• Tartalom

105/2006. (HK 20.) HM utasítás

105/2006. (HK 20.) HM utasítás

a HM Béri Balogh Ádám középiskolai ösztöndíj alapításáról és az ösztöndíj odaítéléséről1

2010.04.26.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Hvt. 97. § (1) bekezdésének e) pontjában foglalt feladatok végrehajtásának elősegítése érdekében az alábbi

utasítást

adom ki.

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen irányítása és fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre.

2. § A magyarországi középiskolák (9–12. évfolyam) nappali tagozatos tanulói (továbbiakban: tanulók) érdeklődésének a honvédelmi tevékenység felé történő orientálása érdekében „HM Béri Balogh Ádám középiskolai ösztöndíj” elnevezéssel ösztöndíjat alapítok.

3. § (1) Az ösztöndíjra kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező, magyarországi középiskolák (9–12. évfolyam) nappali tagozatos tanulói pályázhatnak.

(2) Az ösztöndíj megalapításának évében csak azok a tanulók nyújthatnak be pályázatot, akik a 2006/2007-es tanévre igazoltan az MH Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola és Kollégiumba jelentkeztek középiskolai tanulmányokra.

(3) Az ösztöndíjat évente a 4.50 feletti tanulmányi eredményt elérő, példás magaviseletű tanulók felmenőrendszerben egy tanév időtartamára nyerhetik el az alábbiak szerint:

a) A tanulók az ösztöndíj alapításának évében a 8. osztályban elért tanév végi tanulmányi eredményük és magaviseletük alapján pályázhatnak.

b) A továbbiakban a tanulók a megpályázott tanévet megelőző tanév végi tanulmányi eredményeik alapján nyújthatnak be pályázatot.

(4) A (3) bekezdésben foglalt feltételek fennálltáról szóló igazolást az iskolától szerzi be a pályázatot benyújtó tanuló.

4. § A pályázat elbírálásakor előnyt jelent:

a) a katonai alapismeretek tantárgy tanulása;

b) ha a szülő(k) a HM vagy az MH hivatásos, szerződéses, nyugállományú tisztjei, tiszthelyettesei, közalkalmazottai, köztisztviselői;

c) a hátrányos szociális helyzet, amelyet lakóhely szerint illetékes jegyző igazol;

d) területi és/vagy országos Bevetési Próbákon történő részvétel, kiemelkedő eredmények;

e) a honvédelem területén szerzett elismerések.

f) a honvédelem ügyét támogató, a honvédelmi eszmét felkaroló egyesületi tagság.

5. § (1)2 Az ösztöndíj havi mértéke a mindenkori köztisztviselői illetményalap 33%-ának személyi jövedelemadó-előleggel növelt összege, amely a tanév időszakában (10 hónap) havonta a pénzbeli juttatások folyósításának szabályairól szóló 39/2008. (HK 9.) HM utasítás alapján kerül folyósításra.

(2) Tört hónap esetén az ösztöndíjat a teljes havi mérték összegében kell kifizetni.

6. §3 Egy tanulmányi évben legfeljebb 50 fő részesíthető ösztöndíjban.

7. § A pályázatot – az ösztöndíj alapítása évének kivételével – minden naptári év május 31-ig írja ki a HM a miniszter erre vonatkozó előzetes döntése alapján. A pályázat közzététele a HM honlapján, a Honvédelmi és az Oktatási Közlönyben, továbbá lehetőség szerint a pedagógiai szakmai lapokban és két országos napilapban történik.

8. § Az ösztöndíjbizottság elnökét a miniszter, tagjait a bizottság elnöke jelöli ki. A bizottság ügyrendjét, szervezetét saját maga állapítja meg.

9. § Az ösztöndíj tervezését, elszámolását és kifizetését a HM Igazgatás I. számú Objektum Pénzellátó Részleg végzi.

10. § Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba.

1

Az utasítást a 61/2011. (VI. 2.) HM utasítás 10. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2011. június 10. napjával. E hatályon kívül helyező utasítás 10. § (2) bekezdése alapján ez nem érinti a 2010/2011-es tanévre a HM Béri Balogh Ádám középiskolai ösztöndíj alapításáról és az ösztöndíj odaítéléséről szóló 105/2006. (HK 20.) HM utasítás alapján elnyert ösztöndíjak folyósítását.

2

Az 5. § (1) bekezdése a 44/2010. (IV. 23.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § a 80/2009. (IX. 25.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére