• Tartalom

129/2006. (HK 24.) HM utasítás

129/2006. (HK 24.) HM utasítás

a Magyar Honvédség katonai szervezeteinek átalakításával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról*

2006.12.03.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozatban foglalt feladatok, továbbá az MH katonai szervezetei ezzel összefüggő egyes feladatainak végrehajtására kiadott 114/2006. (HK 21.) HM utasításban (a továbbiakban: Utasítás) meghatározottakra is figyelemmel – a Magyar Honvédség katonai szervezetei 2007. évi átalakítása feladatainak végrehajtásáról az alábbi

utasítást

adom ki.

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a rájuk vonatkozó mértékben a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, illetve közvetlen irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a végrehajtásban érintett MH katonai szervezetekre (a továbbiakban együttesen: átalakításban érintett szervezetek) terjed ki.

Az MH katonai szervezetei átalakításának alapelvei

2. § (1) Az MH katonai szervezeteinek átalakítását egyes helyőrségek, valamint katonai szervezetek megszüntetésével, új szervezetek létrehozásával, illetve egyes önálló hadrendi elemek megszüntetésével és azoknak más hadrendi elem szervezetébe történő integrálásával kell végrehajtani.

(2) Az átalakításhoz kapcsolódó létszámcsökkentést úgy kell végrehajtani, hogy az alapvetően ne a műveleti feladatokban érintett szervezeteket terhelje.

(3) Az átalakítás során a felajánlott erőknél (NATO/EU) törekedni kell a NATO követelményeknek megfelelő műveleti szervezetek létrehozására, azoknak a TACEVAL/CREVAL értékelő-elemző programok, NATO és nemzeti ellenőrzések követelményeinek történő megfeleltetésére, valamint a missziós vállalásaink teljesítéséhez szükséges létszámkeret folyamatos biztosítására.

(4) Az átalakítással biztosítani kell az önálló állománytáblás hadrendi elemek számának csökkentését, a NATO részére felajánlott erők 100%-os feltöltöttségét, a további szervezetek békeműködéshez szükséges létszámmal történő kialakítását.

(5) Az átalakuló helyőrség-támogató alegységek bázisán meg kell valósítani az új helyőrségi vezetési és kiszolgálási struktúra létrehozását. Végre kell hajtani a logisztikai ellátó központok további integrálását, a raktárbázisok számának radikális csökkentését.

(6) Az átalakításban érintett szervezetek létszámát úgy kell meghatározni, hogy a honvédelmi tárca 2007. december 31-i rendszeresített összlétszáma legfeljebb 24 500, ezen belül a Honvédelmi Minisztérium és háttérszervezetei, valamint a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok rendszeresített létszáma együttesen legfeljebb 2800, míg a Magyar Honvédség Hadrendjébe tartozó, a HM Honvéd Vezérkar főnök szolgálati alárendeltségében működő szervezetek rendszeresített létszáma együttesen – beleértve a rendelkezési állomány létszámát is – legfeljebb 21 700 fő lehet.

(7) A szervezési tevékenység:

Kezdete: 2007. március 1.

Befejezése: 2007. augusztus 31.

A szárazföldi katonai szervezetek átalakításának feladatai

3. § (1) Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj – mint önálló hadrendi elem – megszűnik és részeivel integrálódik az MH 5. Bocskai István Könnyű Lövészdandár szervezetébe, melynek megnevezése a szervezési időszak kezdő napjával MH 5. Bocskai István Lövészdandárra módosul. A végrehajtással összhangban Eger, mint helyőrség megszüntetésre kerül.

(2) Az Utasítás 10. § (5) bekezdésében meghatározottak végrehajtásával összhangban Nagytarcsa, mint helyőrség megszüntetésre kerül.

(3) Az MH 5/62. Könnyű Lövészzászlóalj, az MH 5/3. Bercsényi Miklós Könnyű Lövészzászlóalj, valamint az MH 37/4. Török Ignác Műszaki-építő Zászlóalj (Hódmezővásárhely) – mint önálló hadrendi elemek – megszűnnek és kihelyezett alegységként integrálódnak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár szervezetébe.

(4) Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár megszűnik és bázisán – önálló hadrendi elemként – megalakul az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj.

(5) Az MH 11. Hunyadi Mátyás Harckocsizászlóalj – mint önálló hadrendi elem – megszűnik és részeivel integrálódik az MH 25. Klapka György Könnyű Lövészdandár szervezetébe, melynek megnevezése a szervezési időszak kezdő napjával MH 25. Klapka György Lövészdandárra módosul.

A légierő katonai szervezetei átalakításának feladatai

4. § (1) Az MH 86. Szolnok Helikopter Ezred megszűnik, bázisán megalakul az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis.

(2) Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétadandár megszűnik, bázisán megalakul az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred.

(3) Az MH 1. Logisztikai és Támogató Zászlóalj – mint önálló hadrendi elem – megszűnik és részei integrálódnak az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred szervezetébe.

Az egészségügyi, a logisztikai és egyéb szervezetek átalakításának feladatai

5. § (1) Az MH Honvéd Egészségügyi Központ Előkészítő Törzs, az MH Dr. Radó György Központi Honvédkórház, az MH Kecskeméti Repülőkórház, az MH Egészségügyi Kiképző Központ, valamint az MH Egészségvédelmi Intézet – mint önálló hadrendi elemek – megszűnnek és integrálásukkal, új hadrendi elemként megalakul az MH Honvéd Egészségügyi Központ.

(2) Az MH Haditechnikai Ellátó Központ, valamint az MH Hadtápanyag Ellátó Központ – mint önálló hadrendi elemek – megszűnnek és bázisukon, új hadrendi elemként megalakul az MH Logisztikai Ellátó Központ.

(3) Az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred megszűnik és bázisán – új hadrendi elemként – megalakul az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Zászlóalj.

(4) Az MH Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola és Kollégium (Győr) a 2006–2007-es tanév befejezését követően, 2007. július 31-ével megszűnik.

6. § A 3–5. §-ban nevesített szervezetek – az 5. § (4) bekezdésében nevesített kivételével – megszüntetésének, megalapításának, illetve más szervezetbe történő integrálásának időpontja 2007. március 1.

7. § (1) Vizsgálatot kell folytatni a HM Honvéd Vezérkar főnök alárendeltségébe tartozó egyes inkurrencia raktárak, azok személyi állománya és anyagi készletei hadrenden kívül helyezésének, hadrendbe nem tartozó szervezet (gazdasági társaság) részére történő átadásának, valamint egyes szervezetek és raktárak fegyveres biztonsági őrsége civil szolgáltató részére történő átadásának tárgyában. Javaslatot kell előkészíteni a miniszter részére a 2007-ben történő végrehajtásra.

Határidő:    a vizsgálat lefolytatása 2006. december 30.    
    döntési javaslat kidolgozása és felterjesztése 2007. január 31.

Felelős:    HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár,    
    HM jogi szakállamtitkár

(2) A Magyar Honvédség Hadrendjébe tartozó egészségügyi rehabilitációs és krónikus ápolási intézmények további működtetésének rendjére és szervezeti formájára külön miniszteri intézkedés kerül kiadásra.

Határidő:    2006. december 30.

Felelős:    MH egészségügyi parancsnok

Vegyes rendelkezések

8. § (1) A 3–5. § okban meghatározott feladatok végrehajtását a HM Honvéd Vezérkar főnök irányítja és ezen utasításban foglaltak alapján az átalakításban érintett szervezetek részletes feladatait, azok végrehajtásának rendjét és határidejét szervezési parancsban szabályozza.

(2) A HM Honvéd Vezérkar főnök és az átalakításban érintett szervezetek vezetői (parancsnokai) gondoskodjanak a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény, valamint a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény, továbbá a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény és a végrehajtásukra kiadott rendelkezések előírásainak érvényesüléséről, a munkajogi előírások és határidők betartásáról.

(3) A HM szakállamtitkárok, a HM illetékes főosztályvezetői ezen utasításban, valamint a HM Honvéd Vezérkar főnök szervezési parancsában meghatározottakkal összhangban szakterületükön intézkedésben szabályozzák az átalakítással összefüggő személyügyi, pénzügyi és számviteli, híradó és informatikai, információ- és dokumentumvédelmi, nemzetközi, infrastrukturális és elhelyezési, valamint logisztikai szakfeladatok végrehajtását.

(4) Az átalakításban, szervezeti korszerűsítésben és létszámcsökkentésben érintett személyi állomány részére személyügyi, pénzügyi és jogi tájékoztatót kell készíteni, és azt a Honvédelmi Minisztérium honlapján közzétenni, illetve az átalakításban érintett szervezetekhez eljuttatni.

Határidő:    2007. január 10.

Felelős:    HM személyzeti főosztályvezető,    
    HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató,     
    2007. január 1-jétől HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség vezérigazgató,    
    HM jogi főosztályvezető,    
    HM kommunikációs és toborzó főosztályvezető

(5) Folyamatosan figyelemmel kell kísérni az átalakítás, szervezeti korszerűsítés és létszámcsökkentés során kifizetett járandóságok alakulását. A havonta bekért adatszolgáltatásokra alapozva összesíteni kell a kifizetett felmondási járandóságokat, továbbá az elszámolt munkaadókat terhelő járulékokat, és azokat – a hatályos jogszabály szerint – az erre a célra képzett központi költségvetési céltartalékból kell igényelni.

Határidő:    folyamatos

Felelős:    HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató,     
    2007. január 1-jétől HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség vezérigazgató

Záró rendelkezések

9. § Ez az utasítás az aláírását követő harmadik napon lép hatályba* és 2008. január 1-jén hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 10/2007. (HK 3.) HM utasítás, a 70/2007. (HK 13.) HM utasítás módosította. Az utasítás – 9. §-a alapján – 2008. január 1-jén hatályát veszti.

*

Az utasítás aláírásának napja 2006. november 30.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére