• Tartalom

78/2005. (HK 15.) HM utasítás

78/2005. (HK 15.) HM utasítás

a HM Védelmi Tervező Bizottság feladatairól és működési rendjéről*

2005.08.26.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a HM fejezet védelmi tervezéssel kapcsolatos döntések előkészítésére és véleményezésére létrehozott HM Védelmi Tervező Bizottság (a továbbiakban: HM VTB) feladatairól és működési rendjéről a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a Minisztériumnak közvetlenül alárendelt szervezetekre, a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire, valamint a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre terjed ki.

2. § (1) A HM VTB rendeltetése: a honvédelmi miniszter hatáskörébe tartozó védelmi tervezéssel kapcsolatos döntések előkészítése, a döntés-előkészítés során szakmailag megalapozott és egyeztetett álláspont, illetve javaslat kialakítása.

(2) A HM VTB vezetője a közigazgatási államtitkár.

(3) A HM VTB tagjai: HM Honvéd Vezérkar főnök, HM kabinetfőnök (helyettes államtitkár), HM védelemgazdasági helyettes államtitkár, HM védelempolitikai helyettes államtitkár, HM humánpolitikai helyettes államtitkár, HM jogi helyettes államtitkár, HM Honvéd Vezérkar törzsigazgató.

(4) A HM VTB ülésein állandó meghívottként, tanácskozási joggal részt vesz: HM Védelmi Tervezési Főosztály főosztályvezető, HM Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezető, HM Védelempolitikai és Nemzetközi Együttműködési Főosztály főosztályvezető, HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség főcsoportfőnök, HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató, HM Ingatlankezelési Hivatal főigazgató, MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnok, MH Légierő Parancsnokság parancsnok, MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság parancsnok, MH Egészségügyi Parancsnokság parancsnok.

(5) A HM VTB vezetője a döntés-előkészítési feladatok végrehajtásába további szakterületi vezetőket vonhat be.

(6) HM VTB titkára a HM védelmi tervezési főosztályvezető.

3. § (1) A HM VTB feladata:

a) a honvédelmi miniszter döntési, illetve előterjesztési jogkörébe tartozó, védelmi tervezéssel kapcsolatos jelentések, felterjesztések és az állami irányítás egyéb jogi eszközei tervezeteinek véleményezése, a véleményt megalapozó információk, háttérszámítások, szakmai álláspont biztosítása;

b) a Tárca Védelmi Tervező Rendszer (TVTR) eljárásrendje szerint, a meghatározott pontokon döntés-előkészítés;

c) a védelmi tervezéshez kapcsolódó eseti ügyek megtárgyalása;

d) állásfoglalás az MH tervező szervek által javasolt kérdésekben.

4. § (1) A HM VTB hatáskörébe tartozó témakörök:

a) TVTR eljárásrendje;

b) HM VTB vezető döntése alapján a védelmi tervezést és a tervek végrehajtását meghatározó okmányok;

c) különböző időtávú tárcaszintű képesség- és feladat-, erőforrás-, költség- és költségvetési igénytervek kiegyensúlyozása;

d) költségvetési parlamenti prezentáció;

e) különböző időtávú tárcaszintű fejlesztési-, és beszerzési tervek;

f) NATO és EU részére történő felajánlásokkal és vállalásokkal kapcsolatos tervezési feladatok;

g) NATO, EU és Kormányzati (nemzeti) védelmi tervezési eljárások összehangolása a TVTR keretén belül;

h) TVTR rendszerszintű támogatása, fejlesztése.

(2) A HM VTB hatáskörében jogosult

– a védelmi tervezésben érintett szervezetektől információt, adatot bekérni;

– az ülések meghívott tagjai részére elemző, értékelő feladatot meghatározni.

5. § A HM VTB titkár feladatai:

a) az ülések előkészítése, szervezése és anyagi biztosítása;

b) a HM VTB tevékenységét meghatározó éves feladatterv összeállítása, javaslattétel az ülések napirendi pontjaira, időpontjára, helyére, valamint a meghívott szakterületi vezető(k) kijelölésére a HM VTB vezetője részére;

c) a résztvevők értesítése az ülés napirendi pontjairól, időpontjáról, helyéről, valamint az ülés napirend szerinti ülésanyagának előkészítése és megküldése a tagok és a meghívottak részére;

d) a HM VTB hatáskörét érintő, halasztást nem tűrő ügyekben jelentés tétel a HM VTB vezetőjének, és intézkedés kérése;

e) feljegyzés összeállítása az ülésekről.

6. § (1) A HM VTB tevékenységét a HM közigazgatási államtitkár által jóváhagyott éves feladatterv alapján végzi.

(2) Halaszthatatlan, döntést igénylő kérdések esetén a HM VTB soron kívüli ülést tart. A feladattervben nem szereplő soron kívüli ülések összehívásáról a HM VTB vezetője dönt.

(3) A HM VTB napirendje szerinti témakörökhöz a szakmailag illetékes szerv(ek) vezetője - a HM VTB titkár útján - előterjesztést vagy jelentést (a továbbiakban: ülésanyag) készít.

(4) Az ülésanyagot lehetőleg tömören és egyértelműen kell megfogalmazni, annak tartalmaznia kell a megalapozott állásfoglaláshoz szükséges információ(ka)t és a döntési javaslato(ka)t, alternatívákat, illetve azok várható hatásait.

(5) Az ülésanyagot az illetékes szakmai szerv(ek) vezetője az ülés időpontja előtt legalább 5 munkanappal a HM VTB titkárának megküldi, aki a napirendet, valamint az összerendezett ülésanyagot a tagok és a meghívottak részére az ülést megelőzően legalább 3 munkanappal megküldi.

(6) Soron kívüli ülések esetében az ülésanyagot - HM VTB vezetőjének jóváhagyásával - szóbeli előterjesztés is helyettesítheti, melyet utólag (legkésőbb 3 munkanapon belül) kell írásban megküldeni a VTB titkárnak.

(7) Az előterjesztéseket és a feljegyzést külön erre a célra felfektetett gyűjtőben kell kezelni. A gyűjtő vezetését, kezelését a HM VTF végzi.

7. § (1) A HM VTB ülésein a HM VTB vezetője elnököl.

(2) A HM VTB ülés megfelelő napirendi pontját a kapcsolódó ülésanyagot készítő terjeszti elő. Amennyiben ő nem tagja vagy állandó meghívottja a HM VTB-nek - a 2. § (5) bekezdése szerint - az adott napirendi pont tárgyalásához tanácskozási joggal külön meghívásra kerül.

(3) A HM VTB tagjának és az állandó meghívottnak joga és kötelessége, hogy a napirenden szereplő előterjesztésekkel kapcsolatban előzetes véleményt alakítson ki, az ülésen álláspontját kifejtse.

(4) Az ülésanyagot előterjesztőnek a felmerült kérdésekre szakmailag megalapozott választ kell adnia, illetve szakterülete vonatkozásában az adott napirendi ponthoz hozzászólhat.

(5) A napirenden szereplő kérdésekről a tagok, valamint a meghívottak véleménye, illetve javaslata alapján a HM VTB vezetője dönt.

(6) Az ülésről készült feljegyzést a HM VTB titkára 8 munkanapon belül elkészíti, és írásban a tagok, illetve a résztvevők részére megküldi.

8. § Az utasítás az aláírás napján lép hatályba.* Hatálybalépésével egyidejűleg a Tárca Védelmi Tervező Rendszer működéséről, a rendszer fejlesztéséről, valamint a HM Védelmi Tervező Bizottság működéséről szóló 46/2005. HM utasítás 7. § hatályát veszti, valamint az utasítás címe a következőre változik: „a Tárca Védelmi Tervező Rendszer működéséről és a rendszer fejlesztéséről”.

Juhász Ferenc s.k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 108/2006. (HK 21.) HM utasítás 7. §-a hatályon kívül helyezte, 2006. október 3. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja:2005. július 18.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére