• Tartalom

104/2006. (HK 20.) HM utasítás

104/2006. (HK 20.) HM utasítás

a szolgálati rádiótelefon-ellátás és -használat szabályairól szóló 79/2005. (HK 17.) HM utasítás módosításáról*

2006.09.25.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. §-a (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Honvédelmi Minisztérium átalakításával, szervezeti korszerűsítésével kapcsolatos feladatokról szóló, a 77/2006. (HK 16.) HM utasítással módosított 74/2006. (HK 16.) HM utasításra – a szolgálati rádiótelefon-ellátás és használat szabályairól szóló, a 11/2006. (HK 5.) HM utasítással módosított 79/2005. (HK 17.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) módosítására az alábbi

utasítást


adom ki:

1. § Az Ut. 2. §-ának utolsó mondata helyébe a következő mondat lép:

„A szolgálati rádiótelefonról a flottán belüli ingyenes hívások – amennyiben biztonsági szempontok nem befolyásolják – országon belül korlátlanul kezdeményezhetőek. A szolgálati rádiótelefonról flottán kívüli hívások (saját és más szolgáltató, továbbá országon kívül) csak szolgálati célból, és csak akkor kezdeményezhetőek, ha az információ időben történő továbbítására más biztonságosabb, illetve költségtakarékosabb lehetőség nem áll rendelkezésre.”

2. § (1) Az Ut. 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában az 1. számú melléklet „A–D” jogosultsági kategóriákba tartozó személyek – igénybejelentést követően és a Magyar Honvédség Elektronikai Szolgálatfőnökség (a továbbiakban: MH ESZF-ség) szolgálatfőnöke által kiadott elrendelő határozat alapján – külön egyedi engedély nélkül jogosultak szolgálati rádiótelefon ellátásra és rádiótelefon szolgáltatás igénybevételére. A vonatkozó igényeket a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek a HM Ingatlankezelési Hivatal Anyagi-Koordinációs Osztály osztályvezetője útján küldik meg az MH ESZF-ség részére. Az „E–G” jogosultsági kategóriákba tartozó személyek szolgálati rádiótelefonnal való ellátása, valamint az „A-D” jogosultsági kategóriákba tartozó személyek részére, az 1. számú mellékletben megállapított keretösszegtől eltérő keretösszeg megállapítása csak indokolt esetben – a 10. § (1) bekezdése szerinti vezető egyedi engedélyével – történhet.”

(2) Az Ut. 3. § (2) bekezdésének utolsó mondata helyébe a következő mondat lép:

„Az „E–G” jogosultsági kategóriákba tartozó személyek szolgálati rádiótelefonnal való ellátása, valamint az „A–D” jogosultsági kategóriákba tartozó személyek részére, az 1. számú mellékletben megállapított keretösszegtől eltérő keretösszeg megállapítása csak indokolt esetben – a 10. § (2) bekezdés b) pontja szerinti vezető egyedi engedélyével – történhet.”

3. § Az Ut. 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az 1. számú mellékletben meghatározott jogosultak köre és a 2. számú mellékletben meghatározott kvóta csak ezen utasítás módosításával változtatható meg.”

4. § Az Ut. 15. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az állományilletékes parancsnok (vezető) egyidejű tájékoztatásával a rádiótelefon kimenő hívásai letilthatók, illetve annak eredménytelensége esetén a szolgáltatás kikapcsolható, és a rádiótelefon bevonható azon használótól, aki a meghatározott keretösszegen felüli felhasználás ellenértékét – beleértve a hívásrészletező díját is – a 22. § (3) bekezdése szerint nem téríti meg, illetve ha a 22. § (4) bekezdésében meghatározottak nem kerülnek végrehajtásra, kivéve, ha az állományilletékes parancsnok (vezető) – a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában a 10. § (1) bekezdése szerinti vezető; HM HVK esetében a 10. § (2) bekezdés b) pontja szerinti vezető; az MH katonai szervezetek vonatkozásában az adott katonai szervezet állományilletékes parancsnoka – a 24. § (2) bekezdésében foglaltak alapján a keretösszegen felüli szolgálati célú forgalmi költségrész megtérítése alól felmentést ad.”

5. § Az Ut. 21. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Szolgáltatási díj – az 1. § (5) bekezdésben foglaltak hatálya alá esők kivételével – csak az MH HIP-nél, mint kizárólagos számlafizetői jogkörrel rendelkező szervezetnél nyilvántartott SIM kártyákra fizethető.”

6. § (1) Az Ut. 22. § (1) bekezdés első mondata helyébe a következő mondat lép:

„A felhasználható rádiótelefon keretösszegeket (havi díjak nélküli, havi kedvezménnyel csökkentett nettó forgalmi díjakat) az 1. számú melléklet tartalmazza.”

(2) Az Ut. 22. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A meghatározott keretösszegen felüli használati és hívásrészletező díjak áfával növelt összegét a használó, a rendelkezésére bocsátott készpénz-átutalási megbízással a tájékoztatás kézhezvételét követő 10 munkanapon belül befizeti, és a befizetést igazoló feladóvevényt az állományilletékes parancsnokának (vezetőjének) – HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában HM IKH AKO-nak vagy az általa megbízott személynek – bemutatja.”

7. § Az Ut. 24. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A keretösszegen felüli szolgálati célú forgalmi költségrész megtérítése alóli felmentésre – a használó indokainak alapos mérlegelését követően – az állományilletékes parancsnok (vezető) – a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában a 10. § (1) bekezdése szerinti vezető; a HM HVK esetében a 10. § (2) bekezdés b) pontja szerinti vezető; az MH katonai szervezetek vonatkozásában az adott katonai szervezet állományilletékes parancsnoka – jogosult.”

8. § Az Ut. 25. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A HM HKF főosztályvezetője az MH HIP-nél évente egy alkalommal a témát átfogó célellenőrzést hajtat végre.”

9. § Az Ut. 26. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A HM szervek és szervezetek vezetői a rádiótelefon-ellátás és -használat szabályaival kapcsolatos észrevételeikről, javaslataikról évente egy alkalommal (január 31-ig) tájékoztatják a HM HKF főosztályvezetőjét. A HM HKF főosztályvezetője az észrevételeket, javaslatokat, valamint 19. § (2) bekezdése alapján végrehajtott elemzések eredményét és költséghatékonyság érdekében tett intézkedéseket, javaslatokat összesítve (évente, március 20-ig) a HM Honvéd Vezérkar főnök és a HM kabinetfőnök útján felterjeszti a honvédelmi miniszter részére.”

10. § (1) Az Ut. 1. számú melléklete helyébe a jelen utasítás 1. számú melléklete lép.

(2) Az Ut. 2. számú melléklete helyébe a jelen utasítás 2. számú melléklete lép.

Záró rendelkezések

11. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba,* egyidejűleg az Ut. 13. §-a hatályát veszti.

(2) Jelen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg az Ut.

1. § (1) bekezdésében szereplő „minisztérium” szövegrész helyébe a „miniszter”,

1. § (4) bekezdésében szereplő „irányítása és felügyelete” szövegrész helyébe a „irányítása, valamint fenntartói irányítása”,

10. § (1) bekezdésében és az Ut. 11. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő „kabinetfőnök, helyettes államtitkár” szövegrész helyébe a „kabinetfőnök”,

10. § (2) bekezdés b) pontjában és az Ut. 11. § (3) bekezdés b) pontjában szereplő „HM HVK vezérkari főnök helyettes” szövegrész helyébe a „HM Honvéd Vezérkar főnök I. helyettes”,

11. § (4) bekezdésében szereplő „HM HVK katonai tervező főcsoportfőnök” szövegrész helyébe a „HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály (a továbbiakban: HM HKF) főosztályvezető”,

14. § (2) bekezdésében szereplő „HM HVK katonai tervező főcsoportfőnök” szövegrész helyébe a „HM HKF főosztályvezető”,

27. § (6) bekezdésében szereplő „előfizető” szövegrész helyébe a „számlafizető” szövegrész lép.

(3) Jelen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a szolgálati rádiótelefon-ellátással és használattal kapcsolatos feladatok szabályozásáról szóló 1/2006. (HK 5.) HM közigazgatási államtitkári szakutasítás (a továbbiakban: szakutasítás) 3–6. és 24–32. pontjai, továbbá a 2. sz. melléklete, valamint a 2. pont utolsó két mondata, és a 23. pontban szereplő ,,2., valamint” szövegrész hatályát veszti.

(4) Jelen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a szakutasítás

2. pontjában szereplő „előfizető” szövegrész helyébe „számlafizető”,

13. pontjában szereplő „előfizetésében” szövegrész helyébe „számlafizetésében”,

34. pontjában szereplő „HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség (a továbbiakban: HM HVK KTFCSF-ség) főcsoportfőnök-helyettesét (híradó)” szövegrész helyébe „HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály (a továbbiakban: HM HKF) főosztályvezetőjét”,

35. pontjában szereplő „HM HVK KTFCSF-ség” szövegrész helyébe „HM HKF”,

41. és 42. pontjaiban szereplő „HM HVK KTFCSF-ség főcsoportfőnök-helyettesének (híradó)” szövegrész helyébe „HM HKF főosztályvezetőjének”, szövegrész lép.

(5) A jelen utasítás hatálybalépését megelőzően a HM szervek és szervezetek részére kiadott egyedi engedélyek 2006. szeptember 20-án hatályukat vesztik. Ezen időpontig a HM szervek és szervezetek, valamint az MH Műveletirányító Központ kvótagazdái felülvizsgálják az illetékességi körükbe tartozó szerveknél és szervezeteknél az 1. számú mellékletben meghatározott, egyedi engedélyköteles (,,E”–,,G” kategóriába tartozó) igényeket és igényjogosultságokat, és azokat az Ut. 3. § (1)–(2) bekezdéseiben foglaltaknak megfelelően felterjesztik jóváhagyásra.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 104/2006. (HK 20.) HM utasításhoz

Kimutatás a felhasználható keretösszegekről

Jogosultsági
kategória

Beosztások megnevezése a HM szerveknél és a HM szervezeteknél

Beosztás megnevezése
az MH katonai szervezeteinél

Engedélyezett
havi (nettó)
keretösszeg (Ft)

HM szervek

HM szervezetek

A

Állami vezetők, kabinetfőnök, HVKF, HVKF I. H, HVKFH

 

I/IX-es beosztási kategóriájú szolgálati személyek (altábornagy)

korlátlan

B

I/VIII-as beosztási kategóriájú, vagy azzal azonos besorolású vezetők

HM szervezetek I/VIII-as beosztási kategóriájú, vagy vezérőrnagyi besorolású vezetői

I/VIII-as beosztási kategóriájú szolgálati személyek (vezérőrnagy)

20 000

C

főosztályvezetői, vagy I/VII besorolási kategóriájú vezetők, politikai főtanácsadó, MH vezénylő zászlós

HM szervezetek I/VII-es beosztási kategóriájú, vagy dandártábornoki besorolású vezetői

I/VII-es beosztási kategóriájú szolgálati személyek (dandártábornok)

15 000

D

főosztályvezető-helyettesi, osztályvezetői vagy I/VI besorolási kategóriájú vezetők, parlamenti titkár

HM szervezetek I/VI-os beosztási kategóriájú, vagy ezredesi besorolású szolgálati személyei

I/VI-os beosztási kategóriájú szolgálati személyek (ezredes), valamint az önálló állománytáblával rendelkező vagy önálló elhelyezésben lévő alegységek parancsnokai

10 000

E

„D” jogosultsági kategóriában lévő szolgálati személy helyettese

HM szervezetek „D” kategóriába sorolt szolgálati személyeinek helyettesei, I/V besorolási kategóriájú osztályvezetők, programirodák vezetői

„D” jogosultsági kategóriában lévő szolgálati személyek I/V-ös beosztási kategóriájú helyettesei, önálló állománytáblával rendelkező, vagy önálló elhelyezésben lévő alegységek parancsnokhelyettesei

6 000

F

A „E” és „G” kategóriába nem tartozó engedéllyel rendelkező személyek

4 000

G

Egyedi elbírálás alapján a speciális (pl.: futár, gépjárművezető), a kiemelten fontos beosztást betöltő vagy feladatot ellátó személyek (főtanácsadók, tanácsadók, protokollfőnök), a nemzetközi és hazai delegációkkal, rendezvényekkel, gyakorlatokkal kapcsolatos feladatokat, valamint külföldön eseti munkavégzést ellátók és az ún. szolgálati (ügyeleti) rádiótelefonok.

egyedi elrendelés szerint


Megjegyzés:
A „G” jogosultsági kategóriánál a felhasználható keretösszeg egyedileg, annak figyelembevételével kerül meghatározásra, hogy az engedélyezett összeg a feladat függvényében a lehető legalacsonyabb legyen. A futárok, gépjárművezetők használatában lévő és a szolgálati (ügyeleti) rádiótelefonok esetében a felhasználható keretösszeg csak különösen indokolt esetben haladhatja meg az „F” kategória szerinti keretösszeget.

2. számú melléklet a 104/2006. (HK 20.) HM utasításhoz

Kimutatás az egyes szervezetek részére engedélyezett kvótákról

Fsz.

Szervezet új megnevezése

A szervezet által használ-
ható rádiótelefonok
darabszáma

Σ 1–2

Miniszter közvetlen irányítása alatt működő szerv összesen

3

1

Miniszter

3

2

Nemzetbiztonsági Titkárság

Σ 3–4

Államtitkár közvetlen irányítása alatt működő szerv összesen

14

3

Államtitkár

4

4

Államtitkári Titkárság

10

Σ 5–8

A miniszter munkáját közvetlenül segítő és a kabinetfőnök közvetlen irányítása alatt működő szervek összesen

73

5

Kabinetfőnök

2

6

Miniszteri Kabinet

25

7

HM Tervezési és Koordinációs Főosztály

23

8

HM Kommunikációs és Toborzó Főosztály

23

Σ 1–8

A miniszter, az államtitkár, a kabinetfőnök és közvetlen alárendeltjei mindösszesen

90

Σ 9–12

Jogi szakállamtitkár közvetlen irányítása alatt működő szervek összesen

38

9

Jogi szakállamtitkár

2

10

Szakállamtitkári Titkárság

5

11

HM Jogi Főosztály

19

12

HM Informatikai és Információvédelmi Főosztály

12

Σ 12–16

Védelempolitikai szakállamtitkár közvetlen irányítása alatt működő szervek összesen

31

13

Védelempolitikai szakállamtitkár

2

14

Szakállamtitkári Titkárság

5

15

HM Védelempolitikai Főosztály

14

16

HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály

10

Σ 17–20

Védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár közvetlen irányítása alatt működő szervek összesen

44

17

Védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

2

18

Szakállamtitkári Titkárság

6

19

HM Védelmi Tervezési Főosztály

20

20

HM Védelemgazdasági Főosztály

16

Σ 1–20

Honvédelmi Minisztérium összesen
(HM HVKF alárendeltségében működő szervek nélkül)

203

21

HM Központi Logisztikai Hivatal Előkészítő Törzs

11

22

HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal

25

23

HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal

28

24

HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal

40

25

HM Technológiai Hivatal

32

26

HM Katonai Légügyi Hivatal

12

27

HM Ingatlankezelési Hivatal

37

28

HM Nemzetközi és Rendezvényszervező Hivatal

66

29

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

24

30

HM 1. sz. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság

16

31

HM 2. sz. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság

16

32

HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság

53

33

HM Együttműködő Szervezetek

15

Σ 21–33

HM szervezetek összesen

375

Σ 1–33

Honvédelmi Minisztérium hivatali szervezete és a HM szervezetek mindösszesen

578

34

HM HVKF és helyettesei, vezénylő zászlós

12

35

HM Vezérkari Titkárság

25

36

HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály

35

37

HM Haderőtervezési Főosztály

20

38

HM Személyzeti Főosztály

19

Σ 34–38

HM HVKF alárendeltségében működő szervek összesen

111

Σ 1–20 +
Σ 34–38

Honvédelmi Minisztérium összesen
(HM szervezetek nélkül)

314

39

MH Szárazföldi Parancsnokság és alárendeltjei

157

40

MH Légierő Parancsnokság és alárendeltjei

120

41

MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság és alárendeltjei

190

42

MH Egészségügyi Parancsnokság és alárendeltjei

100

43

MH Budapesti Helyőrségparancsnokság és alárendeltjei

45

44

MH Műveletirányító Központ

54

45

MH Híradó és Informatikai Parancsnokság

35

46

Hadkiegészítő parancsnokságok

41

47

MH Katonai Igazgatási és Adatfeldolgozó Központ

3

48

MH Béri Balogh Ádám Honvédkollégium

2

49

MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola

6

50

MH Szentendrei Kiképző Központ

6

Σ 39–50

MH katonai szervezetei összesen

759

Σ 34–50

HM HVK és az MH katonai szervezetei mindösszesen

870

51

HM Tábori Lelkészi Szolgálat

15

52

Katonai ügyészségek összesen

34

Σ 1–52

MINDÖSSZESEN:

1497


Megjegyzés:
Az ideiglenes használatra, valamint a központi speciális feladatra (pl.: gépjárművekbe épített műholdas követő, valamint információs és mérési adatgyűjtő rendszerek részeként telepített, illetve ezekhez adatátviteli célból kapcsolódó eszközök, valamint a kintlévő, de speciális feladatra zárolt) kiadott rádiótelefonok, továbbá központi ellátás terhére egyedileg engedélyezett rádiótelefonok a szervezetek kvótáját nem terhelik. Továbbá nem terhelik a szervezetek kvótáját a különböző objektumok (pl. raktárak, lőterek) összeköttetését biztosító eszközök, és az MH távbeszélő központjaihoz csatlakozó GSM adapterekben lévő SIM kártyák. A 9. § (1) bekezdés szerint engedélyezett további – azonos személy részére egynél több – rádiótelefon, vagy szolgáltatás igénybevételére alkalmas eszköz használata, a kvóta szempontjából személyenként kerül figyelembevételre.
Külföldön történő feladat-végrehajtásra kiküldött szervezetek használatában lévő rádiótelefonok darabszáma nem terheli az elöljáró parancsnokság (szervezet) kvótáját.
A használatban lévő rádiótelefonok azon szervezet kvótáját terhelik, amelyik szervezet az ellátásukat kezdeményezte.
*

Az utasítást a 63/2007. (HK 12.) HM utasítás 31. §-a hatályon kívül helyezte, 2007. július 12. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja 2006. szeptember 25.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére