• Tartalom

11/2006. (HK 5.) HM utasítás

11/2006. (HK 5.) HM utasítás

a szolgálati rádiótelefon-ellátás és -használat szabályairól szóló 79/2005. (HK 17.) HM utasítás módosításáról*

2006.02.17.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi

utasítást

adom ki:

1. § A szolgálati rádiótelefon-ellátás és -használat szabályairól szóló 79/2005. (HK 17.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 1. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Rádiótelefonoknak az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja (NSIP) keretében történő beszerzésére és használatára az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja magyarországi végrehajtásához kapcsolódó Nemzeti Adminisztrációs Költségek ellátási és felhasználási normáiról szóló 37/2002. (HK 13.) HM utasítás rendelkezései irányadók.”

2. § Az Ut. 3. § (2) bekezdése helyébe a következő bekezdés lép:

(2) A HM Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HM HVK) és az MH katonai szervezetei vonatkozásában az 1. számú melléklet „A–D” jogosultsági kategóriákba tartozó személyek – igénybejelentést követően és a Magyar Honvédség Elektronikai Szolgálatfőnökség szolgálatfőnöke által kiadott elrendelő határozata alapján – külön egyedi engedély nélkül jogosultak szolgálati rádiótelefon ellátásra és rádiótelefon szolgáltatás igénybevételére. Az „E–G” jogosultsági kategóriákba tartozó személyek szolgálati rádiótelefonnal való ellátása csak indokolt esetben – a 10. § (2) bekezdése szerinti vezető egyedi engedélyével – történhet.

3. § Az Ut. 7. § (2) bekezdése helyébe a következő bekezdés lép:

„(2) Az egyes szervezeteknél rendkívüli feladatok végrehajtása céljából rádiótelefonok csak a 10. § (1)–(2) bekezdés szerinti vezető engedélyével tárolhatók, azok felhasználásához válságkezelés esetén a HM HVK Vezetési Operatív Csoport, katasztrófavédelmi feladatok ellátása esetén az MH Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság vezetőjének írásos engedélye is szükséges, melyet tájékoztatásul az MH Híradó és Informatikai Parancsnokság részére is meg kell küldeni.”

4. § Az Ut. 10. § (2) bekezdés a) pontjában a „MH Híradó Parancsnokság” szövegrész helyébe a „MH Híradó és Informatikai Parancsnokság” szövegrész lép.

5. § Az Ut. 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

13. § A szolgálati rádiótelefonok magáncélú hívások kezdeményezésére/fogadására is kiterjedő felhasználására magánszámla szerződés köthető. A használók a magánhívások díjait – a külön szerződés alapján – közvetlenül a szolgáltatónak fizetik.”

6. § (1) Az Ut. 15. § (6) bekezdése helyébe a következő bekezdés lép:

„(6) Az állományilletékes parancsnok (vezető) egyidejű tájékoztatásával a rádiótelefon kimenő hívásai letilthatók, illetve annak eredménytelensége esetén a szolgáltatás kikapcsolható, és a rádiótelefon bevonható azon használótól, aki a meghatározott keretösszegen felüli felhasználás ellenértékét a 22. § (3) bekezdése szerint nem téríti meg, illetve ha a 22. § (4) bekezdésében meghatározottak nem kerülnek végrehajtásra, kivéve, ha az állományilletékes parancsnok (vezető) – a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában a HM kabinetfőnök, helyettes államtitkár; HM HVK esetében a HM HVK VKFH; az MH katonai szervezetek vonatkozásában az adott katonai szervezet állományilletékes parancsnoka – a 24. § (2) bekezdésében foglaltak alapján a keretösszegen felüli szolgálati célú forgalmi költségrész megtérítése alól felmentést ad.”

(2) Az Ut. 15. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A jogosulatlan felhasználásból eredő valamennyi költség a használót terheli, tekintet nélkül a hívások szolgálati vagy magánjellegére. A jogosulatlan felhasználásból eredő költségek megtérítése alól felmentés nem adható.

(3) Az Ut. 15. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:
„(8) A (7) bekezdés alkalmazásában jogosulatlan felhasználásnak kell tekinteni az (1)–(4) bekezdésekben foglalt megszüntető feltételek bekövetkeztét követő használatot.
Jogosulatlan felhasználásnak kell tekinteni továbbá a felhasználó által az MH előfizetésében lévő SIM kártyán érvényes egyedi engedély [jelen utasítás 10. § (1) és (2) bekezdés szerinti vezető engedélye] vagy a Magyar Honvédség Elektronikai Szolgálatfőnökség szolgálatfőnöke által kiadott elrendelő határozat hiányában forgalmi díjak keletkeztetését. Nem minősül jogosulatlan felhasználásnak a jelen utasítás 10. §-a szerinti engedélyek kiadása valamint a 12. §-ában foglalt szerződés megkötése, illetve a szerződés megkötésének elmaradása esetén a készülék, valamint a SIM kártya bevonásáról és/vagy átcsoportosításáról rendelkező értesítés kézhezvétele közötti időszakban forgalmi költség keletkeztetése.”

7. § Az Ut. 19. § (2) bekezdése helyébe a következő bekezdés lép:

„(2) Az MH HIP a rádiótelefon szolgáltatások összesített (flotta szintű) forgalmi adatait a költséghatékonyabb megoldások kidolgozása érdekében rendszeresen elemzi.”

8. § Az Ut. 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

20. § A szervezetek parancsnokai (vezetői) a rádiótelefonokat érintő adatokban (GSM szám, név, rendfokozat, beosztás, beosztási kategória, jogosultsági kategória, keretösszeg) beállt változásokról, eszközmozgásokról 5 munkanapon belül tájékoztatják elöljáró parancsnokságukat, az illetékes ellátó szervezeteket, továbbá gondoskodnak az eszközök azonosító adatait tartalmazó nyilvántartások naprakész vezetéséről. A HM hivatali szervezetének egységei, valamint a HM szervezetei a fenti tájékoztatást egyidejűleg a HM IKH AKO részére is megküldik.”

9. § Az Ut. 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

22. § (1) A felhasználható rádiótelefon keretösszegeket (havi kedvezménnyel csökkentett nettó forgalmi díjait) az 1. számú melléklet tartalmazza. A keretösszeg beosztásra, illetve személyre szabott, független a használt rádiótelefonok vagy szolgáltatások darabszámától. A keretösszegek pontosítására a költségvetés tervezésével egy időben – szükség szerint – az MH ÖLTP parancsnoka tesz javaslatot.

(2) Az MH HIP parancsnoka a használókat forgalmi költségeikről hathavonta – a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek esetében a HM IKH AKO részére összesítve, a HM HVK és az MH katonai szervezetei esetében a 2. számú mellékletben felsorolt szervenként és szervezetenként összesítve – a tárgyidőszakra vonatkozó utolsó számla beérkezését követő 40 napon belül tájékoztatja. A tájékoztatásban a meghatározott keretösszegen felüli használati díj áfával növelt összegét kell feltüntetni.

(3) A meghatározott keretösszegen felüli használati díj áfával növelt összegét a használó, a rendelkezésére bocsátott készpénz-átutalási megbízással a tájékoztatás kézhezvételét követő 10 munkanapon belül befizeti, és a befizetést igazoló feladóvevényt az állományilletékes parancsnokának (vezetőjének) – a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában HM IKH AKO-nak – vagy az általa megbízott személynek bemutatja.

(4) Az állományilletékes parancsnok (vezető) vagy az általa megbízott személy

– a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek esetében a HM IKH AKO osztályvezetője – a befizetések megtörténtéről, annak elmaradásáról és okáról – a forgalmi költségekről szóló tájékoztatás kézhezvételét követő 35 napon belül – írásban tájékoztatja az MH HIP parancsnokát.

(5) A (3) bekezdés alapján befizetett összegek kezelése mindenkor az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló hatályos belső rendelkezésekben meghatározottak szerint történik.”

10. § Az Ut. 24. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

24. § (1) Az engedélyezett keretösszeget túllépő használóknak – amennyiben a befizetési felszólítást vitatják – a túllépés indokairól nyilatkozniuk kell. A keretösszeg túllépése esetén – mely hat havi átlagban kerül meghatározásra – az MH HIP, a 22. § (2) bekezdésben meghatározott tájékoztatással egyidejűleg megküldi a részletes számlát az állományilletékes parancsnoknak (vezetőnek). A részletes számla kiállításának díja a nem indokoltan szolgálati célú felhasználás esetén a használót, ellenkező esetben az MH-t terheli.
(2) A keretösszegen felüli szolgálati célú forgalmi költségrész megtérítése alóli felmentésre – a használó indokainak alapos mérlegelését követően – az állományilletékes parancsnok (vezető) – a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában a HM kabinetfőnök, helyettes államtitkár; HM HVK esetében a HM HVK VKFH; az MH katonai szervezetek vonatkozásában az adott katonai szervezet állományilletékes parancsnoka – jogosult.”

11. § Az Ut. 25. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

25. § (1) Az elöljáró szervezetek parancsnokai (vezetői) az alárendelt szervezetek mindegyikénél évente legalább egy alkalommal ellenőriztetik a jelen utasításban foglaltak végrehajtását, betartását.
(2) A 20. § alapján nyilvántartás vezetésére kötelezett szervezetek parancsnokai az MH HIP megkeresése alapján bemutatják az általuk vezetett, a 20. §-ban meghatározott nyilvántartást, valamint részletes tájékoztatást nyújtanak az annak naprakész vezetésével kapcsolatos feladatok ellátásáról.
(3) A HM HVK katonai tervező főcsoportfőnöke az MH HIP-nél évente egy alkalommal a témát átfogó célellenőrzést hajt végre.”

12. § (1) Az Ut. 27. § (6) bekezdése a következő mondattal egészül ki:

„Az MH HIP továbbá minden olyan bekövetkező változásról haladéktalanul és annak hatálybalépését megelőzően tájékoztatja a használókat, amely a felhasználható keretösszeg nagyságára, illetve – a használó egyéni kérésére – az érvényes (várható) forgalmi díjakra vonatkozik.”

(2) Az Ut. 27. § (7) bekezdése helyébe a következő bekezdés lép:

„(7) A jelen utasításban foglaltak részletes végrehajtását a HM közigazgatási államtitkár szakutasításban szabályozza. A szolgálati rádiótelefonok használatára vonatkozó szerződések mintáját a szakutasítás mellékletei tartalmazzák.”

13. § Az Ut. 2. számú melléklete helyébe a jelen utasítás 1. számú melléklete lép.

Záró rendelkezések

14. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba. Egyidejűleg az Ut. 27. § (3) bekezdése hatályát veszti.

(2) Jelen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja magyarországi végrehajtásához kapcsolódó Nemzeti Adminisztrációs Költségek ellátási és felhasználási normáiról szóló 37/2002. (HK 13.) HM utasítás 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

(Mobiltelefonok normái)


6. § (1) A programfelelős és a Nemzetközi Programiroda részére engedélyezett mobiltelefonok mennyiségét és azok használatára jogosultakat a programfelelős által összeállított és a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár által jóváhagyott névjegyzék tartalmazza.
(2) A programfelelős szervezet vezetőjének normája a szolgálati rádiótelefon-ellátás és -használat szabályairól szóló HM utasítás mellékletében a „B” kategória 1,5-szeresének megfelelő keretösszeg.
(3) Az ügyintézők és az ügyintézőkhöz nem kötött készülék normája a „B” kategóriára megállapított keretösszeg.
(4) A keretösszeget meghaladó többletfelhasználás egyedi elbírálás alapján engedélyezhető. A kérelmet – a részletes számla csatolásával – a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal útján a HM védelemgazdasági helyettes államtitkár részére kell felterjeszteni. Nemleges döntés esetén a többletfelhasználást magáncélú igénybevételnek kell tekinteni, összegét a felhasználó – a részletes számla költségeivel együtt – a pénzügyi ellátó pénztárába köteles befizetni.
(5) A NAK terhére beszerzett és az (1) bekezdésben engedélyezett mennyiséget meghaladó mobiltelefonok tárolására, illetve azok használatának végleges befejezését követően az MH Haditechnikai Ellátó Központnak történő leadására a programfelelős szervezet vezetője intézkedik.”
(3) Jelen utasítás hatálybalépését követő 100. napon belül kell – az új egyedi engedélyekre is figyelemmel – az új szerződéseket megkötni, az Ut. alapján megkötött szerződéseket újra megkötni, illetve a jogosulatlanul használt eszközöket az ellátó szervezet részére leadni. Az előkészített szerződéseket a MH HIP részére jelen utasítás hatálybalépését követő 35. napon belül kell megküldeni.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet a 11/2006. (HK 5.) HM utasításhoz

KIMUTATÁS az egyes szervezetek részére engedélyezett kvótákról

Fsz.

Szervezet megnevezése

A szervezet által
használható
rádiótelefonok
darabszáma

1

Honvédelmi miniszter és közvetlen alárendeltjei

8

2

Politikai államtitkár és közvetlen alárendeltjei

10

3

Közigazgatási államtitkár és közvetlen alárendeltjei

12

4

Kabinetfőnök helyettes államtitkár és közvetlen alárendeltjei

25

5

Jogi helyettes államtitkár és közvetlen alárendeltjei

4

6

Védelempolitikai helyettes államtitkár és közvetlen alárendeltjei

7

7

Védelemgazdasági helyettes államtitkár és közvetlen alárendeltjei

10

8

Humánpolitikai helyettes államtitkár és közvetlen alárendeltjei

8

9

HM Miniszteri Biztosi Iroda

5

10

HM Tervezési és Koordinációs Főosztály

18

11

HM Védelmi Tervezési Főosztály

18

12

HM Nemzetbiztonsági Iroda

2

 

Kabinetfőnök helyettes államtitkár szakmai irányítása alá tartozó szervek

16

13

HM Kommunikációs Főosztály

16

 

Jogi helyettes államtitkár szakmai irányítása alá tartozó szervek

29

14

HM Jogi és Információvédelmi Főosztály

29

 

Védelempolitikai helyettes államtitkár szakmai irányítása alá tartozó szervek

18

15

HM Védelempolitikai és Nemzetközi Együttműködési Főosztály

18

 

Védelemgazdasági helyettes államtitkár szakmai irányítása alá tartozó szervek

27

16

HM Védelemgazdasági Főosztály

15

17

HM Hadfelszerelés Fejlesztési Főosztály

12

 

Humánpolitikai helyettes államtitkár szakmai irányítása alá tartozó szervek

41

18

HM Humánpolitikai Főosztály

21

19

HM Személyzeti Főosztály

20

∑1–19

Honvédelmi Minisztérium hivatali szervezete összesen

258

20

HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal

25

21

HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal

27

22

HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal

40

23

HM Technológiai Hivatal

32

24

HM Katonai Légügyi Hivatal

12

25

HM Ingatlankezelési Hivatal

35

26

HM Nemzetközi és Rendezvényszervező Hivatal

66

27

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

22

28

HM 1. sz. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság

16

29

HM 2. sz. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság

16

30

HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság

53

31

HM Együttműködő szervezetek

15

∑20–31

HM szervezetek összesen

359

∑1–31

Honvédelmi Minisztérium hivatali szervezete és HM szervezetek mindösszesen

617

32

HM HVKF és közvetlen alárendeltjei

20

33

HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség

58

34

HM HVK Műveleti Főcsoportfőnökség

45

35

HM HVK Vezérkari Iroda

20

∑32–35

HM HVK szervek összesen

143

36

MH Szárazföldi Parancsnokság és alárendeltjei

157

37

MH Légierő Parancsnokság és alárendeltjei

120

38

MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság és alárendeltjei

190

39

MH Egészségügyi Parancsnokság és alárendeltjei

100

40

MH Budapesti Helyőrségparancsnokság és alárendeltjei

45

41

MH Híradó Parancsnokság

30

42

Hadkiegészítő parancsnokságok

41

43

MH Katonai Igazgatási és Adatfeldolgozó Központ

3

44

MH Béri Balogh Ádám Honvédkollégium

2

45

MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola

6

46

MH Szentendrei Kiképző Központ

6

∑36–46

MH katonai szervezetei összesen

700

∑32–46

HM HVK és az MH katonai szervezetei mindösszesen

843

47

HM Tábori Lelkészi Szolgálat

15

48

Katonai ügyészségek összesen

34

E 1–48

MINDÖSSZESEN:

1509


Megjegyzés:
Az ideiglenes használatra, valamint a központi speciális feladatra (pl.: gépjárművekbe épített műholdas követő, valamint információs és mérési adatgyűjtő rendszerek részeként telepített, illetve ezekhez adatátviteli célból kapcsolódó eszközök, valamint a kintlévő, de speciális feladatra zárolt) kiadott rádiótelefonok a szervezetek kvótáját nem terhelik. Továbbá nem terhelik a szervezetek kvótáját a különböző objektumok (pl. raktárak, lőterek) összeköttetését biztosító eszközök, és az MH távbeszélő központjaihoz csatlakozó GSM adapterekben lévő SIM kártyák. A 9. § (1) bekezdés szerint engedélyezett további – azonos személy részére egynél több – rádiótelefon, vagy szolgáltatás igénybevételére alkalmas eszköz használata, a kvóta szempontjából személyenként kerül figyelembevételre.
Külföldön történő feladatvégrehajtásra kiküldött szervezetek használatában lévő rádiótelefonok darabszáma nem terheli az elöljáró parancsnokság (szervezet) kvótáját.
A használatban lévő rádiótelefonok azon szervezet kvótáját terhelik, amelyik szervezet az ellátásukat kezdeményezte.
*

Az utasítást a 63/2007. (HK 12.) HM utasítás 31. §-a hatályon kívül helyezte, 2007. július 12. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére