• Tartalom

8/2005. (K. V. Ért. 8.) KvVM utasítás

8/2005. (K. V. Ért. 8.) KvVM utasítás

a nemzetközi együttműködés rendjéről*

2005.07.29.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2005. (K. V. Ért. 2.) KvVM utasítással (a továbbiakban: SzMSz) összhangban a nemzetközi kapcsolattartás részletes szabályozása céljából a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) valamennyi szervezeti egységére.

(2) Az utasítás hatálya

a) a környezetvédelmi és vízügyi miniszter (a továbbiakban: miniszter) irányítása alatt álló területi közigazgatási szervekre (környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek, nemzeti park igazgatóságok, környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok),

b) az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségre (a továbbiakban: Főfelügyelőség),

c) az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóságra (a továbbiakban: Főigazgatóság),

d) a Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságára [a)–d) pontok együtt: intézmények]

csak akkor terjed ki, ha arról az utasítás így rendelkezik.

(3) Az utasítás hatálya nem terjed ki az Európai Unióval kapcsolatos kapcsolattartás szabályaira.

A nemzetközi ügyek intézése

2. § (1) A nemzetközi együttműködés összehangolását és szervezését, valamint az érintett magyar, külföldi, illetve nemzetközi szervekkel, szervezetekkel, magyar külképviseletekkel, továbbá a budapesti Diplomáciai Testülettel való átfogó kapcsolattartást és egyeztetést a Minisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya (a továbbiakban: NKF) látja el. A nemzetközi szakmai szervezetekkel történő kapcsolattartásra – az NKF folyamatos tájékoztatása mellett – a Minisztérium szervezeti egysége, illetve a tárgy szerint illetékes intézmény jogosult.

(2) Az állami vezetői szintű nemzetközi tárgyalások előkészítését, a találkozók tárgyalási anyagainak összeállítását a tárgy szerint illetékes minisztériumi szervezeti egység, illetve intézmény bevonásával, továbbá a nemzetközi tárgyalásokból adódó feladatok végrehajtásának összehangolását az NKF végzi.

Amennyiben a nem állami vezetői szintű nemzetközi tárgyalás előkészítését más szerv, intézmény vagy minisztériumi szervezeti egység végezte, úgy az előkészítő az előkészítésről és a tárgyalás eredményéről az NKF-et tájékoztatja.

(3) A nemzetközi tárgyú, illetve vonatkozású ügyiratokat – jellegüktől függően intézésre, vagy tájékoztatásra – meg kell küldeni az NKF-nek. Az együttműködés keretében a minisztériumi szervezeti egység, illetve a tárgy szerint illetékes intézmény feladata a szakmai állásfoglalás kialakítása, amelynek a külföldi partnerrel való közlése és további intézése – ha az nem a minisztériumi szervezeti egység, vagy intézmény kizárólagos, vagy saját hatásköre – az NKF bevonásával történik.

(4) A miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó állam-, kormány- vagy tárcaközi nemzetközi megállapodást, szerződést az NKF közreműködésével kell előkészíteni.

(5) Nemzetközi tisztség – a szakmai szempontokon túl, a tisztségből eredő feladatok munkaidő és költség vonzatainak mérlegelését, valamint az NKF vezetőjével történt egyeztetést követően – a munkáltatói jogkör gyakorlójának egyetértésével, a közigazgatási államtitkár hozzájárulásával vállalható. A tisztség vállalásáról egyidejűleg a munkáltatói jogkör gyakorlója tájékoztatja a Humán Erőforrás Önálló Osztályt (a továbbiakban: HEÖO).

Az intézmények munkatársainak a nemzetközi tisztség vállalását – a fentieken túl – a minisztérium szakmai felügyeletet ellátó helyettes államtitkárával is egyeztetni kell.

(6) Az (5) bekezdés szerinti nemzetközi tisztségvállalásokról a HEÖO egységes, naprakész nyilvántartást vezet.

(7) Nemzetközi szervezetekben a minisztérium, vagy az intézmények szervezeti tagsági viszonyt – a tagsággal járó előnyök, feladatok, kötelezettségek bemutatásával – a közigazgatási államtitkárral előzetesen egyeztetve, a miniszter engedélyével létesíthetnek.

(8) Az állami vezetők részére a budapesti Diplomáciai Testülettől érkező meghívásokról és részvételi szándékról a vezetői titkárságok előzetesen tájékoztatják az NKF-t.

A nemzetközi együttműködés tervezése

3. § (1) A nemzetközi együttműködés éves külföldi kiküldetési és fogadási tervének, valamint költségvetésének tervezetét az NKF dolgozza ki a szakterületek igényeinek és javaslatainak figyelembevételével, aminek során törekedni kell arra, hogy a külföldi kiküldetések száma a kötelezettségekkel és a rendelkezésre álló erőforrásokkal összhangban legyen. A tervet a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá, folyamatos aktualizálásáról az NKF gondoskodik.

(2) A külföldi kiküldetésekről és fogadásokról az NKF hetente eseménynaptárt készít és a minisztérium Intranet szolgáltatásán (Nemzetközi Információs Rendszer, a továbbiakban: NIR) keresztül közzéteszi.

(3) Az állami vezetők féléves kiküldetési és fogadási tervét minden év júniusában és decemberében az NKF készíti elő, amelyet a miniszter összehangolás céljából megküld a miniszterelnöknek és a külügyminiszternek. A terv megvalósításáról az NKF a konkrét kiküldetések előtt tájékoztatja a Külügyminisztérium kabinetfőnökét és a Miniszterelnöki Hivatal kabinetfőnökét.

A hivatalos külföldi kiküldetések előkészítése
és engedélyezése

4. § (1) Hivatalos külföldi kiküldetésre (a továbbiakban: kiküldetés) – finanszírozási forrástól függetlenül – elsősorban az éves külföldi kiküldetési és fogadási tervben rögzített, illetve előre nem látott indokolt esetekben kerülhet sor.

(2) A kiküldetés költségeihez támogatás nem fogadható el magánszemélytől, kívülálló szervezettől, kivéve a más kormány, illetve ezek szervei, vagy nemzetközi szervezet által szervezett hivatalos kiküldetés esetét.

(3) A tervben szereplő kiküldetésekről a pénzügyi feltételek igazolt rendelkezésre állása mellett, valamint a tervben nem szereplő, külső fél által finanszírozott kiküldetésekről

a) a politikai államtitkár, a közigazgatási államtitkár, valamint a miniszter, illetve a politikai államtitkár közvetlen alárendeltségében működő szervezeti egységek munkatársai esetében a miniszter,

b) helyettes államtitkár, illetve a közigazgatási államtitkár közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezeti egység köztisztviselője esetében a közigazgatási államtitkár,

c) a többi kiküldött esetében az NKF vezetője

dönt.

(4) A tervben nem szereplő kiküldetésekről a pénzügyi feltételek igazolt rendelkezésre állása mellett

a) a politikai államtitkár, a közigazgatási államtitkár, valamint a miniszter, illetve a politikai államtitkár közvetlen alárendeltségében működő szervezeti egységek munkatársai esetében a miniszter,

b) a többi kiküldött esetében a közigazgatási államtitkár

dönt.

(5) A kiküldetést kezdeményező szervezeti egység vezetője felelős azért, hogy megfelelő szakmai felkészültségű, az előzményeket ismerő és megfelelő nyelvismerettel rendelkező személy kiküldésére kerüljön sor, továbbá felelős a kiküldött felkészülésének ellenőrzéséért és beszámoltatásáért.

(6) A felkészülésért, a (7) és (8) bekezdések szerinti iratok (okmányok) megfelelő előkészítéséért, a kiküldetés eredményeinek hasznosításáért, illetve annak kezdeményezéséért a kiküldött felel.

(7) A kiküldetés engedélyezését az e célra rendszeresített, az utasítás 1. melléklete szerinti 1. számú nyomtatványon kell kérni, amelynek a kiküldetés megkezdése előtt legalább 10 munkanappal – előre nem tervezhető és sürgős intézkedést igénylő esetekben legalább 3 munkanappal – előbb az NKF-re kell érkeznie, a (8) bekezdésben felsorolt mellékletekkel együtt.

(8) Az 1. számú nyomtatványhoz a következő mellékleteket szükséges csatolni:

a) a rendezvény, illetve a részvétel jelentőségének, fontosságának ismertetését (a Magyar Köztársaság, a Kormány, a Minisztérium érdekei szempontjából);

b) a résztvevő kijelölésének indokolását;

c) az eseményen a Minisztérium részéről képviselni tervezett álláspontot – kitérve az ezekből származó kötelezettségekre és következményekre –, előzetesen elkészített előadást, hozzászólást, vagy annak fő tartalmi vonatkozásait;

d) a rendezvénnyel kapcsolatos logisztikai és külső dokumentumokat (meghívó, költségek külső átvállalása esetén az átvállalás tényét és tárgyát tartalmazó igazolás, a rendezvény napirendje és programja, az információs, előkészítő anyagok);

e) a kiküldött hozzájárulási nyilatkozatát személyes adatainak kezeléséhez a külföldi kiküldetéssel kapcsolatban.

(9) Az engedélyezett útindító alapján az NKF gondoskodik:

a) a kiküldetéshez szükséges deviza igényléséről;

b) a beutazási engedélyek, menetjegyek beszerzéséről, a biztosítási szerződés megkötéséről, illetve szükség szerint a szállodafoglalásról és a kiküldöttek regisztrálásáról;

d) az előterjesztés tárgyában hozott döntés visszaigazolásáról;

e) az állami vezetők és kíséretük kiküldetése esetén az induláskor, célba érkezéskor, visszautazáskor és hazaérkezéskor szükséges egyéb logisztikai támogatásokról.

Nem a minisztérium állományába tartozó kiküldött hivatalos, a minisztérium érdekében történő, külföldi kiküldetésének előkészítése és engedélyezése

5. § (1) Nem a minisztérium állományába tartozó kiküldött Minisztérium érdekében történő kiküldetésének engedélyezése a közigazgatási államtitkár hatáskörébe tartozik.

(2) Nem a minisztérium állományába tartozó kiküldött kiküldetése esetén a kiküldetés engedélyezéséhez be kell mutatni:

a) a kiküldött írásos nyilatkozatát arról, hogy a kiküldetés feltételeit elfogadja, hozzájárul személyes adatainak kezeléséhez a kiküldetésével kapcsolatban (1. melléklet 1. függeléke);

b) munkajogi, közszolgálati jogviszonyban álló kiküldött esetében a kiküldött munkáltatójának írásos nyilatkozatát a kiküldetéshez történő hozzájárulásáról, valamint arról, hogy az utazás a kiküldött személy munkajogi, közszolgálati jogviszonyát nem érinti és a kiküldetés során esetleg bekövetkező baleset munkajogi jogkövetkezményeit is vállalja a munkáltató (1. melléklet 2. függeléke).

(3) A kiküldött kiküldetéssel összefüggésben esetlegesen keletkezett kára a kiküldő által részére megkötött biztosítási szerződés alapján kerül megtérítésre.

A kiküldetések költségtérítésének általános elvei

6. § (1) Az utasítás rendelkezéseit kell alkalmazni minden kiküldetésre, amelynek tervezett időtartama nem haladja meg a 3 hónapot.

(2) A kiküldöttet a külföldi tartózkodás során felmerülő indokolt mértékű költségeinek fedezésére költségtérítés illeti meg.

(3) Az ösztöndíjban részesülők esetében az utasítás csak az ösztöndíjat felajánló által nem fedezett költségek megtérítésére, illetve kiegészítésére alkalmazható.

(4) A kiküldöttet megfelelő összegű, külön jogszabályban1. meghatározott valutanemben kifizetett útielőleggel, illetőleg gyakori külföldi kiküldetések esetén Magyar Államkincstári VIP kártyával kell ellátni. Amennyiben a kiküldött még nem rendelkezik VIP kártyával az NKF utazás előtt legalább 10 nappal a PSZF-re kártyaigénylést ad le.

(5) A VIP kártyák kezelésére, használatára külön rendelkezés2. vonatkozik.

A kiküldetések költségtérítésének mértéke
és elszámolható dologi költségek

7. § (1) A kiküldött részére – utólagos elszámolásra – napidíjat kell megállapítani. Ennek során a következők szerint kell eljárni:

a) amennyiben annak folyósítására, vagy előlegezésére a minisztériumtól kerül sor, a kifizetendő napidíj adózására és elszámolására vonatkozóan a személyi jövedelemadóról szóló törvény3. rendelkezései szerint kell eljárni,

b) amennyiben a minisztérium a kiküldetés költségeit – részben vagy egészben – megelőlegezi, a külföldi fél térítését a KvVM Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01468216-00000000 számú számlájára kell utaltatni.

A valutában térített költségeket a minisztérium valutapénztárába valutában kell elszámoláskor befizetni, amelyet a külföldön kapott bizonylattal igazolni kell.

c) amennyiben annak folyósítására a minisztériumtól függetlenül – a meghívó nemzetközi szervezet, ország részéről – kerül sor, a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint kell eljárni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti, Magyarországon adózó jövedelmek esetében a személyi jövedelem adóelőlegének, valamint a nyugdíj-, illetve egészségbiztosítási járulék levonása és befizetése a minisztérium pénzügyi és számviteli főosztályának (a továbbiakban: PSZF) feladata. A kiküldött a PSZF-fel közli a levonáshoz és befizetéshez szükséges személyes adatait.

(3) A PSZF, valamint az NKF jogosult – a külön jogszabályok4. adatvédelmi rendelkezéseinek betartásával – a birtokába került személyes adatokat a kiküldetés, valamint a levonási és befizetési kötelezettségek teljesítéséhez szükséges mértékig kezelni.

(4) A kiküldött beosztásától és munkakörétől függően a következő napidíj-kategóriák szerinti napidíjra jogosult:

a) I. osztályú napidíj kategória mértéke az állami vezetők külföldi napidíjáról szóló KüM rendeletben5. megállapított napidíj. E kategóriába tartoznak az állami vezetők és a helyettes államtitkári juttatásra jogosultak.

b) II. osztályú napidíj kategória mértéke a mindenkori I. osztályú napidíj 70 %-a. E kategóriába tartoznak az I. osztályú kategóriába nem sorolt kiküldöttek.

(5) A kiküldetés tényleges időtartama az indulás és az érkezés tényleges időpontja között eltelt idő. A tényleges időpont megállapításakor az országhatár átlépését kell figyelembe venni, kivéve légi és vízi út esetén, melyeknél az indulás szerinti időpontot egy órával megelőzően, az érkezést egy órával követően kell figyelembe venni. A kiküldöttet arra a naptári napra, amelyen a külföldi tartózkodásának időtartama eléri a nyolc órát a teljes napidíj, arra a napra, amelyen a külföldi tartózkodásának időtartama eléri a négy órát, de kevesebb, mint nyolc óra, a napidíj 50%-a illeti meg. Ha a külföldi tartózkodás négy óránál rövidebb, a kiküldöttnek napidíj nem jár.

(6) Amennyiben a hivatalos menetrendtől való eltérés indokolja a tervezett kiküldetési költségtérítés (napidíj) változtatását, úgy ehhez a közlekedési társaság igazolása szükséges.

(7) Ha a kiküldött ugyanazon a napon több országban járt, részére azon országra megállapított napidíjat kell kifizetni, amelyben leghosszabb ideig tartózkodott.

(8) Az esedékes napidíjat – a kiküldött által kapott ellátás függvényében – az alábbiak szerint kell csökkenteni:

a) ebéd    – a napidíj 30%-ával,

b) vacsora    – a napidíj 30%-ával.

Amennyiben a kiküldött kiküldetése során teljes körű ellátást nyújtó kórházi kezelésre szorul a kórházban töltött napokon a kiküldöttet a napidíj 40 %-a illeti meg.

8. § (1) A szállások kategóriáinak meghatározása – az egyes országok, földrészek szálloda kategóriáiban tapasztalható különbségek figyelembevételével – az alábbi szempontok szerint történik:

a) az I. napidíj kategóriába tartozók I. osztályú, illetve három-, négy- indokolt esetben ötcsillagos szállodát vehetnek igénybe,

b) a II. napidíj kategóriába tartozók II. osztályú, illetve általában háromcsillagos szállodát vehetnek igénybe. Indokolt esetben magasabb kategóriájú szálloda igénybevételét az NKF vezetője előzetesen engedélyezi,

c) a delegáció tagjai a delegáció vezetőjét megillető szállodában történő elhelyezésre jogosultak.

(2) A napi szállásköltség felső határát a kiküldetés engedélyezésére készített előterjesztésben kell meghatározni. Az előre meghatározott költségnél magasabb összeg elszámolása csak előre nem látható körülmények bekövetkezése esetén az NKF vezetőjének engedélyével lehetséges.

(3) A szállásköltség elszámolásának alapja a szállodai számla. A szállodai számlán külön tételként megjelenő minden étkezés – a reggelit kivéve –, egyéb fogyasztás és szolgáltatás költsége – az egyéb, bizonylat alapján elszámolható költségek kivételével – teljes egészében a kiküldöttet terheli.

(4) Az I. kategóriába tartozó kiküldöttek közül a miniszter első osztályú („F”), vagy komfort (Business „C”) osztályú, egyéb állami vezető, vagy a II. kategóriába sorolt kiküldött pedig alapvetően turista (kivételes, sürgős külföldi kiküldetéseknél komfort) („Y”) osztályú repülőjegy igénybevételére jogosult.

(5) Vonattal történő utazás esetén az I. kategóriába tartozó kiküldött I. osztályú, a II. kategóriába tartozó pedig II. osztályú vasúti jegy igénybevételére jogosult, IC, EC pótjegy mindkét esetben elszámolható. Szükség esetén hálókocsi használatára minden kiküldött jogosult.

(6) Delegáció utazása esetén, ha a delegációvezető egyedül jogosult „F”, illetve „C” osztályú jegyre, akkor a delegáció további egy tagja részére biztosítható „F”, illetve „C” osztályú jegy.

(7) Hivatali gépkocsi külföldön felmerülő indokolt költségei bizonylattal számolhatók el.

(8) Saját gépkocsi használatát külön rendelkezés6. alapján kell engedélyeztetni. Saját gépkocsival történő utazás esetén a célállomásig és vissza a II. o. vasúti menetjegy árának 80%-a fizethető ki forintban. Több utas esetén a gépkocsi tulajdonosát utasonként a fenti összeg 20-20 %-a is megilleti.

(9) A kiküldöttet az indulásnál és az érkezésnél megilleti a tartózkodási helytől a repülőtérig (pályaudvarig) valamint a repülőtértől (pályaudvartól) a tartózkodási helyig megtett út számlával igazolt költsége (minibusz). Taxi olyan esetekben vehető igénybe, amikor annak költsége a minibusz költsége alatt marad, illetve a minibusz igénybevételét valamilyen alapos indok kizárja.

(10) Amennyiben a fogadó fél a helyi közlekedéshez nem tud segítséget nyújtani, akkor induláskor, érkezéskor és átköltözéskor a külföldi célállomás, repülőtér és a szálloda közötti utazáshoz igénybevett taxi költsége – az e célra biztosított ellátmány terhére – számlával elszámolható.

(11) Egyéb bizonylat alapján elszámolható költségek:

a) vízum díja,

b) csekk beváltási, illetve valuta átváltási illeték,

c) hivatalos távirat, telefon, telefax, e-mail és internet használat díja (a hívott fél megjelölésével), hivatalos csomagok szállítása az NKF vezetőjének engedélyével,

d) az NKF vezetője által engedélyezett helyközi közlekedésre használt bérlet vagy napijegy,

e) egyéb, a kiküldetéshez kapcsolódó előre nem tervezett költségek, az NKF vezetője általi utólagos engedélyezés esetén.

A kiküldetések költségei elszámolásának rendje

9. § (1) A kiküldött – a hazaérkezését követő 8 munkanapon belül – a felvett útielőleggel a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon elszámol és leadja a keletkezett számlákat, beleértve a menetjegyek törzsszelvényeit is az NKF-n.

(2) Az utazónak az elszámolási formanyomtatványon a külföldön felmerült költségeket abban a pénznemben kell feltüntetni, amelyben az előleg kiadásra került.

(3) Az NKF által láttamozott, és a PSzF által érvényesített 3. melléklet szerinti formanyomtatvány alapján a PSzF írásos értesítést küld a kiküldöttnek. A kiküldött a kiértesítés keltétől számított 5 munkanapon belül köteles a minisztérium pénztárában a pénzügyi elszámolásból adódó követelést vagy tartozást rendezni.

Az előleg elszámolás során keletkezett követelés vagy tartozás rendezése történhet az előlegként felvett valutanemben, illetve forintban.

Amennyiben a pénztárba történő befizetés maradéktalanul és határidőre nem történik meg, a PSzF az NKF-nek jelentést készít. A jelentés alapján az NKF vezetője kezdeményezi a kiküldött munkáltatói jogkört gyakorlójánál munkáltatói intézkedés megtételét, újabb kiküldésből történő kizárását.

(4) A kiküldött az általa elkészített elszámolásban foglaltakért felelős.

(5) Az elszámolás előirányzat szerinti ellenőrzését és az eltérések engedélyezését az NKF, pénzügyi érvényesítését és ellenőrzését a PSzF végzi.

Külföldiek részvételével szervezett
hazai rendezvények szabályai

10. § (1) A hazai nemzetközi rendezvényekkel járó szolgáltatások igénybevételekor a reprezentációs kiadások szabályozásáról szóló államtitkári intézkedés7. szerint kell eljárni.

(2) A minisztérium külföldiek részvételével szervezett rendezvényeiről a rendező szervezeti egység, illetve az NKF a külföldi vendégek számának és tartózkodási idejének feltüntetésével részletes költségtervezetet készít, amit a PSzF vezetőjének ellenjegyzése után az NKF vezetője hagy jóvá.

(3) A minisztérium hazai nemzetközi rendezvényein annak időtartamától függetlenül, általában egy fogadást (ebéd vagy vacsora, illetve állófogadás) lehet adni. Több ilyen fogadás csak megfelelő indoklás alapján adható, a rendelkezésre álló források függvényében. A fogadáson magyar részről a delegációvezető által kijelöltek vesznek részt. A magyar résztvevők száma a külföldi vendégek létszámát csak indokolt esetben haladhatja meg.

(4) A rendezvények külföldi résztvevőinek ajándékozására csak olyan esetekben és körben kerülhet sor, amikor azt a tárgyalás és a kapcsolat jelentősége megkívánja. Az ajándéktárgyak beszerzésére és felhasználására külön rendelkezések vonatkoznak8.

A nemzetközi együttműködésben szerzett tapasztalatok és információk hasznosítása

11. § (1) A nemzetközi együttműködésben – külföldi kiküldetéseken és hazai tárgyalásokon – szerzett tapasztalatok és információk hasznosítása céljából a delegációvezetőnek, illetve az általa kijelölt személynek a hazaérkezéstől (fogadástól) számított 10 munkanapon belül beszámoló jelentést kell készítenie.

(2) A beszámoló jelentést a 2. számú melléklet szerinti nyomtatvány felhasználásával kell elkészíteni és a kiküldetést (fogadást) kezdeményező vezetőnek jóváhagyásra benyújtani.

(3) Jóváhagyás után a beszámoló jelentést az NKF részére kell megküldeni.

(4) Ha a köztisztviselő az (1)-(3) bekezdés szerinti kötelezettség teljesítését neki felróható okból elmulasztja, az NKF a munkáltatói jogkört gyakorlójánál munkáltatói intézkedés megtételét kezdeményezi.

(5) A nemzetközi együttműködési tapasztalatok, információk és eredmények széles körű megismertetése céljából az NKF működteti a NIR-t. A NIR a minisztérium intranet szolgáltatásán elérhető, ezért arra adatvédelmi okokból minősített adat nem vihető fel, az utóbbiak kezeléséről a titkos ügykezelési előírásoknak megfelelően kell gondoskodni. Az adatkoordinátori szerepet az NKF Nemzetközi Szervezési és Információs Osztályának vezetője tölti be.

Az intézmények nemzetközi együttműködésének rendjére vonatkozó szabályok

12. § (1) Az intézmények vezetői nemzetközi együttműködési kérdésekben, továbbá olyan kötelezettségvállalás esetében, amely a minisztérium nemzetközi kapcsolatait befolyásolhatja, a szakmai felügyeletet ellátó helyettes államtitkárral előzetesen egyeztetnek.

(2) Az intézmények a feladat- és hatáskörükről szóló jogszabályban9. meghatározott, valamint a minisztérium által átruházott nemzetközi együttműködési feladataikat önállóan, de a jogszabályok, illetve ezen utasítás, valamint belső szabályzatuk figyelembevételével végzik.

(3) Az intézmények nemzetközi együttműködésüket a minisztérium szakmai felügyeletet ellátó helyettes államtitkárával együttműködve, önállóan tervezik, a nemzetközi együttműködési éves feladattervüket a szakmai felügyeletet ellátó helyettes államtitkárral történt előzetes egyeztetést követően a tárgyév február 15-ig megküldik a közigazgatási államtitkárnak.

(4) Az intézmények által lebonyolított kiküldetések és fogadások előkészítése, engedélyezése és elszámolása az intézmények hatáskörébe tartozik, de ennek során ezen utasítás ellátmányi normativa előírásait kell alkalmazni. Az intézmények vezetőinek kiküldetését a szakmai felügyeletet ellátó helyettes államtitkár javaslatára a közigazgatási államtitkár engedélyezi.

Az ellátmányi normativák változásairól az NKF szükség szerint tájékoztatja az intézmények vezetőit.

(5) A nemzetközi együttműködésben szerzett tapasztalatok és információk hasznosítása céljából az intézmény vezetőjének éves beszámolót kell készíteni, amit a tárgyévet követő február 15-éig megküld a szakmai felügyeletet ellátó helyettes államtitkárnak és az NKF vezetőjének.

(6) Azokról a nemzetközi eseményekről, amelyek hatással lehetnek a Minisztérium, illetve a szakterület nemzetközi kapcsolatainak alakulására, beszámoló jelentést kell küldeni a közigazgatási államtitkárnak, a szakmai felügyeletet ellátó helyettes államtitkárnak és az NKF-nek a 2. számú melléklet szerinti nyomtatvány felhasználásával.

(7) A NIR az intézmények számára a Minisztérium Intranet rendszerén elérhető .

(8) Az utasítás 2. § (5) és (7) bekezdésében foglaltak az intézmények nemzetközi tisztségvállalására, illetve a szervezeti tagság engedélyezésére is alkalmazandóak.

Záró rendelkezések

13. § (1) Az utasítás a kiadmányozása napján* lép hatályba, ezzel egyidejűleg a nemzetközi együttműködés rendjéről szóló 14/2001. (K. Ért. 7.) KöM utasítás hatályát veszti.

(2) Az utasítás rendelkezéseit a hatálybalépését követően kezdeményezett kiküldetések esetében kell alkalmazni.


Dr. Persányi Miklós s.k.

környezetvédelmi és vízügyi miniszter


1. NYOMTATVÁNY

E EN ……../……

Előterjesztőnél

KvVM NKF-nél

Iktatószám

 

 

Dátum

 

 

Ügyintéző

 

 

Melléklet

 

 


NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK FŐOSZTÁLYA

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

1011 Budapest I., Fő u. 44–50. 1394 Budapest , Pf. 351

ELŐTERJESZTÉS KÜLFÖLDI HIVATALOS UTAZÁS ENGEDÉLYEZÉSÉRE


1. A nemzetközi esemény megnevezése (tárgya):

2. A kiküldetés helyszíne:

 

-ország,

 

város


Fogadó szerv (a kiküldöttek külföldön a következő címen érhetők el):

3. A kiküldetés időtartama (utazással együtt):

 

-tól

 

-ig

 

nap

 

éjszaka


4. Közlekedési eszköz (aláhúzandó):    repülő    vonat    gépkocsi (hivatali/saját)    autóbusz
5. A kiküldöttek adatai és a kiküldetés költségviselői:

Kiküldöttek

Költségviselő

neve

beosztása

munka-
helye

nyelv-ismerete

napidíj

szállás

útiköltség

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. A kiküldetés előkészítésére vonatkozó közlés, illetve kérés

Szállodát foglal:

 

A menetjegyrendelést intézi:

 

A vízumbeszerzést végzi:

 

Egyéb kérések (például részvételi díj,dologi):


    ……………..………………………….
    Az előterjesztő aláírása

Kitöltendő és megküldendő 2 példányban a kiutazás megkezdése előtt 10 nappal összhangban a környezetvédelmi és vízügyi miniszter a nemzetközi együttműködés rendjéről szóló 8/2005. (K.V.Ért. 8.) KvVM utasításának 4.§.-val

2. NYOMTATVÁNY

E EN ........../………

Előterjesztőnél

KvVM NKF-nél

Iktatószám

 

 

Dátum

 

 

Ügyintéző

 

 

Melléklet

 

 


KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM
Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya
1011 Budapest I., Fő u. 44–50. 1394 Budapest, Pf. 351

BESZÁMOLÓ KÜLFÖLDI HIVATALOS UTAZÁSRÓL/HAZAI NEMZETKÖZI
TÁRGYALÁSRÓL*


1. A nemzetközi esemény megnevezése (tárgya):

2. Az esemény helyszíne:

 

-ország,

 

város

3. Az esemény időpontja:

 

-tól

 

-ig


4. A magyar részvevők adatai:

neve

beosztása

munkahelye

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


5. A külföldi tárgyalópartnerek adatai:

neve

beosztása

munkahelye

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


6. Az esemény szakterülete (☑):

Komplex a KöM tevékenységét átfogó

 

Jogalkotás

 

Környezetvédelem

 

Gazdasági kérdések

 

Természetvédelem

 

Oktatás, továbbképzés, tudatformálás

 

Vízügy

 

Informatika

 

Meteorológia

 

 

 


8. Az esemény jellege (☑):

Európai Unió

 

Szubregionális együttműködés

 

NATO

 

Dunával kapcsolatos együttműködés

 

OECD

 

Katasztrófa elhárítás

 

ENSZ

 

Egyéb nemzetközi szervezet

 

UNEP

 

Egyéb sokoldalú együttműködés

 

Ramsar

 

Kétoldalú együttműködés

 

GEF

 

Nemzetközi konferenciák, tanulmányút, vásár

 

Európa Tanács

 

Külképviseleti fogadás

 


9. A jegyzőkönyv, kapott dokumentumok találhatók:

10. A tárgyalás összefoglalása és eredményei:


11. Javaslatok a tárgyalás eredményeinek hazai hasznosítására, illetve az elvégzendő feladatokra:






12. A hasznosítás céljából, illetve az elvégzendő feladatok megoldásához az alábbi intézkedések szükségesek:


    Intézkedések    Felelős neve    Határidő




Budapest, ……………………

    ……………………………………………
    A készítő aláírása

A beszámoló jelentést jóváhagyta:

    ……………………………………………

Függelék 1.

Kiegészítés az 1. nyomtatványhoz



Kiutazói nyilatkozat*


Kijelentem, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnál érvényben lévő külföldi kiküldetést szabályozó miniszteri utasításban** foglaltakat megismertem és azokat utazásom feltételeiként elfogadom.

Kötelezettséget vállalok arra, hogy a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően a napidíjra vonatkozó személyi jövedelemadó és nyugdíjjárulék összegét az útielőleg elszámolásakor forintban a KvVM házipénztárába befizetem.

Hozzájárulok a külföldi kiküldetés előkészítéséhez szükséges személyes adataim nyilvántartásához és kezeléséhez.
.

Budapest, …………….......................


    ………………………………….
    kiutazó aláírása

Függelék 2.

Munkáltatói kiegészítés az 1. nyomtatványhoz


______________________________________________________
    (Az intézmény megnevezése és címe)






Munkáltatói nyilatkozat*



Kijelentem, hogy ......................................................... (Születési hely: ............................... születési év: .......... hó: .......... nap: ............ anyja neve: .......................................................) munkavállalónk (lakcíme: .......................................................................................................; útlevélszáma: ..................................; adóazonosító száma: ..............................................; TAJ-száma: ...........................................) ............................... - ................................. közötti ...........................................................-ba történő hivatalos külföldi kiküldetéséhez hozzájárulok, továbbá kijelentem, hogy munkavállalónk hivatalos külföldi kiküldetése munkajogi viszonyát nem érinti és a kiküldetés során esetleg bekövetkező baleset munkajogi jogkövetkezményeit a munkáltató vállalja.

Budapest, ………......................



    ............................................................
    kiutazó munkáltatója

Függelék 3.

Visszaigazoló kiegészítés az 1. nyomtatványhoz


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya




_________________________________________________________


    (az előterjesztő szervezet vezetőjének)








Tisztelt




Tájékoztatom, hogy a túloldalon szereplő személyek külföldi hivatalos utazását a nemzetközi együttműködés rendjéről szóló hatályos KvVM utasítás 4. § szerint illetékes vezető


engedélyezte    ⬜

nem engedélyezte    ⬜

módosította    ⬜


Az elutasítás, illetve módosítás indoka a következő:



Kérem szíveskedjék a fentiekről az érdekelteket értesíteni, és gondoskodni arról, hogy a mellékelt 2. sz. nyomtatványon, vagy elektronikus levél útján a beszámoló jelentés időben elkészüljön.



Budapest, ___________________________




    főosztályvezető


AZ EN ........../…….. ELŐTERJESZTÉS

VÉLEMÉNYEZÉSE ÉS ENGEDÉLYEZÉSE

7. VÉLEMÉNYEZÉS

7.1 ___________ HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG/FŐOSZTÁLY SZAKMAI VÉLEMÉNYE (csak akkor, ha más az előterjesztő):



Budapest, ………………………..

7.2 NKF nemzetközi referens észrevételei és kiegészítő információi:




Budapest, ………………………..

7.3 NKF Szervezési és Információs Osztály költség kalkulációja és véleménye (tervezettség, beszámolási kötelezettségek teljesítése) a számítógépes adatfeldolgozás alapján külön lapon mellékelve.

8. AZ NKF VEZETŐJÉNEK JAVASLATA:


    javasolom    nem javasolom






Budapest, ……………………


    ………………………………….

9. A PSZF ELLENJEGYZÉSE:




Budapest, …………………………    ………………………………..

10. ENGEDÉLYEZÉS


A nemzetközi együttműködés rendjéről szóló 8/2005. (K. V. Ért. 8.) KvVM utasítás 4.§. 3. b), illetve 4. b) bekezdésében biztosított jogkörömnél fogva az előterjesztett külföldi hivatalos kiküldetést


    engedélyezem    nem engedélyezem.



Budapest, ………………………

    …………………………………..

    közigazgatási államtitkár



AZ EN ........../……. ELŐTERJESZTÉS

VÉLEMÉNYEZÉSE ÉS ENGEDÉLYEZÉSE

7. VÉLEMÉNYEZÉS

7.1 ___________ HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG/FŐOSZTÁLY SZAKMAI VÉLEMÉNYE (csak akkor, ha más az előterjesztő):



Budapest, ……………………..

7.2 NKF nemzetközi referens észrevételei és kiegészítő információi:





Budapest, ………………………..

7.3 NKF Szervezési és Információs Osztály költség kalkulációja és véleménye (tervezettség, beszámolási kötelezettségek teljesítése) a számítógépes adatfeldolgozás alapján külön lapon mellékelve.

8. A PSZF ELLENJEGYZÉSE:




Budapest, ………………………..    ………………………………..

9. ENGEDÉLYEZÉS


A nemzetközi együttműködés rendjéről szóló 8/2005. (K. V. Ért. 8.) KvVM utasítás 4. §. 3. c) bekezdésében biztosított jogkör alapján az előterjesztett külföldi hivatalos kiküldetést


    engedélyezem    nem engedélyezem.




Budapest, ……………………….

    …………………………………..

    NKF vezetője




AZ EN ........../……. ELŐTERJESZTÉS

VÉLEMÉNYEZÉSE ÉS ENGEDÉLYEZÉSE

7. VÉLEMÉNYEZÉS

7.1 ___________ HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG/FŐOSZTÁLY SZAKMAI VÉLEMÉNYE (csak akkor, ha más az előterjesztő):



Budapest, …………………..

7.2 NKF nemzetközi referens észrevételei és kiegészítő információi:



Budapest, ………………

7.3 NKF Szervezési és Információs Osztály költség kalkulációja és véleménye (tervezettség, beszámolási kötelezettségek teljesítése) a számítógépes adatfeldolgozás alapján külön lapon mellékelve.

8. AZ NKF VEZETŐJÉNEK JAVASLATA:


    javasolom    nem javasolom



Budapest, ……………………


    ………………………………….

9. A PSZF ELLENJEGYZÉSE:


Budapest, ………………..    ………………………………..

10. A KÖZIGAZGATÁSI ÁLLAMTITKÁR ELLENJEGYZÉSE:


Budapest, ………………..    


    ………………………………..

    közigazgatási államtitkár

11. ENGEDÉLYEZÉS


A nemzetközi együttműködés rendjéről szóló 8/2005. (K. V. Ért. 8.) KvVM utasítás 4. §. 3. a), illetve 3. b) bekezdésében biztosított jogkörömnél fogva az előterjesztett külföldi hivatalos kiküldetést


    engedélyezem    nem engedélyezem.


Budapest, ………………..

    …………………………………..

    miniszter

*

Az utasítást utóbb a 21/2006. (K. V. Ért. 10.) KvVM utasítás 2. § (2) bekezdése, és a 20/2006. (K. V. Ért. 10.) KvVM utasítás 2. § (2) bekezdése módosította. Az utasítást a 9/2012. (V. 22.) VM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2012. május 23. napjával.

1.

2/2004. (III.10.) KüM rendelet az állami vezetők külföldi napidíjáról

2.

3/2004. közigazgatási államtitkári intézkedés a VIP kártyák kezelésének, használatának szabályozásáról

3.

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról

4.

1992. évi LXIII. törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról

5.

2/2004. (III.10.) KüM rendelet az állami vezetők külföldi napidíjáról

6.

Gépjármű Üzemeltetési Szabályzat

7.

7/2004. Közigazgatási államtitkári intézkedés a KvVM reprezentációs szabályzatáról

9.

341/2004. (XII. 22.) Korm. rendelet az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság és a környezetvédelmi és vízügyi miniszter irányítása alá tartozó területi szervek feladat- és hatásköréről

*

A kiadmányozás napja: 2005. július 29.

*

Kitöltendő MS Word szövegszerkesztőn és továbbítandó dr. Fehér László főosztályvezető-helyettes címére (feherl@mail.kvvm.hu) vagy közvetlenül a KvVM Intranet szolgáltatáson keresztül, de aláírva is beküldendő. Papír adathordozón kettő példányban kell kitölteni, amelyből egy példányt az NKF-nek kell megküldeni, egy példány pedig a beküldőnél marad.

*

Azokban az esetekben kell csak kitölteni, amikor a KvVM más munkaviszonyban álló személy hivatalos külföldi kiküldetését bonyolítja.

**

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 8/2005. (K. V. Ért. 8.) KvVM utasítása a nemzetközi együttmű-ködés rendjéről.

*

Azokban az esetekben kell csak kitölteni, amikor a KvVM más munkaviszonyban álló személy hivatalos külföldi kiküldetését bonyolítja.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére