• Tartalom

114/2006. (HK 21.) HM utasítás

114/2006. (HK 21.) HM utasítás

az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozatban foglalt feladatok, továbbá az MH katonai szervezetei ezzel összefüggő egyes feladatainak végrehajtásáról*

2006.10.20.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozatban (a továbbiakban: Korm. határozat) foglalt feladatokra – az átalakítás, szervezeti korszerűsítés és létszámcsökkentés feladatainak végrehajtására az alábbi

utasítást


adom ki.

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a rájuk vonatkozó mértékben a Honvédelmi Minisztérium hivatalaira és háttérintézményeire (a továbbiakban: HM szervezetek), a miniszter közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, a HM Tábori Lelkészi Szolgálatra, a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatalra, a Magyar Honvédség középszintű vezető szerveire és más magasabb szintű parancsnokságaira, a hadkiegészítő parancsnokságokra, továbbá – a rájuk vonatkozó mértékben – a végrehajtásban érintett MH katonai szervezetekre (a továbbiakban együttesen: átalakításban érintett szervezetek) terjed ki.

Az átalakítás, szervezeti korszerűsítés és
létszámcsökkentés irányelvei

2. § (1) Az államreform célkitűzéseivel összhangban a HM szervezetek átalakításával, azok számának és létszámának csökkentésével a Magyar Honvédség létszámához és feladataihoz jobban igazodó, kisebb létszámú, hatékonyabban és költségtakarékosabban működő HM háttérszervezeti struktúrát kell kialakítani.

(2) Az új HM háttérszervezeti struktúrát egyes HM szervezetek más központi államigazgatási szerv, vagy más állami szerv részére történő átadásával, egyes HM szervezetek megszüntetésével, részeiknek és feladatrendszerüknek újonnan létrehozásra kerülő szervezetbe történő integrálásával, továbbá egyes HM szervezetek belső szervezeti racionalizálásával és létszámának csökkentésével kell kialakítani.

(3) Az MH Szárazföldi Parancsnokság, az MH Légierő Parancsnokság szervezetének és feladatrendszerének, az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság, az MH Egészségügyi Parancsnokság részeinek és egyes feladatainak, az MH Híradó és Informatikai Parancsnokság részeinek és egyes feladatainak, valamint az MH Művelet Irányító Központ egyes feladatainak integrálásával az MH katonai szervezetei tevékenységének vezetésére képes középszintű összhaderőnemi vezető szervet kell létrehozni MH Összhaderőnemi Parancsnokság hadrendi megnevezéssel.

(4) A fővárosi és megyei hadkiegészítő parancsnokságok két területi központba történő szervezésével a Magyar Honvédség igényeinek jobban megfelelő, a jelenleginél kisebb létszámmal működő hadkiegészítési rendszert kell kialakítani.

(5) Az átalakításban érintett szervezeteknél törekedni kell a katonai beosztások arányának csökkentésére és a feladatköri sajátosságok figyelembevételével a köztisztviselői és közalkalmazotti állomány arányának növelésére, amennyiben az adott beosztás nem követel meg kifejezetten katonai szakmai ismereteket.

(6) Az átalakítás, szervezeti korszerűsítés és létszámcsökkentés keretében megvalósításra tervezett feladatokat a 7–13. §-ban meghatározottak szerint kell végrehajtani.

Létszámkeretek

3. § (1) Egyes HM szervezetek átadásával, más szervezetek feladatrendszerének racionalizálásával, egy szervezetbe történő integrálásával, illetve létszámának 2007. január 1-jével történő csökkentésével a (2) bekezdés szerinti HM szervezetek rendszeresített összlétszáma legfeljebb 1244 fő legyen.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendszeresített összlétszám elérése érdekében az egyes HM szervezetek 2007. január 1-jei rendszeresített létszámát az alábbiakban határozom meg:

a) a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal rendszeresített létszáma legfeljebb 58;

b) a HM Ingatlankezelési Hivatal rendszeresített létszáma legfeljebb 175;

c) a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum rendszeresített létszáma legfeljebb 114;

d) az új szervezetként felállításra kerülő HM Logisztikai Hivatal rendszeresített létszáma legfeljebb 380;

e) az új szervezetként felállításra kerülő HM Pénzügyi és Számviteli Hivatal rendszeresített létszáma legfeljebb 500;

f) az önálló HM szervezetekké alakuló HM NATO Képviselet (Védelempolitikai Részleg) rendszeresített létszáma legfeljebb 14, az EBESZ Katonai Képviselet rendszeresített létszáma legfeljebb 3 fő legyen.

(3) A 2. § (3) bekezdés szerint megalakításra kerülő MH Összhaderőnemi Parancsnokság rendszeresített összlétszáma legfeljebb 500 fő legyen.

(4) A kelet-magyarországi, valamint nyugat-magyarországi területi hadkiegészítő parancsnokságok rendszeresített összlétszáma legfeljebb 200 fő legyen.

(5) A HM Tábori Lelkészi Szolgálat 2007. január 1-jei rendszeresített létszáma legfeljebb 30 fő legyen.

(6) A 2007. január 01-ével megalakításra kerülő MH Honvéd Egészségügyi Központ Előkészítő Törzs rendszeresített létszáma legfeljebb 30 fő legyen.

(7) A szervezési tevékenység:

Kezdete: 2007. január 1.

Befejezése: 2007. június 30.

Szervezési feladatok

4. § (1) A HM szervezetek átalakításának, szervezeti korszerűsítésük folyamatának irányításáért, valamint az azzal összefüggő miniszteri döntések előkészítéséért a HM kabinetfőnök felelős.

(2) A HM kabinetfőnök az érintett szervezetek közvetlen irányítását végző államtitkár és szakállamtitkárok bevonásával irányítja a HM szervezetek átadásával, az új szervezetek felállításával, azok szervezetének kialakításával, munkaköri jegyzékük kidolgozásával, működési alapokmányaik elkészítésével kapcsolatos feladatok végrehajtását, továbbá az átalakítás, szervezeti korszerűsítés és létszámcsökkentés végrehajtásához szükséges normatív szabályzók előterjesztésének előkészítését.

(3) A jelen utasításban érintett MH katonai szervezetek átalakításának, szervezeti korszerűsítésük folyamatának irányításáért, valamint az ezzel összefüggő miniszteri döntések előkészítéséért a HM Honvéd Vezérkar főnök felelős.

(4) A HM Honvéd Vezérkar főnöke irányítja az MH Összhaderőnemi Parancsnokság felállításával, a hadkiegészítő parancsnokságok szervezeti racionalizálásával, az újonnan megalakításra kerülő katonai szervezetek kialakításával, állománytáblájuk kidolgozásával, valamint működési alapokmányaik elkészítésével, továbbá az MH Katonai Fogháznak a büntetés-végrehajtás szervezetébe történő integrálásával kapcsolatos feladatok végrehajtását. A miniszteri jóváhagyást igénylő okmányok tervezeteit a HM államtitkár és a HM kabinetfőnök útján terjeszti a miniszter elé.

5. § (1) Az átalakításban érintett, a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szabályok hatálya alá tartozó szervezetek létszámának tervezett csökkentéséről, illetve az egyes szervezetek megszüntetése során a szervezetből kiválók létszámáról – a Munka Törvénykönyvéről (Mt.) szóló 1992. évi XXII. törvény 94/B. § (3), valamint a Hjt. 59. § (9) bekezdése alapján – a honvédelmi ágazat illetékes érdekképviseleti szervezeteit, közalkalmazotti tanácsait és az adott szervezet munkavállalóinak képviselőit írásban tájékoztatni kell.


Határidő:    2006. november 2.

Felelős:    ágazati szinten a HM államtitkár    
    az adott szervezetet illetően az átalakításban érintett szervezetek vezetői, parancsnokai

(2) Az Mt. 94/D. § (1) alapján a területileg illetékes munkaügyi központot előzetesen értesíteni kell a csoportos létszámcsökkentésről. Az előzetes értesítés másolatát a munkavállalók képviselőinek is át kell adni.


Határidő:    2006. november 2.

Felelős:    az átalakításban érintett szervezetek vezetői, parancsnokai

(3) Az Mt. 94/B. § (1), (4)–(6) bekezdései alapján a munkáltató (az érintett szervezet vezetője, illetve annak képviselője) folytasson konzultációt a honvédelmi ágazat érdekképviseleti szervezeteivel, illetve a munkáltatóknál képviselettel rendelkező szakszervezetek és a működő közalkalmazotti tanácsok képviselőivel (a munkavállalók képviselőivel).


Határidő:    2006. november 9-től, folyamatos

Felelős:    az átalakításban érintett szervezetek vezetői, parancsnokai

(4) Az Mt. 94/D. § (2), valamint 94/E. § (1) alapján a területileg illetékes munkaügyi központokat, illetve az érintett munkavállalókat írásban tájékoztatni kell a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó döntésekről. A tájékoztató másolatát meg kell küldeni a munkavállalók képviselőinek is.


Határidő:    2006. november 28.

Felelős:    az átalakításban érintett szervezetek vezetői, parancsnokai

(5) Az átalakítás, a szervezeti korszerűsítés és létszámcsökkentés következtében a szervezetből kiválók felmentésének legkorábbi kezdő időpontja 2007. január 1.

6. § (1) A szervezeti korszerűsítésben, illetve létszámcsökkentésben érintett HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal, HM Ingatlankezelési Hivatal, valamint HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkaköri jegyzékének módosítását a 3. § (2) bekezdésében meghatározottakra figyelemmel, a szervezetek vezetőinek javaslata alapján a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály készíti elő, és azt a HM kabinetfőnök és a szervezetet közvetlenül irányító szakállamtitkár útján terjeszti fel a miniszterhez jóváhagyásra.


Határidők:    javaslatok kidolgozása, megküldése a HM Tervezési és Koordinációs Főosztályra 2006. október 31.
a tervezet egyeztetése és véglegesítése, felterjesztése jóváhagyáshoz 2006. november 15.
a jóváhagyott okmányok kiadása 2006. november 24-ig

Felelős:    HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal főigazgató,
HM Ingatlankezelési Hivatal főigazgató,
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgató,
HM tervezési és koordinációs főosztályvezető

(2) Az új szervezetként felállításra kerülő HM Logisztikai Hivatal, valamint a HM Pénzügyi és Számviteli Hivatal Munkaköri Jegyzékét a HM Logisztikai Hivatal felállításával megbízott vezető, illetve a HM Pénzügyi és Számviteli Hivatal felállításával megbízott vezető javaslata alapján a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály készíti elő és azt a HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár és a HM kabinetfőnök útján terjeszti fel jóváhagyásra a miniszterhez.


Határidők:    javaslat kidolgozása, megküldése a HM Tervezési és Koordinációs Főosztályra 2006. november 2.
a tervezet egyeztetése és véglegesítése, felterjesztése jóváhagyáshoz 2006. november 15.
a jóváhagyott munkaköri jegyzék kiadása 2006. november 20-ig

Felelős:    HM Logisztikai Hivatal felállításával megbízott vezető,
HM Pénzügyi és Számviteli Hivatal felállításával megbízott vezető,
HM tervezési és koordinációs főosztályvezető

(3) Az új szervezetként felállításra kerülő MH Összhaderőnemi Parancsnokság állománytábláját a parancsnokság megalakításával kapcsolatos feladatok előkészítéséről szóló 100/2006. (HK 19.) HM HVKF intézkedéssel létrehozott munkacsoport vezetőjének javaslata alapján a HM Haderőtervezési Főosztály készíti elő és azt a HM Védelmi Tervezési Főosztállyal, a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztállyal, a HM Személyzeti Főosztállyal, valamint a HM Tervezési és Koordinációs Főosztállyal történő egyeztetést követően a Honvéd Vezérkar főnök hagyja jóvá.


Határidők:    javaslat kidolgozása, megküldése a HM Haderőtervezési Főosztályra 2006. november 10.
a tervezet egyeztetése és véglegesítése, felterjesztése jóváhagyásra 2006. november 20.
a jóváhagyott állománytábla kiadása 2006. november 24-ig

Felelős:    HM haderőtervezési főosztályvezető

(4) A két területi hadkiegészítő parancsnokság állománytábláját a HM személyzeti főosztályvezető javaslatai alapján a HM Haderőtervezési Főosztály készíti elő és azt a HM Védelmi Tervezési Főosztállyal, a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztállyal, valamint a HM Tervezési és Koordinációs Főosztállyal történő egyeztetést követően a Honvéd Vezérkar főnök hagyja jóvá.


Határidők:    javaslat kidolgozása, megküldése a HM Haderőtervezési Főosztályra 2006. november 10.
a tervezet egyeztetése és véglegesítése, felterjesztése jóváhagyásra 2006. november 20.
a jóváhagyott állománytábla kiadása 2006. november 24-ig

Felelős:    HM haderőtervezési főosztályvezető

(5) A más központi államigazgatási szerv, vagy más állami szerv részére átadásra kerülő HM szervezetek, a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal, valamint az MH Katonai Fogház alapító okiratát módosítani, illetve hatálytalanítani kell. Ki kell dolgozni az újonnan megalakuló szervezetek alapító, illetve a megszűnő szervezetek megszüntető határozatait. Az okirat-tervezeteket a HM tervezési és koordinációs főosztályvezető részére kell megküldeni, aki azokat a szükséges véleményeztetéseket követően a HM jogi szakállamtitkár és a HM kabinetfőnök útján terjeszti fel jóváhagyásra a miniszterhez.


Határidő:    okmány-tervezetek HM Tervezési és Koordinációs Főosztály részére történő megküldése 2006. október 30.
okmány-tervezetek egyeztetése, véleményeztetése és véglegesítése 2006. november 14.
a tervezetek előterjesztése jóváhagyásra 2006. november 15.

Felelős:    az átadásban érintett, valamint a megszűnő szervezetek vezetői, illetve az újonnan létrehozásra kerülő szervezetek felállításáért felelős vezetők,
HM tervezési és koordinációs főosztályvezető

(6) A szervezeti, illetve feladatrendszeri változások alapján módosítani kell a szervezeti korszerűsítésben és létszámcsökkentésben érintett HM szervezetek szervezeti és működési szabályzatait, illetve az alapító határozatokkal összhangban ki kell dolgozni az újonnan felállításra kerülő szervezetek szervezeti és működési szabályzatait. Az okmány-tervezeteket a HM Tervezési és Koordinációs Főosztállyal, valamint a HM Jogi Főosztállyal minden szervezet vonatkozásában véleményeztetni kell.

a) a HM szervezetek szervezeti és működési szabályzatának tervezetét a HM tervezési és koordinációs főosztályvezető az adott HM szervezetet közvetlenül irányító minisztériumi vezető részére terjeszti elő jóváhagyásra;

b) a területi hadkiegészítő parancsnokságok, az újonnan felállításra kerülő katonai szervezetek szervezeti és működési szabályzatát a Honvéd Vezérkar főnök hagyja jóvá;

c) az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szervezeti és működési szabályzatának tervezetét a Honvéd Vezérkar főnök a miniszter részére terjeszti elő jóváhagyásra.


Határidő:    az alapító okiratokban, illetve azok módosításában meghatározottak szerint

Felelős:    a szervezeti korszerűsítésben és létszámcsökkentésben érintett, valamint a megszűnő szervezetek vezetői, illetve az újonnan létrehozásra kerülő szervezetek felállításáért felelős vezetők,
Honvéd Vezérkar főnök,
HM jogi főosztályvezető,
HM tervezési és koordinációs főosztályvezető

(7) Az átalakításban érintett szervezetek újonnan kidolgozott, illetve módosított munkaköri jegyzékének, illetve állománytáblájának, alapító határozatának hatálybalépése 2007. január 1.

(8) A megszűnő szervezetek megszüntetésének időpontja – figyelemmel a felszámolással kapcsolatos feladataikra – a megszüntetésükre vonatkozó miniszteri határozatokban kerül megállapításra úgy, hogy annak legkésőbbi időpontja legfeljebb a szervezési időszak utolsó napja, 2007. június 30-a lehet.

(9) Az átalakításban érintett szervezetek újonnan kidolgozott, illetve módosított szervezeti és működési szabályzata hatálybalépésének időpontja az alapító okiratban, illetve annak módosításában kerül meghatározásra.

Az átalakítás, szervezeti korszerűsítés és létszámcsökkentés feladatai

7. § (1) A HM Védelmi Hivatal, mint önálló HM szervezet, megszűnik és a Korm. határozatban elrendeltek alapján – a Miniszterelnöki Hivatallal egyeztetett ütemterv szerint – állományával és feladatrendszerével 2007. január 1-jével átadásra kerül a Miniszterelnöki Hivatal részére.

(2) A HM Katonai Légügyi Hivatal, mint önálló HM szervezet, megszűnik és a Korm. határozatban elrendeltek alapján – a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal egyeztetett ütemterv szerint – állományával és feladatrendszerével, valamint jóváhagyott jegyzék szerinti technikai felszerelésével 2007. január 1-jével beépítésre kerül az Egységes Közlekedési Hatóság szervezetébe.

(3) A Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal a Korm. határozatban elrendeltek alapján – a Miniszterelnöki Hivatallal egyeztetett ütemezéssel – 2007. január 1-jével integrálódik a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Közszolgáltatások Központjába.

(4) A HM Ingatlankezelési Hivatal, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum rendszeresített létszáma 2007. január 1-jével a 3. §-ban meghatározottak szerint változik.

(5) A HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal szervezetéből törlésre kerül a NATO Képviselet (Védelempolitikai Részleg), az EBESZ Katonai Képviselet, valamint a Regionális Fegyverzet-korlátozási Képviselet. A Hivatal rendszeresített létszáma 2007. január 1-jével a 3. §-ban meghatározottak szerint módosul.

(6) Önálló munkaköri jegyzékkel rendelkező szervezetként létrehozásra kerül a HM NATO Képviselet, valamint a HM EBESZ Katonai Képviseletet. A Regionális Fegyverzet-korlátozási Képviselet a rendelkezési állomány (NATO) állománytáblájába kerül áthelyezésre.

8. § (1) A HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal – mint önálló HM szervezet – megszűnik és részeivel, valamint feladatrendszerével integrálódik az újonnan létrehozásra kerülő HM Logisztikai Hivatal szervezetébe és feladatrendszerébe.

(2) A HM Technológiai Hivatal – mint önálló HM szervezet – megszűnik és részeivel, valamint feladatrendszerével integrálódik az újonnan létrehozásra kerülő HM Logisztikai Hivatal szervezetébe és feladatrendszerébe.

(3) A HM Nemzetközi és Rendezvényszervező Hivatal – mint önálló HM szervezet – megszűnik és részeivel, valamint feladatrendszerével integrálódik az újonnan létrehozásra kerülő HM Logisztikai Hivatal szervezetébe és feladatrendszerébe.

(4) A HM Központi Logisztikai Hivatal Előkészítő Törzs – mint önálló szervezet – 2007. január 1-jével megszűnik.

(5) A HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal, a HM Technológiai Hivatal, a HM Nemzetközi és Rendezvényszervező Hivatal részeinek és feladatrendszerének, valamint az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság részeinek és egyes feladatainak egy szervezetbe történő integrálásával – új HM szervezetként – 2007. január 1-jével, megalakításra kerül a HM Logisztikai Hivatal.

9. § (1) A HM Pénzügyi és Számviteli Szolgálat és az annak részét képező HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal, a HM 1., illetve 2. sz. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóságok, valamint a HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság megszűnik. Ezen szervezetek részeikkel és feladatrendszerükkel integrálódnak az újonnan létrehozásra kerülő HM Pénzügyi és Számviteli Hivatal szervezetébe és feladatrendszerébe.

(2) A HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal, a HM 1., illetve 2. sz. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóságok, továbbá a HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság részeinek és feladatrendszerének egy szervezetbe történő integrálásával – új HM szervezetként – 2007. január 1-jével megalakításra kerül a HM Pénzügyi és Számviteli Hivatal.

(3) A HM Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóságok szervezési feladatait az ellátandó katonai szervezetek szervezési feladataival összhangban, annak ütemezéséhez igazodva kell befejezni.

10. § (1) Az MH Szárazföldi Parancsnokság megszűnik és részeivel, valamint feladatrendszerével beépül az új szervezetként létrehozásra kerülő MH Összhaderőnemi Parancsnokság szervezetébe.

(2) Az MH Légierő Parancsnokság megszűnik és részeivel, valamint feladatrendszerével beépül az új szervezetként létrehozásra kerülő MH Összhaderőnemi Parancsnokság szervezetébe.

(3) Az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság megszűnik és részeivel, valamint feladatrendszerével beépül az új szervezetként létrehozásra kerülő HM Logisztikai Hivatal és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szervezetébe.

(4) Az MH Egészségügyi Parancsnokság megszűnik, egyes részei és feladatai 2007. január 1-jével beépülnek az új szervezetként létrehozásra kerülő MH Összhaderőnemi Parancsnokság szervezetébe és feladatrendszerébe. Más részei valamint feladatai az MH Honvéd Egészségügyi Központ Előkészítő Törzs szervezetébe és feladatrendszerébe kerülnek beépítésre.

(5) Az MH Híradó és Informatikai Parancsnokság megszűnik és részeiből, valamint az MH 43. Vezetéstámogató Zászlóaljból – 2007. január 1-jével – megalakul az MH 43. Híradó és Vezetéstámogató Ezred Székesfehérvár helyőrségben. A Parancsnokság egyes végrehajtó szervei az MH Támogató Dandár szervezetébe kerülnek átadásra.

(6) Az MH Budapesti Helyőrségparancsnokság megszűnik és részei, valamint alárendeltjei – az MH Katonai Fogház kivételével – beépülnek az új hadrendi elemként létrehozásra kerülő MH Támogató Dandár szervezetébe.

(7) Az MH Szárazföldi Parancsnokság, az MH Légierő Parancsnokság, az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság szervezetének és feladatrendszerének, valamint az MH Egészségügyi Parancsnokság, az MH Híradó és Informatikai Parancsnokság egyes feladatainak integrálásával, az MH középszintű vezető szerveként, 2007. január 1-jével új szervezetként felállításra kerül az MH Összhaderőnemi Parancsnokság.

(8) Az MH Egészségügyi Parancsnokság részeiből az MH egészségügyi rendszere átalakításával, egyes egészségügyi szervezetek átadásával, valamint az MH Honvéd Egészségügyi Központ megalakításával összefüggő feladatok előkészítése érdekében 2007. január 1-jével új szervezetként létrehozásra kerül az MH Honvéd Egészségügyi Központ Előkészítő Törzs.

(9) Az MH Támogató Ezred megszűnik, és részeivel beépül az új hadrendi elemként megalakításra kerülő MH Támogató Dandár, valamint az MH Katonai Közlekedési Központ szervezetébe.

(10) Az MH 43. Vezetéstámogató Zászlóalj megszűnik és beépül az új hadrendi elemként megalakításra kerülő MH 43. Híradó és Vezetéstámogató Ezred szervezetébe.

(11) Az MH Budapesti Helyőrségparancsnokság részeiből, valamint alárendeltjeiből (kivéve az MH Katonai Fogházat), az MH Támogató Ezred részeiből, továbbá az MH Híradó és Informatikai Parancsnokság egyes végrehajtó szerveiből – új hadrendi elemként – 2007. január 1-jével létrehozásra kerül az MH Támogató Dandár.

(12) Az MH Művelet Irányító Központ rendszeresített létszáma a szükséges szervezeti racionalizálást és profiltisztítást követően mintegy 80 főre csökken és 2007. január 1-jétől, a Honvéd Vezérkar főnök közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetként, MH Műveleti Központ megnevezéssel működik tovább.

(13) Az MH Térképész Szolgálat, valamint az MH Meteorológiai Szolgálat – mint önálló hadrendi elemek – megszűnnek, és részeikkel beépülnek az MH Geoinformációs Szolgálat szervezetébe.

(14) Az MH Szabályzatkiadó Intézet és Központi Nyomda – mint önálló hadrendi elem – megszűnik, és részei beépülnek az MH Geoinformációs Szolgálat, valamint az MH Katonai Igazgatási és Adatfeldolgozó Központ szervezetébe, illetve egyes feladatai átadásra kerülnek a HM Térképészeti Közhasznú Társaság részére.

(15) Az MH Szabályzatkiadó Intézet és Központi Nyomda, az MH Térképész Szolgálat, valamint az MH Meteorológiai Szolgálat részeiből – új hadrendi elemként – 2007. január 1-jével létrehozásra kerül az MH Geoinformációs Szolgálat.

(16) Az MH Katonai Igazgatási és Adatfeldolgozó Központ szervezeti korszerűsítést hajt végre, szervezetébe 2007. január 1-jével beépül az MH Szabályzatkiadó Intézet és Központi Nyomda bélyegző készítő és ellátó szervezeti eleme.

11. § (1) A fővárosi és megyei hadkiegészítő parancsnokságok, mint önálló MH szervezetek megszűnnek és 2007. január 1-jével, Veszprém és Szolnok központtal két területi hadkiegészítő parancsnokság kerül felállításra.

(2) Az MH Katonai Fogház, mint MH szervezet megszűnik és a Korm. határozatban elrendeltek alapján – az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal egyeztetett ütemezéssel – 2007. január 1-jével integrálódik a büntetés-végrehajtás szervezetébe.

12. § (1) A katonai ügyészségek esetében a Korm. határozat 4. c) pontja végrehajtásának tárgyában – a HM államtitkár irányításával és a HM jogi szakállamtitkár, valamint a HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár közreműködésével – vizsgálatot kell végezni és egyeztetést kell lefolytatni az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal, valamint a Legfőbb Ügyészséggel.


Határidő:    2006. december 31.

Felelős:    HM államtitkár.

(2) A leghatékonyabb működését biztosítása érdekében végre kell hajtani a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok szükséges szervezeti racionalizálását. A végrehajtással kapcsolatos részletes feladataik külön miniszteri rendelkezésben kerülnek meghatározásra.

(3) A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem átadását a Korm. határozatban meghatározottaknak megfelelően 2007. július 31-ével kell tervezni. A végrehajtás részletes feladataira a HM kabinetfőnök koordinálásával külön miniszteri utasítás kerül kidolgozásra.

13. § (1) Meg kell vizsgálni a honvédelmi miniszter által alapított közhasznú társaságokhoz és a HM tulajdonosi felügyelete alatt álló részvénytársaságokhoz vezényelt hivatásos és szerződéses katonák szolgálati viszonya megszüntetésének és a társaságoknál történő további foglalkoztatásának lehetőségét.


Határidő:    2006. október 20.

Felelős:    HM védelemgazdasági főosztályvezető.

(2) Az (1) bekezdés szerinti vizsgálat alapján meg kell határozni az állományból, illetve szervezetből kiválók körét.


Határidő:    2006. október 27.

Felelős:    HM kabinetfőnök.

(3) Elemzést kell készíteni arról, hogy az átalakításban érintett szervezetek által végzett tevékenységek közül – a képességek veszélyeztetése nélkül – mely tevékenységek biztosíthatók hatékonyabban külső szolgáltató bevonásával. Vizsgálni szükséges a honvédelmi miniszter által alapított közhasznú társaságok és a HM tulajdonosi felügyelete alatt álló részvénytársaságok bevonásának, illetve a feladatokat jelenleg ellátó állománynak a külső szolgáltató által történő továbbfoglalkoztatásának lehetőségeit.


Határidő:    2006. október 20.

Felelős:    HM védelemgazdasági főosztályvezető.

(4) Meg kell határozni azokat a katonai szervezetek által végzett feladatokat, amelyek ellátását a 2007. év során külső szolgáltató vesz át. Meg kell határozni az érintett szervezetek és személyi állomány körét.


Határidő:    2006. október 27.

Felelős:    HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár.

(5) Biztosítani kell a kiszervezésre kijelölt feladatok külső szolgáltató által történő átvételét.


Határidő:    2007. március 31.

Felelős:    HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár.

Vegyes rendelkezések

14. § A HM Logisztikai Hivatal és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság felállításával, feladatrendszerének kidolgozásával összhangban el kell végezni a Honvédelmi Minisztérium feladatrendszerének, egyes szervezeti elemei szervezeti felépítésének és feladatainak racionalizálását, működési alapokmányainak megfelelő módosítását.

Határidő:    2007. február 28.
Felelős:    HM kabinetfőnök,
HM Honvéd Vezérkar főnök.

15. § Ezen utasításban foglaltak alapján az átalakításban érintett, a Honvéd Vezérkar főnök szolgálati alárendeltségébe tartozó szervezetek részletes feladatait szervezési parancsban kell szabályozni.


Határidő:    2006. október 27.

Felelős:    HM Honvéd Vezérkar főnök.

16. § (1) Az átalakításban, szervezeti korszerűsítésben és létszámcsökkentésben érintett szervezetek vezetői a Korm. határozatban, valamint ezen utasításban meghatározott feladatok végrehajtásának helyzetéről kölcsönösen egyeztetett jelentést terjesztenek fel (adatot szolgáltatnak) a HM tervezési és koordinációs főosztályvezető részére. A jelentés (adatszolgáltatás) tartalmi követelményeit a HM tervezési és koordinációs főosztályvezető határozza meg.


Határidő:    havonta 18-ig

Felelős:    átalakításban, szervezeti korszerűsítésben és létszámcsökkentésben érintett szervezetek vezetői, valamint a szervezetek felállításával megbízott vezetők,
HM tervezési és koordinációs főosztályvezető

(2) Az (1) bekezdés szerinti jelentések (adatszolgáltatások) alapján a HM tervezési és koordinációs főosztályvezető összesített jelentést készít a Miniszterelnöki Hivatal részére, melyet a HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár és a HM jogi szakállamtitkár útján terjeszt fel a HM kabinetfőnök részére.


Határidő:    felterjesztésre, havonta 23-ig,
továbbításra, havonta 25-ig

Felelős:    HM kabinetfőnök.

17. § (1) Az átalakítással, szervezeti korszerűsítés és létszámcsökkentés aktuális helyzetéről tájékoztatót kell összeállítani a Köztársasági Elnök és az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága részére.


Határidő:    2006. december 31.

Felelős:    HM tervezési és koordinációs főosztályvezető

(2) A központi közigazgatásban foglalkoztatottak státuszváltozását elősegítő intézkedésekről szóló 1063/2006. (VI. 15.) Korm. határozat 4. pontja szerint a létszámcsökkentés végrehajtásáról tájékoztatni kell a szociális és munkaügyi minisztert.


Határidő:    a felmentés közlését követő hónap tizedik napja

Felelős:    HM személyzeti főosztályvezető,
HM személyügyi osztályvezető.

18. § Az átalakítás, szervezeti korszerűsítés és létszámcsökkentés következtében a szervezetből kiváló állomány rekonverziójának megszervezését a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium között megkötött stratégiai együttműködés alapján kell végrehajtani.


Határidő:    folyamatos

Felelős:    HM kabinetfőnök.

19. § A 60/2004. (HK 15.) HM utasításban foglaltakra is figyelemmel ki kell dolgozni a más központi államigazgatási szervek, vagy más állami szerv részére átadásra kerülő szervezetek szolgálati jogviszonyban lévő állományának átadására, további foglalkoztatására, valamint az ingó eszközök és anyagok átadására vonatkozó megállapodásokat.


Határidő:    2006. november 15.

Felelős:    HM személyzeti főosztályvezető,
HM védelemgazdasági főosztályvezető.

20. § Az átalakításban, szervezeti korszerűsítésben és létszámcsökkentésben érintett személyi állomány részére személyügyi, pénzügyi tájékoztatót kell készíteni, és azt a Honvédelmi Minisztérium honlapján közzétenni.


Határidő:    2006. november 20.

Felelős:    HM személyzeti főosztályvezető,
HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató,
HM kommunikációs és toborzó főosztályvezető.

21. § Folyamatosan figyelemmel kell kísérni az átalakítás, szervezeti korszerűsítés és létszámcsökkentés során kifizetett felmondási járandóságok alakulását. A havonta bekért adatszolgáltatásokra alapozva összesíteni kell a kifizetett felmondási járandóságokat, továbbá az elszámolt munkaadókat terhelő járulékokat, és azokat – a hatályos jogszabály szerint – az erre a célra képzett központi költségvetési céltartalékból kell igényelni.


Határidő:    folyamatos

Felelős:    HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató, 2007. január 1-jétől HM Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató

Záró rendelkezések

22. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba,* és 2007. december 31-én hatályát veszíti. A hatálybalépéssel egyidejűleg az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozatban foglalt egyes feladatok végrehajtásának előkészítéséről szóló 96/2006. (HK 19.) HM utasítás 7. §-a, 9. §-a és 11. §-a hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 134/2006. (HK 1/2007.) HM utasítás, és a 10/2007. (HK 3.) HM utasítás módosította.
Az utasítás – 22. §-a alapján – 2007. december 31. napján hatályát veszti.

*

Az utasítás aláírásának napja 2006. október 20.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére