• Tartalom

1037/2006. (IV. 6.) Korm. határozat

1037/2006. (IV. 6.) Korm. határozat

a Dunán kialakult árvízi veszélyhelyzetben teendő intézkedésekről szóló Cselekvési Program végrehajtásához szükséges intézkedésekről1

2006.10.31.

A Kormány a Duna folyón 2006. március és április hónapban kialakult rendkívüli árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetben az eredményes védekezés és helyreállítás feltételeinek haladéktalan biztosítására elfogadott Cselekvési Program – határozati döntést igénylő kérdéseinek – végrehajtására a következő határozatot hozza:

A) Az árvízi helyzettel kapcsolatos készpénzsegély forrásának biztosításáról


1. A Kormány az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 38. §-ának (1) bekezdésében biztosított jogkörében a 2006. évi központi költségvetés általános tartalékából – a melléklet szerint – 300 millió forint átcsoportosítását rendeli el azon polgárok készpénzsegélyezésére, akiknek lakhatását az árvíz lehetetlenné tette.
Felelős: pénzügyminiszter, belügyminiszter
Határidő: azonnal

1. a)2 A Kormány engedélyezi az 1. pont alapján átcsoportosított 300,0 millió forintból a lakosság egyszeri készpénzsegélyezésére fel nem használt 226,426 millió forintnak a működési problémákkal küzdő önkormányzatok támogatására való felhasználását.
Felelős: önkormányzati és területfejlesztési miniszter
Határidő: folyamatos

B) A helyreállításhoz szükséges kedvezményes hitelprogram beindítása


2. A Kormány az árvíz miatt elemi kárt szenvedett térségben a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok és természetes személyek részére a – vis maior alapból és más forrásból meg nem térülő – kár következményeinek felszámolását szolgáló beruházások finanszírozása érdekében, a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló 2001. évi XX. törvény (a továbbiakban: MFB tv.) 2. §-ának g) pontja és 5. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján úgy határoz, hogy
a)3 a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (a továbbiakban: MFB Rt.) legfeljebb 20 milliárd forint, legfeljebb 25 éves lejáratú – kedvezményes kamatozású 3 havi EURIBOR + legfeljebb 2,5%-os – 3 év türelmi idővel igénybe vehető hitelt nyújtson az elemi kárt szenvedett térségben a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok és természetes személyek részére, a Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetéséről szóló 2005. évi CLIII. törvény 36. §-ának (2) bekezdésében meghatározott keret terhére;
b) felhívja a gazdasági és közlekedési minisztert, hogy az a) pontnak megfelelően intézkedjen az MFB Rt.-nél a hitel nyújtására;
Határidő: azonnal

c) felhívja a belügyminisztert, hogy az a) pont szerinti hitelnyújtáshoz kapcsolódó igénybejelentés, kárfelmérés és a jogosultság igazolásának rendjére vonatkozó szabályokat készítse elő.
Határidő: azonnal

3. A Kormány felhatalmazza a pénzügyminisztert, hogy a 2. a) pont alapján az MFB Rt. hitelnyújtásához kapcsolódó, az MFB tv. 5. §-a (1) bekezdésének b) pontja szerinti jogszabályi költségvetési készfizető kezességvállaláshoz kapcsolódó, a kezesség beváltására, az adatszolgáltatásra és az elszámolás rendjére vonatkozó megállapodást az MFB Rt.-vel megkösse. A jogszabályi alapú költségvetési készfizető kezességvállalásért az MFB Rt.-nek kezességvállalási díjat nem kell fizetnie.
Határidő: azonnal

4.4 Az MFB Rt. által euróban meghatározott éven túli lejáratú hitelfelvételekhez, kötvénykibocsátásokhoz kapcsolódóan az árvíz miatt elemi kárt szenvedett térségben a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok és természetes személyek részére a kár következményeinek felszámolását szolgáló beruházások finanszírozásához 20 milliárd forintos mértékig a Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetéséről szóló 2005. évi CLIII. törvény 36. §-ának (3) bekezdésében meghatározott keret terhére az MFB tv. 5. §-ának (2) bekezdése alapján a Kormány árfolyam-garanciát vállal. A program futamideje a garancia szempontjából 26 év. Az árfolyam-garancia a jelen kormányhatározat hatálybalépésének napján a Magyar Nemzeti Bank által közölt, hivatalos HUF/EUR devizaárfolyamon átszámított devizaösszegre vonatkozik.
Felelős: pénzügyminiszter, gazdasági és közlekedési miniszter
Határidő: folyamatos

C) A közmunkaprogramban foglalkoztatottak átirányítása és a költségvetési források biztosítása


5. Az új modell értékű közmunkaprogram indításáról szóló 1093/2005. (IX. 17.) Korm. határozat 2. pontjának ba) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[2. A közmunkaprogram költsége 2005. évben 800,0 millió forint, 2006. évben 6254,0 millió forint, a Kormány a feladat végrehajtása érdekében...
b) gondoskodik arról, hogy a program 2006. évi végrehajtásához szükséges előirányzatot – összesen 6254,0 millió forintot – a 2006. évi költségvetés tervezetébe beépíti oly módon, hogy]
ba) 3752,4 millió forint a LXIII. Munkaerőpiaci Alap fejezetben egy új, a Közmunka céljára pénzeszköz átadás című előirányzaton kerül elkülönítésre, melynek terhére 2006-ban pénzeszköz átadásra kerül sor a XXVI. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium fejezet 8. cím, 8 alcím Közmunkaprogramok támogatása fejezeti kezelésű előirányzat javára. Ha az átadott pénzeszköz a modell értékű közmunka program keretében nem kerül teljes egészében felhasználásra, akkor a 2006. évben a keret terhére – mindenekelőtt a legnehezebb helyzetű önkormányzatok részére – további közmunkaprogramok támogatása címen felhasználható.”

D) A települési önkormányzatok kölcsönös segítségnyújtása


6. A Kormány felhívja a belügyminisztert és a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli minisztert, hogy a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének együttműködésével – az országos önkormányzati érdekszövetségek bevonásával – kérjék fel a helyi önkormányzatokat, illetve kistérségi társulásokat, hogy lehetőségükhöz mérten nyújtsanak segítséget az árvízzel érintett települési önkormányzatoknak az árvízvédelmi és helyreállítási munkák elvégzésében. A hatékony együttműködés érdekében a Kormány felkéri az érintett minisztereket, hogy tájékoztassák az árvízzel veszélyeztetett települési önkormányzatokat a segítségnyújtás ezen formájáról.
Határidő: azonnal

E) A gyermekek biztonságáról történő gondoskodás


7. A Kormány – az oktatási miniszter útján – felkéri a közoktatási intézményeket, hogy a veszélyeztetett településeken ügyeleti rendszerben gondoskodjanak a felügyelet nélkül maradó gyermekek biztonságáról.

F) A postai szolgáltatások biztosítása


8. A Kormány felhívja a Magyar Posta Rt.-t, hogy az árvíz miatt elzárt területeken a katasztrófavédelmi szervek szállító eszközeivel biztosítsa a postai szolgáltatásokat, különös figyelemmel a nyugdíjak és a rászorulók részére folyósított segélyek eljuttatására.

Melléklet az 1037/2006. (IV. 6.) Korm. határozathoz


ADATLAP A KÖLTSÉGVETÉSI ELŐIRÁNYZATOK MÓDOSÍTÁSÁRA*
a Kormány hatáskörében
Költségvetési év: 2006.
Millió forintban, egy tizedessel

Állam-
ház-
tartási
egyedi
azono-
sító

Feje-
zet-
szám

Cím-
szám

Al-
cím-
szám

Jog-
cím-
csop.-
szám

Jog-
cím szám

Elő-
ir.-
cso-
port-
szám

Ki-
emelt elő-
ir.-
szám

Feje-
zet-
név

Cím-
név

Al-
cím-
név

Jog-
cím csop. név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.-
csop.-
név

KIADÁSOK

A módosítás
jogcíme

Módosítás
(+/–)

A módo-
sítás
követ-
kező
évre
áthúzódó
hatása

A módo-
sítást
elrendelő
jogsza-
bály/
határo-
zat
száma

Kiemelt előirányzat neve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X.

 

 

 

 

 

 

Helyi Önkormányzatok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

Helyi önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló kiegészítő
támogatások

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

229221

 

 

3

 

 

 

 

 

 

A működésképtelen helyi önkormányzatok egyéb támogatása

 

 

 

 

 

 

 

 

300,0

 

 

 

X.

 

 

 

 

 

 

Miniszterelnökség

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

Tartalékok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

001414

 

 

1

 

 

 

 

 

 

Költségvetés általános tartaléka

 

 

 

 

 

 

 

 

–300,0

 

 

Az előirányzat-módosítás érvényessége: a) a költségvetési évben egyszeri jellegű b) a következő évi költségvetésbe beépülő c) rendes d) rendkívüli (A nem kívánt törlendő!)

Az adatlap 5 példányban töltendő ki

Az előirányzatok felhasználása/zárolása
(módosítás +/–)

Összesen

I.
negyedév

II.
negyedév

III.
negyedév

IV.
negyedév

Fejezet

1 példány

 

 

 

 

 

 

Állami Számvevőszék

1 példány

időarányos

 

 

 

 

 

Magyar Államkincstár

1 példány

teljesítményarányos

 

 

 

 

 

Pénzügyminisztérium

2 példány

egyéb:

300,0

 

300,0

 

 


* Az összetartozó előirányzat-változásokat (+/–) egymást követően kell szerepeltetni.
1

A határozatban foglalt intézkedések hatályát az 1042/2006. (IV. 14.) Korm. határozat 1. pontja kiterjesztette a Tisza folyón és mellékfolyóin 2006. április hónapban kialakult árvízi veszélyhelyzetben történő védekezésre, helyreállításra és újjáépítésre. A határozatot az 1380/2011. (XI. 8.) Korm. határozat 4. pontja hatályon kívül helyezte 2011. november 9. napjával. Alkalmazására lásd ez utóbbi határozat 7. pontját.

2

Az A) pont 1. a) alpontját a 2158/2006. (IX. 8.) Korm. határozat 1. pontja iktatta be.

3

A 2. pont a) alpontja az 1104/2006. (X. 31.) Korm. határozat 3. pont a) alpontjával megállapított szöveg.

4

A 4. pont első mondata az 1104/2006. (X. 31.) Korm. határozat 3. pont a) alpontjával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére