89/2005. (X. 11.) FVM–EüM–ICSSZEM–PM együttes rendelet
89/2005. (X. 11.) FVM–EüM–ICSSZEM–PM együttes rendelet
az élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatási díjakról1
Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-a (3) bekezdésének e) pontjában, valamint az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 67. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazások alapján a következőket rendeljük el:
1. § (1) Ez a rendelet határozza meg a megyei (fővárosi) állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások, az Országos Borminősítő Intézet, a Zöldség-Gyümölcs Minőségellenőrzési Szolgálat, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékes intézetei, valamint a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és megyei (fővárosi) felügyelőségei (a továbbiakban együtt: élelmiszer-ellenőrző hatóságok) által lefolytatott élelmiszer-ellenőrzési eljárások igazgatási szolgáltatási díjait, valamint azok megfizetésének szabályait.
(2) A rendelet nem vonatkozik az élelmiszer-ellenőrző hatóság vállalkozási tevékenysége keretében végzett vizsgálatokra.
(3) Az igazgatási szolgáltatási díjak vonatkozásában az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény
a) 3. §-ának (4) bekezdését, valamint 28. §-ának (2) és (3) bekezdéseit a díjfizetési kötelezettség keletkezése és fennállása,
b) 31. §-a (1) bekezdésének első mondatát, illetve a 31. §-ának (2) és (4)–(7) bekezdését a díjfizetésre kötelezettek körének megállapítása,
c) 32. §-ának (2) bekezdését a díj visszatérítése,
d) 82. §-át a mulasztási bírság,
e) 86. §-át az elévülés,
valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 111–114. §-ai tekintetében azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy illetékhivatalon az eljáró élelmiszer-ellenőrző hatóságot, illetéken az igazgatási szolgáltatási díjat, leleten pedig a jegyzőkönyvet kell érteni.
2. § (1) Az élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatási díjakat a rendelet melléklete tartalmazza.
(2) Az igazgatási szolgáltatási díjtételek nem áfa-kötelesek.
3. § (1) Kérelemre indult eljárásban az igazgatási szolgáltatási díjat az eljárás megindításakor az ügyfél köteles megfizetni a szolgáltatást teljesítő élelmiszer-ellenőrző hatóságnak a Magyar Államkincstárnál vezetett előirányzatfelhasználási keretszámlájára.
(2) Hibásnak bizonyult termék esetében a vizsgálat és mintavétel díját a számla átvételétől számított 8 napon belül az ügyfél köteles megfizetni a szolgáltatást teljesítő élelmiszer-ellenőrző hatóságnak a Magyar Államkincstárnál vezetett előirányzat-felhasználási keretszámlájára.
(3) Kérelemre indult eljárásban a megfizetett díj 50 százaléka a laboratóriumi vizsgálatok megkezdéséig visszaigényelhető, ha a kérelmet visszavonják.
(4) A díjak nyilvántartására és elszámolására az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségéről szóló jogszabály előírásait kell alkalmazni.
4. § Ha a másodfokon eljáró hatóság az első fokú határozatot a tényállás kiegészítéséhez szükséges vizsgálatok eredménye alapján megsemmisíti vagy megváltoztatja, a vizsgálatok díját – a másodfokú határozattól függően részben vagy egészben – az első fokú hatóság viseli. Ha a másodfokon eljárt hatóság az első fokú határozatot helybenhagyja, a tényállás kiegészítéséhez szükséges vizsgálatok díját a fellebbező ügyfél viseli.
5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, egyidejűleg az egyes élelmiszer-ellenőrzési igazgatási szolgáltatásokért fizetendő díjakról, valamint a díjak és a minőségvédelmi bírság megfizetésének és felhasználásának módjáról szóló 55/1997. (VIII. 14.) FM–IKIM– NM–PM együttes rendelet, valamint az ennek módosításáról szóló 4/2001. (I. 15.) FVM–GM–EüM–PM együttes rendelet hatályát veszti.
(2) A nem állati eredetű élelmiszert előállító üzem nyilvántartásba vételéért (melléklet 1.1.3. pont), valamint az elsődleges élelmiszert termelők és alapterméket forgalmazók nyilvántartásba vételéért (melléklet 1.1.4. pont) igazgatási szolgáltatási díjat 2006. január 1-jétől kell fizetni.
Melléklet a 89/2005. (X. 11.) FVM–EüM–ICSSZEM–PM
együttes rendelethez2
1. |
Engedélykérelmek és kérelemre indult eljárások |
Eljárás díja (forint) |
||
1.1.1. |
Állati eredetű élelmiszert előállító – az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 90/2003. (VII. 30.) FVM–ESZCSM–GKM együttes rendelet szerint – jóváhagyott üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás működési engedélye vagy nyilvántartásba vétele |
40 000 |
||
1.1.2. |
Állati eredetű élelmiszert előállító – az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 90/2003. (VII. 30.) FVM–ESZCSM–GKM együttes rendelet szerint – engedélyezett üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás működési engedélye vagy nyilvántartásba vétele |
300 000 |
||
1.1.3. |
Nem állati eredetű élelmiszert előállító üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás nyilvántartásba vétele |
15 000 |
||
1.1.4. |
Engedélyköteles élelmiszerek kiskereskedelmi forgalomba hozatalának engedélyezése, valamint kistermelők alkalmi rendezvények nyilvántartásba vétele |
15 000 |
||
1.2.1. |
Állati eredetű élelmiszert előállító – az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 90/2003. (VII. 30.) FVM–ESZCSM–GKM együttes rendelet szerint – jóváhagyott üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás tervbírálata |
50 000 |
||
1.2.2. |
Állati eredetű élelmiszert előállító – az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 90/2003. (VII. 30.) FVM–ESZCSM–GKM együttes rendelet szerint – engedélyezett üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás tervbírálata |
350 000 |
||
1.2.3. |
Nem állati eredetű élelmiszer-előállító üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás tervbírálata, amennyiben a telephelyen beépített terület kisebb, mint 1000 m2 |
30 000 |
||
1.2.4. |
Nem állati eredetű élelmiszer-előállító üzem vagy élelmiszeripari vállalkozás tervbírálata, amennyiben a telephelyen beépített terület nagyobb, mint 1000 m2 |
150 000 |
||
1.3.1. |
Új élelmiszer kérelem elsődleges értékeléséhez szakvélemény |
300 000 |
||
1.3.2. |
Új élelmiszer kérelem elsődleges értékelése (szakvélemény alapján) |
50 000 |
||
1.4. |
Új technológiai segédanyag felhasználásának engedélye |
20 000 |
||
1.5. |
Korábban kiadott engedélyek kiegészítése, módosítása |
az aktuális díj |
||
1.6. |
Engedélyt nem igénylő tényt, adatot igazoló irat, valamint vizsgálatot nem igénylő bizonyítvány kiadása, bizonyítványonként |
4 000 |
||
1.7. |
Szakértői óradíj (pl. szakvélemény adása esetén) |
8 800 |
||
1.8. |
Borászati termékek előállításának engedélyezése |
|
||
1.8.1. |
– 80 hl/év alatti előállítás esetén |
15 000 |
||
1.8.2. |
– 80 hl/év feletti előállítás esetén |
40 000 |
||
1.9. |
Palackozó üzem, palackozás engedélyezése |
40 000 |
||
1.10. |
Nem palackos kiszerelés (pl. kannába töltés) engedélyezése |
|
||
1.10.1. |
– 80 hl/év alatti előállítás esetén |
20 000 |
||
1.10.2. |
– 80 hl/év feletti előállítás esetén |
40 000 |
||
1.11. |
Borászati üzem építési engedélyezési eljárásához szakhatósági engedély kiadása |
|
||
1.11.1. |
– 80 hl/év alatti előállítás esetén |
20 000 |
||
1.11.2. |
– 80 hl/év feletti előállítás esetén |
80 000 |
||
1.12. |
Borok hatósági forgalomba hozatali engedélyének kiadása |
3 000 |
||
1.13. |
Élelmiszer kereskedelmi és vendéglátóhely engedélyezéséhez szakhatósági hozzájárulás adása – 1000 m2 alapterület alatt |
20 000 |
||
1.14. |
Élelmiszer kereskedelmi és vendéglátóhely engedélyezéséhez szakhatósági hozzájárulás adása – 1000 m2 alapterület felett |
150 000 |
||
1.15. |
Közegészségügyi, élelmiszer-higiéniai, minőségügyi és környezetvédelmi minimum oktatás engedélyezése hatóságonként |
30 000 |
||
1.16. |
Üzlethálózatok oktatási anyagának jóváhagyása hatóságonként |
100 000 |
||
1.17. |
Vendéglátóipari új technológia engedélyezése |
20 000 |
||
1.18. |
Vendéglátó termék egyedi kiszállításának engedélyezése |
15 000 |
||
1.19. |
Lefoglalt élelmiszer elszállításának és ártalmatlanításának költsége |
minden megkezdett |
||
1.20. |
Felkérésre történő mintavétel |
3 500 |
||
1.21. |
Másodfokú eljárás díja |
az aktuális díj |
2. |
Az engedélykérelemhez, valamint az élelmiszer-ellenőrzéshez kapcsolódó |
Vizsgálat díja (forint) |
||
2.1. |
Általános vizsgálatok |
|
||
2.1.1. |
Alkoholtartalom, illetve sűrűség meghatározása piknométerrel |
|
||
2.1.1.1. |
– desztillációt követően |
3 300 |
||
2.1.1.2. |
– közvetlenül |
2 500 |
||
2.1.2. |
Alkoholtartalom, illetve sűrűség meghatározása fokolóval |
|
||
2.1.2.1. |
– desztillációt követően |
1 900 |
||
2.1.2.2. |
– közvetlenül |
1 200 |
||
2.1.3. |
Antioxidáns meghatározása HPLC-vel, illetve GC-vel hatóanyagonként |
12 500 |
||
2.1.4. |
Béta karotin meghatározása HPLC-vel |
19 300 |
||
2.1.5. |
Aszkorbinsav meghatározása (oszazon-kromatográfia) |
24 600 |
||
2.1.6. |
C-vitamin meghatározása fotometriásan |
5 000 |
||
2.1.7. |
C-vitamin meghatározása titrálással |
2 500 |
||
2.1.8. |
C-vitamin meghatározása VRK-val |
10 100 |
||
2.1.9. |
Csomagolás, jelölés vizsgálata, elemenként |
1 000 |
||
2.1.10. |
Cukortartalom meghatározása enzimesen |
7 100 |
||
2.1.11. |
Cukortartalom meghatározása HPLC-vel, komponensenként |
17 700 |
||
2.1.12. |
Cukrok meghatározása (VRK) |
15 100 |
||
2.1.13. |
Összes cukortartalom meghatározása polarimetriásan |
3 000 |
||
2.1.14. |
Összes cukortartalom meghatározása titrálással |
5 000 |
||
2.1.15. |
Dextrintartalom meghatározása |
3 900 |
||
2.1.16. |
Érzékszervi vizsgálat: |
|
||
2.1.16.1. |
– részleges |
1 300 |
||
2.1.16.2. |
– teljes |
3 000 |
||
2.1.17. |
Étkezési só ásványolaj-tartalom meghatározása döntő módszerrel |
8 200 |
||
2.1.18 |
Étkezési só ásványolaj-tartalom meghatározása gyors módszerrel |
5 900 |
||
2.1.19. |
Étkezési só kalciumtartalom meghatározása |
2 500 |
||
2.1.20. |
Étkezési só KI-tartalom meghatározása: |
|
||
2.1.20.1. |
– döntő módszerrel |
2 500 |
||
2.1.20.2. |
– gyors módszerrel |
1 900 |
||
2.1.21. |
Étkezési só magnéziumtartalom meghatározása |
2 500 |
||
2.1.22. |
Étkezési só NaCl-tartalom meghatározása |
1 600 |
||
2.1.23. |
Étkezési só szulfáttartalom meghatározása |
3 300 |
||
2.1.24. |
Étkezési só vízben oldhatatlan rész meghatározása |
1 900 |
||
2.1.25. |
Fehérjetartalom meghatározása Kjeldahl-módszerrel |
10 500 |
||
2.1.26. |
Fehérjetartalom meghatározása Dumas-módszerrel |
10 500 |
||
2.1.27. |
Fémtartalom meghatározás AAS-láng gerjesztéssel (fémenként) |
|
||
2.1.27.1. |
– száraz hamvasztással |
10 100 |
||
2.1.27.2. |
– nedves feltárás után |
11 400 |
||
2.1.27.3. |
– hidridtechnika alkalmazásával |
14 000 |
||
2.1.27.4. |
– Hg analizátorral |
14 000 |
||
2.1.28. |
Fémtartalom meghatározás AAS-grafitkályhás gerjesztéssel (fémenként) |
13 200 |
||
2.1.29. |
Foszfáttartalom meghatározás |
5 500 |
||
2.1.30. |
Formaldehid meghatározása HPLC-vel |
17 600 |
||
2.1.31. |
Formaldehid meghatározása (fotometriás módszerrel) |
11 000 |
||
2.1.32. |
Gliadin (gluten) meghatározása ELISA-val |
14 100 |
||
2.1.33. |
Hamulúgosság meghatározása |
3 900 |
||
2.1.34. |
Hamutartalom meghatározása |
3 000 |
||
2.1.35. |
Karotin meghatározása (fotometriás módszerrel) |
15 900 |
||
2.1.36. |
Kazein meghatározása ELISA-val |
14 100 |
||
2.1.37. |
Keményítőtartalom meghatározása polarimetriásan |
3 300 |
||
2.1.38. |
Keményítőtartalom meghatározása titrálással |
3 900 |
||
2.1.39. |
Keményítőtartalom meghatározása enzimesen |
7 100 |
||
2.1.40. |
Kénessav meghatározása HPLC-vel |
16 800 |
||
2.1.41. |
Kinin meghatározása HPLC-vel |
17 600 |
||
2.1.42. |
Koffein meghatározása HPLC-vel |
16 800 |
||
2.1.43. |
Konyhasótartalom meghatározása Mohr-módszerrel |
2 000 |
||
2.1.44. |
Konyhasótartalom meghatározása potenciometriás végpontjelzéssel |
2 200 |
||
2.1.45. |
Konyhasótartalom meghatározása Volhard-módszerrel |
2 200 |
||
2.1.46. |
Metanol tartalom meghatározása GC-vel |
18 000 |
||
2.1.47. |
Édesítőszer (aspartám, aceszulfám, szacharin) együttes meghatározása HPLC-vel |
23 500 |
||
2.1.48. |
Nyersrosttartalom meghatározása |
4 600 |
||
2.1.49. |
Összes szénhidrát meghatározás, Schoorl szerint |
14 700 |
||
2.1.50. |
Összes sav meghatározása |
1 600 |
||
2.1.51. |
pH-meghatározás műszeresen |
1 200 |
||
2.1.52. |
Redukáló cukortartalom meghatározása polarimetriásan |
3 100 |
||
2.1.53. |
Redukáló cukortartalom meghatározása titrálással |
3 400 |
||
2.1.54. |
Savfok meghatározása |
1 600 |
||
2.1.55. |
Savófehérje meghatározása ELISA-val |
14 100 |
||
2.1.56. |
Sósavban oldhatatlan hamu meghatározása |
3 900 |
||
2.1.57. |
Szárazanyag-, víztartalom meghatározása atmoszférás szárítással |
1 900 |
||
2.1.58. |
Szárazanyag-, víztartalom meghatározása oldószeres desztillálással |
3 900 |
||
2.1.59. |
Szárazanyag-, víztartalom meghatározása piknométerrel |
2 800 |
||
2.1.60. |
Szárazanyag-, víztartalom meghatározása refraktometriásan |
1 200 |
||
2.1.61. |
Szárazanyag-, víztartalom meghatározása vákuumszárítással |
2 500 |
||
2.1.62. |
Szerves sav meghatározása HPLC-vel |
18 300 |
||
2.1.63. |
Szerves savak meghatározása VRK-val |
25 800 |
||
2.1.64. |
Fajfehérje (baromfi, juh, sertés, szarvasmarha és szója) meghatározása ELISA-val fajtánként |
11 600 |
||
2.1.65. |
Szorbinsav-tartalom meghatározása |
6 400 |
||
2.1.66. |
Sztirol meghatározása HPLC-vel |
18 600 |
||
2.1.67. |
Tartósítószer meghatározása HPLC-vel vagy GC-vel |
21 100 |
||
2.1.68. |
Tartóssági próba |
1 100 |
||
2.1.69. |
Tömeg, térfogat ellenőrzése elemenként |
1 000 |
||
2.1.70. |
Tripszin inhibitor meghatározás, Kakade szerint |
19 600 |
||
2.1.71. |
Tripszininhibitor-aktivitás meghatározása |
12 800 |
||
2.1.72. |
Vitaminok (B1, B2, B6, niacin, niacinamid, A, D, E, C stb.) meghatározása HPLC-vel, fajtánként |
21 500 |
||
2.1.73. |
Folsav, pantoténsav, B12 vitaminok meghatározása HPLC-vel |
31 500 |
||
2.1.74. |
Zsiradék meghatározása Weibul szerint |
11 300 |
||
2.1.75. |
Zsírtartalom meghatározása Gerber-módszerrel |
1 900 |
||
2.1.76. |
Zsírtartalom meghatározása hideg extrakcióval |
2 500 |
||
2.1.77. |
Zsírtartalom meghatározása Röse–Gottlieb-módszerrel |
3 300 |
||
2.1.78. |
Zsírtartalom meghatározása savas feltárás után meleg vagy hideg extrakcióval |
5 000 |
||
2.1.79. |
Zsírtartalom meghatározása Soxhlet-módszerrel, hagyományos módon |
6 400 |
||
2.1.80. |
Zsírtartalom meghatározása Soxhlet-módszerrel, analizátorral |
5 400 |
||
2.1.81. |
Zsírtartalom meghatározása Van Gulik-módszerrel |
1 800 |
||
2.1.82. |
Zsírtartalom meghatározása többszörös Soxhlet-extrakcióval |
8 300 |
||
2.1.83. |
Szterinek meghatározása GC-vel fajtánként |
17 000 |
||
2.1.84. |
Összes szénhidrát meghatározása HPLC-vel |
20 000 |
||
2.1.85. |
Teljes konzervek tartóssági próbája |
3 000 |
2.2. |
Adalékanyag-vizsgálat |
|
2.2.1. |
Adalékanyag szorbittartalom meghatározása |
|
2.2.1.1. |
– döntő módszerrel |
10 800 |
2.2.1.2. |
– papírkromatográfiával |
8 200 |
2.2.2. |
Arzéntartalom kimutatás Gutzeit-próbával |
6 500 |
2.2.3. |
Ciklamát-tartalom meghatározása |
9 900 |
2.2.4. |
Ciklamát-tartalom meghatározása HPLC-vel |
19 300 |
2.2.5. |
Éteres maradék meghatározása |
3 300 |
2.2.6. |
Foszfatidtartalom meghatározása |
5 200 |
2.2.7. |
Hatóanyag-tartalom meghatározása (Na-benzoát) |
3 400 |
2.2.8. |
Hatóanyag-tartalom meghatározása (szabad benzoesav) |
1 800 |
2.2.9. |
Kumarintartalom meghatározása GC-vel |
14 100 |
2.2.10. |
Mesterséges édesítőszer kimutatása |
8 200 |
2.2.11. |
Na-benzoát benzoesav összetevőjének olvadáspontja |
1 600 |
2.2.12. |
Na-benzoát nehézfémtartalom kimutatása |
1 100 |
2.2.13. |
Növényi foszfatidok olajtartalmának meghatározása |
2 500 |
2.2.14. |
Növényi foszfatidok szerves szennyeződés meghatározása |
1 500 |
2.2.15. |
Színezék azonosítása gyapjúfestéssel |
3 300 |
2.2.16. |
Színezék azonosítása VRK-val |
8 200 |
2.2.17. |
Színezék-tartalom meghatározása, komponensenként |
10 700 |
2.2.18. |
Szorbittartalom meghatározása VRK-val |
14 500 |
2.3. |
Baromfi, tojás vizsgálata |
|
2.3.1. |
Baromfi idegenvíz-tartalom meghatározása |
1 100 |
2.3.2. |
Csonttartalom meghatározása |
1 200 |
2.3.3. |
Fagyasztott tojáslé-készítmény habtartó képességének meghatározása |
1 300 |
2.3.4. |
Fagyasztott tojáslé-készítmény habfelverő képességének meghatározása |
1 200 |
2.3.5. |
Fagyasztott tojáslé-készítmény maghőmérséklet mérése |
1 100 |
2.3.6. |
Hidroxi-prolin tartalom meghatározása |
7 100 |
2.3.7. |
Kalciumtartalom meghatározása titrálással |
3 400 |
2.3.8. |
Tisztítottság meghatározása |
1 000 |
2.3.9. |
Tojás lámpázása 75 darabonként |
1 500 |
2.3.10. |
Tojás légkamra-állapot meghatározása |
1 000 |
2.3.11. |
Tojás légkamra-magasság mérése |
1 000 |
2.3.12. |
Tojásfehérje állapotának meghatározása |
1 000 |
2.3.13. |
Tojáspor formaldehid-tartalom meghatározása |
6 400 |
2.3.14. |
Tojáspor lipidek savfok meghatározása |
2 500 |
2.3.15. |
Tojáspor összes savfok meghatározása titrálással |
2 200 |
2.3.16. |
Tojáspor pH-meghatározása |
1 200 |
2.3.17. |
Tojáspor vizes savfok meghatározása |
1 900 |
2.3.18. |
Tojáspor-oldhatóság meghatározása centrifugálással |
1 900 |
2.3.19. |
Tojáspor-oldhatóság meghatározása refraktométerrel |
1 200 |
2.3.20. |
Tojáspor-szemcsézettség meghatározása ülepítéssel |
1 200 |
2.3.21. |
Tojássárgája állapotának meghatározása |
1 000 |
2.3.22. |
Vágott és darabolt baromfi maghőmérséklet mérése |
1 000 |
2.4. |
Bor vizsgálata |
|
2.4.1. |
Aldehidtartalom meghatározása |
2 200 |
2.4.2. |
Antocianin-tartalom meghatározása |
4 200 |
2.4.3. |
Aszkorbinsav-tartalom meghatározása |
1 900 |
2.4.4. |
Atomabszorpciós vizsgálatok |
8 000 |
2.4.5. |
Benzoesav-tartalom kimutatása VRK-val |
3 300 |
2.4.6. |
Borkezelő, derítőanyagok igényének megállapítása |
3 300 |
2.4.7. |
Ciánhidrogén-tartalom kimutatása |
1 600 |
2.4.8. |
Ciánhidrogén-tartalom meghatározása |
6 500 |
2.4.9. |
Csersav-polifenol-tartalom meghatározása |
4 200 |
2.4.10. |
Dietilén-glikol-tartalom meghatározása |
6 500 |
2.4.11. |
Diglükozid kimutatása |
1 000 |
2.4.12. |
Enzimatikus meghatározások |
5 500 |
2.4.13. |
Észtertartalom meghatározása |
1 900 |
2.4.14. |
Extrakttartalom meghatározása |
2 100 |
2.4.15. |
Folyadékkromatográfiás vizsgálatok |
9 100 |
2.4.16. |
Foszfáttartalom meghatározása |
4 200 |
2.4.17. |
Furfuroltartalom meghatározása |
2 200 |
2.4.18. |
Gázkromatográfiás vizsgálatok |
9 100 |
2.4.19. |
Glicerintartalom meghatározása |
6 500 |
2.4.20. |
Glükóz-fruktóz arány polarimetriás meghatározása |
2 200 |
2.4.21. |
Hamulúgosság meghatározása |
3 100 |
2.4.22. |
Hamutartalom meghatározása |
1 600 |
2.4.23. |
Hidegpróba |
1 000 |
2.4.24. |
Idegen színező anyag tartalom azonosítása |
6 400 |
2.4.25. |
Idegen színező anyag tartalom kimutatása |
1 600 |
2.4.26. |
Illósavtartalom meghatározása |
1 500 |
2.4.27. |
Invertcukor-tartalom meghatározása |
3 100 |
2.4.28. |
Karamell kimutatása |
6 500 |
2.4.29. |
Kékderítés |
6 500 |
2.4.30. |
Kloridtartalom meghatározása |
1 300 |
2.4.31. |
Kozmaolaj-tartalom meghatározása |
4 200 |
2.4.32. |
Lángfotometriás fém vizsgálatok |
3 000 |
2.4.33. |
Fémtartalom meghatározása grafitkályhás atomabszorpciós módszerrel (ETA-AAS) (pl. Pb, Cd) |
12 300 |
2.4.34. |
Leuko-antocianidin-tartalom meghatározása |
4 200 |
2.4.35. |
Levegő próba |
1 000 |
2.4.36. |
Malligand-készülék hitelesítése |
8 200 |
2.4.37. |
Melegpróba |
1 000 |
2.4.38. |
Metilalkohol-tartalom meghatározása |
6 500 |
2.4.39. |
Mikroszkópos vizsgálat |
3 000 |
2.4.40. |
Mustfokolás |
1 000 |
2.4.41. |
Nitráttartalom meghatározása |
5 500 |
2.4.42. |
Oximetil-furfurol kimutatása |
1 000 |
2.4.43. |
Oximetil-furfurol meghatározása |
4 200 |
2.4.44. |
Összes kénessavtartalom meghatározása |
1 300 |
2.4.45. |
Összes titrálhatósav-tartalom meghatározása |
1 000 |
2.4.46. |
Palackállósági vizsgálat |
4 000 |
2.4.47. |
pH meghatározása |
1 000 |
2.4.48. |
Rázópróba |
1 000 |
2.4.49. |
Refrakció mérése |
1 000 |
2.4.50. |
Sűrűség meghatározása areométerrel |
1 000 |
2.4.51. |
Sűrűség meghatározása piknométerrel |
2 100 |
2.4.52. |
Sűrűség meghatározása egyéb módszerrel |
2 100 |
2.4.53. |
Szabad kénessavtartalom meghatározása |
1 000 |
2.4.54. |
Szaharóztartalom meghatározása |
3 100 |
2.4.55. |
Szalicilsav-tartalom kimutatása VRK-val |
3 300 |
2.4.56. |
Szénsavtartalom meghatározása |
1 900 |
2.4.57. |
Szénsavtartalom meghatározása afrométerrel |
1 000 |
2.4.58. |
Szerves savak egyenkénti meghatározása |
5 800 |
2.4.59. |
Szesztartalom meghatározása aerométerrel |
1 000 |
2.4.60. |
Szesztartalom meghatározása sűrűségméréssel |
2 100 |
2.4.61. |
Szín meghatározása sósav próbával |
1 000 |
2.4.62. |
Színintenzitás meghatározása |
1 600 |
2.4.63. |
Szorbinsav-tartalom meghatározása |
4 200 |
2.4.64. |
Szulfáttartalom meghatározása |
1 900 |
2.4.65. |
Tömegspektrometriás vizsgálatok |
16 600 |
2.4.66. |
Üledék kémiai vizsgálata |
3 300 |
2.4.67. |
Üledék, seprő meghatározása |
1 000 |
2.4.68 |
Cukoreredet meghatározása mágneses magrezonancia módszerrel (SNIF-NMR) |
113 000 |
2.4.69. |
Folin-Ciocalteu-index meghatározása |
4 000 |
2.5. |
Cukoripari termék vizsgálata |
|
2.5.1. |
Cukorliszt keményítő-tartalom meghatározása |
3 100 |
2.5.2. |
Hamutartalom meghatározása konduktometriásan |
2 200 |
2.5.3. |
Kenőanyag-tartalom meghatározása |
3 900 |
2.5.4. |
Kockacukor mállási idő meghatározása |
1 100 |
2.5.5. |
Kristály- és porcukor szemcsenagyság meghatározása |
1 200 |
2.5.6. |
Színmeghatározás etalonhoz viszonyítva |
1 200 |
2.5.7. |
Színmeghatározás oldatban |
4 300 |
2.5.8. |
Talkumtartalom meghatározása |
2 200 |
2.5.9. |
Vanillintartalom meghatározása |
3 400 |
2.5.10. |
Vízben oldhatatlan anyagtartalom meghatározása |
2 000 |
2.6. |
Dohányipari termék vizsgálata |
|
2.6.1. |
Cigaretta, szivarka és szivar méretének meghatározása |
1 600 |
2.6.2. |
Fogyasztói csomagolásban lévő darabszám meghatározása |
1 000 |
2.6.3. |
Fogyasztási dohányok vágatszélesség meghatározása |
1 600 |
2.6.4. |
Főfüst kátrány- és nikotintartalom együttes meghatározása GC-vel |
31 000 |
2.6.5. |
Főfüst kátrány- és nikotintartalom együttes meghatározása GC-vel és Karl-Fischer módszerrel |
25 500 |
2.6.6. |
Főfüst kátrány-, nikotin- és szén-monoxid tartalom együttes meghatározása |
35 000 |
2.6.7. |
Főfüst szén-monoxid tartalmának meghatározása |
21 000 |
2.7. |
Édesipari termék vizsgálata |
|
2.7.1. |
Avasodás kimutatása (Kreis-reakció) |
1 100 |
2.7.2. |
Bevonatarány meghatározása mechanikai szétválasztással |
1 200 |
2.7.3. |
Bevonatarány meghatározása nedvességtartalom alapján |
3 900 |
2.7.4. |
Bevonatarány meghatározása összes cukortartalom alapján |
7 600 |
2.7.5. |
Bevonatarány meghatározása petroléteres gyors módszerrel |
2 500 |
2.7.6. |
Bevonatarány meghatározása zsírtartalom alapján |
11 100 |
2.7.7. |
Casson-viszkozitás meghatározása |
2 200 |
2.7.8. |
Ciánhidrogén-tartalom meghatározása |
8 900 |
2.7.9. |
D-szám meghatározása |
3 300 |
2.7.10. |
Dilatáció vizsgálat |
1 900 |
2.7.11. |
Dúsítóanyag-tartalom meghatározása |
2 200 |
2.7.12. |
Gumibázis mennyiségének meghatározása |
2 700 |
2.7.13. |
Kakaóbab-sűrűség meghatározása |
1 100 |
2.7.14. |
Kakaóital szuszpenziótartalom meghatározása centrifugálással |
1 900 |
2.7.15. |
Kakaóital szuszpenziótartalom meghatározása ülepítéssel |
1 900 |
2.7.16. |
Kávéital szolgáltatási érték meghatározása |
7 600 |
2.7.17. |
Klorid kimutatása |
1 100 |
2.7.18. |
Kocsonyásító képesség meghatározása Bloom-módszerrel |
1 100 |
2.7.19. |
Kocsonyásító képesség meghatározása gyors módszerrel |
1 000 |
2.7.20. |
Kocsonyásító képesség meghatározása Serger-módszerrel |
3 100 |
2.7.21. |
Laktóz- és szacharóztartalom meghatározása tej szárazanyag-tartalomra |
7 600 |
2.7.22. |
Mesterséges színezék kimutatása |
3 300 |
2.7.23. |
Monoglicerid-tartalom meghatározása |
3 100 |
2.7.24. |
Nátrium-hidrogénkarbonát-tartalom meghatározása |
1 900 |
2.7.25. |
Olajmagarány meghatározása |
2 200 |
2.7.26. |
Oldékonyság meghatározása |
1 000 |
2.7.27. |
Őrlési fok mikroszkópos vizsgálata |
3 300 |
2.7.28. |
Összesszám (félmikro) meghatározása |
8 800 |
2.7.29. |
Pasztőrözöttség kimutatása |
1 200 |
2.7.30. |
Préselhetőségi vizsgálat |
1 000 |
2.7.31. |
Propilgallát kimutatása |
1 000 |
2.7.32. |
Savtűrés meghatározása |
1 900 |
2.7.33. |
Szaloncukor állagának meghatározása Höppler-konzisztométerrel |
1 300 |
2.7.34. |
Szaloncukor szemszám meghatározása |
1 000 |
2.7.35. |
Színezőképesség meghatározása |
1 000 |
2.7.36. |
Tejszínhab-tartalom meghatározása |
4 300 |
2.7.37. |
Tisztaság, hibás szem, törmelék mennyiségi meghatározása |
1 200 |
2.7.38. |
Topanol kimutatása |
1 100 |
2.7.39. |
Töltelékhányad meghatározása |
1 200 |
2.7.40. |
Tömegmérés laborban szemszám-meghatározással |
1 000 |
2.7.41. |
Vaj savszám (félmikro) meghatározása |
5 200 |
2.7.42. |
Választék meghatározása |
1 000 |
2.7.43. |
Zselatintartalom kimutatása |
1 300 |
2.7.44. |
Zsírtartalom meghatározása refraktometriás módszerrel |
2 500 |
2.8. |
Fűszerek vizsgálata |
|
2.8.1. |
Allil-izotiocianát-tartalom meghatározása |
5 200 |
2.8.2. |
Ciánhidrogén-tartalom meghatározása |
6 500 |
2.8.3. |
Éteres kivonat meghatározása |
2 500 |
2.8.4. |
Etil-alkoholos kivonat meghatározása |
2 500 |
2.8.5. |
Etilén-klórhidrin meghatározása GC-vel |
15 800 |
2.8.6. |
Hidroxibenzil-izotiocianát-tartalom meghatározása |
6 500 |
2.8.7. |
Fűszerpaprika állati szennyeződés meghatározása |
7 600 |
2.8.8. |
Fűszerpaprika kapszaicintartalom meghatározása VRK-val |
10 900 |
2.8.9. |
Fűszerpaprika összes színezéktartalom meghatározása |
6 500 |
2.8.10. |
Fűszerpaprika vasszennyeződés meghatározása |
1 200 |
2.8.11. |
Fűszerpaprika-kivonat kapszaicintartalom meghatározása |
6 800 |
2.8.12. |
Fűszerpaprika-kivonat oldószermaradvány meghatározása GC-vel |
9 900 |
2.8.13. |
Fűszerpaprika-kivonat színérték meghatározása |
6 500 |
2.8.14. |
Idegenanyag-tartalom meghatározása |
1 600 |
2.8.15. |
Illóolaj eredetazonosítás GC-vel |
15 900 |
2.8.16. |
Illóolajtartalom meghatározása |
3 300 |
2.8.17. |
Kurkuma színérték meghatározása |
6 500 |
2.8.18. |
Mikroszkópos vizsgálat |
4 300 |
2.8.19. |
Őrlési finomság meghatározása |
1 300 |
2.8.20. |
Piperintartalom meghatározása |
6 500 |
2.8.21. |
Sáfrány színezőképesség meghatározása |
5 200 |
2.8.22. |
Vanília vanillintartalom meghatározása |
6 500 |
2.8.23. |
Vizes kivonat meghatározása |
2 200 |
2.8.24. |
Szudánvörös meghatározása |
13 800 |
2.8.25. |
Szudánvörös és egyéb színezékek meghatározása LC/MSn módszerrel |
29 500 |
2.9. |
Gabona- és sütőipari termék vizsgálata |
|
2.9.1. |
Alaki hányados meghatározása |
1 000 |
2.9.2. |
Bélzetporozitás meghatározása |
1 600 |
2.9.3. |
Fajlagos térfogat meghatározása |
1 200 |
2.9.4. |
Főzési tulajdonság meghatározása |
1 900 |
2.9.5. |
Idegen magőrlemény állati kártevők kimutatása |
1 200 |
2.9.6. |
Kenyérbélzet rugalmasság meghatározása elasztigráffal |
1 500 |
2.9.7. |
Kenyérbélzet rugalmasság meghatározása elasztiméterrel |
1 200 |
2.9.8. |
Kétszersült duzzadási szám meghatározása |
1 000 |
2.9.9. |
Kétszersült szeletvastagság meghatározása |
1 000 |
2.9.10. |
Konyhasómentes hamutartalom meghatározása |
3 900 |
2.9.11. |
Liszt amilolites állapot meghatározása amilográffal |
4 300 |
2.9.12. |
Liszt amilolites állapot meghatározása esésszámmérővel |
3 100 |
2.9.13. |
Liszt avasság meghatározása |
1 900 |
2.9.14. |
Liszt gáztermelő képesség meghatározása |
3 100 |
2.9.15. |
Liszt gázvisszatartó képesség meghatározása |
5 500 |
2.9.16. |
Liszt laboratóriumi előállítása |
2 500 |
2.9.17. |
Liszt őrlési finomság meghatározása |
1 300 |
2.9.18.1. |
Liszt sikértartalom/sikérterülékenység meghatározása |
3 200 |
2.9.18.2. |
Liszt sikértartalom meghatározása |
2 500 |
2.9.19. |
Liszt sütési próba |
2 500 |
2.9.20. |
Liszt színmeghatározása leukométerrel |
1 900 |
2.9.21. |
Liszt színmeghatározása Pekár-próbával |
1 200 |
2.9.22. |
Liszt vízfelvevő-képesség sütőipari érték meghatározása |
4 300 |
2.9.23. |
Mesterséges színezék kimutatása |
2 500 |
2.9.24. |
Morzsa szemcseméret meghatározása |
1 300 |
2.9.25. |
Proteolites aktivitás meghatározása |
6 000 |
2.9.26. |
Réteslap fajlagos felületének meghatározása |
1 000 |
2.9.27. |
Réteslap lapméretének meghatározása |
1 000 |
2.9.28. |
Tisztaság és kevertség meghatározása |
1 900 |
2.9.29. |
Sajtolt sütőélesztő kelesztőképesség meghatározása termosztátban |
1 600 |
2.9.30. |
Sárga pigmenttartalom meghatározása |
5 200 |
2.9.31. |
Sóspálcika törési szilárdság meghatározása |
1 000 |
2.9.32. |
Sütőélesztő kelesztőképesség meghatározása erjedésíróval |
5 300 |
2.9.33. |
Színindex meghatározása |
1 900 |
2.9.34. |
Tojástartalom meghatározása szterintartalom alapján (fotometria) |
5 900 |
2.9.35. |
Tojástartalom meghatározása zsírtartalom alapján |
3 300 |
2.9.36. |
Törmeléktartalom meghatározása |
1 300 |
2.9.37. |
Töltelékhányad meghatározása |
1 100 |
2.9.38. |
Víztartalom meghatározása előszárítással |
1 900 |
2.10. |
Hús, húsipari termék vizsgálata |
|
2.10.1. |
Ammónia meghatározása enzimesen |
7 100 |
2.10.2. |
Átfőzöttség meghatározása foszfatáz aktivitással |
4 300 |
2.10.3. |
Átfőzöttségi próba |
1 200 |
2.10.4. |
Átsózottsági próba |
1 300 |
2.10.5. |
Éber-próba |
1 200 |
2.10.6. |
Elektroforézises vizsgálat (fajfehérje) |
8 300 |
2.10.7. |
Fajfehérje meghatározása ELISA módszerrel |
16 500 |
2.10.8. |
Fajfehérje kimutatása ELISA módszerrel |
4 300 |
2.10.9. |
Foszfáttartalom meghatározás döntő módszerrel |
5 500 |
2.10.10. |
Főzőpróba |
1 300 |
2.10.11. |
Haemoglobin meghatározása |
4 300 |
2.10.12. |
Hidroxiprolintartalom meghatározása (kötőszövet) |
7 100 |
2.10.13. |
Kötési próba |
1 200 |
2.10.14. |
Kreiss-próba |
1 200 |
2.10.15. |
Maghőmérséklet mérése, meghatározása |
1 200 |
2.10.16. |
Nitráttartalom meghatározása |
5 500 |
2.10.17. |
Nitrittartalom meghatározása |
5 200 |
2.10.18. |
Polifoszfát-tartalom kimutatása VRK-val |
8 200 |
2.10.19. |
Redoxpotenciál meghatározása |
1 200 |
2.10.20. |
Sütőpróba |
1 300 |
2.10.21. |
Szilárd és folyékony alkotórészek, a kiolvasztott zsírmennyiség meghatározása |
1 300 |
2.10.22. |
Vízaktivitás műszeres mérése |
1 300 |
2.10.23. |
Fülledési próba |
1 100 |
2.11. |
Kávé, tea vizsgálata |
|
2.11.1. |
Bevonatanyag, fénymáz vizsgálata |
3 400 |
2.11.2. |
Bevonatanyag, sellak vizsgálata |
1 900 |
2.11.3. |
Kiolajosodás mértékének meghatározása döntő módszerrel |
1 900 |
2.11.4. |
Klorogénsav meghatározása |
7 600 |
2.11.5. |
Koffein meghatározása döntő módszerrel |
6 800 |
2.11.6. |
Koffein meghatározása gyors módszerrel |
3 400 |
2.11.7. |
Szerves és szervetlen idegen anyagok meghatározása |
1 100 |
2.11.8. |
Tea csersavtartalom meghatározása |
4 500 |
2.11.9. |
Törmeléktartalom meghatározása |
1 100 |
2.11.10. |
Vízben oldódó anyagtartalom meghatározása |
1 900 |
2.11.11. |
Vizes kivonat meghatározása |
2 200 |
2.12. |
Méz, méztermék vizsgálata |
|
2.12.1. |
Atkaölő szerek maradékának meghatározása GC-vel |
26 700 |
2.12.2. |
Diasztáz aktivitás meghatározása Gothe-féle módszerrel |
6 400 |
2.12.3. |
Fluoreszcencia-vizsgálat |
1 100 |
2.12.4. |
HMF-tartalom meghatározása |
5 000 |
2.12.5. |
Invertáz aktivitás meghatározása Duisberg szerint |
4 300 |
2.12.6. |
Méhszurok viasztartalom meghatározása |
4 500 |
2.12.7. |
Méhviasz cerezin/paraffintartalom meghatározása |
3 900 |
2.12.8. |
Méhviasz olvadáspont meghatározása |
3 100 |
2.12.9. |
Méhviasz szappan és észterszám meghatározása |
3 300 |
2.12.10. |
Méhviasz törésmutató meghatározása |
1 200 |
2.12.11. |
Mézfajta meghatározása pollenanalízissel |
6 400 |
2.12.12. |
Propoliszgyanta-tartalom meghatározása |
3 300 |
2.12.13. |
Szennyeződés, idegenanyag-tartalom meghatározása |
4 500 |
2.12.14. |
Elektromos vezetőképesség meghatározása |
1 100 |
2.13. |
Mikrobiológiai és parazitológiai vizsgálatok |
|
2.13.1. |
Lenyomati, tamponos törlési vagy kaparékvételi eljárással vett minta vizsgálata higiéniai ellenőrzés céljából, táptalajonként |
1 800 |
2.13.2. |
Antibakteriális hatású anyagok jelenlétének kimutatása |
|
2.13.2.1. |
Antibakteriális gátló hatás kimutatása agargél-diffúziós mikrobiológiai eljárással, mintánként |
4 300 |
2.13.2.2. |
Antibakteriális gátló hatás kimutatása tejből agargél-diffúziós mikrobiológiai eljárással |
3 300 |
2.13.2.3. |
Antibakteriális gátló hatás kimutatása tejből Delvotest-tel, illetve egyéb, ezen az elven működő eljárással |
1 300 |
2.13.3. |
Élő mikrobák kimutatása, illetve számának meghatározása |
|
2.13.3.1. |
– Bacillus cereus |
3 000 |
2.13.3.2. |
– Termotoleráns Campylobacter fajok |
4 500 |
2.13.3.3. |
– Clostridium perfringens |
3 500 |
2.13.3.4. |
– Clostridium (szulfitredukáló) |
3 500 |
2.13.3.5. |
– Enterobaktérium |
3 000 |
2.13.3.6. |
– Enterococcus |
4 500 |
2.13.3.7. |
– Escherichia coli |
4 500 |
2.13.3.8. |
– Lactobacillus |
4 500 |
2.13.3.9. |
– Laktóz-fermentáló enterobaktérium (coliform) |
3 000 |
2 13.3.10. |
– Listeria monocytogenes jelenlétének kimutatása |
4 500 |
2.13.3.11. |
– Listeria monocytogenes számának meghatározása telepszámlálással |
5 000 |
2.13.3.12. |
– Listeria monocytogenes számának meghatározása MPN módszerrel |
5 000 |
2.13.3.13. |
– Mezofil aerob és fakultatív anaerob mikróbák |
2 500 |
2 13.3.14. |
– Mezofil aerob és fakultatív anaerob mikróbák spóraszáma |
3 000 |
2.13.3.15. |
– Ozmofil élesztők |
3 000 |
2.13.3.16. |
– Penész- és élesztőgombák |
3 500 |
2.13.3.17. |
– Pseudomonas aeruginosa |
4 500 |
2.13.3.18. |
– Salmonella kimutatása |
4 500 |
2.13.3.19. |
– Salmonella szerotípus meghatározása |
5 500 |
2.13.3.20. |
– Salmonella fágtípus meghatározása |
4 000 |
2.13.3.21. |
– Salmonella vakcinatörzsek meghatározása |
4 000 |
2.13.3.22. |
– Koaguláz pozitív staphylococcusok, illetve Staphylococcus aureus |
4 500 |
2.13.3.23. |
– Shigella |
10 500 |
2.13.3.24. |
– Vibrio parahaemolyticus |
6 000 |
2.13.3.25. |
– Yersinia enterocolitica |
4 800 |
2.13.4. |
Nyers, füstölt kolbász, „lángolt” kolbász, szalámifélék, starterkulturás termékek kötelező Salmonella- és Staphylococcus tételminősítő vizsgálata |
12 500 |
2.13.5. |
Starterkultúrák vizsgálata |
|
2.13.5.1. |
Starterkultúrák tisztasági vizsgálata (Salmonella, Staphylococcus. aureus, E. coli, szulfitredukáló Clostridium, penészgomba vizsgálat, identifikálás és mikróbaszám-meghatározás) |
16 600 |
2.13.5.2. |
Starterkultúra azonossági vizsgálata (10 telep izolálása és azonosítása) |
16 600 |
2.13.5.3. |
Starterkultúra törzsek identifikálása, számának meghatározása – egy törzs esetén |
19 600 |
2.13.5.4. |
Starterkultúra törzsek identifikálása, számának meghatározása – két törzs esetén |
29 400 |
2.13.5.5. |
Starterkultúra törzsek identifikálása, számának meghatározása – három vagy több törzs esetén |
39 200 |
2.13.6. |
Egyéb mikrorganizmusok izolálása és azonosítása |
9 800 |
2.13.7. |
Ivóvíz mikrobiológiai vizsgálata |
|
2.13.7.1. |
Ivóvíz bakteriológiai vizsgálata 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet 2. Melléklet |
10 500 |
2.13.7.2. |
Ivóvíz bakteriológiai vizsgálata 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet 2. Melléklet |
17 000 |
2.13.7.3. |
Ivóvíz teljes körű bakteriológiai vizsgálata |
27 500 |
2.13.8. |
Kiegészítő bakteriológiai húsvizsgálat |
10 500 |
2 13.9. |
Műszeres mikrobiológiai vizsgálatok |
|
2.13.9.1. |
Listeria monocytogenes kimutatása impedancia mérésen alapuló módszerrel |
5 200 |
2.13.9.2. |
Salmonella kimutatása impedancia mérésen alapuló módszerrel |
5 200 |
2.13.9.3. |
Mezofil aerob és fakultatív anaerob mikrobák kimutatása impedancia mérésen alapuló módszerrel |
3 100 |
2.13.9.4. |
Coliform baktériumok kimutatása impedancia mérésen alapuló módszerrel |
5 200 |
2.13.9.5. |
Nyers, füstölt kolbász, „lángolt” kolbász, szalámifélék, starterkulturás termékek kötelező Salmonella tételminősítő vizsgálata impedancia mérésen alapuló módszerrel |
5 200 |
2.13.9.6. |
Mikroorganizmusok kimutatása PCR módszerrel mikrobánként |
10 200 |
2.13.10.1. |
Baktérium toxinok kimutatása |
11 000 |
2.13.10.2. |
Staphylococcus enterotoxin kimutatása |
11 000 |
2.13.10.3. |
Verotoxin kimutatása |
8 500 |
2.13.11. |
Parazitológiai vizsgálatok |
|
2.13.11.1. |
Trichinella vizsgálat emésztéses eljárással (maximum 50 sertésenként) |
5 000 |
2.13.11.2. |
Trichinella vizsgálat mikroszkóppal, mintánként |
1 200 |
2.13.11.3. |
Entomológiai vizsgálat fertőzöttség vagy szennyezettség gyanúja esetén |
4 300 |
2 13.12. |
Egyéb vizsgálatok |
|
2.13.12.1. |
Natív készítmények mikroszkópos vizsgálata |
1 500 |
2.13.12.2. |
Festett készítmények mikroszkópos vizsgálata |
2 500 |
2.13.12.3. |
Kísérleti állat oltása |
3 000 |
2.14. |
Radiológiai vizsgálat |
|
|
2.14.1. |
Összes alfa-aktivitáskoncentráció meghatározása |
13 200 |
|
2.14.2. |
Pu-izotópok aktivitáskoncentrációjának meghatározása alfa-spektrometriával |
45 000 |
|
2.14.3. |
Am–241 aktivitáskoncentráció meghatározása alfa-spektrometriával |
45 000 |
|
2.14.4. |
U-izotópok aktivitáskoncentrációjának meghatározása alfa-spektrometriával |
35 000 |
|
2.14.5. |
Cs–137 aktivitáskoncentráció meghatározása szcintillációs gamma-spektrometriával |
15 300 |
|
2.14.6. |
Félvezető detektoros gamma-spektrometria (3 óránál rövidebb időtartamú vizsgálat) |
17 000 |
|
2.14.7. |
Félvezető detektoros gamma-spektrometria (3 óránál hosszabb időtartamú vizsgálat) |
22 400 |
|
2.14.8. |
Összes béta-aktivitáskoncentráció meghatározása |
6 000 |
|
2.14.9. |
Sr 90+Y 90 aktivitáskoncentráció meghatározása |
20 000 |
|
2.14.10. |
Tricium aktivitáskoncentráció meghatározása (vízből) |
24 000 |
|
2.14.11. |
Félvezető detektoros in-situ gamma-spektrometria |
előzetes egyeztetés |
2.15. |
Söripari termék vizsgálata |
|
2.15.1. |
Alfasavtartalom meghatározása |
10 800 |
2.15.2. |
Eredeti extrakttartalom meghatározása |
3 400 |
2.15.3. |
Értéktelen hányad és pelyvásság mértékének meghatározása |
1 600 |
2.15.4. |
Habtartósság meghatározása |
1 200 |
2.15.5. |
Látszólagos extrakttartalom meghatározása |
2 700 |
2.15.6. |
Látszólagos végerjedésfok meghatározása |
4 300 |
2.15.7. |
Összes szénhidráttartalom meghatározása |
3 400 |
2.15.8. |
Pasztőrözöttség meghatározása |
1 200 |
2.15.9. |
Sörszín meghatározása |
5 200 |
2.15.10. |
Sűrűség meghatározás |
2 700 |
2.15.11. |
Szén-dioxid meghatározása nyomásméréssel (gyors módszer) |
1 100 |
2.15.12. |
Szén-dioxid meghatározása titrálással (döntő módszer) |
2 500 |
2.16. |
Szesz-, likőripari termék vizsgálata |
|
2.16.1. |
Acetontartalom meghatározása |
1 900 |
2.16.2. |
Aceton meghatározása GC-vel |
11 700 |
2.16.3. |
Akroleintartalom kimutatása |
3 100 |
2.16.4. |
Aldehidtartalom meghatározása |
2 500 |
2.16.5. |
Denaturált szesz fenolftalein próba |
1 100 |
2.16.6. |
Denaturált szesz lepárlási próba |
1 900 |
2.16.7. |
Denaturált szesz sűrűség meghatározása |
2 700 |
2.16.8. |
Észtertartalom meghatározása |
2 500 |
2.16.9. |
Étkezési ecet acetaldehid-tartalom meghatározása |
2 500 |
2.16.10. |
Étkezési ecet acetontartalom kimutatása |
1 600 |
2.16.11. |
Étkezési ecet bepárlási maradék meghatározása |
1 900 |
2.16.12. |
Étkezési ecet ecetsavtartalom meghatározása |
1 600 |
2.16.13. |
Étkezési ecet fluoreszcencia próba |
1 600 |
2.16.14. |
Étkezési ecet formaldehid-tartalom meghatározása |
4 500 |
2.16.15. |
Étkezési ecet hangyasavtartalom kimutatása |
1 600 |
2.16.16. |
Étkezési ecet metil-alkohol tartalom meghatározása |
5 200 |
2.16.17. |
Étkezési ecet oxidációs próba |
1 900 |
2.16.18. |
Étkezési ecet szulfát-ion kimutatása |
1 200 |
2.16.19. |
Finomszesz aldehid-tartalom meghatározása |
5 200 |
2.16.20. |
Finomszesz bepárlási maradék meghatározása |
1 900 |
2.16.21. |
Finomszesz észter-tartalom meghatározása |
2 500 |
2.16.22. |
Finomszesz fluoreszcencia meghatározása |
1 600 |
2.16.23. |
Finomszesz furfurol-tartalom meghatározása |
5 200 |
2.16.24. |
Finomszesz kozmaolaj-tartalom meghatározása |
5 200 |
2.16.25. |
Finomszesz nehézfém-tartalom kimutatása |
1 100 |
2.16.26. |
Finomszesz oxidációs próba |
1 900 |
2.16.27. |
Finomszesz savtartalom meghatározása |
1 900 |
2.16.28. |
Furfurol-tartalom meghatározása |
3 100 |
2.16.29. |
Hangyasavtartalom meghatározása direkt módszerrel |
1 900 |
2.16.30. |
Hangyasav meghatározása GC-vel |
11 700 |
2.16.31. |
Kénessav kimutatása |
1 100 |
2.16.32. |
Kénessavtartalom meghatározása |
1 900 |
2.16.33. |
Kozmaolaj-tartalom meghatározása |
5 200 |
2.16.34. |
Metanol-tartalom meghatározása |
5 200 |
2.16.35. |
Ólomtartalom meghatározása |
1 900 |
2.16.36. |
Összes ciántartalom meghatározása |
2 500 |
2.16.37. |
Réztartalom meghatározása határérték módszerrel |
1 900 |
2.16.38. |
Réztartalom meghatározása spektrofotometriás módszerrel |
5 200 |
2.16.39. |
Sósborszesz észter-tartalom meghatározása |
2 500 |
2.16.40. |
Sósborszesz mentoltartalom meghatározása |
5 200 |
2.16.41. |
Szintetikus színező anyag kimutatása |
1 900 |
2.16.42. |
Szintetikus színező anyag meghatározása |
10 800 |
2.16.43. |
Tartóssági próba |
1 100 |
2.16.44. |
Tojáslikőr tojástartalom meghatározása zsír alapján |
5 500 |
2.16.45. |
Vastartalom kimutatása |
1 600 |
2.16.46. |
Vastartalom meghatározása |
5 200 |
2.17. |
Tartósított élelmiszer vizsgálata |
|
2.17.1. |
Alkotórészek arányának meghatározása |
1 000 |
2.17.2. |
Benzoesav-tartalom meghatározása spektrofotometriával |
5 200 |
2.17.3. |
Bulk-index szárítmányoknál |
5 000 |
2.17.4. |
Ecetsavtartalom meghatározása kén-dioxid mellett |
3 900 |
2.17.5. |
Ecetsavtartalom meghatározása |
1 900 |
2.17.6. |
Ecetsavtartalom meghatározása kén-dioxid, hangyasav mellett |
5 900 |
2.17.7. |
Főzési idő meghatározása |
1 200 |
2.17.8. |
Gesztenyekészítmény héjtartalom meghatározása |
1 200 |
2.17.9. |
Gesztenyekészítmény vízoldható szárazanyag-tartalom meghatározása |
1 900 |
2.17.10. |
Glutaminsav meghatározása enzimesen |
7 100 |
2.17.11. |
Gyorsfagyasztott termékek előfőzöttségének meghatározása |
1 200 |
2.17.12. |
Gyorsfagyasztott termékek főzési próbája |
1 200 |
2.17.13. |
Gyorsfagyasztott termékek hőmérséklet mérése |
1 100 |
2.17.14. |
Gyorsfagyasztott zöldborsó szemkeveredés meghatározása |
1 100 |
2.17.15. |
Gyorsfagyasztott zöldség alkoholban oldhatatlan rész meghatározása |
3 300 |
2.17.16. |
Hangyasavtartalom meghatározása direkt módszerrel |
3 900 |
2.17.17. |
Hangyasavtartalom meghatározása ecetsav mellett |
5 500 |
2.17.18. |
Kénessavtartalom meghatározása desztillálással |
6 400 |
2.17.19. |
Kénessav tartalom meghatározása jodometriásan |
5 200 |
2.17.20. |
Méret meghatározása |
1 200 |
2.17.21. |
Mustár konzisztencia meghatározása |
1 100 |
2.17.22. |
Mustárolaj-tartalom meghatározása |
1 900 |
2.17.23. |
Nátriumglutamát-tartalom meghatározása VRK-val |
10 800 |
2.17.24. |
Nitráttartalom meghatározása enzimesen |
7 100 |
2.17.25. |
Nitráttartalom meghatározása fotometriás módszerrel |
5 500 |
2.17.26. |
Nitráttartalom meghatározása ionszelektív elektróddal |
1 900 |
2.17.27. |
Nitrittartalom meghatározása fotometriás módszerrel |
5 200 |
2.17.28. |
Nitrittartalom meghatározása ionszelektív elektróddal |
1 900 |
2.17.29. |
Növényi élelmiszerek mikroszkópos vizsgálata |
4 300 |
2.17.30. |
Összes karotintartalom meghatározása spektrofotometriával |
5 200 |
2.17.31. |
Paradicsompor vízoldható színezéktartalom meghatározása spektrofotometriával |
5 200 |
2.17.32. |
Paradicsompor zsíroldható színezéktartalom meghatározása spektrofotometriával |
5 200 |
2.17.33. |
Paradicsomsűrítmény feketepont vizsgálata |
1 900 |
2.17.34. |
Paradicsomsűrítmény Howard-szám vizsgálat |
3 300 |
2.17.35. |
Pektintartalom meghatározása |
4 300 |
2.17.36. |
Pektintartalom meghatározása (AOAC) |
23 900 |
2.17.37. |
Szalicilsav-tartalom meghatározása |
5 200 |
2.17.38. |
Szulfittartalom meghatározása enzimesen |
7 100 |
2.17.39. |
Tömített zárás vizsgálata |
1 000 |
2.17.40. |
Vízaktivitás (aw) meghatározása tenziometriásan |
4 300 |
2.17.41. |
Vízfelvevő-képesség meghatározása |
1 000 |
2.17.42. |
Zöldborsó zsengeség meghatározása finométerrel |
1 200 |
2.17.43. |
Konzisztencia meghatározása Bostwick-készülékkel |
1 000 |
2.18. |
Tej, tejipari termékek vizsgálata |
|
2.18.1. |
Állományvizsgálat penetrométerrel |
1 200 |
2.18.2. |
Foszfatáz enzim kimutatása |
1 200 |
2.18.3. |
Foszfatáz enzim meghatározása döntő módszerrel |
5 500 |
2.18.4. |
Habtejszín keménység meghatározása |
1 100 |
2.18.5. |
Habtejszín térfogatnövekedés meghatározása |
1 100 |
2.18.6. |
Ízesített tejesitalok üledéktartalom meghatározása |
1 100 |
2.18.7. |
Laktáttartalom meghatározása |
5 500 |
2.18.8. |
Mastitest-próba |
1 100 |
2.18.9. |
Metilénkék próba |
1 100 |
2.18.10. |
Presszó tejpor oldódási idő meghatározása |
1 100 |
2.18.11. |
Rezazurin próba |
1 100 |
2.18.12. |
Savanyú tejkészítmények sűrűség meghatározása piknométerrel |
2 700 |
2.18.13. |
Savópor sűrűség meghatározása |
1 100 |
2.18.14. |
Stroch-próba |
1 200 |
2.18.15. |
Tartóssági próba |
1 100 |
2.18.16. |
Tej fagyáspontcsökkenés meghatározása |
4 500 |
2.18.17. |
Tej kalciumtartalmának meghatározása komplexometriával |
3 300 |
2.18.18. |
Tej kalciumtartalmának meghatározása permanganometriával |
3 900 |
2.18.19. |
Tej refrakciószám meghatározása |
1 900 |
2.18.20. |
Tej tisztasági próba |
1 100 |
2.18.21. |
Tej tompítottság vizsgálata titrálással |
1 900 |
2.18.22. |
Tej Whiteside-próba |
1 000 |
2.18.23. |
Tejipari alapanyag termék homogénezett vizsgálata |
1 600 |
2.18.24. |
Tejpor/savkazein oldhatósági index meghatározása |
1 200 |
2.18.25. |
Tejsűrűség meghatározása Mohr-Westphal-mérleggel |
1 300 |
2.18.26. |
Tejsűrűség meghatározása piknométerrel |
2 700 |
2.18.27. |
Tejsűrűség meghatározása tejfokmérővel |
1 200 |
2.18.28. |
Tejszínhab keménység meghatározása |
1 100 |
2.18.29. |
Tejszínhab léeresztés vizsgálat |
1 100 |
2.18.30. |
Vaj vízeloszlás vizsgálat |
1 100 |
2.18.31. |
Vaj vízmentes szárazanyag-tartalmának meghatározása: |
|
2.18.31.1. |
– tájékoztató módszerrel |
3 300 |
2.18.31.2. |
– döntő módszerrel |
4 500 |
2.18.32. |
Vajszérum pH-meghatározása |
1 900 |
2.19. |
Toxikológiai és szermaradvány-vizsgálat |
|
2.19.1. |
Anabolikus hormon(ok) meghatározása GC-vel, hormononként |
16 600 |
2.19.2. |
Anabolikus hormonok meghatározása ELISA-val, hormononként |
14 100 |
2.19.3. |
Carbadox és egyéb szerek műszeres vizsgálata |
18 000 |
2.19.4. |
Diquat- és paraquat-tartalom meghatározása spektrofotometriával |
10 800 |
2.19.5. |
Ditiokarbamát meghatározása |
9 200 |
2.19.6. |
Ditiokarbamátok meghatározása GC-vel |
14 100 |
2.19.7. |
Karbamátok meghatározása HPLC-vel |
22 000 |
2.19.8. |
Egyéb peszticid maradékok meghatározása egyéb analitikai eljárással (pl. screening módszerrel) |
15 000 |
2.19.9. |
Egyéb peszticid maradékok meghatározása HPLC eljárással |
29 400 |
2.19.10. |
Egyéb peszticidmaradék meghatározása GC-vel |
27 900 |
2.19.11. |
Elővizsgálat növényvédőszer-maradék megállapítására |
15 000 |
2.19.12. |
Fenoxiecetsav-származékok meghatározása GC-vel |
14 700 |
2.19.13. |
Formaldehid meghatározása GC-vel |
11 400 |
2.19.14. |
Foszforhidrogén-tartalom meghatározása GC-vel |
14 100 |
2.19.15. |
Foszforhidrogén-tartalom meghatározása spektrofotometriával |
5 200 |
2.19.16. |
Foszforhidrogén-tartalom meghatározása színreakcióval |
5 200 |
2.19.17. |
Gyógyszer hatóanyagtartalom vizsgálata HPLC-vel és GC-vel |
17 200 |
2.19.18. |
Hormonhatású gyomirtószer-maradék meghatározása GC-vel |
21 800 |
2.19.19. |
Hormonvizsgálat DES-RIA és ELISA módszerrel |
11 900 |
2.19.20. |
Kloramfenikol és gátlóanyagok műszeres vizsgálata |
13 900 |
2.19.21. |
Klórozott szénhidrogének, savra érzékeny (kapillár GC) |
24 500 |
2.19.22. |
Klórozott szénhidrogének, savra nem érzékeny (kapillár GC) |
19 600 |
2.19.23. |
Kozmaolaj-tartalom meghatározása GC-vel |
15 000 |
2.19.24. |
Metilbromid-tartalom meghatározása |
8 200 |
2.19.25. |
Mikotoxinok meghatározása ELISA-val, toxinonként |
14 100 |
2.19.26. |
Mikotoxinok meghatározása GC-vel, toxinonként |
19 600 |
2.19.27. |
Mikotoxinok meghatározása HPLC-vel, toxinonként |
29 400 |
2.19.28. |
Mikotoxinok meghatározása HPTLC-vel: |
|
2.19.29.1. |
– Aflatoxin (B1, B2, G1, G2) |
8 200 |
2.19.29.2. |
– egyéb mikotoxinok |
6 200 |
2.19.30. |
Szerves foszforsav-észter származékok meghatározása GC-vel |
21 500 |
2.19.31. |
Piretroidok meghatározása GC-vel |
18 800 |
2.19.32. |
Poliklórozott bifenilek meghatározása GC-vel |
25 700 |
2.19.33. |
Szulfonamidok meghatározása HPTLC-vel |
10 800 |
2.19.34. |
Triazin-származékok meghatározása GC-vel |
21 500 |
2.19.35. |
Tetracyclinek meghatározása HPLC módszerrel |
14 150 |
2.19.36 |
Penicillin és szárm. meghatározása HPLC-s módszerrel |
14 150 |
2.19.37. |
Mebendazol és szárm. meghatározása HPLC-s módszerrel |
14 150 |
2.19.38. |
Dimetridazol meghatározása HPLC-vel |
14 150 |
2.19.39. |
Ivermectin meghatározása HPLC-vel |
14 150 |
2.19.40. |
Szulfonamidok meghatározása HPLC-vel |
14 150 |
2.19.41. |
Malachitzöld meghatározása HPLC-vel |
14 150 |
2.19.42. |
Oxytetracyclin meghatározása ELISA módszerrel |
11 580 |
2.19.43. |
Streptomycin meghatározása ELISA módszerrel |
11 580 |
2.19.44. |
Thireosztatikumok meghatározása HPTLC módszerrel |
8 900 |
2.19.45. |
PCDD/PCDF származékok meghatározása HRGC/HRMS módszerrel |
220 000 |
2.19.46. |
Dioxinszerű PCB származékok meghatározása HRGC/HRMS módszerrel |
220 000 |
2.19.46. |
Gátlóanyag megerősítő vizsgálata CHARM II. műszerrel |
23 500 |
2.19.47. |
Nitrofurán metabolitok meghatározása LC/MSn |
29 500 |
2.19.48. |
Áo.gyógyszermaradék megerősítő vizsgálata LC/MSn |
32 500 |
2.19.49. |
Poliaromás (PAH) szénhidrogének meghatározása GC/MS-sel |
23 000 |
2.19.50. |
Malachitzöld meghatározása LC/MSn módszerrel |
29 500 |
2.19.51. |
Quinolon származékok meghatározása HPLC módszerrel |
14 200 |
2.19.52. |
Coccidiostaticumok meghatározása LC/MSn módszerrel |
29 500 |
2.19.53. |
Kortikoszteroidok meghatározása LC/MSn módszerrel |
29 500 |
2.19.54. |
Nem szteroid gyulladáscsökkentők (Phenylbutazon) meghatározása LC/MSn módszerrel |
29 500 |
2.19.55. |
Elemek meghatározása ICP-MS módszerrel |
15 000 |
2.19.55.1. |
– minta-előkészítés mikrohullámú feltárással |
13 400 |
2.19.57. |
Biogén aminok vizsgálata HPLC-vel, oszlop utáni származékképzéssel |
13 000 |
2.19.58. |
Biogén aminok toxicitási vizsgálata egéren |
25 700 |
2.19.59. |
Ózonnal kezelt ásványvizek ózontartalma |
6 000 |
2.19.60. |
Ózonnal kezelt ásványvizek jodát-, bromát- és szulfáttartalmának meghatározása ionkromatográfiás (HPLC) módszerrel |
20 000 |
2.19.61. |
Ózonnal kezelt ásványvizek illékony halogénezett szénhidrogén-tartalmának meghatározása GC módszerrel |
15 000 |
2.19.62. |
N-nitrózó-származékok (nitrózaminok) meghatározása GC-MS módszerrel |
30 000 |
2.20. |
Üdítőital vizsgálata |
|
2.20.1. |
Aflatoxin-B1 meghatározása RIA-val |
10 100 |
2.20.2. |
Átlátszósági meghatározása |
1 200 |
2.20.3. |
Bepárlási maradék meghatározása |
1 900 |
2.20.4. |
Kinintartalom meghatározása |
10 700 |
2.20.5. |
Koffeintartalom meghatározása |
10 700 |
2.20.6. |
Összes keménység meghatározása |
1 900 |
2.20.7. |
Szabad klórtartalom meghatározása |
2 500 |
2.20.8. |
Széndioxid-tartalom meghatározása |
1 100 |
2.20.9. |
Szikvíz fröccsentési próba |
1 000 |
2.21. |
Vendéglátó-ipari termék vizsgálata |
|
2.21.1. |
Fagylalt, parfé sűrűségének meghatározása |
2 800 |
2.21.2. |
Gesztenyekészítmények héjtartalmának meghatározása |
1 100 |
2.21.3. |
Kávéital vízoldható szárazanyag-tartalom meghatározása |
1 900 |
2.21.4. |
Tejpor oldhatóság meghatározása fagylaltporban |
1 900 |
2.22. |
A víz kémiai vizsgálata |
|
2.22.1. |
Alumíniumtartalom meghatározása |
2 500 |
2.22.2. |
Ammónium-ion meghatározása |
2 500 |
2.22.3. |
Bepárlási maradék meghatározása |
1 900 |
2.22.4. |
Ivóvízvizsgálat egyszerű kémiai (rutin) |
15 800 |
2.22.5. |
Fluoridtartalom meghatározása |
5 200 |
2.22.6. |
Foszfáttartalom meghatározása |
5 200 |
2.22.7. |
Jodidtartalom meghatározása |
3 400 |
2.22.8. |
Klorid-ion meghatározása |
1 600 |
2.22.9. |
Mangán-ion meghatározása |
5 200 |
2.22.10. |
Nitráttartalom meghatározása |
5 500 |
2.22.11. |
Nitrittartalom meghatározása |
5 200 |
2.22.12. |
Ólomtartalom meghatározása spektrofotométerrel |
5 200 |
2.22.13. |
Összes keménység meghatározása |
1 600 |
2.22.14. |
Réztartalom meghatározása |
2 500 |
2.22.15. |
Szabad klórtartalom meghatározása |
2 500 |
2.22.16. |
Vas-ion meghatározása |
5 200 |
2.22.17. |
Víz mikroszkópos biológiai vizsgálata, egyszerű |
7 700 |
2.22.18. |
Víz mikroszkópos biológiai vizsgálata, részletes |
13 300 |
2.22.19. |
Víztoxikológiai vizsgálat (4 akut teszt) |
|
2.22.19.1. |
– szennyvízből |
71 100 |
2.22.19.2. |
– egyéb vízből |
36 800 |
2.23. |
Zöldség, gyümölcs vizsgálata |
|
2.23.1. |
Egészségi állapot vizsgálata |
1 300 |
2.23.2. |
Érettségi fok vizsgálata |
1 100 |
2.23.3. |
Friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség vizsgálata |
|
2.23.3.1. |
– a tétel azonossági és megfelelési vizsgálata megkezdett 10 tonnánként |
6 300 |
2.23.3.2. |
– a tétel munkaszüneti napon elvégzett azonossági és megfelelési vizsgálata megkezdett 10 tonnánként |
10 600 |
2.23.3.3. |
– az áru alkalmassá tételét követő ismételt vizsgálat megkezdett 10 tonnánként |
6 300 |
2.23.3.4. |
– a meghiúsult szállítás esetén, a rakományok számától függetlenül, esetenként |
5 500 |
2.23.3.5. |
– ha az ellenőrnek 1 óránál többet kell várakoznia a vizsgálat elvégzésére, a megkezdett óránkénti díj |
1 500 |
2.23.3.6. |
– ipari feldolgozásra szánt zöldség és gyümölcs vizsgálata és igazolása, bizonyítványonként |
4 500 |
2.23.4. |
Kénessavtartalom meghatározása desztillációs módszerrel |
5 000 |
2.23.5. |
Mikroszkópos vizsgálat |
4 300 |
2.23.6. |
Osztályozottság vizsgálata |
1 300 |
2.23.7. |
Zsengeség vizsgálata |
1 200 |
2.24. |
Zsír, olajipari termék vizsgálata |
|
2.24.1. |
A-vitamin-tartalom meghatározása |
12 800 |
2.24.2. |
Anizidin szám meghatározása |
5 200 |
2.24.3. |
Antioxidáns-tartalom kimutatása GC-vel |
14 300 |
2.24.4. |
Antioxidáns-tartalom kimutatása VRK-val |
8 200 |
2.24.5. |
Antioxidáns-tartalom meghatározása VRK-val |
10 700 |
2.24.6. |
Benzoesav-tartalom meghatározása margarinban, vizesfázisból |
18 300 |
2.24.7. |
Cisz, cisz 1–4 pentadién szerkezetű zsírsav meghatározása |
7 600 |
2.24.8. |
Csúszáspont meghatározása |
3 100 |
2.24.9. |
Dermedéspont meghatározása Zsukov-módszerrel |
1 900 |
2.24.10. |
El nem szappanosított rész meghatározása hexános módszerrel |
3 300 |
2.24.11. |
Elszappanosítási szám meghatározása |
2 500 |
2.24.12. |
Erukasav-tartalom meghatározása |
15 900 |
2.24.13. |
Étolaj átlátszóság meghatározása |
1 200 |
2.24.14. |
Hidroxil szám, acetil szám meghatározása |
3 900 |
2.24.15. |
Izolált transz telítetlen komponens meghatározása |
14 300 |
2.24.16. |
Jódszám meghatározása Wijs-módszerrel |
3 300 |
2.24.17. |
Jódszínszám meghatározása |
1 900 |
2.24.18. |
Napraforgóolaj viasztartalom meghatározása |
3 900 |
2.24.19. |
Nikkeltartalom meghatározása margarinból, fotometriásan |
5 200 |
2.24.20. |
Oldószertartalom meghatározása GC-vel |
14 400 |
2.24.21. |
Oldószertartalom meghatározása szárításos módszerrel |
1 900 |
2.24.22. |
Oxidált zsírsavtartalom meghatározása |
3 900 |
2.24.23. |
Peroxidszám meghatározása |
11 000 |
2.24.24. |
Savszám meghatározása |
12 900 |
2.24.25. |
Sűrűség meghatározása areométerrel |
1 200 |
2.24.26. |
Sűrűség meghatározása Mohr-Westphal-mérleggel |
1 300 |
2.24.27. |
Sűrűség meghatározása piknométerrel |
2 700 |
2.24.28. |
Szerves szennyeződés meghatározása |
3 900 |
2.24.29. |
Tokoferol-tartalom meghatározása |
9 900 |
2.24.30. |
Tokoferol-tartalom meghatározása (AOAC) |
17 300 |
2.24.31. |
Törésmutató meghatározása |
1 200 |
2.24.32. |
Zsiradékok A- és B-szám meghatározása |
3 900 |
2.24.33. |
Zsiradékok dermedéspont meghatározása |
3 900 |
2.24.34. |
Zsiradékok füstpontjának meghatározása |
5 200 |
2.24.35. |
Zsiradékok poláros komponensének meghatározása |
6 100 |
2.24.36. |
Zsiradékok szappantartalom meghatározása |
3 900 |
2.24.37. |
Zsiradékok UV-fényelnyelésének meghatározása |
6 100 |
2.24.38. |
Zsíroldószerben oldhatatlan rész meghatározása |
3 400 |
2.24.39. |
Zsírsavösszetétel meghatározása GC-vel |
15 900 |
2.25. |
Egyéb vizsgálatok |
|
2.25.1. |
Alfa-galaktozid oligoszacharidok meghatározás (VRK) |
35 200 |
2.25.2. |
Alkaloidok (morfin) meghatározás mákban (VRK) |
12 300 |
2.25.3. |
Aminoplasztok (EXTR) |
16 300 |
2.25.4. |
Aminosav összetétel meghatározás, analizátorral |
38 400 |
2.25.5. |
Aromaanyagok GC-s vizsgálata |
16 300 |
2.25.6. |
Az élelmiszer-adalékanyagok tisztasági specifikációinak való megfelelőség vizsgálata |
16 200 |
2.25.7. |
Azonosítás |
1 600 |
2.25.8. |
Benzo/a/piren és egyéb detektálható PAH-ok meghatározása (VRK) élelmiszerekben |
20 000 |
2.25.9. |
Benzo/a/piren és egyéb detektálható PAH-ok meghatározása (VRK) fehérolajban |
36 800 |
2.25.10. |
Benzo/a/piren és egyéb detektálható PAH-ok meghatározása (VRK) gyurmában, csomagolóanyagban |
18 100 |
2.25.11. |
Benzo/a/piren és egyéb detektálható PAH-ok meghatározása (VRK) makro- |
44 100 |
2.25.12. |
Benzo/a/piren és egyéb detektálható PAH-ok meghatározása (VRK) mikro- |
15 700 |
2.25.13. |
BGA (EU) szerint (EXTR) |
19 600 |
2.25.14. |
Biotin, meghatározás mikrobiológiai módszerrel |
27 300 |
2.25.15. |
Cellofán (EXTR) |
16 300 |
2.25.16. |
EDTA meghatározása, spektrofotometriásan |
23 300 |
2.25.17. |
Élelmi rost frakciók (vízben oldhatatlan) meghatározása (AOAC) |
24 500 |
2.25.18. |
Élelmi rost frakciók (vízben oldható) meghatározása (AOAC) |
24 500 |
2.25.19. |
Élelmi rost meghatározása (AOAC) |
31 300 |
2.25.20. |
Emészthető fehérje, meghatározás Ackerman szerint |
21 500 |
2.25.21. |
Etilbromid meghatározás (TITR) |
8 300 |
2.25.22. |
Etilénoxid meghatározás (GC) |
18 300 |
2.25.23. |
Fehérje frakciók meghatározás (PAGE) |
25 700 |
2.25.24. |
Festék leoldódás |
4 900 |
2.25.25. |
Festék, ragasztó, egyéb készítmény |
16 300 |
2.25.26. |
Fitinsav meghatározás (fotometria) |
22 500 |
2.25.27. |
Fluor meghatározás élelmiszerben (POT) |
13 200 |
2.25.28. |
Fluor meghatározás ömlesztett sóban, konyhasóban (SPF) |
6 500 |
2.25.29. |
Folsav meghatározás, mikrobiológiai módszerek |
28 800 |
2.25.30. |
Ftálimidek meghatározás (UV spektrofotometria) |
11 400 |
2.25.31. |
Gumi, szilikongumi meghatározás (EXTR) |
20 200 |
2.25.32. |
Hisztamin meghatározás (SPF) |
15 000 |
2.25.33. |
Jód meghatározás élelmiszerben (GC) |
29 400 |
2.25.34. |
Jód meghatározás jódozott sóban (titrimetria) |
8 300 |
2.25.35. |
Kerámiaedényekből kioldódó fémek meghatározása AAS-sel (pl. Pb, Cd, Cu, Zn) |
11 400 |
2.25.36. |
Kobalamin mikrobiológiai meghatározása |
31 500 |
2.25.37. |
Koleszterin meghatározás (GLC) |
48 200 |
2.25.38. |
Kombinált fólia vizsgálata (EXTR) |
22 700 |
2.25.39. |
Konjugált dién vizsgálata (UV spektrofotometria) |
15 300 |
2.25.40. |
Lágyító meghatározás élelmiszerből (GC) |
32 800 |
2.25.41. |
Lágyító meghatározás műanyagból (GC) |
24 200 |
2.25.42. |
Malondialdehid meghatározás (TBA spektrofotometria) |
14 100 |
2.25.43. |
Metilhigany meghatározás (GC) |
18 300 |
2.25.44. |
Monomer meghatározás (VC, sztirol) (GC) |
22 700 |
2.25.45. |
Műanyag adalékanyag |
13 100 |
2.25.46. |
Műbél vizsgálata (EXTR) |
14 800 |
2.25.47. |
Niacin meghatározása, mikrobiológiai módszerrel |
26 600 |
2.25.48. |
O-fenil-fenol, bifenil-tartalom meghatározása |
13 400 |
2.25.49. |
Pantotensav meghatározása, mikrobiológiai módszerrel |
27 900 |
2.25.50. |
PET vizsgálata (EXTR) |
16 300 |
2.25.51. |
Poliamid (EXTR) |
16 300 |
2.25.52. |
Polietilén, polipropilén PVC vizsgálata (EXTR) |
16 300 |
2.25.53. |
Polietilén, polipropilén tartály |
58 800 |
2.25.54. |
Polisztirol vizsgálata [illóanyag, alkoholos (EXTR)] |
13 200 |
2.25.55. |
Színkioldás meghatározása (EXTR) |
1 200 |
2.25.56. |
Tapadólakk vizsgálata (EXTR) |
16 300 |
2.25.57. |
Tartósítószerek VRK meghatározása |
10 700 |
2.25.58. |
Teflon (EXTR) |
18 800 |
2.25.59. |
Tisztító-, fertőtlenítőszerek vizsgálata |
|
2.25.59.1. |
Tisztító-, fertőtlenítőszerek vizsgálata – a szer teljes körű vizsgálata a használati utasításában megadott körülmények között in vitro |
68 600 |
2.25.59.2. |
Tisztító-, fertőtlenítőszerek vizsgálata – minősítő vizsgálat paraméterenként (mikroba, hőmérséklet, koncentráció, időtartam, szervesanyag-tartalom) |
3 900 |
2.25.60. |
Tubus belsőlakk vizsgálata (EXTR) |
48 500 |
2.25.61. |
GC/MS vizsgálatok |
30 000 |
2.25.62. |
HPLC/MS vizsgálatok |
35 000 |
2.25.63. |
Illó-bázikus nitrogéntartalom meghatározása |
2 000 |
2.25.64. |
Karbamid meghatározása |
4 500 |
2.25.65. |
GMO minőségi meghatározása |
30 000 |
2.25.66. |
GMO minőségi és mennyiségi meghatározása |
60 000 |
2.25.67. |
Vizsgálati eredményekből kért további számítások |
1 500 |
AAS |
– atomabszorpciós spektrometria |
AOAC |
– Hivatalosan Bejegyzett Analitikai Kémikusok (Nemzetközi) Szövetsége |
BGA (EU) |
– az Európai Unió Közösségi Referencia Laboratóriumából származó mikroorganizmus és kimutatási módszere |
CHARM-II. |
– antibakteriális és egyéb élelmiszer-szennyezők kimutatását lehetővé tevő RIA-kit rendszerek |
DES-RIA |
– dietil-stilbösztrolnak radioimmuno-assay módszerrel történő kimutatása |
EDIA |
– etilén-diamin-tetraacetát |
ELISA |
– enzim jelzésű immunológiai vizsgáló módszer/ek |
ETA-AAS |
– elektrotermikus atomizációs üzemmódú atomabszorpciós spektrometria |
EXTR |
– kivonás (extrahálás) |
GC |
– gázkromatográfia |
GC/MS |
– gázkromatográf-tömegspektrométer rendszer |
GLC |
– gáz-folyadék-kromatográfia |
HMF |
– hidroxi-metil-furfurol |
HPLC |
– nagyteljesítményű folyadékkromatográfia |
HPLC-MS |
– nagyteljesítményű folyadékkromatográffal kapcsolt tömegspektrométer |
HPTLC |
– nagyteljesítményű vékonyréteg-kromatográfia |
HRLC-HRMS |
– nagyteljesítményű folyadékkromatográffal kapcsolt nagy feloldóképességű tömegspektrométer |
ICP-MS |
– induktíve csatolt plazma-tömegspektrométer |
KI |
– kálium-jodid |
LC-MSn |
– folyadékkromatográffal kapcsolt tandem tömegspektrométer |
MPN |
– hígítási eljárással lehetségesen kimutatható mikróbaszám |
NaCl |
– nátrium-klorid |
PAGE |
– poliakrilamidgél elekrtoforézis |
PAH |
– poliaromás szénhidrogén/ek |
PCDD/PCDF |
– dioxinok és dibenzofuránok |
PCR |
– polimeráz láncreakció |
PET |
– polietilén terftalát |
POT |
– potenciometria |
PVC |
– polivinil-klorid |
RIA |
– radioimmuno-assay |
SNIF-NMR |
– ,,fejgáz” vizsgálatával foglalkozó magmágneses rezonancia spektrometria |
SPF |
– spektrofotometria |
TBA |
– tiobarbitursav |
TITR |
– titrálás |
UV |
– ultraibolya frekvencia-tartomány |
VRK |
– vékonyréteg-kromatográfia |
A rendeletet a 63/2012. (VII. 2.) VM rendelet 13. § (1) bekezdés c) pontja hatályon kívül helyezte 2012. augusztus 1. napjával.
A melléklet az 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet 9. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg.
- Hatályos
- Már nem hatályos
- Még nem hatályos
- Módosulni fog
- Időállapotok
- Adott napon hatályos
- Közlönyállapot
- Indokolás