• Tartalom

108/2006. (HK 21.) HM utasítás

108/2006. (HK 21.) HM utasítás

a HM Védelmi Tervező Bizottság feladatairól és működési rendjéről*

2006.10.03.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján az MH védelmi tervezéssel kapcsolatos miniszteri döntések előkészítésére létrehozott HM Védelmi Tervező Bizottság (a továbbiakban: HM VTB) feladataira és működési rendjére vonatkozóan a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a miniszter alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Magyar Honvédség katonai szervezeteire, valamint a miniszter közvetlen irányítása és fenntartói felügyelete alá tartozó szervezetekre terjed ki.

A HM VTB rendeltetése és tagsága

2. § (1) A HM VTB rendeltetése: a honvédelmi miniszter hatáskörébe tartozó, a Magyar Honvédség egészét érintő nemzeti és szövetségi védelmi tervezéssel kapcsolatos döntések előkészítése, a döntés-előkészítés során szakmailag megalapozott és egyeztetett határozati javaslat kialakítása.

(2) A HM VTB vezetője: a HM kabinetfőnök. A HM VTB vezetőjének szavazati joga van.

(3) A HM VTB tagjai: HM jogi szakállamtitkár, HM védelempolitikai szakállamtitkár, HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár, Honvéd Vezérkar Főnök, Honvéd Vezérkar Főnök helyettesei, HM tervezési és koordinációs főosztályvezető, HM kommunikációs és toborzó főosztályvezető, HM védelmi tervezési főosztályvezető. A tagoknak egyenlő szavazati joguk van.

(4) A HM VTB ülésein állandó meghívott: HM védelempolitikai főosztályvezető, HM haderőtervezési főosztályvezető, HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató, HM Ingatlankezelési Hivatal főigazgató, MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnok, MH Légierő Parancsnokság parancsnok, MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság parancsnok. Az állandó meghívottak tanácskozási joggal vesznek részt a HM VTB ülésein.

(5) A HM VTB ülés napirendi pontjához kapcsolódó anyagot előterjesztő nem tagja vagy állandó meghívottja a HM VTB-nek, úgy az ülésre tanácskozási joggal eseti meghívottként kell meghívni.

(6) Kormány-előterjesztések; jogszabályok, valamint az állami irányítás egyéb jogi eszközeinek döntés-előkészítése esetében a HM VTB ülésére a jogi főosztályvezetőt eseti meghívottként kell meghívni.

(7) A HM VTB tagjait szavazati joggal, a meghívottakat tanácskozási joggal szervezetszerű helyetteseik képviselhetik.

(8) A HM VTB titkára a HM védelmi tervezési főosztályvezető.

(9) A HM VTB tagjai és az állandó meghívottak szakértő(k) segítségét vehetik igénybe az ülésen akik sem szavazati sem tanácskozási joggal nem rendelkeznek.

A HM VTB feladatköre és tevékenysége

3. § (1) A HM VTB feladatköre kiterjed a honvédelmi miniszter előterjesztési és döntési jogkörébe tartozó szövetségi és nemzeti védelmi tervezéssel kapcsolatos döntés-előkészítésre.

(2) Az HM VTB az (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva döntésre előkészíti:

a) a miniszteri irányelveket a védelmi tervezéshez;

b) a védelmi képességek fejlesztésére vonatkozó terveket, program elgondolásokat és program végrehajtási terveket, a különböző időtávú tárcaszintű fejlesztési terveket, beszerzési terveket;

c) az MH 10 éves terv koncepcióját, illetve elgondolást;

d) a hosszú és rövidtávú MH Képesség- és feladatterveit, valamint a hosszú és rövidtávú HM Erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igényterveit, valamint a kiegyensúlyozásra vonatkozó opciókat;

e) a HM fejezet költségvetési részletes tervét és költségvetési parlamenti prezentációját;

f) az MH 10 éves tervét, valamint a 10 éves terv tartalmáról szóló Kormány előterjesztést;

g) a védelmi tervezési utasítást;

h) az MH 1(+2) éves terveit;

i) az MH Éves Beszerzési Tervét;

j) végrehajtási utasítást;

k) Egységes Védelmi Szakfeladatrendet, MH Képesség és feladatstruktúrát;

l) a NATO Védelmi Tervezési Kérdőívre (DPQ) kialakított nemzeti válaszokat;

m) a NATO haderő-fejlesztési javaslatokra kialakított nemzeti álláspontot;

n) a NATO Védelmi Áttekintési folyamatában a magyar tervek és haderő felajánlás megítélésére vonatkozó Kormánytájékoztatót;

o) az EU Fő Célkitűzések Kérdőívére kialakított nemzeti válaszokat;

p) az EU, a NATO védelmi tervezési és áttekintési eljárással összhangban lévő Tárca Védelmi Tervező Rendszer eljárásrendjére vonatkozó módosításokat;

q) egyéb, a védelmi tervezéshez kapcsolódó egyedi vagy eseti ügyeket;

r) fentiekhez kapcsolódó országgyűlési és kormány-előterjesztéseket;

s) a honvédelmi miniszter döntési, illetve előterjesztési jogkörébe tartozó, védelmi tervezéssel kapcsolatos jelentések, felterjesztések és az állami irányítás egyéb jogi eszközei tervezetének véleményezése, a véleményt megalapozó információk, háttérszámítások, szakmai álláspont biztosítása.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott esetekben a döntés-előkészítést – a TVTR eljárás rendje szerint – kizárólag a HM VTB gyakorolja. Ezekben az ügyekben más testület döntés-előkészítő tevékenységet, vagy véleményezési jogot a miniszter döntése alapján gyakorolhat.

(4) A HM VTB tagjai jogosultak a (2) bekezdésben meghatározott feladatok elvégzésére vonatkozó, szakterületüket érintő intézkedések és feladatok meghatározására, valamint a védelmi tervezésben részt vevő szervezetektől jelentéseket és adatokat bekérni.

4. § (1) A HM VTB tevékenységét – a HM VTB vezetője által jóváhagyott ügyrend – alapján végzi.

(2) A HM VTB vezetője jogosult soron kívüli ülést összehívni.

(3) A HM VTB ügyrend szerinti témaköréhez a hatáskör szerint illetékes szervezet vezetője – a HM VTB titkár útján – előterjesztést készít. Az előterjesztést tömören és egyértelműen kell megfogalmazni, valamint tartalmaznia kell a megalapozott döntéshez szükséges kapcsolódó információ(ka)t és döntési javaslatokat, illetve azok várható hatásait.

(4) Az előterjesztést a hatáskör szerint illetékes szervezet vezetője az ülés időpontja előtt legalább 5 munkanappal a HM VTB titkárának küldje meg.

(5) A HM VTB titkár a meghívót, az ülés napirendjét, valamint az előterjesztést a tagok és a meghívottak részére az ülést megelőzően legalább 3 munkanappal megküldi.

(6) A HM VTB az ülésen felmerülő és a napirendben nem szereplő kérdéseket akkor tárgyalja, ha a tagok szóban, egyhangúlag hozzájárulnak az új napirendi pont megvitatásához.

(7) A HM VTB üléséről feljegyzés készül, amelyet a HM VTB titkára írásban a tagok, valamint a meghívottak részére 8 munkanapon belül megküld.

5. § (1) A HM VTB határozati javaslatát szavazattöbbséggel hozza. A HM VTB akkor szavazatképes, ha tagjainak fele, azon belül a HM VTB vezetője és a Honvéd Vezérkar főnöke – szervezetszerű helyettesük vagy az általuk kijelölt személy – az ülésen jelen van.

(2) A határozati javaslatot a HM VTB titkára írásban rögzíti. A határozati javaslatnak tartalmaznia kell az előterjesztésre egyetértő és ellenző javaslato(ka)t, valamint a kapcsolódó javasolt feladatszabást is.

(3) A határozati javaslatot és az előterjesztést a HM VTB vezetője a honvédelmi miniszternek jóváhagyásra felterjeszti.

(4) A HM VTB titkára a miniszteri jóváhagyást követően a határozatot az illetékes, illetve az érintett szervezetek részére a 8 munkanapon belül megküldi.

(5) A szervezeti vezető gondoskodjon a határozat, valamint a kapcsolódó feladatok végrehajtásáról, illetve az alárendeltek szükséges mértékű tájékoztatásáról.

6. § (1) A HM VTB titkár feladatai:

a) az ülések előkészítése, szervezése és anyagi biztosítása;

b) a HM VTB tevékenységét meghatározó éves ügyrend összeállítása, javaslattétel az ülések napirendi pontjaira, időpontjára, helyére, valamint az eseti meghívott személy kijelölésére a HM VTB vezető részére;

c) a résztvevők értesítése az ülés napirendi pontjáról, helyéről, valamint az ülésen tárgyalandó előterjesztések megküldése a tagok és a meghívottak részére;

d) a HM VTB feladatkörét érintő, soron kívüli ülés összehívását igénylő kérdésekben a HM VTB vezetőjének tájékoztatás és intézkedés kérése;

e) feljegyzés összeállítása az ülésekről, valamint a tagok és a meghívottak részére történő megküldése.

7. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba.* A hatálybalépésével egyidejűleg a HM Védelmi Tervező Bizottság feladatairól és működési rendjéről szóló 108/2005. (HK 25.) HM utasítással módosított 78/2005. (HK 15.) HM utasítás hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 127. §-a, a 125/2007. (HK 21.) HM utasítás 1. §-a módosította, hatályon kívül helyezte a 114/2010. (XII. 29.) HM utasítás 8. §-a 2010. december 30. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja 2006. október 3.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére