• Tartalom

87/2005. (X. 1.) FVM–PM együttes rendelet

87/2005. (X. 1.) FVM–PM együttes rendelet

a személyes fogyasztásra szánt állati eredetű termékek behozatalának szabályozásáról1

2005.10.09.

Az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény 45. §-ának 11. pontjában és a közösségi vámjog végrehajtásáról szóló 2003. évi CXXVI. törvény 82. §-a (3) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeljük el:

1. § (1) E rendelet alkalmazásában hús és húsipari termék, valamint tej és tejtermék a Bizottság 2004. április 16-i, a személyes fogyasztásra szánt állati eredetű termékek behozatalára vonatkozó intézkedések megállapításáról szóló 745/2004/EK rendelete (a továbbiakban: 745/2004/EK rendelet) 1. Cikkének (1) bekezdésében felsorolt termékek.

(2) E rendelet alkalmazása során a harmadik országokból az Európai Unió területére behozni kívánt termékek állategészségügyi ellenőrzéséről szóló 53/2004. (IV. 24.) FVM rendelet 2. §-a szerinti fogalommeghatározásokat megfelelően alkalmazni kell.

2. § (1) A harmadik országból Magyarország területére behozott, beküldött személyes fogyasztásra szánt hús és húsipari termékeknek, valamint tej és tejtermékeknek az Európai Közösség határán történő, a 745/2004/EK rendeletben meghatározottakra kiterjedő ellenőrzését az állategészségügyi hatóság és a vám- és pénzügyőrség (a továbbiakban: vámhatóság) végzi.

(2) Az állategészségügyi hatóság a vámhatósággal közösen biztosítja, hogy Magyarország azon határszakaszain, amelyek egyben az Európai Unió külső határszakaszai is – beleértve a nemzetközi forgalmat lebonyolító reptereket és kikötőket is – lévő valamennyi belépési ponton az állati eredetű termékek behozatalának állategészségügyi feltételeire felhívják a harmadik országokból érkező utazók figyelmét. A tájékoztatásnak ki kell terjednie legalább a 745/2004/EK rendelet II. mellékletében előírt információkra, és azokat jól látható helyekre kihelyezett szembetűnő plakátokon kell feltüntetni.

(3) A nemzetközi utasszállító cégeket az állategészségügyi szolgálat és a vámhatóság a behozatal feltételeiről tájékoztatja, annak érdekében, hogy a Közösségbe utazó valamennyi utasuk figyelmét fel tudják hívni az állati eredetű termékek behozatalára vonatkozó állategészségügyi feltételekre, valamint e rendelet rendelkezéseire.

3. § (1) Az utasforgalom 745/2004/EK rendelet szerinti ellenőrzését minden határátlépő ponton elsőként a vámhatóság végzi.

(2) A vámhatóságnak – a kikötők és repülőterek üzemeltetőivel együttműködve – folyamatos ellenőrzést kell fenntartania a hús és húsipari termékek, valamint a tej és tejtermékek illegális behozatalának felderítése, továbbá a 2. §-ban megállapított feltételek meglétének ellenőrzése céljából.

4. § (1) Az illetékes vámhatóságnak, amennyiben a rendelet hatálya alá tartozó termékek vonatkozásában a Közösségi Vámkódex létrehozásáról szóló 2913/92/EGK tanácsi rendeletben, valamint a végrehajtására vonatkozó rendelkezések megállapításáról szóló 2454/93/EGK bizottsági rendeletben meghatározottakat megsértik, a külön jogszabályokban írtak szerint kell eljárnia.

(2) Az illetékes vámhatóságnak – ha a rendeletben meghatározottak megsértése nem az (1) bekezdésben írtak szerint történt – az intézkedés tárgyát képező hús és húsipari termék, valamint tej és tejtermék behozatalát meg kell akadályoznia. Ezen termékek azon harmadik országba, ahonnan érkeztek, azon személy által önként visszavihetők, aki a terméket behozta.

(3) Amennyiben a termékeket nem kívánják visszavinni vagy a visszavitel nem lehetséges, a vámhatóság azokat – kijelölt állategészségügyi határállomáson az illetékes állategészségügyi hatósággal együttműködve, állategészségügyi szolgálattal nem rendelkező határátkelőhelyen önállóan – határozattal elkobozza és megsemmisítésükről intézkedik.

5. § (1) Az eljáró vámhatóság jogszerű intézkedései esetén az eljárás alá vont személyt a rendelet hatálya alá tartozó elkobzott termékek vonatkozásában kártalanítás nem illeti meg.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó termékek tárolásához és megsemmisítéséhez szükséges feltételeket állategészségügyi határállomás esetén az illetékes állategészségügyi szolgálat, állategészségügyi szolgálattal nem rendelkező határátkelőhelyen a vámhatóság biztosítja.

6. § A hús és húsipari termékek, tej és tejtermékek személyes fogyasztásra történő behozatalára vonatkozó – a 745/2004/EK rendelet 5. cikkének (1) bekezdése szerinti – beszámolási kötelezettséget a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) teljesíti. Ennek érdekében az állategészségügyi hatóság és a vámhatóság a szükséges adatokat – a 745/2004/EK rendelet IV. Mellékletében szereplő adatlapon – a január 1-jétől december 31-ig tartó beszámolási időszakot követő év február 15-ig a minisztérium megfelelő szervezeti egysége részére megküldi.

7. § (1) E rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet a személyes fogyasztásra szánt állati eredetű termékek behozatalára tekintettel intézkedések megállapításáról szóló, 2004. április 16-i 745/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.

1

A rendeletet a 44/2010. (IV. 23.) FVM rendelet 9. §-a hatályon kívül helyezte 2010. május 8. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére