főosztállyal, a HM Személyzeti Főosztállyal együttműködésben, a HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség bevonásával – a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály végzi.

7. § (1) A munkaköri jegyzékben, valamint az állománytáblában rögzített személyi és tárgyi feltételek képezik a létszám, a haditechnikai eszköz és anyag, valamint a beosztási hely törlése miatti felmentéseknek, az előléptetési lehetőségeknek, a beiskolázási létszám meghatározásának, valamint a technikai eszközök nemzetgazdaságból történő biztosítási szükséglete meghatározásának alapját.

8. § (1) A haderőtervezést végrehajtó szervek a munkaköri jegyzékek, illetve az állománytáblák készítése során alapként alkalmazzák a Magyar Honvédség, valamint a miniszter közvetlen irányítása (felügyelete) alá tartozó szervezetek hivatásos és szerződéses állományának beosztási kategóriákba történő részletes besorolásáról, illetve ezen beosztásokban elérhető rendfokozatokról szóló 30/2001. (XII. 27.), valamint a Magyar Honvédség egyes beosztásaihoz kapcsolódó munkaköri követelményekről szóló 20/2002. (IV. 20.) HM rendeletek előírásait.

(2) A Honvédelmi Minisztérium munkaköri jegyzékét, illetve annak helyesbítő íveit – az érintett HM szervek, a Honvéd Vezérkar Főnök alárendeltségébe tartozó minisztériumi szervek esetében a HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség bevonásával – a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály készíti elő. A HM Honvéd Vezérkar főnök által támasztott szakmai követelmények érvényesítése a HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség kötelező közreműködésén (bedolgozásán) keresztül valósul meg.

(3) A HM hivatalok és háttérintézmények munkaköri jegyzékét, illetve azok helyesbítő íveit – az érintett hivatalok és háttérintézmények vezetőinek javaslatai alapján – a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály készíti elő és terjeszti fel jóváhagyásra.

(4) A munkaköri jegyzékeket, illetve azok helyesbítő íveit a jóváhagyásra történő felterjesztést megelőzően a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály egyezteti a HM Védelmi Tervezési Főosztállyal.

(5) A munkaköri jegyzékeket, illetve azok helyesbítő íveit a HM közigazgatási államtitkár előterjesztése alapján a miniszter hagyja jóvá.

(6) A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok állománytábláikat és azok helyesbítő íveit, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Katonai Ügyészségek, valamint a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal a munkaköri jegyzéküket és azok helyesbítő íveit a HM Tervezési és Koordinációs Főosztállyal együttműködve készítik elő, és azokat a szervezet vezetője terjeszti fel jóváhagyásra a miniszterhez.

(7) A Magyar Honvédség katonai szervezeteinek állománytábláit a HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség készíti elő, és azokat jóváhagyáshoz történő előterjesztés előtt – a fejlesztési és létszám-gazdálkodási feladatok és követelmények megvalósítása érdekében – egyezteti a HM Tervezési és Koordinációs Főosztállyal, a HM Humánpolitikai Főosztállyal, valamint a HM Védelmi Tervezési Főosztállyal. Az egyeztetett állománytáblákat a HM HVK katonai tervező főcsoportfőnökének előterjesztése alapján a Honvéd Vezérkar főnöke hagyja jóvá.

(8) A Magyar Honvédség katonai szervezetei állománytábláinak helyesbítő íveit a HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség készíti el, és azokat a HM HVK katonai tervező főcsoportfőnöke hagyja jóvá. A helyesbítő íveket, amennyiben azok létszám módosítást tartalmaznak, vagy állományarány változással járnak, a készítő HM szerv egyezteti a HM Tervezési és Koordinációs Főosztállyal, valamint a HM Védelmi Tervezési Főosztállyal.

(9) Abban az esetben, ha a munkaköri jegyzék, illetve állománytábla módosítás a beosztáshoz tartozó rendfokozatot, vagy az előmeneteli rend típusát érinti, a felterjesztést megelőzően a módosítást kezdeményező szerv, vagy szervezet előzetes egyeztetést kezdeményez az illetékes humán, személyügyi, valamint pénzügyi szervekkel, illetve szervezetekkel.

(10) A módosításoknak a munkaköri jegyzékekben és az állománytáblákban történő átvezetéséről az okmányokat készítő és nyilvántartó szervek gondoskodnak.

(11) A munkaköri jegyzékek, illetve az állománytáblák helyesbítő ívei – a közigazgatási államtitkár, illetve a HM Honvéd Vezérkar főnök által engedélyezett esetek kivételével – szervezési időszakonként kerülnek kiadásra.

(12) A szervezési időszaktói eltérő időpontban kiadásra engedélyezett munkaköri jegyzék, illetve állománytábla módosításra vonatkozó javaslatokat (helyesbítő íveket) a hatálybalépés tervezett időpontját megelőzően legalább 30 munkanappal beérkezőleg kell a készítő HM szerv részére megküldeni.

(13) A munkaköri jegyzékek, állománytáblák tervezetei tájékoztatásul megküldésre kerülnek a HM Személyzeti Főosztály részére.

9. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba és ezzel egyidejűleg a munkaköri jegyzékekről és az állománytáblákról szóló 83/2001. (HK 2/2002.) HM utasítás hatályát veszti.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 38/2006. (HK 9.) HM utasítás módosította. Az utasítást a 138/2006. (HK 1/2007.) HM utasítás hatályon kívül helyezte, 2007. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére