• Tartalom

8/2005. (BK 6.) BM utasítás

8/2005. (BK 6.) BM utasítás

a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata működési rendjéről szóló 2/2000. (BK 3.) BM utasítás módosításáról*

2005.04.01.
A Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata működési rendjéről szóló 2/2000. (BK 3.) BM utasítás (a továbbiakban: Ut.) módosítására kiadom az alábbi
utasítást.
1. Az Ut. melléklete 12. pontjának d) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
d) a külföldi társszolgálatokkal, bűnüldözési és bűnmegelőzési szervezetekkel;”.
2. Az Ut. melléklete 17. pontjának c) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
c) szükség szerint, de évente legalább kétszer a védett rendvédelmi szervek országos parancsnokait a szerveik személyi állományával kapcsolatos megelőző tevékenységről, a felderítések általános tapasztalatairól.”
3. Az Ut. melléklete 17/A. pontjának a) alpontja helyébe e következő rendelkezés lép:
a) a védett szerv országos parancsnokának, ha az információ olyan személlyel kapcsolatban keletkezett, akinek állományilletékes parancsnoka az országos parancsnok;”.
4. Az Ut. mellékletének 27. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„27. A Szolgálat funkcionális feladatai ellátásával kapcsolatos ügyvitelre a Belügyminisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatának kiadásáról szóló 29/2002. (BK 21.) BM utasítás (a továbbiakban: BM SZMSZ) 2. számú függelékében meghatározott, a Belügyminisztérium hivatali szervezetei (hivatali egységek) egységes iratkezelési szabályzatát – az egyes védett szervekkel kapcsolatos tájékoztatásra, írásos információcserére az érintett szerv ügykezelési szabályait is – alkalmazni kell.”
5. Az Ut. mellékletének 28. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„26. A Szolgálatot a BM SZMSZ melléklete 3. §-ának (2) bekezdése l) pontja alapján közvetlenül a belügyminiszter irányítja.”
6. Az Ut. mellékletének 29. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„29. A Szolgálat alaptevékenységét, valamint műveleti tevékenységét ellátó, osztálytagozódású főosztályokra, funkcionális feladatokat ellátó osztálytagozódású főosztályra, értékelő- ellenőrző, személyzeti feladatokat ellátó önálló osztályokra, és önálló osztály jogállású hivatalra tagozódik.”
7. Az Ut. mellékletének 30. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„30. Az alaptevékenységet ellátó főosztályok, a területi munkamegosztáshoz igazodó osztálytagozódásban:
a) 1. számú Főosztály.
aa) 11. osztály: Alaptevékenységét a BM rendészeti és bűnmegelőzési helyettes államtitkár közvetlen alárendeltségében működő szervezetek; az Országos Rendőr-főkapitányság központi szervei és intézményei; a Vám- és Pénzügyőrség pénzügyminiszteri felügyeletét ellátó államtitkár titkársága; a Pénzügyminisztérium Forgalmiadó- és VÁM Főosztálya; a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Közép-Magyarországi Regionális Parancsnokság; a Határőrség Országos Parancsnoksága állománya körében végzi.
ab) 12. osztály: Alaptevékenységét a Rendészeti Biztonsági Szolgálat; a Budapesti Határőr Igazgatóság; a Vám- és Pénzügyőrség Központi Repülőtéri Parancsnokság; a BM OKF Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság; a Rendőrtiszti Főiskola; az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola; az ORFK Kutyavezető-képző Iskola állománya körében végzi.
ac) 13. osztály: Alaptevékenységét az Igazságügyi Minisztérium Büntetés-végrehajtási Felügyeleti Főosztálya, az Igazságügyi Minisztérium Pénzügyi és Gazdasági Főosztálya, az Igazságügyi Minisztérium Ellenőrzési Főosztálya, az Igazságügyi Minisztérium Pártfogó- és Jogi Segítségnyújtás-felügyeleti Főosztálya, az Igazságügyi Minisztérium Pártfogó Felügyelői és Jogi Segítségnyújtó Szolgálat Országos Hivatala, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és szervei; a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és szervei; a Belügyminisztérium Oktatási Központ; a Fővárosi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság állománya körében végzi.
ad) 14. osztály: Alaptevékenységét a Budapesti Rendőr-főkapitányság és szervei állománya körében végzi.
ae) 15. osztály: Alaptevékenységét a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és szervei; a Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a szakmai felügyelete alá tartozó hivatásos önkormányzati tűzoltóságok állománya körében végzi.
b) 2. számú Főosztály.
Alaptevékenységét a védett szervek alábbi területi és helyi szervei (ideértve az NNYI regionális szerveit és a rendészeti szakközépiskolákat, valamint az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok szakmai felügyelete alá tartozó hivatásos önkormányzati tűzoltóságokat is) állománya körében végzi:
ba) 21. osztály: Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Vas megye,
bb) 22. osztály: Veszprém megye: Fejér megye, Zala megye,
bc) 23. osztály: Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye,
bd) 24. osztály: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Nógrád megye, Heves megye,
be) 25. osztály: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye,
bf) 26. osztály: Csongrád megye, Békés megye, Bács-Kiskun megye.
8. Az Ut. melléklete a következő 30/A. és 30/B. pontokkal egészül ki:
„30/A. A Szolgálat műveleti tevékenységét – a feladataihoz igazodó osztálytagozódásban – megvalósító 3. számú Főosztály tagozódása.
a) Műveleti Osztály: ellátja és végrehajtja a Szolgálat műveleti tevékenységéből eredő feladatokat.
b) Akció Osztály: műveleti támogatást nyújt a Szolgálat alapfeladatának ellátása során végrehajtásra kerülő operatív akciókhoz.
c) Ellátó Osztály: megvalósítja a műveleti tevékenységhez kapcsolódó logisztikai feladatokat.
30/B. A Gazdasági és Informatikai Főosztály funkcionális feladatokhoz igazodó osztálytagozódásban:
a) Informatikai Osztály: koordinálja a Szolgálat informatikai tevékenységét, üzemelteti a számítástechnikai rendszert, ellátja a rendszerirányítói feladatokat,
b) Gazdasági Osztály: ellátja a Szolgálat költségvetési gazdálkodási feladatait.”
9. Az Ut. mellékletének 31. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„31. A Szolgálat főosztályokhoz nem tartozó osztályai.
a) Értékelő és Ellenőrző Osztály: Értékeli és elemzi a Szolgálat alaptevékenysége során keletkezett információkat, kezeli a Szolgálat adattárát, jogi szakmai tevékenységet lát el, az alaptevékenységet ellátó főosztályok tevékenységével kapcsolatban ellenőrzéseket végez.
b) Személyzeti Osztály: Ellátja a Szolgálat személyzeti, munkaügyi és szociális munkáját. Végzi az emberi erőforrással való gazdálkodást. Tervezi, szervezi az állomány képzését és továbbképzését. Biztosítja a személyzeti állomány nyilvántartási, adatkezelési tevékenységét. Előkészíti az állomány biztonsági ellenőrzését, végrehajtja a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséggel összefüggő feladatokat.
c) Hivatal: Gondoskodik a Szolgálathoz érkező iratok feldolgozásáról, az általános ügyviteli, iratkezelési munka ellátásáról. Végzi a titkos ügykezelési feladatokat, kezeli a Szolgálat irattárait és a letéti anyagokat. Titkársági, szervezési, jogtanácsosi, szerződés előkészítési, peres képviseleti, belső ellenőri és koordinációs feladatokat lát el. Elkészíti a Szolgálat időszaki beszámoló jelentéseit. Ellátja a Szolgálat nemzetközi kapcsolataival kapcsolatos feladatokat. Sajtó és kommunikációs tevékenységet végez. Szervezi a Szolgálat együttműködési megállapodásaiból adódó feladatokat.”
10. a) Az Ut. melléklete 36. pontjának j) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
j) előterjesztést tesz a belügyminiszterhez;
ja) a Szolgálat szervezési állománytáblájának módosítására,
jb) a miniszter hatáskörébe tartozó személyzeti döntésekre, kivéve az állomány berendelésére vonatkozó javaslatokat,
jc) a más hatóságokkal, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatokkal való együttműködés tartalmára,
jd) a Szolgálat éves beszámolójáról, a PM és IM tájékoztatására készített összefoglaló jelentésről, a Szolgálat munkatervéről,
je) a Szolgálat nemzetközi együttműködésre vonatkozó terveiről, javaslatairól,”.
b) Az Ut. mellékletének 36. pontja a következő k) és l) ponttal egészül ki:
k) közvetlenül irányítja a Gazdasági és Informatikai Főosztály, a Hivatal, a Személyzeti Osztály, valamint az Értékelő és Ellenőrző Osztály tevékenységét;
l) irányítja a Szolgálat adat- és titokvédelmi tevékenységét; gondoskodik a minősített adat védelmére vonatkozó jogszabályok végrehajtásáról; a hatáskörében keletkezett, valamint más szervek által átadott minősített adatok védelmi rendszerének adminisztratív, személyi biztonsági, technikai, fizikai, kommunikációs ellenőrzési felügyeletéről.
11. Az Ut. mellékletének 37. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„37. A szolgálatvezető általános helyettese:
a) a Szolgálat vezetőjét távollétében a jogszabályban meghatározott eseteket kivéve, teljes jogkörrel helyettesíti,
b) kapcsolatot tart a védett szervek vezetőivel,
c) a rendvédelmi szervek és a Szolgálat egységei között az együttműködési megállapodásokban rögzítettek szerint koordináló feladatot lát el.”
12. Az Ut. melléklete a következő 37/A. ponttal egészül ki:
„37/A. A szolgálatvezető műveleti helyettese:
a) irányítja a szolgálat alaptevékenységét ellátó főosztályok és a 3. számú Főosztály feladatainak ellátását,
b) a Szolgálat általa irányított szervezeti egységei vezetőinek döntését megváltoztathatja,
c) dönt a Szolgálat ügyrendje és munkaköri leírása szerint hatáskörébe tartozó, illetve a Szolgálat vezetője által meghatározott ügyekben,
d) szervezi és irányítja a Szolgálat tevékenységével kapcsolatos szakmai koncepciók kidolgozását,
e) felügyeli a Szolgálat alaptevékenységet ellátó szervezeti egységei közötti, valamint a más szervek irányába kifejtett koordinációs tevékenységet.”
13. Az Ut. melléklete 38. pontjának e) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
e) a titkos információgyűjtés során gondoskodik a különleges eszközök és módszerek alkalmazása iránti kérelem felterjesztéséről, a törvényes feltételek fennállása esetén a sürgősségi elrendelés kezdeményezéséről, illetve a különleges eszközök alkalmazása megszüntetésének kezdeményezéséről;”.
14. Az Ut. melléklete 40. pontjának b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
b) meghatározza a kirendeltség-vezetők, a kiemelt főreferensek, a főreferensek, valamint az osztályon dolgozó ügykezelők részletes feladatait, elrendeli a hatáskörébe és illetékességébe utalt titkos információ-ellenőrzéseket és titkos nyomozásokat, engedélyezi az ügyrend által a hatáskörébe és illetékességébe utalt ügyek befejezését, valamint a hatáskörébe és illetékességébe nem utalt ügyekben a szolgálati út betartásával javaslatot tesz az ügyszerű feldolgozó munka bevezetésére;”.
15. Az Ut. melléklete a következő 40/A. és 40/B. ponttal egészül ki:
„40/A. A Szolgálat – osztályvezetői jogállású – adat- és titokvédelmi felügyelője végzi a személyes adatkezeléssel, adatbiztonsággal, valamint az állam- és szolgálati titok védelmével kapcsolatos feladatokat.
40/B. A kirendeltség-vezető:
a) munkaköri leírásának megfelelően vezeti a kirendeltséget,
b) gondoskodik a kirendeltség hatáskörébe és illetékességébe tartozó feladatok teljesítéséről,
c) felügyeli a kirendeltség hatáskörébe és illetékességébe utalt titkos információ-ellenőrzéseket és titkos nyomozásokat,
d) eljár azokban az ügyekben, melyekkel az osztályvezető megbízza.”
16. Az Ut. mellékletének 41. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„41. A Szolgálat beosztott munkatársai:
a) felelősek munkaköri leírásukban meghatározott feladataik törvényes és szakszerű végrehajtásáért, az ügyek érdemi elintézéséért,
b) felelősek az adat és titokvédelmi szabályok betartásáért,
c) a kiadmányozásra előkészített iratot – ha a vezető másként nem rendelkezett – a szolgálati út betartásával felterjesztik a kiadmányozásra jogosulthoz,
d) külön utasítás szerint teljesítik jelentési kötelezettségeiket,
e) folyamatosan gondoskodnak szakmai ismereteik bővítéséről.”
17. Az Ut. mellékletének 45. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„45. A sajtó- és tömegtájékoztatás rendjére a BM SZMSZ mellékletének 74–76. §-ában; a nemzetközi kapcsolatok rendjére a BM SZMSZ 10. függelékében meghatározottakat kell megfelelően alkalmazni.”
18. Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti az Ut. mellékletének 14. pontja.
Dr. Lamperth Mónika s. k.,
belügyminiszter
*

Az utasítást a 4/2008. (IK 1.) IRM utasítás 1. pontja hatályon kívül helyezte, 2008. február 3. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére