• Tartalom

79/2005. (HK 17.) HM utasítás

79/2005. (HK 17.) HM utasítás

a szolgálati rádiótelefon-ellátás és -használat szabályairól*

2005.09.09.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. §-a (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a szolgálati célú rádiótelefonnal történő ellátásról, valamint e rádiótelefonok használatáról az alábbi

utasítást

adom ki:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a minisztérium közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire, valamint azok állományába tartozó minisztériumi vezetőkre, hivatásos és szerződéses katonákra, köztisztviselőkre, közalkalmazottakra, munkavállalókra és a megbízási szerződéssel dolgozókra terjed ki.

(2) Tartós vagy ideiglenes, nem fegyveres külföldi szolgálatot teljesítő személyek szolgálati rádiótelefonnal való ellátásáról, és az általuk történő rádiótelefon-használatról külön szabályozó rendelkezik.

(3) Külföldi feladat végrehajtására kiküldött, ideiglenes állomány és felszerelési jegyzék alapján felállított katonai szervezetek (kontingensek) szolgálati rádiótelefonnal és kereskedelmi műholdas eszközökkel történő ellátása külön rendelkezések alapján történik.

(4) A miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetek állománya vonatkozásában a rádiótelefon-ellátás és -használat szabályait a szervezetek vezetői – ezen utasítással összhangban – önállóan szabályozzák.

2. § Az utasítás hatálya alá tartozó személyek a szolgálati célú információk továbbítására, valamint a napi élet és munka megkövetelte kapcsolattartás céljából elsősorban a stacioner (vezetékes) telefonrendszert, azon belül is a honvédségi vonalakat kötelesek használni. Szolgálati rádiótelefon csak akkor használható, ha az információ időben történő továbbítására más biztonságosabb, illetve költségtakarékosabb lehetőség nem áll rendelkezésre.

A szolgálati rádiótelefonnal történő ellátás esetei

3. § (1) A HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában, az 1. számú melléklet „A” jogosultsági kategóriába tartozó személyek – igénybejelentést követően – külön engedély nélkül jogosultak szolgálati rádiótelefonellátásra és rádiótelefonszolgáltatás igénybevételére. A „B–G” jogosultsági kategóriákba tartozó személyek részére a 10. § (1) bekezdése szerinti vezető egyedi engedélyével biztosítható szolgálati rádiótelefon és rádiótelefonszolgáltatás.

(2) A HM Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HM HVK) és az MH katonai szervezetei vonatkozásában az 1. számú melléklet „A–D” jogosultsági kategóriákba tartozó személyek – igénybejelentést követően – külön engedély nélkül jogosultak szolgálati rádiótelefonellátásra és rádiótelefonszolgáltatás igénybevételére. Az „E–G” jogosultsági kategóriákba tartozó személyek szolgálati rádiótelefonnal való ellátása csak indokolt esetben – a 10. § (2) bekezdése szerinti vezető egyedi engedélyével – történhet.

(3) A kérelmeknél figyelembe kell venni, hogy az egyes szervezetek részére biztosítható szolgálati rádiótelefonok darabszáma csak a 10. § (1)–(2) bekezdése szerinti vezető engedélyével haladhatja meg a 2. számú mellékletben az egyes szervezetek részére meghatározott kvótát.

4. § (1) A kvóták felhasználását csak a 2. számú mellékletben meghatározott szervek és szervezetek vezetői (a továbbiakban: kvótagazdák) kezdeményezhetik, akik az alárendeltségükbe vagy ellátási körükbe tartozó szervek, szervezetek által felhasználható szolgálati rádiótelefonok darabszámát saját hatáskörben határozzák meg, melyről az érintett szervezeteket – beleértve a SIM kártyákat, a készülékeket és tartozékokat kiadó szervezeteket (a továbbiakban: ellátó szervezetek) – tájékoztatják.

(2) A meghatározott kvóta elérése esetén új használó részére – kivéve a kvótán felüli felhasználás engedélyezése esetén – csak a szervezeten belüli átcsoportosítással biztosítható szolgálati rádiótelefon. Az átcsoportosítás adatait az egyedi elbírálásra vonatkozó igényben kell szerepeltetni.

(3) Az 1. számú mellékletben meghatározott jogosultak köre csak ezen utasítás módosításával változtatható meg.

5. § Kiemelt feladat ellátására tartósan vagy ideiglenesen kijelölt személy – különösen katasztrófavédelmi és válságkezelési feladatokat irányító, nemzetközi és hazai protokoll feladatokat ellátó, nemzetközi ellátási feladatokat végrehajtó személyek, illetve az ügyeleti, készültségi és készenléti szolgálatok, valamint az „A–C” jogosultsági kategóriájú vezetők gépkocsivezetői – a feladat végrehajtásához szükséges rádiótelefonnal a 10. § (1)–(2) bekezdése szerinti vezető engedélyével látható el.

6. § Gyakorlatok, rendezvények feladatainak végrehajtása céljából szolgálati rádiótelefonok ideiglenes használatra a 10. § (1)–(2) bekezdése szerinti vezető engedélyével biztosíthatók.

7. § (1) Katasztrófavédelmi és válságkezelési feladatok (a továbbiakban együtt: rendkívüli feladatok) végrehajtásához szükséges rádiótelefonok – igénybejelentést és egyeztetést követően – központilag kerülnek kiutalásra.

(2) Az egyes szervezeteknél ilyen célból rádiótelefonok csak a 10. § (1)–(2) bekezdés szerinti vezető engedélyével tárolhatók, melyek felhasználására válságkezelés esetén a HM HVK Vezetési Operatív Csoport, katasztrófavédelem esetén az MH Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság vezetőjének engedélyével kerülhet sor.

(3) Rendkívüli feladatok végrehajtása során felhasznált magánkészülékek költségeinek megtérítése csak külön intézkedés alapján történhet.

8. § A különböző információs, műholdas követő, mérési és adatgyűjtő stb. rendszerek üzemeltetéséhez (a továbbiakban: speciális feladatok) szükséges rádiótelefonok, valamint a működésükhöz SIM kártyát igénylő eszközökhöz szükséges SIM kártya kiutalásának engedélyezésére a 10. § (1)–(2) bekezdése szerinti vezető jogosult.

9. § (1) Külön engedély nélkül, azonos személy részére több rádiótelefon csak az 1. számú melléklet „A” kategóriánál felsorolt személyek esetében adható. A 10. § (1)–(2) bekezdése szerinti vezető engedélyével azon személyek is elláthatók további rádiótelefonnal vagy szolgáltatás igénybevételére alkalmas eszközzel (pl. SIM kártya), akik különböző vezeték nélküli átviteli utat igénylő eszközöket (pl. PDA) használnak.

(2) Megbízási szerződéssel dolgozók részére csak egyedi elbírálás alapján, a 10. § (1)–(2) bekezdése szerinti vezető engedélyével, az 1. számú melléklet „F–G” jogosultsági kategóriába történő besorolással biztosítható szolgálati rádiótelefon.

Az engedélyezők köre

10. § (1) A HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában a kvótán belüli és kvótán felüli, valamint ideiglenes ellátásra vonatkozó engedélyezési jogkörrel a HM kabinetfőnök, helyettes államtitkár rendelkezik.

(2) A HM HVK és az MH katonai szervezetei vonatkozásában

a) a kvótán belüli és azon ideiglenes ellátásra vonatkozó kérelmek esetében, melyek költségigényét az igénylő tervezte, az MH Híradó Parancsnokság (a továbbiakban: MH HIP) parancsnoka;

b) kvótán és terven felüli, valamint külföldi használatra vonatkozó kérelmek esetében, a HM HVK vezérkari főnök helyettes

rendelkezik engedélyezési jogkörrel.

Eljárási szabályok

11. § (1) A 3. § (1) bekezdése szerinti egyedi engedély megszerzésére irányuló kérelmek folyamatosan terjeszthetők fel. A 3. § (2) bekezdésében meghatározott egyedi engedély iránti kérelmeket – a 2. számú mellékletben felsorolt szervek és szervezetek szerinti összesítésben – negyedévente (március 31-ig; június 30-ig; szeptember 30-ig; december 31-ig) kell felterjeszteni.

(2) A 6. § esetén az engedélyezésre vonatkozó kérelmek, a feladat kezdetét megelőzően legalább 30 nappal kerülnek felterjesztésre.

(3) A kérelmeket a szolgálati elöljáró záradékával

a) a HM kabinetfőnök, helyettes államtitkár részére a HM Ingatlankezelési Hivatal, Anyagi–Koordinációs Osztály (a továbbiakban: HM IKH AKO) osztályvezető útján;

b) a HM HVK vezérkari főnök helyettes részére az MH HIP parancsnoka útján;

c) az MH HIP parancsnok részére közvetlenül kell felterjeszteni (megküldeni).

(4) Az MH HIP az összesített igényeket a HM HVK katonai tervező főcsoportfőnök útján terjeszti fel.

(5) Kvótán felüli kérelmek – melyek csak rendkívül indokolt esetben kezdeményezhetők – engedélyezése esetén, az érintett szervezettől függően a HM IKH AKO osztályvezetője vagy az MH HIP parancsnoka kezdeményezi a jelen utasítás módosítását.

(6) A kérelmek – engedélyezést követően – az MH HIP és az MH Elektronikai Szolgálatfőnökség (a továbbiakban: MH ESZF-ség) részére végrehajtás céljából megküldésre kerülnek.

12. § A szolgálati rádiótelefon biztosítása elismervény ellenében, visszaszolgáltatási kötelezettség terhe mellett történik. A használó – a szolgálati rádiótelefon kiadásával egyidejűleg – szerződést köt a szolgálati rádiótelefonnal való ellátásra és annak szolgálati célú használatára az MH HIP parancsnokával (vezetőjével).

13. § (1) A szolgálati rádiótelefonok magáncélú felhasználására – „A” kategóriájú személyek, továbbá rendkívüli eset vagy vészhelyzet kivételével – csak külön szerződéskötési kötelezettséggel kerülhet sor. A használók a magánhívások díjait – a külön szerződés alapján – közvetlenül a szolgáltatónak fizetik.

(2) Amennyiben a használó magáncélú felhasználásra nem köt szerződést, nyilatkozik arról, hogy megtéríti a magáncélú használat – mely csak rendkívüli esetben vagy vészhelyzetben fordulhat elő – ellenértékét (forgalmi költséget és a részletes számla kiállításának díját), ha magáncélú felhasználásra kerül sor. Ez esetben a magáncélú használat tényét, annak okát és adatait a használó írásban jelenti be az MH HIP részére.

14. § (1) A költségkímélés érdekében az MH távbeszélő központjai közvetlenül csatlakoztathatók a mobil szolgáltatók rendszeréhez. Az MH zártcélú hálózatából kezdeményezett, illetve az MH zártcélú hálózatába irányuló mobil hívásokat – annak lehetősége esetén – közvetlen csatlakozások felhasználásával kell lebonyolítani. A hívások kezdeményezésének módjairól és a kijelölt hívószámokról az MH HIP ad tájékoztatást.

(2) A közvetlen csatlakozások kialakítására (pl. GSM adapterek telepítése) vonatkozó igényeket az MH HIP parancsnok útján kell az engedélyezésre jogosult HM HVK katonai tervező főcsoportfőnök részére felterjeszteni (megküldeni).

15. § (1) A szolgálati rádiótelefon használata annak bevonásáig, átcsoportosításáig, a felhasználó beosztásának megszűnéséig (a felmentési, illetve lemondási idő ledolgozott részének utolsó munkanapjáig), illetve az abból való felfüggesztésig tart.

(2) A nem „A–C” jogosultsági kategóriába tartozó használótól két hónapot meghaladó külföldi szolgálat (munkavégzés) esetén – a külföldi tartózkodás időtartamára – a rádiótelefon bevonásra kerül. Amennyiben a kiküldetés során végrehajtandó feladat indokolja a szolgálati rádiótelefonnal való ellátást, annak használata a 10. § (1)–(2) bekezdése szerinti vezető engedélyével történhet. A vonatkozó kérelemben gazdaságossági szempontokat alapul véve szükséges indokolni, hogy a szolgáltatás hazai vagy külföldön vásárolt eszközökkel kerüljön biztosításra.

(3) A nem „A–C” jogosultsági kategóriába tartozó használótól, amennyiben tartósan távol van szolgálati helyétől – a távollét időtartamára – a rádiótelefon bevonható, és az őt helyettesítő személy részére kiadható.

(4) Az ideiglenesen vagy speciális feladatokra kiadott rádiótelefonok – a feladat végrehajtását vagy megszűnését követően haladéktalanul – az ellátó szervezet részére kerülnek visszaszolgáltatásra.

(5) Az (1)–(4) bekezdések szerinti megszűntető, illetve szüneteltető feltétel esetén a használó szolgálati rádiótelefonját – a SIM kártyát is beleértve – az ellátó szervezet részére adja le. A felhasználóknak a leadás előtt törölni kell a személyre szabott (pl. banki egyenlegértesítő) szolgáltatásokat. Ha a leadás nem történik meg, kezdeményezhető a szolgáltatás korlátozása vagy megszüntetése.

(6) Az állományilletékes parancsnok (vezető) egyidejű tájékoztatásával a rádiótelefon kimenő hívásai letilthatók, illetve annak eredménytelensége esetén a szolgáltatás kikapcsolható, és a rádiótelefon bevonható azon használótól, aki a magáncélú vagy jogtalan felhasználás ellenértékét a 22. § (3) bekezdése szerint nem téríti meg, illetve ha a 22. § (4) bekezdésében meghatározottak nem kerülnek végrehajtásra.

A beszerzés és nyilvántartás szabályai

16. § (1) Rádiótelefonok és SIM kártyák beszerzésére vonatkozó elrendelés vagy megbízás kiadására – a mindenkor hatályos, közbeszerzésekre vonatkozó jogszabályokra és szabályozókra figyelemmel – az MH elektronikai szolgálatfőnöke jogosult. A beszerzett eszközök bevételezését a SIM kártyák vonatkozásában az MH HIP, a készülékek vonatkozásában az MH Haditechnikai Ellátó Központ (a továbbiakban: MH HTEK) végzi.

(2) A HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában az azonnali, előre nem tervezhető feladatok végrehajtása érdekében – a mindenkor hatályos, közbeszerzésekre vonatkozó jogszabályokra és szabályzókra figyelemmel – a HM IKH AKO osztályvezető jogosult egyedi rádiótelefon és SIM kártya beszerzésére. A HM IKH AKO osztályvezetője köteles a beszerzés tényéről az MH HIP parancsnokát és az MH ESZF-ség szolgálatfőnökét azonnal tájékoztatni, valamint a bevételezéshez, a központi nyilvántartásba vételhez és a számlafizetéshez szükséges okmányokat az illetékes szervezetek részére megküldeni.

17. § (1) A külföldön beszerzésre kerülő készülék és SIM kártya (csak előre fizetett szolgáltatást biztosító kártyák vásárolhatók) költsége és az utasításban meghatározott keretösszegekkel arányos forgalmi költségek, a kiutazás költségvetésének terhére – a kiutazási engedélyben szerepeltetve – kerülnek biztosításra.

(2) Amennyiben a gazdaságossági szempontok indokolják, a kiküldetés időtartamára az „A–C” jogosultsági kategóriába tartozó használók is a célországban vásárolt eszközökkel – ahol lehetséges a nemzeti támogató csoportokon keresztül – kerülnek ellátásra. Hazaérkezéskor a használók az eszközöket leadják, melyek későbbi kiutazók számára ismételten kiadhatók.

(3) Az eszközök külföldön történő vásárlásával, bevételezésével és kiadásával kapcsolatos szabályokat az MH ESZF-ség szolgálatfőnöke a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal vezérigazgatójával és a HM Nemzetközi és Rendezvényszervező Hivatal főigazgatójával együttműködve határozza meg.

18. § Raktári készleteket úgy kell képezni, hogy rendkívüli feladatokra 50 db készülék és SIM kártya – az MH HIP-nél tárolva – külön intézkedésre azonnal kiadható módon legyen tárolva, továbbá az egyéb soron kívüli feladatok és a meghibásodott, javításba adott rádiótelefonok ideiglenes pótlása folyamatosan biztosított legyen. A rádiótelefonok cseréje csak az MH HTEK által vezetett központi nyilvántartásban szereplő eszközökkel történhet.

19. § (1) Az utasítás hatálya alá tartozó szolgálati rádiótelefonokról az MH HIP – a forgalmi adatok tekintetében, tevékenységi körének megfelelően – összesített, elektronikus nyilvántartást vezet. A nyilvántartáshoz szükséges technikai feltételeket és szoftvereket az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖLTP) parancsnoka biztosítja.

(2) Az MH HIP a rádiótelefon szolgáltatásokat folyamatosan nyomon követi, a forgalmi adatokat (szolgálati rádiótelefon-használati szokásokat) rendszeresen elemzi, és költséghatékonyabb megoldásokra intézkedik, illetve javaslatot tesz.

20. § A szervezetek parancsnokai (vezetői) a rádiótelefonokat érintő adatokban beállt változásokról, eszközmozgásokról 5 munkanapon belül tájékoztatják elöljáró parancsnokságukat, az ellátó szervezeteket, továbbá gondoskodnak a forgalmi adatokkal összefüggő nyilvántartások vezetéséről.

Pénzügyi rendelkezések

21. § (1) A szolgálati rádiótelefonok üzemeltetési költségeit – beleértve a szolgálati hívásokra eső forgalmi költségeket – az MH fedezi. A szolgálati rádiótelefonok esetleges magáncélú használatából adódóan az MH-nak költsége nem keletkezhet.

(2) Szolgáltatási díj csak az MH HIP-nél, mint kizárólagos előfizetői jogkörrel rendelkező szervezetnél nyilvántartott SIM kártyákra fizethető.

22. § (1) A felhasználható rádiótelefon keretösszegeket (havi kedvezménnyel csökkentett nettó forgalmi díjait) az 1. számú melléklet tartalmazza. A keretösszeg személyre szabott, független a használt rádiótelefonok vagy szolgáltatások darabszámától. A keretösszegek pontosítására a költségvetés tervezésével egy időben – szükség szerint – az MH ÖLTP parancsnoka tesz javaslatot.

(2) Az MH HIP parancsnoka a használókat forgalmi költségeikről hathavonta – a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek esetében a HM IKH AKO részére összesítve, a HM HVK és az MH katonai szervezetei esetében a 2. számú mellékletben felsorolt szervenként és szervezetenként összesítve – a számlák beérkezését követő 40 napon belül tájékoztatja. A tájékoztatásban a használók nyilatkozatai és a részletes számlák alapján szerepeltetik a magáncélú, valamint a jogtalan felhasználások összegét.

(3) A jogtalan felhasználás és a magáncélú igénybevétel összegét a használó, a rendelkezésére bocsátott készpénzátutalási megbízással a tájékoztatás kézhezvételét követő 15 munkanapon belül befizeti, és a befizetést igazoló feladóvevényt az állományilletékes parancsnokának (vezetőjének) vagy az általa megbízott személynek bemutatja. A keretösszegen felüli szolgálati célú forgalmi költségrész elengedésére az állományilletékes parancsnok (vezető) jogosult.

(4) Az állományilletékes parancsnok (vezető) vagy az általa megbízott személy – a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek esetében a HM IKH AKO osztályvezetője – a befizetések megtörténtéről, annak elmaradásáról és okáról – a forgalmi költségekről szóló tájékoztatás kézhezvételét követő 30 napon belül – írásban tájékoztatja az MH HIP parancsnokát.

(5) A bevételek kezelése a hatályos szabályozókban meghatározottak szerint történik.

A felülvizsgálat és az ellenőrzés szabályai

23. § Az egyedi elbírálás alapján engedélyezett rádiótelefonok használatának jogosságát évi rendszerességgel – március 31-ig felterjesztett (megküldött) kimutatás alapján – illetve kvótán felüli igény esetén felül kell vizsgálni.

24. § (1) Az állományilletékes parancsnokok (vezetők) – az MH HIP-től bekért részletes számlák alapján – rendszeresen, szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy a szolgálati hívások terhére történtek-e magáncélú felhasználások. Az „A” kategóriájú személyek nem kerülnek ellenőrzésre.

(2) Az engedélyezett keretösszeget túllépő használókat, minden esetben tételes ellenőrzésnek vetik alá. A keretösszeg túllépése esetén – mely hat havi átlagban kerül meghatározásra – az MH HIP, a 22. § (2) bekezdésben meghatározott tájékoztatással egyidejűleg megküldi a részletes számlát az állományilletékes parancsnoknak (vezetőnek). A részletes számla kiállításának díja, jogtalan vagy magáncélú felhasználás esetén a használót, ellenkező esetben az MH-t terheli.

25. § (1) Az állományilletékes szervezetek parancsnokai (vezetői) a bekért részletes számlák alapján rendszeresen ellenőriztetik az elkészült kimutatásokat, illetve félévenként a befizetések megtörténtét.

(2) Az elöljáró szervezetek parancsnokai (vezetői) az alárendelt szervezetek mindegyikénél évente legalább egy alkalommal ellenőriztetik az utasításban foglaltak végrehajtását, betartását.

(3) Az MH HIP a 2. számú mellékletben felsorolt szerveket és szervezeteket, valamint a 2. számú mellékletben felsorolt szervek és szervezetek alárendeltségében lévő szervezeteket szúrópróbaszerűen ellenőrzi.

(4) A HM HVK katonai tervező főcsoportfőnöke az MH HIP-nél évente egy alkalommal a témát átfogó célellenőrzést hajtat végre.

A rádiótelefon-ellátás és -használat szabályaival kapcsolatos észrevételek, javaslatok megtétele

26. § (1) Az MH katonai szervezetei a rádiótelefon-ellátás és -használat szabályaival kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat a hatályos IKR alapján teszik meg.
(2) A HM szervek és szervezetek vezetői a rádiótelefon-ellátás és -használat szabályaival kapcsolatos észrevételeikről, javaslataikról évente egy alkalommal (január 31-ig) tájékoztatják a HM HVK katonai tervező főcsoportfőnökét. A HM HVK katonai tervező főcsoportfőnöke az észrevételeket, javaslatokat, valamint 19. § (2) bekezdése alapján végrehajtott elemzések eredményét és költséghatékonyság érdekében tett intézkedéseket, javaslatokat összesítve (évente, március 20-ig) a HM HVK főnök és a HM kabinetfőnök, helyettes államtitkár útján jelenti a HM közigazgatási államtitkár részére.

Záró rendelkezések

27. § (1) Ez az utasítás 2005. augusztus 1-jén lép hatályba, egyidejűleg a szolgálati rádiótelefon-ellátás és -használat szabályairól szóló 49/2002. (HK 19.) HM utasítás, valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja magyarországi végrehajtásához kapcsolódó Nemzeti Adminisztrációs Költségek ellátási és felhasználási normáiról szóló 37/2002. (HK 13.) HM utasítás 6. §-a hatályát veszti.

(2) A kvótagazdák ezen utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül – az ellátó szervezetek egyidejű tájékoztatásával – meghatározzák az alárendeltségükbe vagy ellátási körükbe tartozó szervek, szervezetek által felhasználható szolgálati rádiótelefonok darabszámát (kvótáját), mely kvótákat az alárendelt szervekkel, szervezetekkel rendelkező vezetők a szükséges mértékben tovább bontják.

(3) A szervezetek parancsnokai (vezetői) az utasítás hatálybalépését követően megkezdik a szervezetnél lévő előfizetések és feltöltő rendszerű szolgáltatások felülvizsgálatát. A hatálybalépést követő 45 napon belül a 2. számú mellékletben felsorolt szervek és szervezetek egyedi engedélyeztetési eljárást kezdeményeznek, melyben részletezik a szervezetnél lévő összes rádiótelefon előfizetést és a feltöltő rendszerű szolgáltatásokat, valamint megkezdik a kvótán felüli eszközök leadását. A hatálybalépést követő 90. napig az új egyedi engedélyekre figyelemmel (a korábbi egyedi engedélyek érvényüket vesztik) kell a jogosulatlanul használt eszközöket az ellátó szervezet részére leadni, illetve az új szerződéseket megkötni.

(4) 2005. október 1-jéig az MH használatában lévő rádiótelefon előfizetések az MH HIP számlafizetésébe kerülnek, melyet figyelembe kell venni a következő évek költségvetésének tervezése során. Az MH használatában lévő rádiótelefon-előfizetések és feltöltő rendszerű szolgáltatások vonatkozásában 2005. október 1-jétől kezdődően az MH HIP az egyedüli (elő- és számlafizetői joggal rendelkező) költségviselő szervezet.

(5) Ezen utasítás hatálybalépését követően haladéktalanul felül kell vizsgálni, és lehetőség szerint minimum 10%-os mértékben csökkenteni kell a – 1. § (3) bekezdésben meghatározott – külföldön lévő eszközök darabszámát és a forgalmi költségeket.

(6) Az MH HIP, mint előfizető minden olyan információról tájékoztatja a költségviselő (számlafizető) katonai szervezeteket és a saját ellátási körébe tartozó használókat, amelyeket az előfizető a szolgáltatótól alanyi jogon megkap.

(7) Ezen utasításban foglaltak részletes végrehajtását a HM HVK katonai tervező főcsoportfőnöke intézkedésben szabályozza, melyben kitér a szolgálati és magánhívások szétválasztására, a szerződéskötések módjára és a mintaszerződésekre. A szerződések a használók arra vonatkozó írásos nyilatkozatát is tartalmazzák, hogy hozzájárulnak telefonhasználatuk ellenőrzéséhez és elemzéséhez.

(8) A további költségcsökkentés és az ellátási rend egyszerűbbé tétele érdekében 2006. március 31-ig az MH HIP parancsnoka az illetékes szervezetekkel együttműködve megteremti a feltételeit a szolgálati rádiótelefon-ellátás és –használat új alapokra való helyezésének.

Juhász Ferenc s.k.,

honvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 79/2005. (HK 17.) HM utasításhoz

KIMUTATÁS
a felhasználható keretösszegekről

Jogosultsági
kategória

Beosztások megnevezése a HM szerveknél és a HM szervezeteknél

Beosztás megnevezése az MH
katonai szervezeteinél

Engedélyezett
havi (nettó)
keretösszeg
(Ft)

HM szervek

HM szervezetek

A

Állami vezetők,
miniszteri biztos,
HVKF, HVKF I. H, HVKFH

 

I/IX-es beosztási kategóriájú
szolgálati személyek (altábornagy)

korlátlan

B

I/VIII-as beosztási kategóriájú, vagy
azzal azonos besorolású vezetők

HM szervezetek I/VIII-as beosztási kategóriájú, vagy vezérőrnagyi besorolású vezetői

I/VIII-as beosztási kategóriájú
szolgálati személyek (vezérőrnagy)

20 000

C

főosztályvezetők, vagy I/VII
besorolási kategóriájú vezetők,
politikai főtanácsadó,
MH vezénylő zászlós

HM szervezetek I/VII-es beosztási kategóriájú, vagy dandártábornoki besorolású vezetői

I/VII-es beosztási kategóriájú
szolgálati személyek (dandártábornok),

15 000

D

főosztályvezető-helyettesek,
osztályvezetők vagy I/VI
besorolási kategóriájú vezetők,
Jogi Helyettes Államtitkári Titkárság titkár, parlamenti titkár helyettes

HM szervezetek I/VI-os beosztási kategóriájú, vagy ezredesi besorolású szolgálati személyei

I/VI-os beosztási kategóriájú
szolgálati személyek (ezredes),
valamint az önálló állománytáblával
rendelkező vagy önálló elhelyezésben
lévő alegységek parancsnokai

10 000

E

„D” jogosultsági kategóriában lévő szolgálati személy helyettese

HM szervezetek „D” kategóriába sorolt szolgálati személyeinek helyettesei, I/V besorolási kategóriájú osztályvezetők, programirodák vezetői

„D” jogosultsági kategóriában lévő szolgálati személyek I/V-ös beosztási kategóriájú helyettesei, önálló állománytáblával rendelkező, vagy önálló elhelyezésben lévő alegységek parancsnokhelyettesei

6 000

F

A „E” és „G” kategóriába nem tartozó engedéllyel rendelkező személyek

4 000

G

Egyedi elbírálás alapján a speciális (pl.: futár, gépjárművezető), a kiemelten fontos beosztást betöltő vagy feladatot ellátó személyek, a nemzetközi és hazai delegációkkal, rendezvényekkel, gyakorlatokkal kapcsolatos feladatokat, valamint külföldön eseti munkavégzést ellátók és az ún. szolgálati (ügyeleti) rádiótelefonok.

egyedi elrendelés szerint

Megjegyzés:
A „G” jogosultsági kategóriánál a felhasználható keretösszeg egyedileg, annak figyelembevételével kerül meghatározásra, hogy az engedélyezett összeg a feladat függvényében a lehető legalacsonyabb legyen. A futárok, gépjárművezetők használatában lévő és a szolgálati (ügyeleti) rádiótelefonok esetében a felhasználható keretösszeg csak különösen indokolt esetben haladhatja meg az „F” kategória szerinti keretösszeget.

2. számú melléklet a 79/2005. (HK 17.) HM utasításhoz

KIMUTATÁS
az egyes szervezetek részére engedélyezett kvótákról

Fsz.

Szervezet megnevezése

A szervezet által
használható
rádiótelefonok
darabszáma

1

Honvédelmi miniszter és közvetlen alárendeltjei

8

2

Politikai államtitkár és közvetlen alárendeltjei

10

3

Közigazgatási államtitkár és közvetlen alárendeltjei

12

4

Kabinetfőnök helyettes államtitkár és közvetlen alárendeltjei

17

5

Jogi helyettes államtitkár és közvetlen alárendeltjei

4

6

Védelempolitikai helyettes államtitkár és közvetlen alárendeltjei

7

7

Védelemgazdasági helyettes államtitkár és közvetlen alárendeltjei

10

8

Humánpolitikai helyettes államtitkár és közvetlen alárendeltjei

8

9

HM Miniszteri Biztosi Iroda

5

10

HM Tervezési és Koordinációs Főosztály

18

11

HM Védelmi Tervezési Főosztály

18

12

HM Nemzetbiztonsági Iroda

2

 

Kabinetfőnök helyettes államtitkár szakmai irányítása alá tartozó szervek

16

13

HM Kommunikációs Főosztály

16

 

Jogi helyettes államtitkár szakmai irányítása alá tartozó szervek

29

14

HM Jogi és Információvédelmi Főosztály

29

 

Védelempolitikai helyettes államtitkár szakmai irányítása alá tartozó szervek

18

15

HM Védelempolitikai és Nemzetközi Együttműködési Főosztály

18

 

Védelemgazdasági helyettes államtitkár szakmai irányítása alá tartozó szervek

27

16

HM Védelemgazdasági Főosztály

15

17

HM Hadfelszerelés Fejlesztési Főosztály

12

 

Humánpolitikai helyettes államtitkár szakmai irányítása alá tartozó szervek

40

18

HM Humánpolitikai Főosztály

20

19

HM Személyzeti Főosztály

20

Σ1-19

Honvédelmi Minisztérium hivatali szervezete összesen

249

20

HM Védelmi Hivatal

15

21

HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal

25

22

HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal

26

23

HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal

19

24

HM Technológiai Hivatal

32

25

HM Katonai Légügyi Hivatal

12

26

HM Ingatlankezelési Hivatal

35

27

HM Nemzetközi és Rendezvényszervező Hivatal

66

28

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

15

29

HM 1. sz. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság

16

30

HM 2. sz. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság

16

31

HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság

16

Σ20-31

HM szervezetek összesen

293

Σ1-31

Honvédelmi Minisztérium hivatali szervezete és HM szervezetek mindösszesen

542

32

HM HVKF és közvetlen alárendeltjei

15

33

HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség

58

34

HM HVK Műveleti Főcsoportfőnökség

45

35

HM HVK Vezérkari Iroda

20

Σ32-35

HM HVK szervek összesen

138

36

MH Szárazföldi Parancsnokság és alárendeltjei

154

37

MH Légierő Parancsnokság és alárendeltjei

120

38

MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság és alárendeltjei

180

39

MH Egészségügyi Parancsnokság és alárendeltjei

70

40

MH Budapesti Helyőrségparancsnokság és alárendeltjei

45

41

MH Híradó Parancsnokság

30

42

Hadkiegészítő parancsnokságok

40

43

MH Katonai Igazgatási és Adatfeldolgozó Központ

3

44

MH Béri Balogh Ádám Honvédkollégium

2

45

MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola

6

46

MH Szentendrei Kiképző Központ

6

Σ36-46

MH katonai szervezetei összesen

656

Σ32-46

HM HVK és az MH katonai szervezetei mindösszesen

794

47

HM Tábori Lelkészi Szolgálat

15

48

Katonai ügyészségek összesen

25

E 1-48

MINDÖSSZESEN:

1376

Megjegyzés:
Az ideiglenes használatra, valamint a központi speciális feladatra (pl.: gépjárművekbe épített műholdas követő, valamint információs és mérési adatgyűjtő rendszerek részeként telepített, illetve ezekhez adatátviteli célból kapcsolódó eszközök, valamint a kintlévő, de speciális feladatra zárolt) kiadott rádiótelefonok a szervezetek kvótáját nem terhelik. Továbbá nem terhelik a szervezetek kvótáját a különböző objektumok (pl. raktárak, lőterek) összeköttetését biztosító eszközök, és az MH távbeszélő központjaihoz csatlakozó GSM adapterekben lévő SIM kártyák. A 9. § (1) bekezdés szerint engedélyezett további – azonos személy részére egynél több – rádiótelefon, vagy szolgáltatás igénybevételére alkalmas eszköz használata, a kvóta szempontjából személyenként kerül figyelembevételre.
Külföldön történő feladat végrehajtásra kiküldött szervezetek használatában lévő rádiótelefonok darabszáma nem terheli az elöljáró parancsnokság (szervezet) kvótáját.
A használatban lévő rádiótelefonok azon szervezet kvótáját terhelik, amelyik szervezet az ellátásukat kezdeményezte.
*

Az utasítást utóbb a 11/2006. (HK 5.) HM utasítás, és a 104/2006. (HK 20.) HM utasítás módosította.
Az utasítást a 63/2007. (HK 12.) HM utasítás 31. §-a hatályon kívül helyezte, 2007. július 12. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére