• Tartalom

74/2005. (HK 15.) HM utasítás

74/2005. (HK 15.) HM utasítás

a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre felvételt nyert nappali tagozatos hallgatók ösztöndíjszerződéseinek megkötéséről1

2009.08.12.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének n) pontjában kapott felhatalmazás alapján - figyelemmel a katonai és rendvédelmi felsőoktatási intézmények vezetőinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szóló 1996. évi XLV. törvény 15. § (2) bekezdésének a) pontjára - a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre felvételt nyert nappali tagozatos hallgatói ösztöndíj szerződések megkötéseinek szabályaira vonatkozóan a következő utasítást adom ki.

1. § (1)2 Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a miniszter alárendeltségébe tartozó – szerződések megkötésében és teljesítésében közreműködő – szervezetekre, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre (a továbbiakban: ZMNE), valamint a ZMNE honvédtiszti alapképzésére felvételt nyert, nappali tagozatos hallgatókra.

(2) Jelen utasítás hatálya a korábban megkötött ösztöndíj szerződésekre nem terjed ki.

2. §3 Az utasítás melléklete szerinti ösztöndíjszerződések – a HM Honvéd Vezérkar főnökével egyeztetett – megkötését, annak módosításával, felbontásával kapcsolatos feladatokat a Magyar Honvédség központi személyzeti szervének vezetője végzi.

2/A. §4 Az ösztöndíjszerződésbe foglalt kritériumkövetelmények határidőre való teljesítéséről a ZMNE a megadott határidőt követő 15 napon köteles írásban tájékoztatni a Magyar Honvédség központi személyzeti szervének vezetőjét.

3. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.

(2)5

Melléklet a 74/2005. (HK 15.) HM utasításhoz6

Ösztöndíj szerződésminta
(a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem nappali tagozatára felvételt nyert hallgatókra vonatkozóan)
amely a katonai és rendvédelmi felsőoktatási intézmények vezetőinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szóló 1996. évi XLV. törvény (a továbbiakban: Hft.) 15. § (2) bekezdésének a) pontja, illetve a 24. § alapján jött létre:
–    egyfelől a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) (1055 Budapest, Balaton utca 7−11.) képviseletében eljáró Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) központi személyzeti szervének vezetője,
–    másfelől .................................................. (szül. év.) ……………………………………………………… (anyja neve) ......................................................... hallgató (a továbbiakban: ösztöndíjas hallgató) között, az alábbi feltételekkel.
1.    A felek a jelen szerződést a hallgatónak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre való beíratkozásakor kötik meg. Ennek alapján az ösztöndíjas hallgató vállalja, hogy:
a)    a szerződés megkötésével az MH tényleges állományába lép;
b)    a felsőfokú tanulmányai megkezdésének feltételeként eredményesen teljesíti a katonai alapkiképzés záróvizsgáit;
c)    felsőfokú tanulmányait – az 5. pontban foglalt kivétellel – az MH igényei alapján a HM által meghatározott szakirányban, a Képzési és Kimeneti Követelményben előírt tanulmányi időben elvégzi, melynek során az ösztöndíjas hallgató köteles:
– a második félév vizsgaidőszakának végéig a szakiránynak megfelelően előírt gépjármű-vezetői engedélyt megszerezni és bemutatni;
a katonai vezetői szakos hallgató a negyedik félév vizsgaidőszakának végére angol nyelvből STANAG 2.2.2.2. vagy francia nyelvből katonai szaknyelvi (ARMA) középfokú komplex nyelvvizsgát tenni és a nyelvvizsga-bizonyítványt bemutatni;
– a had- és biztonságtechnikai mérnöki, valamint a katonai gazdálkodási szakos ösztöndíjas hallgató köteles az ötödik félév vizsgaidőszakának végéig angol nyelvből STANAG 2.2.2.2. vagy francia nyelvből katonai szaknyelvi (ARMA) középfokú komplex nyelvvizsgát tenni és a nyelvvizsga-bizonyítványt bemutatni;
– amennyiben a hallgató az ösztöndíjszerződésben előírt nyelvi követelményszintet határidő előtt angol nyelvből teljesíti, francia nyelvet, aki francia nyelvből teljesíti, angol nyelvet köteles a szak kredit-, óra- és vizsgatervében, az idegennyelv-képzésre meghatározott óraszámban tanulni.
d)    a végzettség, illetőleg a képzettség megszerzése után az MH hivatásos vagy szerződéses állományú tagjaként képzési időnek megfelelő időtartamban katonai szolgálatot teljesít. E szerződés alapján az ösztöndíjas hallgatót a Hft.-ben meghatározott jogok és juttatások illetik meg, illetőleg kötelezettségek és díjak terhelik.
2.    Az ösztöndíjas hallgató köteles:
a)    a katonai rend és fegyelem követelményeit, beleértve a katonára vonatkozó alapvető szabályozókat (Szolgálati Szabályzat, Alaki Szabályzat, Öltözködési Szabályzat stb.), az intézmény szabályzatainak előírásait, az intézmény vezetői, oktatói rendelkezéseit betartani, illetve végrehajtani;
b)    az intézményen belül és azon kívül az MH és a felsőoktatási intézmény jó hírnevét megőrizni;
3.    Az MH e szerződés alapján vállalja, hogy az ösztöndíjas hallgatónak a tanulmányai − a Képzési és Kimeneti Követelményben előírt tanulmányi időben való − elvégzéséig biztosítja a Hft.-ben meghatározott jogait és juttatásait (1. számú melléklet tartalmazza), továbbá azt, hogy a tanulmányai eredményes befejezése után az MH hivatásos vagy szerződéses állományába felveszi és a továbbiakban foglalkoztatja.
4.    Az ösztöndíjas hallgatót a Hft. melléklete szerinti illetmény és a külön jogszabályban meghatározott tanszertámogatás készpénzben, a bentlakásos kollégiumi elhelyezés, az egyenruházat és a térítésmentes élelmezés - az MH-ban érvényes mindenkori normák szerint - természetben illeti meg.
5.    Az MH központi személyzeti szervének vezetője az ösztöndíjas hallgatót kérelmére, indokolt esetben, meghatározott időtartamra mentesítheti a tanulmányok előírt időn belüli befejezésének kötelezettsége alól azzal, hogy a halasztás vagy az évismétlés időtartamára az ösztöndíjas hallgató nem jogosult a jogszabályban, vagy az e szerződésben meghatározott pénzbeni és természetbeni juttatásokra.
Az ösztöndíjas hallgató a honvédelmi miniszter által jóváhagyott külföldi beiskolázása esetén jogosult hallgatói jogviszonya folyamatos fenntartása mellett tanulmányai megszakítására, és ez idő alatt a tanulmányi pótlék nélkül számított illetménye folyósítására. Amennyiben külföldi tanulmányai során nem szerzett honosítható felsőfokú végzettséget, köteles megszakított tanulmányait a jelen szerződésben meghatározott felsőoktatási intézményben folytatni és befejezni.
6.    Az ösztöndíjas hallgató fennálló hallgatói jogviszonya keretében további szakképesítés, illetve szakképzettség megszerzéséhez szükséges tanulmányokat csak a szerződéskötő engedélyével folytathat.
7.    Az ösztöndíjas hallgató másik felsőoktatási intézménnyel vendéghallgatói, illetve további hallgatói jogviszonyt csak a szerződéskötő engedélyével létesíthet.
8.    a)    Ha az ösztöndíjas hallgató neki felróható okból e szerződésben vállalt kötelezettségeit nem teljesíti, különös tekintettel az 1. b) pontjára, vagy a képesítés megszerzésére fordított időtartamnak megfelelő, kötelező ideig az MH hivatásos vagy szerződéses állományában nem teljesít szolgálatot, a tanulmányokhoz nyújtott támogatások közül köteles megtéríteni az alapilletményt, és - a tanulmányi pótlékok kivételével - az illetménypótlékokat, a természetbeni élelmezés értékét, valamint a megállapított, de meg nem fizetett tandíjnak azt a hányadát, amelyet a felsőoktatási intézményben a szociális és tanulmányi kedvezmények mellett is meg kellett volna fizetnie.
b)    Ha az ösztöndíjas hallgató a jelen szerződésben meghatározott kötelező szolgálati időtartamnak egy részét nem tölti hivatásos vagy szerződéses katonai szolgálatban, az a) pont szerinti megtérítési kötelezettsége ezzel arányos.
c)    Ha a hallgatói jogviszony a Hft. 17. §-a alapján elbocsátással szűnik meg, és ha az elbocsátás oka az ösztöndíjas hallgató hibájából következett be, akkor őt az a) pont szerinti kötelezettségek terhelik.
9.    Mentesül az ösztöndíjas hallgató a képzési költségek megtérítése alól, ha egészségi okból a katonai szolgálatra alkalmatlanná válik, vagy ha az ösztöndíj szerződést a hallgató érdekkörén kívüli okból az MH bontotta fel, vagy nem tudja foglalkoztatni.
10.    A feleket e szerződéssel kapcsolatban felmerülő vitás kérdések esetén egyeztetési kötelezettség terheli. A jogvita eldöntésére a szerződő felek a Pesti Központi Kerületi Bíróság illetékességét kötik ki.
11.    Az ösztöndíjas hallgató kijelenti, hogy a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény; a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény; a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény és a Hft.; illetve a képzési támogatás visszatérítéséről szóló 6/2002. (I. 25.) HM rendelet előírásait, valamint az iskola belső rendjét és a tanulmányok folytatását szabályozó rendelkezéseket ismeri. Szerződéses kötelezettségeit és a hivatásos vagy szerződéses szolgálatot ezek ismeretében vállalja.
12.    A felek a szerződést azzal kötik meg, hogy a szerződésben foglaltakat érintő valamely lényeges körülmény vagy a jogszabályok megváltozása esetén a szerződést azoknak megfelelően, közös megegyezéssel módosíthatják.
Kelt: ......................................................................
P. H.

__________________________________

__________________________________

MH központi személyzeti szervének vezetője

ösztöndíjas hallgató

1

Az utasítást a 19/2011. (II. 18.) HM utasítás 4. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2011. február 19. napjával.

2

Az 1. § (1) bekezdése a 69/2009. (VIII. 7.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § a 69/2009. (VIII. 7.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2/A. §-t a 69/2009. (VIII. 7.) HM utasítás 2. §-a iktatta be.

5

A 3. § (2) bekezdését a 69/2009. (VIII. 7.) HM utasítás 6. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére