• Tartalom

109/2006. (HK 21.) HM utasítás

109/2006. (HK 21.) HM utasítás

egyes HM részvénytársaságokkal kapcsolatos feladatok végrehajtásáról*

2006.09.29.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének u) pontjában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozat (a továbbiakban: Kormányhatározat) 3. számú mellékletében foglaltakra az alábbi
utasítást
adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter alárendeltségébe tartozó szervezetekre, valamint a honvédelmi miniszter által alapított, a feladattal érintett gazdasági társaságokra terjedi ki.

2. § (1) A honvédelmi miniszter által alapított HM ARZENÁL Elektromechanikai Zrt.-nek., a HM ARMCOM Kommunikációtechnikai Zrt.-nek, valamint a HM CURRUS Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.-nek az állam kötelező részesedését meghaladó üzletrésze értékesítésének az állam tulajdonában lévő vállalkozói vagyon értékesítéséről szóló 1995. évi XXXIX. törvény [Privatizációs Törvény] rendelkezéseinek megfelelő előkészítésére, az ezzel kapcsolatos döntések megalapozására és előkészítésére – eredeti beosztásának ellátása mellett – megbízom Bese Ferenc László urat, a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal vezérigazgatóját.

(2) Az új részvényesek bevonása lehetőségének vizsgálata a Privatizációs Törvényben meghatározott privatizációs technikák és azok együttes alkalmazásának elemzésén felül terjedjen ki a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény [Gt.] szerinti új részvények forgalomba-hozatalával történő alaptőke emelésre is.

(3) A döntési javaslatok kidolgozása során a megbízott személy legyen figyelemmel az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság Versenyeztetési Szabályzatának jóváhagyásáról szóló 1057/1996. (V. 30.) Korm. határozat rendelkezéseire.

3. § (1) A megbízott személy a jelen utasítás 2. §-ában meghatározott feladatainak végrehajtása érdekében jogosult a három érintett zártkörűen működő részvénytársaság könyveibe és irataiba betekinteni, valamint irodahelyiségeibe és telephelyeire belépni. A megbízott jogosult továbbá az érintett részvénytársaságok vezérigazgatóitól, Igazgatóságaik elnökeitől, valamint Felügyelő Bizottságaik elnökeitől tájékoztatást, felvilágosítást kérni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tájékoztatáshoz való jog, illetve betekintési jog csak államtitokká vagy szolgálati titokká minősített adatok, iratok és adathordozók tekintetében tagadható meg, feltéve, hogy a megbízott, illetve a megbízatása teljesítésében a megbízottat segítő személy az adott titokkör megismeréséhez szükséges nemzetbiztonsági vizsgálattal nem rendelkezik.

4. § (1) A megbízott személy tevékenységét a honvédelmi miniszter közvetlen irányításával végzi, feladatát a HM Védelemgazdasági Főosztállyal együttműködve látja el. Egyéb, a Honvédelmi Minisztérium vagy a Magyar Honvédség személyi állományába tartozó közreműködőt kizárólag a honvédelmi miniszter előzetes engedélyével vehet igénybe.

(2) A megbízott megbízása nem érinti a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatában a HM Védelemgazdasági Főosztály számára meghatározott feladat-, jog- és hatásköröket.

(3) A megbízott személy tevékenységéről havonta írásban jelentést készít a honvédelmi miniszter részére, melyet a HM kabinetfőnök útján terjeszt fel.

(4) A megbízott a megbízatása teljesítéseként elkészített javaslatát az érintett részvénytársaságok Igazgatóságai és Felügyelő Bizottságai írásbeli véleményével együtt a HM kabinetfőnök útján terjeszti fel.

5. § Jelen utasítás az aláírás napján lép hatályba.*

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 128. §-a módosította. Az utasítást a 25/2012. (IV. 21.) HM utasítás 1. § (1) bekezdés e) pontja hatályon kívül helyezte 2012. április 22. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja 2006. szeptember 29.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére