• Tartalom

84/2005. (V. 2.) Korm. rendelet

84/2005. (V. 2.) Korm. rendelet

a határon túli támogatások eltérő szabályozásának rendjéről1

2010.01.01.

A Kormány az államháztartásról szóló – módosított – 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 124. §-a (2) bekezdésének t) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1)2 E rendelet hatálya kiterjed a mindenkor hatályos költségvetési törvényben a határon túli magyarok támogatására szolgáló előirányzatok, célelőirányzatok és pénzügyi alapok (a továbbiakban együtt: előirányzat) terhére, a határon túlra nyújtott támogatásokra, ideértve a működési és felhalmozási célú támogatásokat is (a továbbiakban együtt: támogatás).

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatás határon túli természetes és jogi személyek, illetőleg jogi személyiség nélküli szervezetek (a továbbiakban együtt: Személyek) részére nyújtható.

(3) Támogatásban részesíthető a (2) bekezdésben meghatározottakon túl a Magyarországon székhellyel (telephellyel) rendelkező jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli szervezet is, ha Kormány által vagy jóváhagyásával kiadott okirattal igazolt tevékenységi köre részben vagy egészben a határon túli magyarok szellemi és/vagy anyagi támogatására irányul.

2. §3 (1) A támogatás az adott határon túli támogatási formáról rendelkező jogszabályban, illetve az azzal kapcsolatos végrehajtási jogszabályban, valamint az adott előirányzat felhasználásáról szóló külön jogszabályban, továbbá nemzetközi szerződésben meghatározott célok megvalósítására használható fel, nem pályázati úton is.

(2) A támogatás vis maior esetekben – az adott határon túli támogatási formáról rendelkező jogszabállyal összhangban – a támogatást nyújtó szervezet döntése alapján, azonnali humanitárius segítségnyújtásra is felhasználható.

3. § Az előirányzat terhére, annak céljára, az előirányzatot kezelő támogatást nyújtó szerv kötelezettséget vállalhat, dönthet a részbeni vagy a teljes összegű előfinanszírozásról, valamint az adott támogatás sajátosságának megfelelő – az általánostól eltérő – szerződési és elszámolási feltételekről.

4. § Az előirányzatból támogatást nyújtó szerv köteles a támogatottakkal szerződést kötni, és abban külön meghatározni:

a) a támogatás igénybevételét, felhasználásának feltételeit, folyósításának feltételeit és ütemezését,

b) a rendeltetésszerű felhasználás ellenőrzésének és elszámolásának módját,

c) az elállás jogát,

d) a támogatás konkrét célját,

e) a támogatás felhasználásával kapcsolatos beszámolási kötelezettséget,

f) a kedvezményezett kötelezettségét,

g) a szerződésszegés eseteit, következményeit,

h) a jogszabályon alapuló közérdekű közzétételi kötelezettségeit,

i) a szerződés mellékleteit, amelynek kötelező része a pénzügyi teljesítés és elszámolás szabályainak előírása,

j) a szerződéskötés egyéb feltételeit.

5. § (1) Az 1. § (3) bekezdésében meghatározott támogatást nyújtó szerv – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – legfeljebb az előirányzat 10%-át használhatja fel saját működési és felhalmozási költségeként.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott százalékig a konkrét mértéket a fejezet felügyeletét ellátó miniszter határozza meg.

6. §4 E rendeletben nem szabályozottak tekintetében az Áht. és az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba.

1

A rendeletet a 98/2012. (V. 15.) Korm. rendelet 6. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2012. május 16. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező rendelet 4. § (2) bekezdését.

2

Az 1. § (1) bekezdése a 355/2006. (XII. 27.) Korm. rendelet 31. § (2) bekezdésének c) pontjával megállapított szöveg.

4

A 6. § a 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet 244. § d) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére