• Tartalom

90/2005. (HK 19.) HM utasítás

90/2005. (HK 19.) HM utasítás

a HM ügyeleti és készenléti szolgálatok kialakításának, működésének és irányításának rendjéről szóló 77/2001. (HK 19.) HM utasítás módosításáról*

2005.09.01.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján a HM ügyeleti és készenléti szolgálatok kialakításának, működésének és irányításának rendjéről szóló 77/2001. (HK 19.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) módosítására a következő
utasítást
adom ki:

1. § Az Utasítás 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM közvetlen alárendeltségébe tartozó, a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség hadrendje szerinti szervezeteire.”

2. § Az Utasítás 3. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Ügyeleti szolgálatok]

a) ügyeletes műveleti főcsoportfőnök (a továbbiakban: ÜMFCSF)”

3. § Az Utasítás „Honvédelmi Minisztérium Főügyeletes” címe és az azt követő 5. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép.

„Ügyeletes műveleti főcsoportfőnök
5. § (1) A HM HVK Műveleti Főcsoportfőnökségnél (a továbbiakban: HM HVK MFCSF) heti váltással egy fő ügyeletes műveleti főcsoportfőnöki szolgálatot teljesít.
(2) A szolgálat rendeltetése a Magyar Honvédségnél a vezetés folyamatosságának fenntartása, az azonnali intézkedések megtétele, a missziók nemzeti vezetésének folyamatos biztosítása és a Magyar Honvédség vezetőinek tájékoztatása.
(3) Az ügyeletes műveleti főcsoportfőnök – a Honvéd Vezérkar Főnöke és a HM közigazgatási államtitkár útján – a honvédelmi miniszternek van alárendelve. Szolgálati elöljárója az MH KÜ-nek, szolgálatellátás vonatkozásában az MH hadrendje szerinti szervezetei ügyeletes parancsnokainak, valamint – az MH Légierő Parancsnokság ügyeletes tábornoka és az alárendelt készenléti szolgálatok kivételével, az MH KÜ útján – az MH ügyeleti szolgálatainak.
(4) A szolgálatot a HM HVK műveleti főcsoportfőnök és helyettesei állományából havonta kell vezényelni.
(5) Az ügyeletes műveleti főcsoportfőnök egyben a Honvédelmi Ágazati Katasztrófavédelmi Operatív Törzs ügyeletes tagja és a Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság vezetője.
(6) Feladatát – a HM közigazgatási államtitkárral egyetértésben – a Honvéd Vezérkar főnöke szabályozza.”

4. § Az Utasítás 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az MH KÜ a Magyar Honvédség legmagasabb szintű vezető hadműveleti ügyeleti szolgálata, szolgálatilag az ügyeletes műveleti főcsoportfőnöknek van alárendelve. Az MH KÜ a 4. § (2) bekezdésében felsorolt készenléti szolgálatok és az MH Légierő Parancsnokság ügyeletes tábornoka alárendeltségében lévő készenléti szolgálatok kivételével szolgálati elöljárója az MH valamennyi ügyeleti és készenléti szolgálatának.”

5. § Az Utasítás 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

9. § (1) A honvédelmi ágazat katasztrófák elleni védekezésének irányításáról és feladatairól szóló 23/2005. (VI. 16.) HM rendelet 31. § (1) bekezdése alapján a Honvédelmi Minisztériumban a katasztrófavédelemmel kapcsolatos azonnali intézkedések megtétele, a Kormányzati Koordinációs Bizottság (a továbbiakban: KKB) szervei működésének biztosítása, valamint a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer operatív irányító szervének megalakítása érdekében:

a) a Honvédelmi Ágazati Katasztrófavédelmi Operatív Törzs (a továbbiakban: HÁKOT) tagjai (3 fő),

b) a KKB Védekezési Munkabizottságába kijelölt ágazati szakértő (1 fő),

c) a KKB Operatív Törzsébe kijelölt ágazati képviselők (2 fő),

d) valamint a Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság (a továbbiakban: KOB) tagjai (9 fő) heti váltással Katasztrófavédelmi Készenléti Szolgálatot lát el.

(2) A szolgálat feladatát, az eligazítás és felkészülés rendjét:

a) a HÁKOT tagjai részére a HM közigazgatási államtitkár,

b) az ágazati képviselők részére a HM tervezési és koordinációs főosztályvezető,

c) a KOB tagjai részére a HM HVK műveleti főcsoportfőnöke szabályozza.

(3) A szolgálat – tevékenysége során – együttműködik az MH Központi Ügyeletével, valamint a katasztrófavédelemben érintett tárcák és szervek ügyeleti szolgálataival.

(4) A szolgálatban lévő személyek munkaidő után távbeszélővel elérhető helyen tartózkodnak, biztosítva a szolgálati helyre való 3 órán belüli beérkezést.

(5) A szolgálatot adó állomány névjegyzékét az alárendeltségébe tartozó HM szervek, szervezetek vonatkozásában a HM KÁT, a HM Honvéd Vezérkar vonatkozásában a HM HVKF, az MH hadrendjébe tartozó katonai szervezetek vonatkozásában az állományilletékes parancsnok hagyja jóvá.”

6. § Az utasítás 13. §-ának (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A szolgálat ellátásával összefüggő követelményeket (szolgálat feladatai, eligazítása, felkészülésének rendje, együttműködése más szolgálatokkal, tartózkodási helye, szolgálati helyre történő beérkezése stb.) a HM KEHH főigazgató határozza meg.”

7. § A 15. §-a (1), (5) és (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

„(1) Az ügyeleti szolgálatok biztosításáért felelős szervezetek vezetői szolgálati utasításban szabályozzák a szolgálatok feladatát, a váltás és más szolgálatokkal, szervekkel történő együttműködés rendjét, valamint a személyi és tárgyi feltételek biztosítását.”
„(5) A HM 9. § szerinti készenléti szolgálatairól a HM szervek, szervezetek vonatkozásában a HM TKF, a HM Honvéd Vezérkar vonatkozásában a HM HVK törzsigazgató, az MH hadrendjébe tartozó katonai szervezetek vonatkozásában az állományilletékes parancsnok – a beosztható személyek jegyzéke alapján – havonta szolgálatvezénylést készít. Az érintett szervezetek a szolgálatvezénylés egy példányát a tárgyhónapot megelőző hónap 20-ig a HM HVK Műveleti Főcsoportfőnökségre megküldik.”
„(7) A miniszter, államtitkárok, Honvéd Vezérkar főnöke, helyettes államtitkárok, Honvéd Vezérkar főnök helyettesei, a HM HVK törzsigazgató, valamint a HM főosztályok, HVK főcsoportfőnökségek (iroda, osztály) kijelölt ügyintézői munkanapokon 15.30–16.30 között tájékoztatják az MH KÜ-t a vezetők munkaidőn túli elérhetőségéről.”

Záró rendelkezések

8. § (1) Ez az utasítás 2005. szeptember 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti az Utasítás 15. §-ának (6) bekezdése.

(2) Az Utasítás

a) 10. §-ának (1) bekezdésében a „HM Kommunikációs Főigazgatóság” szövegrész helyébe a „HM Kommunikációs Főosztály” szövegrész, (4) bekezdésében a „HM Kommunikációs főigazgató” szövegrész helyébe a „HM Kommunikációs főosztályvezető” szövegrész,

b) 12. §-ának (2) bekezdésében a „HM Katonai Légügyi Hivatal igazgatója” szövegrész helyébe a „HM Katonai Légügyi Hivatal főigazgatója” szövegrész,

c) 13. §-ának (1) bekezdésében a „HM Költségvetési és Munkabiztonsági Ellenőrzési Hivatal Munkabiztonsági Igazgatóságánál” szövegrész helyébe a „HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatalnál” szövegrész lép.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 20/2007. (HK 4.) HM utasítás 17. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2007. február 14. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére