• Tartalom

13/2006. (ÜK. 5.) LÜ utasítás

13/2006. (ÜK. 5.) LÜ utasítás

a gyermek- és ifjúságvédelmi ügyészi szakfeladatok ellátásáról szóló 14/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás módosításáról*

2006.07.01.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény 19. §-ának (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § (1) A gyermek- és ifjúságvédelmi ügyészi szakfeladatok ellátásáról szóló 14/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 4. §-a (1) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

b) a nevelői (intézeti, bv. intézeti) jellemzést;”

(2) Az Ut. 4. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A fiatalkorúak ügyésze vizsgálja meg, hogy a környezettanulmány tartalmazza-e a fiatalkorúról a közoktatásról szóló törvény felhatalmazása alapján az intézmény által nyilvántartott és kezelt adatokat vagy a munkahely által adott tájékoztatást.”

2. § (1) Az Ut. 5. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A környezettanulmányt, a nevelői jellemzést és a szükséges esetekben a fiatalkorú személyiségének vizsgálatára vonatkozó szakértői véleményt 3 példányban kell elkészíteni, illetőleg beszerezni, és a harmadik példányt az eredeti nyomozási iratok mellékleteként kell kezelni.”

(2) Az Ut. 5. §-ának (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az 1978. évi IV. törvény (a továbbiakban: Btk.) 195. §-a szerinti kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt indult büntetőeljárásban a fiatalkorúak ügyésze különös gonddal vizsgálja meg, hogy fennáll-e a tizennegyedik életévét be nem töltött tanú nyomozási bíró előtti kihallgatása indítványozásának [Be. 207. § (4) bekezdés] szükségessége. Az indítvány megtételétől az ügyész csak kivételesen indokolt esetben tekintsen el.”

3. § Az Ut. 6. §-a a következő (13) bekezdéssel egészül ki:

„(13) A fiatalkorúak ügyésze a személyi szabadságot elvonó vagy korlátozó kényszerintézkedések tartamának meghosszabbítására irányuló indítványát a fiatalkorú gyanúsítottal, a védőjével és a törvényes képviselőjével is egyidejűleg közli.”

4. § Az Ut. 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

A fokozott felügyelet
A fiatalkorúak ügyésze a nyomozó hatóság önállóan végzett nyomozása felett minden olyan esetben fokozott felügyeletet gyakorol, amikor a fiatalkorú gyanúsított előzetes letartóztatásának, ideiglenes kényszergyógykezelésének vagy távoltartásának elrendelésére kerül sor.”

5. § (1) Az Ut. 8. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A fiatalkorúak ügyésze által a Be. 190. §-a (1) bekezdésének j) pontja alapján hozott határozatban alkalmazott megrovást a fiatalkorúak ügyésze hirdeti ki.”

(2) Az Ut. 8. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Amennyiben a fiatalkorú az idézés ellenére nem jelenik meg, a fiatalkorúak ügyésze a megrovást a határozat kézbesítésével foganatosítja, s erről a (3) bekezdésben foglaltakat értesíti.”

6. § Az Ut. 9. §-ának (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A fiatalkorúak ügyésze a vádemelés elhalasztásáról szóló határozatot a pártfogó felügyelet végrehajtása érdekében az Igazságügyi Hivatal illetékes területi szervének kézbesíti.”

7. § Az Ut. 12. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A másodfokú eljárás során a fiatalkorúak helyi bírósági hatáskörbe tartozó ügyében a megyei (fővárosi) főügyészség fiatalkorúak ügyésze, a megyei (fővárosi) bíróság hatáskörébe tartozó ügyben a fellebbviteli főügyészség fiatalkorúak ügyésze jár el. A harmadfokú eljárás során a fiatalkorúak helyi bírósági hatáskörbe tartozó ügyében a fellebbviteli főügyészség fiatalkorúak ügyésze jár el.”

8. § Az Ut. 13. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A tárgyalás időpontjában tizennegyedik életévét be nem töltött – a nyomozás során a bíróság által tanúként ki nem hallgatott – személy tanúkénti kihallgatásának szükségessége esetén a fiatalkorúak ügyésze indítványozza az érintettnek kiküldött bíró vagy megkeresett bíróság útján történő kihallgatását.”

9. § Az Ut. 14. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Aszódi Javítóintézetében az (1) bekezdésében meghatározott feladatokat közvetlenül a Legfőbb Ügyészség gyermek- és ifjúságvédelmi önálló osztálya látja el.”

10. § Az Ut. 26. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Ügyésznek a gyermek- és ifjúságvédelmi ügyészi feladatokkal történő megbízása előtt a Legfőbb Ügyészség gyermek- és ifjúságvédelmi önálló osztálya vezetőjének hozzájárulását be kell szerezni.”

11. § Ez az utasítás 2006. július 1-jén lép hatályba.

Dr. Polt Péter s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére