• Tartalom

70/2005. (HK 14.) HM utasítás

70/2005. (HK 14.) HM utasítás

a Magyar Honvédség Korrupcióellenes Bizottságról*

2005.08.12.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján - figyelemmel a 97. § (1) bekezdés n) pontjára - a korrupciómentes közéletért folytatott tevékenységre irányadó országos programból a Magyar Honvédségre háruló feladatok eredményes ellátása érdekében a következő
utasítást
adom ki.

1. § Az Utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a minisztérium közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Magyar Honvédség katonai szervezeteire, valamint a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre terjed ki.

2. § (1) A korrupciómentes közélet érdekében meghatározott kormányprogram keretében, valamint a bűnmegelőzési szakfeladatok eredményes ellátásához a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) felső szintű vezetésének segítésére, a Honvédelmi Minisztériumban döntés-előkészítő, véleményező és javaslattevő jogkörrel MH Korrupcióellenes Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) működik.

(2) A Bizottság feladata, hogy a korrupcióval szembeni nemzeti stratégiai program végrehajtásával kapcsolatos kormányzati feladatok alapján javaslatot dolgozzon ki:

a) a honvédségi korrupcióellenes stratégia kialakításához;

b) az a) pontban meghatározott feladatok végrehajtása érdekében a honvédségi szervezetek munkájának összehangolására;

c) az e célra rendelkezésre álló források elosztására és felhasználására;

d) a honvédelmi ágazat érdekeinek a Tanácsadó Testület tevékenységében történő megjelenítésére és érvényesítésére.

3. § (1) A Bizottság a 2. § (2) bekezdésében meghatározott feladatok ellátása során:

a) kidolgozza az MH szintű korrupcióellenes stratégia irányelveit,

b) javaslatot tesz egy bűnmegelőzési alrendszer - ezen belül egy komplex korrupcióellenes információs hálózat - működésének, valamint a működéshez nélkülözhetetlen szakemberek képzésének szakmai követelményeire;

c) javaslatot tesz az alrendszer - különösen a jóváhagyott stratégia végrehajtásához szükséges személyi erőforrások és technikai eszközök - működtetéséhez szükséges költségvetésre;

d) ajánlásokat készít a korrupció elleni küzdelemmel összefüggő jogalkotásban résztvevő, illetve közreműködő honvédségi szervek részére.

(2) Az (1) bekezdés a)-c) pontjaiban meghatározott feladatok végrehajtása során készített irányelveket és javaslatokat a HM Honvéd Vezérkar főnöke és a HM közigazgatási államtitkár együttes előterjesztése alapján a honvédelmi miniszter hagyja jóvá.

4. § (1) A Bizottság

a) a Honvédelmi Minisztérium és közvetlen alárendeltségében működő szervezetek közül (HM Kabinetiroda Kontrolling Munkacsoport, HM Jogi és Információvédelmi Főosztály, HM Védelemgazdasági Főosztály, HM Védelmi Tervezési Főosztály, HM HVK Vezérkari Iroda, HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal, HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal) 1-1,

b) az MK Katonai Biztonsági Hivatal 1,

c) a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 1,

d) az MH Szárazföldi Parancsnokság 1,

e) az MH Légierő Parancsnokság 1,

f) az MH Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Parancsnokság 1, és

g) az MH Egészségügyi Parancsnokság 1 képviselőjéből áll.

(2) A Bizottság munkájában való állandó részvételre meg kell hívni a Katonai Főügyészség képviselőjét is.

(3) A Bizottság tevékenysége során az egyes részfeladatok végrehajtására szükség szerint munkacsoporto(ka)t hozhat létre.

(4) A Bizottság szükség szerint, de évente legalább kétszer ülésezik.

(5) A Bizottság munkájában való állandó vagy eseti részvételre független szakértő(k) is meghívhatók.

(6) A Bizottság munkájának segítésére állandó meghívottként a hivatásos és szerződéses katonákat, a köztisztviselőket, a közalkalmazottakat és a munkavállalókat képviselő reprezentatív érdek-képviseleti szervek 1-1 képviselője felkérhető.

(7) A Bizottság

a) Vezetője a HM Honvéd Vezérkar Főnök helyettes,

b) Titkára a HM Honvéd Vezérkar főnöke alárendeltségébe tartozó fegyelmi feladatokat ellátó személy.

5. § (1) A Bizottság működési rendjét - a honvédelmi miniszter által jóváhagyott - Ügyrend rögzíti.

(2) A Bizottság

a) az Ügyrendjében meghatározott szervezeti és működési rendnek megfelelően látja el feladatát;

b) ülésein minden tag egy szavazattal rendelkezik, a Bizottság javaslatait szótöbbséggel hozza;

c) kapcsolatot tart fenn az Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzetbiztonsági Hivatal, valamint az OLAF (Európai Csalásellenes Hivatal) Koordinációs Iroda képviselőivel.

6. § A Bizottság működésének pénzügyi és anyagi-technikai feltételeit a HM biztosítja. A megbízott tagok Hjt. szerinti megbízási díjait az állományilletékes parancsnok szervezeténél; az egyéb költségvetési keretet a HM Honvéd Vezérkar Vezérkari Irodán kell tervezni.

7. § (1) A Bizottság az éves munkájáról készített beszámolót a tárgyévet követő január 15-ig a HM Honvéd Vezérkar főnöke és a HM közigazgatási államtitkár együttes előterjesztésével a honvédelmi miniszter részére jóváhagyás végett küldje meg.

(2) A Bizottság működésére vonatkozó közérdekű, nyílt adatok (így különösen a tagok neve, rendfokozata, beosztása, a bizottság működési terve, éves beszámolójelentése) vonatkozásában biztosítani kell a HM és az MH társadalmi kapcsolatainak sajtónyilvánosságát,

a) a hiteles, pontos, szakmailag megalapozott, gondosan ellenőrzött adatokról való tájékoztatást;

b) kiemelten törekedve a társadalmi elismertség javítására az írott és elektronikus médiumokkal egyaránt.

8. § Ez az utasítás a közzétételét követő 5. napon lép hatályba, egyúttal a korrupció megelőzésének elősegítése érdekében létrehozandó bizottság felállításáról és működésének rendjéről szóló 60/2002. (HK 26.) HVK vezérkari főnöki intézkedés hatályát veszti.

Juhász Ferenc s.k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 101. §-a és 134. §-ának 24. pontja módosította. Az utasítást a 101/2010. (XI. 26.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2010. november 27. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére