• Tartalom

91/2005. (X. 18.) FVM rendelet

91/2005. (X. 18.) FVM rendelet

a Villányi borvidék védett eredetű borairól1

2014.04.11.

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. §-a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

Villányi védett eredetű borok kategóriái

1. § Kizárólag e rendeletben meghatározott feltételek szerint készített villányi borok esetén használható a „védett eredetű classicus” és a „védett eredetű premium” elnevezés.

A szőlő származási helye

2. § Villányi „védett eredetű” bort a Villányi borvidék területén szüretelt szőlőből lehet készíteni.

Szőlőfajta-használat

3. § (1)2 Villányi védett eredetű classicus bort csak blauburger, cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay, hárslevelű, kadarka, kékfrankos, kékoportó, királyleányka, merlot, olaszrizling, ottonel muskotály, pinot blanc, pinot noir, rajnai rizling, sauvignon blanc, syrah, szürkebarát, tramini, zengő, zöldveltelini és zweigelt szőlőfajtákból lehet készíteni.

(2) Villányi védett eredetű premium bort csak cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay, hárslevelű, kadarka, kékfrankos, kékoportó, merlot, olaszrizling, ottonel muskotály, pinot noir, rajnai rizling, sauvignon blanc, syrah, tramini és zweigelt szőlőfajtákból lehet készíteni. A felsorolt fajták arányának, mind az egy fajta jelölésű, mind a küvé borok esetében el kell érniük a 100%-ot.

Szőlőültetvény, tőketerhelés

4. § (1) A villányi védett eredetű classicus bor olyan szőlőültetvényről szüretelt szőlőből készülhet, amely rügyterhelése alapján bakművelésnél legfeljebb 8 rügy/m2, egyéb művelésmódnál legfeljebb 6 rügy/m2, de legfeljebb 20 rügy/tőke, és amelynek tőkeszáma legalább 3000 db/ha. A védett eredetű classicus bor készítéséhez az alábbi művelésmódok használhatóak: ernyő, guyot, bak, alacsony, középmagas és magas kordon.

(2) A villányi védett eredetű premium bor olyan szőlőültetvényről szüretelt szőlőből készülhet, amely rügyterhelés alapján legfeljebb 6 rügy/m2 terhelésű, de legfeljebb 15 rügy/tőke, és amelynek tőkeszáma legalább 5000 db/ha. A védett eredetű premium bor készítéséhez az alábbi művelésmódok használhatóak: ernyő, guyot, bak, alacsony, középmagas kordon.

Termésmennyiség

5. § (1) A villányi védett eredetű classicus bor készítése esetén azon szőlőültetvények termése használható fel, melynek termésmennyisége legfeljebb 90 hl/ha bor. Szőlő értékesítése esetén legfeljebb 13 t/ha lehet a szőlőtermés mennyisége. Kékoportó szőlőfajtából készült bor esetén legfeljebb 100 hl/ha bor, szőlő értékesítése esetén legfeljebb 14 t/ha lehet a megengedett szőlőtermés mennyisége.

(2) A villányi védett eredetű premium bor készítése esetén azon szőlőültetvények termése használható fel, melynek termésmennyisége legfeljebb 60 hl/ha bor, szőlő értékesítése esetén legfeljebb 8,5 t/ha.

A szőlő minősége

6. §3 A villányi védett eredetű premium bor alapanyagául szolgáló szőlőnek legalább az alábbi értéket kell elérni:

a) 20,0 MM°: cabernet franc, cabernet sauvignon, hárslevelű, merlot, rajnai rizling, sauvignon blanc, tramini;

b) 19,0 MM°: kékfrankos, olaszrizling, pinot noir, syrah, zweigelt;

c) 18,5 MM°: chardonnay;

d) 18,0 MM°: ottonel muskotály;

e) 17,5 MM°: kadarka, kékoportó.

Szőlőfeldolgozás, borászati technológia

7. §4 (1) A villányi védett eredetű bor szőlőfeldolgozására és borászati technológiájára a meghatározott termőhelyről származó minőségi borokra irányadó jogszabályokat kell alkalmazni, az e rendeletben meghatározott eltérések figyelembevételével.

(2) Félédes, édes, félszáraz borokat csak természetes érésből származó szőlőből, kizárólag hárslevelű, ottonel muskotály, illetve tramini fajtákból lehet készíteni.

(3)5 A villányi védett eredetű borok nem édesíthetőek.

(4) A premium vörös borokat fahordóban kell érlelni legalább 1 évig, kadarka, valamint kékoportó fajták esetében legalább 6 hónapig.

A bor minősítése

8. § (1) A védett eredetű bor érzékszervi minősítését a Villányi Borvidéki Borbíráló Bizottság (a továbbiakban: bizottság) végzi. A bizottság működésének részletes szabályait a saját maga által megállapított működési szabályzat tartalmazza.

(2)6 A bizottság 50 tagú. A tagokat a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa választja egy naptári évre. A bizottság tagjai közül 40 főt a borvidéki termelők vagy a hegyközségi (hegyközségi tanácsi) tisztségviselők közül kell megválasztani.

(3)7 A bizottság titkári feladatait a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára látja el. A bizottságot a titkár hívja össze, szervezi annak munkáját, de a bírálatban nem vesz részt.

(4) A bírálatokra 11 főt, 8 helyi és 3 borvidéken kívüli bírálót sorsolással kell kiválasztani. A bírálathoz legalább 7 fő jelenléte szükséges, amiből legalább egy főnek borvidéken kívüli bírálónak kell lenni.

Jelölés, forgalomba hozatal

9. § (1) A villányi védett eredetű classicus bor a borvidék nevét és a körzet vagy a település nevét használhatja. A villányi védett eredetű premium bor a borvidék és a körzet, vagy a település nevét, vagy az 1. mellékletben felsorolt dűlő nevét viselheti.

(2) A villányi védett eredetű classicus borok címkéjének alsó harmada kiegészül az alábbi információval: Villányi Védett Eredetű Classicus Bor. A villányi védett eredetű premium borok címkéjének alsó harmada kiegészül az alábbi információval: Villányi Védett Eredetű Premium Bor. A „Villány” szó helyett annak a körzetnek, településnek, illetve dűlőnek a neve is szerepelhet, amely a bor földrajzi eredetére egyértelműen utal.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott információk alatt a címkén minden esetben fel kell tüntetni a „Districtus Hungaricus Controllatus Villány” vagy „DHC Villány” szövegrészt, amely a „Magyar Ellenőrzött Körzetek Villány” tartalomnak és a „védett eredetű bor” kategória kifejezésének felel meg.

(4)8 A bor megnevezését annak használata előtt a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának be kell jelenteni. A Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa a védett eredetű borok megnevezésére használt kifejezésekről nyilvántartást vezet.

(5)9 A szabályos (fektetett vagy állított négyzetlap, vagy téglalap alakú) címkék esetében a címke jobb alsó sarkába a villányi védett eredetű borok jelképét, a magyar kikerics (Colchicum hungaricum) növényről készült, a 2. számú melléklet szerinti grafikát kell elhelyezni. A grafika kapcsolódik a „Districtus Hungaricus Controllatus Villány” szintén kötelezően feltüntetésre kerülő szövegrészhez, amely a logo külső kettős körében a 2. számú melléklet szerint foglal helyet. Szabálytalan formájú (tépett alsó szélű, romboid, sarkára állított négyszög alakú, ovális stb.) címke esetén a magyar kikerics grafikát a címke formájától függően, de annak alsó harmadában kell elhelyezni. A magyar kikerics grafikát az adott címkével harmonizáltan (szín, betűtípus használata) kell elkészíteni és elhelyezni. A „DHC Villány” jelképéül szolgáló logo grafikai megjelenése legalább 2,0 cm, legfeljebb 3,0 cm átmérőjű lehet.

(6)10 A villányi védett eredetű borokat csak üvegbe palackozva lehet forgalomba hozni. Ez alól kivételt képeznek az adott termőhelyen belül a termelő által, saját pincéjében, helyben fogyasztásra értékesített saját termelésű borai. A villányi védett eredetű premium bort csak a villányi borvidék területén vagy annak határától számított 35 km-es körzetében, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa által nyilvántartásba vett palackozóban lehet palackozni.

Bejelentések

10. § Minden szőlő- és bortermelő, minden év május 30-ig a hegyközségnél köteles ellenőrzés céljából bejelenteni, hogy az adott évben védett eredetű premium bort kíván készíteni. Új hegyközségi tag esetén ez a kötelezettség első alkalommal a tag belépésekor esedékes. A védett eredetű classicus bor készítésének szándékát az első bor előállításának évében, majd ezt követően 5 évente május 30-ig kell a hegyközségnél bejelenteni.

A szőlőtermés minősítése

11. § Az a bor, amely e rendelet valamely előírásának nem felel meg, védett eredetű borként származási bizonyítványt nem kaphat.

Nyilvántartások

12. § Védett eredetű borok készítése esetén a szőlőültetvényre és borászati üzemre vonatkozó különös nyilvántartások a következők:

a) hegyközségi tanács által meghatározott szüreti helyszíni szemléről szóló jegyzőkönyvek;

b) jegyzőkönyv a védett eredetű borok mintavételéről, valamint azok bizottsági érzékszervi bírálatának eredményéről;

c) villányi védett eredetű borok minősítő bizottságának minősítései és a minta hitelesítő jegyzőkönyve;

d) palackozási és ellenőrzési jegyzőkönyvek.

Adatszolgáltatás

13. §11 A szőlőtermelők a 12. §-ban meghatározott nyilvántartásokat az egyéb nyilvántartásokkal együtt kötelesek megőrizni legalább 5 évig, vagy az utolsó forgalomba hozatal napjától számított 1 évig, és azt az ellenőrzést végző szerveknek kérésre bemutatni, illetve a nyilvántartásokból adatot szolgáltatni a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa részére.

Záró rendelkezések

14. § (1)12 A 4. §-ban meghatározott művelésmódok mellett a rendelet hatálybalépését követő 15 évig a szőlőültetvény művelésmódját tekintve egyes függöny, GDC, sylvoz, moser féle művelésmód is lehet, amennyiben a szőlőültetvényt a rendelet hatálybalépése előtt telepítették.

(2) Villányi védett eredetű classicus bor készítéséhez a 3000 db/ha tőkeszámot, Villányi védett eredetű premium bor készítéséhez az 5000 db/ha tőkeszámot el nem érő szőlőültetvényekről a rendelet hatálybalépése után legfeljebb 10 évig lehet az adott kategóriájú termékhez szőlőt szüretelni.

(3) A rendelet hatálybalépésének évében a 10. §-ban meghatározott bejelentési kötelezettségnek a rendelet hatálybalépésétől számított 30 napon belül kell eleget tenni.

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

16. §13 Jelen rendeletben foglaltak a 2012. augusztus 1-jét megelőzően szüretelt szőlőből készült borok esetében alkalmazandók.

1. melléklet a 91/2005. (X. 18.) FVM rendelethez14

A Villányi borvidék dűlőinek listája

 

Borvidéki település

Dűlőnév

1.

Bisse

Szőlőhegy

2.

Csarnóta

József-hegy

3.

Ostoros

4.

Bokjó

5.

Cser

6.

Cseralja

7.

Cserkő

8.

Csikorgó-erdő

9.

Farkasverem

10.

Gerzsó

11.

Hegyalja

12.

Hosszóföld

13.

Imrevölgy

14.

Liget

15.

Ligetalja

16.

Tömelik

17.

Harkány

Derékalja

18.

Diászó

19.

Kishegy

20.

Szilágy

21.

Tenkesi szőlő

22.

Terehegy

23.

Kistótfalu

Átai-hegy

24.

Csicsó-hegy

25.

Ófalu

26.

Simon-hegy

27.

Szőlőskert

28.

Templom fölött

29.

Márfa

Derékalja

30.

Diás

31.

Hegyalja

32.

Siklós

Akasztófa

33.

Csukma

34.

Gombás

35.

Göntér-Hidegkút

36.

Kubina

37.

Makár

38.

Melegmáj

39.

Szőlőkalja

40.

Sztánkó út

41.

Városhegy

42.

Alsó kövesföld

43.

Csepeli árok

44.

Diászó

45.

Felső kövesföld

46.

Göntér

47.

Kenderföld

48.

Kopácsi hát

49.

Kövesföld

50.

Középvölgy

51.

Macskalyuk

52.

Nagyárok

53.

Nagy-hegy

54.

Szabolcsi árok

55.

Zuhánya

56.

Szava

Hegyalja

57.

Hegytető

58.

Ostoros

59.

Turony

Alsó avas

60.

Kis cser

61.

Mészfej

62.

Sáta

63.

Sziget

64.

Szőlőhegy

65.

Hegyszentmárton

Cser-hegy

66.

Kerek-hegy

67.

Köves-hegy

68.

Nagy-hegy

69.

Kisharsány

Bocor

70.

Gesztenyés

71.

Hajdús

72.

Hársas

73.

Hunyadi-dűlő

74.

Kenderföld

75.

Kossuth Lajos-dűlő

76.

Nagyharsány

Dobogó

77.

Domb

78.

Fekete-hegy

79.

Kopár

80.

Konkoly-dűlő

81.

Remete

82.

Várerdő

83.

Ördög-árok

84.

Fennsíki-szőlők

85.

Nagytótfalu

Mandolás

86.

Pillangó-dűlő

87.

Verebes-rét

88.

Gombás

89.

Tüskés

90.

Hajdús

91.

Palkonya

Weingarten

92.

Villány

Agancsos

93.

Csillag-völgy (Sternstal)

94.

Harsányi út felett

95.

Jammerthal

96.

Somsich

2. melléklet a 91/2005. (X. 18.) FVM rendelethez15

1

A rendeletet a 88/2016. (XII. 29.) FM rendelet 125. § 4. pontja hatályon kívül helyezte 2017. január 1. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező rendelet 127. §-át.

2

A 3. § (1) bekezdése a 115/2007. (X. 10.) FVM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § a 115/2007. (X. 10.) FVM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 7. § a 115/2007. (X. 10.) FVM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 7. § (3) bekezdésében foglaltakat a 115/2007. (X. 10.) FVM rendelet 9. § (3) bekezdése alapján első ízben a 2008-ban szüretelt borokra vonatkozóan kell alkalmazni.

6

A 8. § (2) bekezdése a 115/2007. (X. 10.) FVM rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

7

A 8. § (3) bekezdése a 115/2007. (X. 10.) FVM rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

8

A 9. § (4) bekezdése a 115/2007. (X. 10.) FVM rendelet 5. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 9. § (2) bekezdése alapján a korábbi szabályoknak megfelelő címke a védett eredetű bor forgalmazásának befejezéséig használható.

9

A 9. § (5) bekezdése a 115/2007. (X. 10.) FVM rendelet 5. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 9. § (2) bekezdése alapján a korábbi szabályoknak megfelelő címke a védett eredetű bor forgalmazásának befejezéséig használható.

10

A 9. § (6) bekezdése a 115/2007. (X. 10.) FVM rendelet 5. §-ával megállapított szöveg.

11

A 13. § a 115/2007. (X. 10.) FVM rendelet 6. §-ával megállapított szöveg.

12

A 14. § (1) bekezdése a 115/2007. (X. 10.) FVM rendelet 7. §-ával megállapított szöveg.

13

A 16. §-t a 39/2014. (IV. 8.) VM rendelet 2. §-a iktatta be.

14

Az 1. számú melléklet a 115/2007. (X. 10.) FVM rendelet 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 2. számú melléklet a 115/2007. (X. 10.) FVM rendelet 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére