• Tartalom

131/2006. (HK 24.) HM utasítás

131/2006. (HK 24.) HM utasítás

a Nyomtatványrendszeresítő Bizottság felállításáról és működésének rendjéről, valamint a nyomtatványrendszeresítés, módosítás és hatályon kívül helyezés szabályairól*

2007.01.01.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján a Nyomtatványrendszeresítő Bizottság felállításáról és működésének rendjéről, valamint a nyomtatványrendszeresítés, módosítás és hatályon kívül helyezés szabályairól a következő
utasítást
adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

2. § (1) A HM és az MH egészét, vagy jelentős részét érintő nyomtatványok rendszeresítésére, illetve hatályon kívül helyezésére, a HM Honvéd Vezérkar főnöke ( a továbbiakban: HM HVKF ) véleményező-javaslattevő szerveként, Nyomtatványrendszeresítő Bizottság (a továbbiakban: NYRB) működik.

(2) Az NYRB elnöke: a HM HVKF főnök helyettes.

(3) Az NYRB titkára: a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség ellátási osztályvezetője.

(4) Az NYRB tagjai:

a) a HM Jogi Főosztály főosztályvezetője által delegált személy,

b) a HM Informatikai és Információvédelmi Főosztály főosztályvezetője által delegált személy,

c) a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály főosztályvezetője által delegált személy,

d) a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség vezérigazgatója által delegált személy,

e) a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség vezérigazgatója által delegált személy,

f) a MK Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatója által delegált személy.

3. § (1) A nyomtatványok rendszeresítésére, illetve hatályon kívül helyezésére a HM szervek és szervezetek vezetői, valamint megalakítását követően az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, továbbá a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora tehet javaslatot, melyet az NYRB titkárán keresztül kell felterjeszteni az NYRB elnökének.

(2) Az NYRB titkára a beérkezett előterjesztést előzetesen megvizsgálja a tekintetben, hogy az megfelel-e a 4. §-ban meghatározott követelményeknek. Amennyiben szükséges a hiányzó adatokat bekéri a felterjesztőtől. A formai, alaki és tartalmi előírásoknak megfelelő javaslatot – az NYRB elnökének döntését követően –, a bizottsági ülés összehívásával egyidejűleg, megküldi az NYRB tagjainak.

(3) Az NYRB évente kétszer (első és harmadik negyedév), illetőleg szükség szerint ülésezik. Az üléseket a titkár készíti elő, melyről jegyzőkönyv készül. A jegyzőkönyvet az elnök és a titkár írja alá.

4. § Az új nyomtatvány rendszeresítésére, a használatban lévő nyomtatvány belső tartalmának, illetőleg rovatrendjének módosítására, továbbá az elavult nyomtatvány hatálytalanítására irányuló előterjesztésnek a következőket kell tartalmaznia:

a) az új nyomtatvány rendszeresítésére, a használatban lévő nyomtatvány módosítására, illetve az elavult nyomtatvány hatálytalanítására okot adó körülményt, tényt, adatot,

b) a rendszeresíteni, módosítani, hatálytalanítani kívánt nyomtatvány eredeti méretű kézirati példányát (két példányban), grafikai mintáját elektronikus és nyomtatott formában,

c) a nyomtatvány papírminőségét, formai kialakítását,

d) az új nyomtatvány minősítését, számadás-kötelezettségét,

e) a nyomtatvány bevezetésének, módosításának, hatálytalanításának időpontját, a várható felhasználás éves mennyiségét, a felmerülő költségek számvetését (tételes bontásban), valamint azok fedezetét biztosító költségvetési előirányzatra vonatkozó javaslatot,

f) ha az újonnan rendszeresítésre tervezetett nyomtatvány azonos rendeltetésű nyomtatványt vált fel meg kell határozni a meglévő régi nyomtatvány alkalmazhatóságának végső határidejét,

g) a nyomtatványt felhasználó katonai szervezet(ek) megnevezését, az ügycsoportok körét, valamint a használat gyakoriságát,

h) a kitöltött (betelt) nyomtatvány megőrzésére vonatkozó előírást,

i) a régi – hatályon kívül helyezésre javasolt – nyomtatvány megnevezését, raktári vagy más azonosító számát, az alkalmazás megszűnésének idejét, az alkalmazás megszűntetését elrendelő intézkedést, vagy arra irányuló más belső rendelkezés tervezetét,

j) amennyiben szükséges, a régi nyomtatványok megőrzésére, megsemmisítésére és irattározásra vonatkozó rendelkezéseket.

5. § (1) Az NYRB a beérkezett felterjesztéseket, a javaslatot tevő, vagy annak képviselője, illetve szükség esetén a nyomtatványt felhasználó katonai szervezetek képviselői jelenlétében, bizottsági ülésen vitatja meg.

(2) Az NYRB a javaslat elbírálásakor megvizsgálja, hogy a bevezetésre tervezett nyomtatvány alkalmas-e a szükséges adatok rögzítésére és az esetleges gépi adatfeldolgozásra, a nyomtatvány rendszeresítésével, módosításával, illetve hatályon kívül helyezésével a kívánt cél elérhető-e, továbbá rendszeresítése, módosítása, használata, valamint hatályon kívül helyezése nem ütközik-e jogszabályba.

(3) Az NYRB szavazással – szavazategyenlőség esetén az NYRB elnöke – dönt a nyomtatvány-rendszeresítésre, módosítására, illetve hatályon kívül helyezésre történő előterjeszthetőségéről.

(4) Az NYRB elnöke a bizottság javaslatát előterjeszti jóváhagyásra a HM HVKF részére.

(5) A HM Honvéd Vezérkar főnök az NYRB elnökének előterjesztése alapján határozatot hoz a javasolt nyomtatvány rendszeresítéséről, módosításáról, illetve hatályon kívül helyezéséről.

(6) A nyomtatvány rendszeresítéséről, módosításáról, illetve hatályon kívül helyezéséről szóló határozatot a HM hivatalos lapjában közzé kell tenni.

6. § (1) A nyomtatvány rendszeresítéséről szóló határozat kiadását követően a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség vezérigazgatója gondoskodik a nyomtatvány legyártatásáról, illetve beszerzéséről.

(2) A hatályos nyomtatványokról az NYRB titkára évente – a tárgyévet követő március 1-jéig – kimutatást készít az NYRB elnöke részére és gondoskodik a „Magyar Honvédségben rendszeresített nyomtatványok jegyzéke” című kiadvány szükség szerinti módosításáról.

7. §

Ez az utasítás 2007 január 1-jén lép hatályba és ezzel egyidejűleg a nyomtatvány rendszeresítéséről szóló 34/1992. (HK 6.) HVKF intézkedés hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 62/2011. (VI. 2.) HM utasítás, a 90/2012. (XII. 29.) HM utasítás 19. §-a módosította. Az utasítást az 50/2014. (VII. 28.) HM utasítás 7. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2014. augusztus 5. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére