• Tartalom

10/2006. (III. 14.) BM rendelet

10/2006. (III. 14.) BM rendelet

a többcélú kistérségi társulásokban részt vevő települési önkormányzatok fenntartásában lévő sportpályák felújításának támogatásáról1

2006.03.17.

A Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetéséről szóló 2005. évi CLIII. törvény (a továbbiakban: Költségvetési tv.) 5. számú mellékletének 25. pontjában foglalt felhatalmazás alapján a sportpályák felújításának támogatása igénylésére, folyósítására és elszámolására vonatkozóan az alábbiakat rendelem el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A Költségvetési tv. 5. számú mellékletének 25. pontjában foglalt előirányzat a többcélú kistérségi társulásokban részt vevő települési önkormányzatok által fenntartott sportpályák felújításához nyújt támogatást (a továbbiakban: Támogatás).

(2) A Támogatásra a többcélú kistérségi társulások (a továbbiakban: Társulás) pályázhatnak.

2. § (1) A Társulások a Támogatást a Társulásban részt vevő települési önkormányzatok fenntartásában lévő (meglévő) sportpályák felújítására igényelhetik.

(2) A Társulás a pályázatában több sportpálya felújítására is igényelhet támogatást. Ebben az esetben a Társulásnak a pályázatában rangsorolnia kell a tervezett felújításokat.

3. § (1) A pályázaton igényelhető támogatás mértéke:

a) a területfejlesztés kedvezményezett térségeinek jegyzékéről szóló 64/2004. (IV. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. melléklete alapján a területfejlesztés szempontjából leghátrányosabb helyzetű 48 kistérségben létrejött Társulások esetében a felújításhoz szükséges összeg 70%-a,

b) a Rendelet 4. melléklete alapján a területfejlesztés szempontjából hátrányosabb helyzetű 47 kistérségben létrejött Társulások esetében a felújításhoz szükséges összeg 60%-a,

c) az a) és b) pontokba nem tartozó kistérségekben létrejött Társulások esetében a felújításhoz szükséges összeg 50%-a lehet.

(2) A Támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, maximális összege 8 millió forint.

4. § (1) A pályázat elbírálása során nem részesülnek támogatásban azon települési önkormányzati igények, melyek a Nemzeti Sporthivatal 2006. évi pályázatán kedvező elbírálásban részesülnek. Ez alól kivételt jelent, ha a két pályázatot azonos sportlétesítmény két eltérő műszaki tartalmú felújítására nyújtja be a Társulás.

(2) A Támogatásra jogosult Társulások körének, valamint a Támogatás összegének meghatározása az alábbi szempontok figyelembevételével történik:

a) a Társulás által a sportpálya felújítására és hasznosítására készített terv (a továbbiakban: sportpálya felújítási program) megfelelően alátámasztja-e a felújítás szükségességét,

b) a Társulás által megvalósítani tervezett felújítás a Nemzeti Sporthivatal 2006. évi pályázatán részesül-e támogatásban.

(3) A Támogatás szempontjából előnyben részesülnek azon Társulások, amelyek

a) a Rendelet 3. melléklete alapján a területfejlesztés szempontjából leghátrányosabb helyzetű 48 kistérségben jöttek létre,

b) esetében a sportpálya felújítási programban vállaltak alapján:

ba) több település kiszolgálására alkalmas vagy válik alkalmassá a sportpálya,

bb) a létesítmény több sportág befogadására válik alkalmassá,

bc) megvalósul az akadálymentesítés,

bd) megfelelőek, indokoltak és szakszerűek a javasolt munkálatok,

be) a felújítás megvalósítható, műszakilag megalapozott,

bf) a költségvetés megalapozott, áttekinthető, teljesíthető.

Pályázati rendszer

5. § (1) A Társulások pályázatukat a Belügyminisztérium által készített és a Társulásokhoz eljuttatott pályázati adatlapokon nyújthatják be. A pályázat részét képezi a Társulás sportpálya felújítási programja.

(2) A pályázati adatlapokat és a sportpálya felújítási programot – papír alapon egy eredeti és egy másolati példányban a Társulás képviselője által (kizárva a postai utat), továbbá elektronikus úton – a Magyar Államkincstár területileg illetékes igazgatóságaihoz (a továbbiakban: Igazgatóság) 2006. március 17-éig kell eljuttatni.

(3) A Társulásnak a pályázathoz csatolnia kell a 3. § (1) bekezdésben foglalt támogatáson felüli saját forrás biztosításáról szóló társulási tanácsi határozatot, vagy a sportpálya felújításban érintett önkormányzat(ok) esetében az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) 83. § (4) bekezdésének a) pontja szerinti dokumentumot (testületi határozat vagy polgármester nyilatkozata).

(4) A Társulásnak a (3) bekezdés szerinti dokumentumo(ka)t legkésőbb a támogatási megállapodás aláírásával egyidejűleg szükséges benyújtania.

(5) A pályázatnak tartalmaznia kell:

a) a pályázati adatlapot, és

b) a Társulás sportpálya felújítási programját.

Amennyiben a fenti feltételek bármelyike nem teljesül, úgy az Igazgatóság nem fogadja be a pályázatot, és tartalmi elbírálására sem kerül sor.

(6) Az Igazgatóság két munkanapon belül megvizsgálja a pályázat szabályszerűségét és – hiányosság észlelése esetén – a pályázót hiánypótlásra szólítja fel. Hiánypótlásra a hiánypótlási felszólítás kézhezvételétől számított három munkanapon belül van lehetőség. Amennyiben a pályázó a hiánypótlási felhívásban foglaltakat határidőn belül nem teljesíti, az a pályázatnak az elbírálásból való kizárását eredményezi.

(7) A pályázatokat az Igazgatóság a Belügyminisztériumnak elektronikus úton és papír alapon legkésőbb 2006. március 27-éig megküldi.

6. § (1) A belügyminiszter a pályázatokról a Társulás 2. § (2) bekezdése szerinti rangsorolása figyelembevételével 2006. március 31-éig dönt.

(2) A belügyminiszter az igényeltnél alacsonyabb összegű Támogatás megítélésére is jogosult. Ebben az esetben a támogatási megállapodás megkötése előtt a Társulással egyeztetni szükséges.

(3) A támogatási döntést a Belügyminisztérium honlapján nyilvánosságra kell hozni.

Támogatási megállapodás megkötése, a támogatás felhasználása

7. § (1) A támogatás felhasználásának – a döntés alapját képező pályázatban vállalt – feltételeit megállapodásban (a továbbiakban: támogatási megállapodás) rögzíti a belügyminiszter és a Társulás.

(2) A támogatási megállapodás a belügyminiszteri döntést követően legkésőbb 2006. április 30-ig kerül megkötésre, melynek a Társulás hibájából történő elmulasztása jogvesztő.

(3) A pályázati rendszerrel, a Támogatás folyósításával, felhasználásával kapcsolatosan e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény, valamint az Ámr. rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

8. § (1) A felújítást elvégezheti

a) a Társulás, vagy

b) azon települési önkormányzat, amelynek tulajdonában és fenntartásában működik a sportpálya.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben a Társulás a sportpálya felújítására jóváhagyott támogatást – az Ámr.-ben foglaltaknak megfelelően – támogatásértékű kiadásként adja át az érintett önkormányzat számára.

9. § (1) A Támogatás felett a Társulás rendelkezik és felelős annak jogszerű felhasználásáért.

(2) A felújítás megvalósításának végső határideje 2006. december 31.

10. § (1) A támogatást kamattal növelt összegben vissza kell fizetni a központi költségvetésbe, ha a támogatást nem a támogatási megállapodásban rögzített feltételeknek megfelelően használják fel.

(2) Visszafizetési kötelezettség esetén a Társulás a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő mértékű kamatot fizet a jogtalanul igénybe vett összeg után az igénybevétel napjától a visszafizetés napjáig.

11. § (1) A Társulás a támogatás felhasználásáról legkésőbb 2006. december 31-ei fordulónappal, a mindenkori zárszámadás keretében és rendje szerint köteles elszámolni.

(2) A Társulás a támogatással megvalósított célok pénzügyi és szakmai teljesítéséről záró beszámolót készít, melyet 2007. február 15-éig benyújt a Belügyminisztériumnak.

A támogatás folyósítása

12. § A Támogatást a támogatási megállapodásban foglaltak szerint a Belügyminisztérium utalványozása alapján a Magyar Államkincstár folyósítja.

Ellenőrzés

13. § (1) A Támogatás felhasználását jogszabályban erre feljogosított szervek ellenőrzik.

(2) A Társulás köteles a Támogatás felhasználását elkülönítetten és naprakészen nyilvántartani, az ellenőrzésre feljogosított szervek megkeresésére az ellenőrzés lefolytatásához szükséges tájékoztatást megadni, a kért dokumentumokat rendelkezésre bocsátani, a helyszíni ellenőrzést lehetővé tenni.

Záró rendelkezés

14. § E rendelet a kihirdetést követő harmadik napon lép hatályba.

1

A rendeletet a 71/2012. (XII. 14.) BM rendelet 14. § (2) bekezdés c) pontja hatályon kívül helyezte 2013. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére