• Tartalom

82/2005. (HK 17.) HM utasítás

82/2005. (HK 17.) HM utasítás

a BTR–80 páncélozott szállító harcjárművek modernizálási programjával kapcsolatos feladatokról*

2005.09.09.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdés g) és n) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyar Honvédség BTR–80 páncélozott szállító harcjárműveinek modernizálási programjával (a továbbiakban: BTR–program) kapcsolatos feladatok végrehajtására az alábbi
utasítást
adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a minisztérium közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: Magyar Honvédség) terjed ki.
2. § A BTR–programot a nemzeti kezdeményezésű és finanszírozású védelmi fejlesztési feladatok program alapú tervezéséről és végrehajtásáról szóló 50/2004. (HK 12.) HM utasításban meghatározottak szerint kell megtervezni és előkészíteni.
3. § (1) A BTR–program vezető menedzsere az MH haditechnikai főnök (parancsnok helyettes), helyettese az MH páncélos és gépjárműtechnikai szolgálatfőnök.
(2) A programhoz kötődő feladatok végrehajtására az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság (továbbiakban: MH ÖLTP), a HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség (a továbbiakban: HM HVK KTFCSF), az MH Egészségügyi Parancsnokság (a továbbiakban: MH EÜP), a HM Technológiai Hivatal (a továbbiakban: HM TH) és a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal (a továbbiakban: HM BBBH) képviselőiből munkacsoportot kell létrehozni.
(3) A BTR–munkacsoport fő feladatai:
a) részt vesz a beszerzési eljárás lefolytatásában (az ajánlati felhívás elkészítése, az ajánlati dokumentáció összeállítása, az értékelési rendszer kidolgozása, a tárgyalások lefolytatása, az ajánlatok kiértékelése és döntésre történő felterjesztése);
b) irányítja a BTR–modernizáció fizikai folyamatait, illetve a típusváltozatok rendszerbe és szervezetbe állítását.
(4) A BTR–munkacsoport feladatait, működési rendjét a program vezető menedzsere dolgozza ki és azt az MH ÖLTP parancsnoka, illetve a HM BBBH vezérigazgatója egyetértőleg terjeszti fel a HM VGHÁT részére jóváhagyásra.
(5) A BTR–munkacsoport tagjai a programban rájuk háruló feladatokat a beosztásukból adódó feladataik ellátása mellett végzik.
(6) A beszerzési eljárás lebonyolítása során keletkező, az ajánlattevő részére küldött iratok kiadmányozási jogával a HM BBBH vezérigazgatója rendelkezik. A BTR–munkacsoport által készített iratokat a program vezető menedzsere vagy helyettese köteles aláírásával ellenjegyezni.
4. § (1) A BTR–program a BTR–80, BTR–80A és BTR–80K páncélozott szállító harcjárművek helyreállítással egybekötött minimális műszaki tartalmú modernizálását foglalja magába, melynek eredményeként egységes rendszer szerint kerülnek kialakításra a parancsnoki és fegyvernemi, illetve a harcbiztosító és kiszolgáló típusváltozatok.
(2) A program végrehajtásával el kell érni a harcjárművek és az alegységek harci kompatibilitását, pótolni kell a jelenleg hiányzó alkalmazási képességeket, javítani kell az eszközök ergonómiai tulajdonságait, és helyre kell állítani a javítást igénylő harcjárműveket.
(3) A csapatok részére szükséges 10–15 darab páncélozott sebesült kiürítő járművet a BTR–80 típusú páncélozott szállító harcjármű bázisán kell kialakítani úgy, hogy annak egészségügyi jellege érvényesüljön a harcjármű jelleggel szemben.
(4) A BTR–program végrehajtása során figyelemmel kell lenni a hazai hadiipari kapacitások lehetőségeire, a kialakításra kerülő típusváltozatoknál a családelv minél szélesebb körű érvényesítésére.
(5) A BTR–programot kiemelt feladatként kell kezelni, végrehajtásának kiadásait az MH ÖLTP központi költségvetésében, önálló címrend kódon kell tervezni és elszámolni.
(6) A BTR–programon belül a modernizálás, valamint a szükségessé váló átalakítás dokumentációit a kidolgozott Általános Hadműveleti, Harcászati és Műszaki Követelmények, valamint a típusváltozatokra részletezett Harcászati Műszaki Követelmények (HMK) figyelembevételével kell elkészíteni. A kidolgozás során biztosítani kell ezen dokumentumok és az alkalmazó által a típusváltozatokra kidolgozott projektadatlapok tartalmi összhangját.
(7) A BTR–program végrehajtására vállalkozási keretszerződést, az évenkénti beszerzésekre éves szerződést kell kötni.
(8) Az éves szerződések előkészítése során a HM HVK KTFCSF – az MH ÖLTP-nek a Magyar Honvédség illetékes szerveivel együttműködve kialakított előterjesztése alapján, figyelembe véve az átfegyverzésben érintett alegységek alkalmazási készenléti idejét, a költségvetési lehetőségeket és az ellátás prioritásait – minden tárgyévet megelőző év május 20-ig meghatározza az átalakításra kerülő harcjárművek mennyiségét és összetételét.
(9) A modernizálás előre tervezhető költségeit és a felmerülő egyéb más jellegű költségeket a BTR–programra biztosított költségvetésből kell fedezni, és az MH ÖLTP költségvetésében kell elszámolni.
(10) A HM BBBH–nál jelentkező eljárási költségeket a HM BBBH tárgyévi költségvetéséből kell biztosítani.
5. § (1) A BTR–programot két szakaszra, a projekt előkészítésének és a projekt megvalósításának időszakára kell bontani.
(2) A BTR–program előkészítési szakaszának főbb feladatai:
a) A szükségletek meghatározása típusváltozatonként, valamint az éves beszerzési igény pontosítása a költségvetési lehetőségek és a felajánlott erők alkalmazási készenléti idejének figyelembevételével.
Felelős: HM HVK KTFCSF
Együttműködő: MH ÖLTP, HM KPSZH, HM VTF
Határidő: 2005. 10. 28.
b) A BTR–program és a hozzá kapcsolódó egyéb kiemelt programok előkészítése, összehangolása.
Felelős: HM BBBH, HM HFF, BTR–munkacsoport
Együttműködő: HM VTF, HM TH, HM HVK KTFCSF FÁM könnyűlövész és felderítő szekció, a kiemelt programokért felelős szolgálati ágak és programirodák
Határidő: folyamatos
c) A BTR–programnak a 10 éves erőforrástervben és az 1+2 éves gördülő tervekben való szerepeltetése, a program elgondolás és a végrehajtási tervjavaslat kidolgozása, a tárgyévre jóváhagyott közbeszerzési terv alapján a megbízások elkészítése, felterjesztése.
Felelős: MH ÖLTP
Együttműködő: HM VTF, HM BBBFI, BTR–munkacsoport
Határidő: folyamatos
d) A beszerzési eljárás előkészítése.
Felelős: HM BBBH
Együttműködő: BTR–munkacsoport, HM TH
Határidő: 2005. 09. 30.
e) A beszerzési eljárás lefolytatása, a beszerzési eljárás eredményének kihirdetése, a keretszerződés előkészítése, megkötése.
Felelős: HM BBBH
Határidő: 2005. 10. 28.
(3) A BTR–program megvalósítási szakaszának főbb feladatai:
a) A BTR–program összehangolása a kapcsolódó egyéb kiemelt programokkal, a végrehajtás előfeltételéül szolgáló beszerzésekkel.
Felelős: HM HVK KTFCSF, BTR–munkacsoport
Együttműködő: HM TH, FÁM könnyűlövész és felderítő szekció, a kiemelt programokért felelős szolgálati ágak és programirodák.
Határidő: folyamatos
b) Az éves szállítási szerződések előkészítése, megkötése.
Felelős: HM BBBH, BTR–munkacsoport
Együttműködő: HM HVK KTFCSF, HM TH, MH ÖLTP
Határidő: tárgyévet megelőző év június 30.
c) A harcjárművek haditechnikai alkalmassági vizsgálatainak és csapatpróbáinak végrehajtása, a tapasztalatok értékelése és visszacsatolása.
Felelős: HM TH, MH ÖLTP, BTR–munkacsoport
Együttműködő: MH SZFP, MH LEP, HM TH
Határidő: folyamatos
d) A modernizált harcjárművek rendszeresítésre történő felterjesztése.
Felelős: HM HVK KTFCSF, MH ÖLTP
Együttműködő: MH SZFP, MH LEP, HM TH állományából kijelölt csapatpróba bizottság
Határidő: RB–ülések rendje szerint
6. § (1) A modernizálást, illetve átalakított harcjárművek rendszerbe állítását a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 87. § (1) bekezdésében, továbbá a haditechnikai eszközök és hadfelszerelési anyagok rendszerbe (szervezetbe) állításáról és kivonásáról szóló 47/2001. (HK. 13.) HM utasításban foglaltak szerint kell végrehajtani.
(2) Az anyagnemfelelős szervek vezetői – a BTR–program ütemezésének figyelembevételével – hajtják végre a 4. § (1) bekezdés szerinti változatok kialakítását, felszerelése érdekében szükséges beszerzéseket és fejlesztéseket, amit az arra a célra biztosított költségvetési előirányzatok figyelembevételével kell megtervezni és határidőre végrehajtani.
(3) A BTR–program részeként kell kezelni a már megvalósított (pl.: műszaki technikai eszközök), a folyamatban lévő (pl.: mentő-vontató jármű, éjszakai irányzék) fejlesztéseket, valamint a Híradó-program keretében beszerzésre kerülő berendezések beépítésére irányuló, illetve a HM TH szakmai irányításával folyó fejlesztéseket.
7. § (1) A beszerzési eljárás dokumentációjában és az eljárás eredményeként megkötendő szerződésben elő kell írni, hogy a modernizálásra kerülő harcjárműveket milyen okmányokkal kell ellátni, melyekről az ajánlattevő köteles gondoskodni.
(2) A harcjárművek MH-ba történő rendszerbe állításához szükséges, csak a modernizált rendszerekre kiterjedő hadi megfelelőségi, haditechnikai ellenőrző vizsgálatok, valamint a minőségbiztosítással összefüggő feladatok elvégzését a HM TH-nak – lehetőleg a vállalkozói teljesítés folyamatába építve – kell megtervezni, megszervezni és végrehajtani.
(3) A (2) bekezdés szerinti vizsgálatok költségeit a HM TH részére a BTR–programból biztosítandó költségvetési előirányzatból kell fedezni.
(4) A (2) bekezdés szerinti vizsgálatok eredményeit az éves vállalkozási szerződések előkészítése során figyelembe kell venni.
8. § Ezen utasítás a közzététel napján lép hatályba.
Juhász Ferenc s.k.,
honvédelmi miniszter
*

Az utasítást utóbb a 118/2007. (HK 20.) HM utasítás módosította. Az utasítást a 101/2011. (IX. 9.) HM utasítás 1. § n) pontja hatályon kívül helyezte 2011. szeptember 10. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére