• Tartalom

138/2006. (HK 1/2007.) HM utasítás

138/2006. (HK 1/2007.) HM utasítás

a munkaköri jegyzékekről és az állománytáblákról1

2013.06.13.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja és (2) bekezdése alapján - figyelemmel az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 36. § (2) bekezdésére - a munkaköri jegyzékek, illetve állománytáblák tartalmára, készítésének, kiadásának, módosításának és vezetésének rendjére a következő

utasítást

adom ki.

1. §2 Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, valamint közvetlen és fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, a HM Tábori Lelkészi Szolgálatra (a továbbiakban: HM TLSZ), valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

2. § (1)3 A HM, a HM szervezetek, a miniszter fenntartói irányítása alá tartozó köznevelési intézmény, valamint a HM TLSZ munkaköri jegyzékkel rendelkeznek.

(2)4 A Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezetei, a rendelkezési állományúak, a NATO beosztást betöltők, az ideiglenes állománytáblás szervezetek, továbbá a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (a továbbiakban: KNBSZ) állománytáblával rendelkeznek.

3. § A munkaköri jegyzék és az állománytábla az alapító okiratban meghatározottak figyelembevételével tartalmazza a szervezet megnevezését, felépítését, rendszeresített létszámadatait, - a 4., illetve az 5. §-ban meghatározott részletességgel - beosztásait (munkaköreit), valamint a haditechnikai, hadfelszerelési és egyéb technikai eszközeit.

4. § A munkaköri jegyzék részletesen a következő adatokat tartalmazza:

a) a beosztás (munkakör) megnevezését,

b) a beosztáshoz (munkakörhöz) rendszeresített létszámot,

c)5 a beosztáshoz tartozó illetmény kategóriát, illetve a kormánytisztviselő munkakör esetén a köztisztviselői besorolási osztályt,

d)6 a rendfokozatot (a katonaállomány tekintetében az általános előmeneteli rend esetében a beosztáshoz rendszeresített rendfokozatot, a speciális előmeneteli rend esetében a beosztáshoz rendszeresített elérhető legmagasabb rendfokozatot), illetve a kormány-tisztviselői „kotv.”, kormányzati ügykezelői „koük.”, közalkalmazotti „ka.”, ügyészségi alkalmazott „üalk.”, munkavállaló „mv.” jelölést,

e) a beosztás betöltéséhez szükséges iskolai végzettség jelölését [,,VA" felsővezető-képző tanfolyam (vezetői tanfolyam), "E" egyetem, "F" katonai beosztásnál főiskola, civil munkakörnél felsőfokú végzettség, "K" középfokú végzettség, "8ált." 8 általános],

f)7 a munkaköri azonosító kódot, a kormánytisztviselő, kormányzati ügykezelő, közalkalmazott, ügyészségi alkalmazott, valamint munkavállaló esetében a munkaköri azonosító kód oszlopában az adott beosztásra vonatkozóan előírt nemzetbiztonsági ellenőrzés szintjének „A”, „B”, „C” jelölését, illetve kötelező nemzetbiztonsági ellenőrzés hiányában a „Z” jelölést,

g) az előmeneteli rendhez kötött beosztás esetén az előmeneteli rend betűjelét (,,A" általános, "S" speciális),

h)8

i)9 a vezetői pótlékra jogosultság jelölését, parancsnok, illetve vezető esetén a „V” jelölést, helyettes esetén a „H” jelölést,

j) a haditechnikai eszközök és anyagok lajstromában szereplő eszközök, anyagok megnevezését, valamint szükségleti mennyiségét.

5. § (1) Az állománytábla részletesen a következő adatokat tartalmazza:

a) a beosztás megnevezését [a szövetséges fegyveres erőkkel való együttműködésre kijelölt katonai szervezetek esetében jelölni kell a beosztás műveleti táblában való érintettségét (,,N")],

b) az előmeneteli rendhez kötött beosztás esetén az előmeneteli rend betűjelét,

c)10 az azonos beosztáshoz (munkakörhöz) rendszeresített béke (B) és hadi (H) létszámot,

d)11 a rendfokozatot (a békében rendszeresített, általános előmeneteli rend szerinti beosztáshoz a rendszeresített, speciális előmeneteli rend szerinti beosztásoknál az elérhető legmagasabb rendfokozatot, közalkalmazotti munkakör esetén a „ka.”, illetve munkavállaló esetén az „mv.” jelölést),

e) az önkéntes tartalékosokkal, megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot idején - a hadkötelezettség bevezetése után - a hadkötelesekkel feltölthető beosztásokat. Jelölésüket a munkaköri azonosító kód 8. karaktere tartalmazza.

f) a beosztáshoz tartozó illetmény kategóriát,

g)12 a beosztáshoz kapcsolódó alapvető követelményeket:

ga) katonaállomány vonatkozásában a beosztás betöltéséhez szükséges iskolai végzettség jelölését felsővezető-képző tanfolyam vezetői tanfolyam esetében a „VA”, egyetem esetében az „E” jelölést, a munkakör azonosító kódot,

gb) közalkalmazott vonatkozásában a munkakör-azonosító kód oszlopában az adott beosztásra vonatkozóan előírt nemzetbiztonsági ellenőrzés szintjének „A”, „B”, „C” jelölését, illetve kötelező nemzetbiztonsági ellenőrzés hiányában a „Z” jelölést,

gc)13 munkavállalók vonatkozásában a munkakör-azonosító kód oszlopában az adott beosztásra vonatkozóan előírt nemzetbiztonsági ellenőrzés szintjének „A”, „B”, „C” jelölését, illetve kötelező nemzetbiztonsági ellenőrzés hiányában a „Z” jelölést,

h)14 a vezetői pótlékra jogosultság jelölését, parancsnok, vezető esetén a „V” jelölést, helyettes esetén a „H” jelölést,

i) a haditechnikai eszközök és anyagok lajstromában szereplő eszközök, anyagok megnevezését, valamint szükségleti mennyiségét.

j)15 kedvezményes szolgálati idő számítására jogot adó beosztások esetén a kedvezmény számításakor a Hjt. 262. § (1) bekezdés c) pontjának első fordulata szerinti szorzó mértékét.

(2) A rendelkezési állomány állománytáblája tartalmazza:

a) I. rovat: a honvédség rendszeresített és költségvetési létszámát is terhelő állományt;

b) II. rovat: a honvédség rendszeresített létszámát nem, de a költségvetési létszámát terhelő állományt;

c) III. rovat: a honvédség rendszeresített és költségvetési létszámát sem terhelő állományt.

(3) A (2) bekezdésben szereplő állománytáblában a létszámokat és a hozzájuk tartozó állománykategóriát kell meghatározni.

6. § (1)16 A HM közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT) irányítja a honvédelmi tárca létszámkereteinek és állomány-összetételének meghatározásával kapcsolatos tárcaszintű döntések előkészítését, illetve a miniszter döntései alapján tervezi és szervezi a tárcaszintű létszámgazdálkodással kapcsolatos feladatok végrehajtását.

(2)17 A tárcaszintű létszámgazdálkodással kapcsolatos szakmai javaslattevő, döntés-előkészítő és koordinációs, valamint gazdálkodó tevékenységet – a Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) Haderőtervezési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HTCSF) bevonásával – a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) végzi.

7. § A munkaköri jegyzékben, valamint az állománytáblában rögzített személyi és tárgyi feltételek képezik a létszám, a haditechnikai eszköz és anyag, valamint a beosztási hely törlése miatti felmentéseknek, az előléptetési lehetőségeknek, a beiskolázási létszám meghatározásának, valamint a hadkötelesekkel történő hadkiegészítés és a technikai eszközök nemzetgazdaságból történő biztosítási szükséglete meghatározásának alapját.

8. § (1)18 A haderőtervezést végrehajtó szervek a munkaköri jegyzékek, illetve az állománytáblák készítése során alapként alkalmazzák – a beosztások pontos megnevezése, besorolási kategóriája, rendszeresített rendfokozata, valamint az előmeneteli rend meghatározása vonatkozásában – a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú tagjainak beosztási kategóriába történő részletes besorolásáról, illetve a beosztásokban rendszeresített rendfokozatokról szóló 34/2007. (MK 110.) HM rendeletben, valamint a munkakör azonosító kód esetében a Magyar Honvédség egyes beosztásaihoz kapcsolódó munkaköri követelményekről szóló 20/2002. (IV. 20.) HM rendeletben meghatározottakat.

(2)19 A HM munkaköri jegyzékét, illetve a vonatkozó módosításokat – az érintett HM-szervek, a HVKF alárendeltségébe tartozó minisztériumi szervek esetében a HVK HTCSF bevonásával – a HM TKF készíti elő. A HVKF által támasztott szakmai követelmények érvényesítése a HVK HTCSF kötelező közreműködésén, bedolgozásán keresztül valósul meg.

(3) A munkaköri jegyzékeket, illetve azok helyesbítő íveit a jóváhagyásra történő felterjesztést megelőzően a HM TKF egyezteti a HM Védelmi Tervezési Főosztállyal (a továbbiakban: HM VTF) és a HM Személyügyi Osztállyal.

(4)20 A HM-szervezetek munkaköri jegyzékét – az érintett szervezetek vezetőinek javaslatai alapján – a HM TKF készíti elő és a HM KÁT, valamint a szervezet közvetlen irányítását végző helyettes államtitkár útján terjeszti fel jóváhagyásra.

(5)21 A HM, valamint a HM-szervezetek munkaköri jegyzékeit a HM KÁT előterjesztése alapján a miniszter hagyja jóvá.

(5a)22 A munkaköri jegyzékek módosításait – amennyiben azok szervezeti változással járnak (szervezeti elem megszüntetése, új létrehozása, létszámnövelés) – a HM KÁT hagyja jóvá.

(5b)23 Amennyiben a módosítások az (5a) bekezdés szerinti változást nem tartalmaznak – az érintett szervezet közvetlen irányítását végző államtitkár, helyettes államtitkár illetve kabinetfőnök egyetértésével az érintett szervezet vezetőjének felterjesztett javaslat alapján – a HM TKF készíti elő, és a HM tervezési és koordinációs főosztályvezetője hagyja jóvá.

(6)24 A KNBSZ állománytábláját és annak helyesbítő íveit a szervezet vezetője közvetlenül terjeszti fel jóváhagyásra a miniszterhez.

(7)25 A HVKF közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteinek állománytábláit a HVK HTCSF készíti elő és azokat jóváhagyáshoz történő előterjesztés előtt – létszám-gazdálkodási feladatok és követelmények megvalósítása érdekében – egyezteti a HM TKF-fel. Az egyeztetett állománytáblákat a HVK haderőtervezési csoportfőnöke előterjesztése alapján a HVKF hagyja jóvá.

(8)26 A HVKF közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezetei állománytábláinak helyesbítő íveit a HVK HTCSF készíti el és azokat a HVK haderőtervezési csoportfőnöke hagyja jóvá. A helyesbítő íveket, amennyiben azok létszámmódosítást tartalmaznak, vagy állományarány-változással járnak, jóváhagyás előtt a készítő HM-szerv egyezteti a HM TKF-fel.

(9) Abban az esetben, ha a munkaköri jegyzék, illetve állománytábla módosítás a beosztáshoz tartozó rendfokozatot, vagy az előmeneteli rend típusát érinti, a felterjesztést megelőzően a módosítást kezdeményező szerv, vagy szervezet előzetes egyeztetést kezdeményez az illetékes személyügyi, valamint pénzügyi szervekkel, illetve szervezetekkel.

(10) A módosításoknak a munkaköri jegyzékekben és az állománytáblákban történő naprakész átvezetéséről az okmányokat készítő és nyilvántartó szervek, szervezetek gondoskodnak.

(11)27 A munkaköri jegyzékek, illetve az állománytáblák, valamint ezek helyesbítő ívei – a HM KÁT, illetve a HVKF által engedélyezettek kivételével – szervezési időszakonként kerülnek kiadásra. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) és alárendeltjei vonatkozásában, az MH ÖHP parancsnoka, míg a HVKF közvetlen alárendeltségében lévő szervezetek vonatkozásában a szervezet parancsnoka rendelkezik javaslattételi joggal. Az új állománytáblákat a HVK HTCSF-re történő megküldés előtt egyeztetni kell a szakmailag illetékes HM-főosztályokkal, csoportfőnökségekkel, valamint az érintett szakma kamarai jogkört gyakorlójával. A szervezési időszaktól eltérő állománytábla, illetve munkaköri jegyzék módosításra vonatkozó javaslatokat, helyesbítő ív tervezeteket a hatálybalépés tervezett időpontját megelőzően legalább 60 munkanappal beérkezőleg kell a készítő HM-szerv részére megküldeni.

(12)28 A munkakör azonosító kód módosítása (helyesbítése) nem minősül munkaköri jegyzék, állománytábla módosításnak, ha az szervezeti változással, szolgálati beosztások átminősítésével, továbbá a beosztások alkalmazási követelményeinek változásával nem jár.

(13)29 A munkaköri jegyzékeket, állománytáblákat és azok helyesbítő íveit legalább 30 nappal a hatálybalépésüket megelőzően kell kiadni.

9. § Ez az utasítás a 2007. január 1-jén lép hatályba és ezzel egyidejűleg a munkaköri jegyzékekről és az állománytáblákról szóló 61/2005. (HK 12.) HM utasítás hatályát veszti.

1

Az utasítást a 13/2014. (II. 14.) HM utasítás 22. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2014. február 15. napjával.

2

Az 1. § a 35/2013. (VI. 12.) HM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdése a 111/2007. (HK 19.) HM utasítás 2. §-ával megállapított, a 35/2013. (VI. 12.) HM utasítás 2. § (3) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 4. § c) pontja a 63/2011. (VI. 10.) HM utasítás 5. § (2) bekezdés d) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 4. § d) pontja a 63/2011. (VI. 10.) HM utasítás 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 4. § f) pontja a 63/2011. (VI. 10.) HM utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 4. § h) pontját a 63/2011. (VI. 10.) HM utasítás 5. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

9

A 4. § i) pontja a 28/2010. (III. 5.) HM utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

Az 5. § (1) bekezdés c) pontja a 21/2009. (III. 27.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

11

Az 5. § (1) bekezdés d) pontja a 16/2013. (III. 8.) HM utasítás 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Az 5. § (1) bekezdés g) pontja a 28/2010. (III. 5.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

13

Az 5. § (1) bekezdés g) pont gc) alpontját a 16/2013. (III. 8.) HM utasítás 7. § (2) bekezdése iktatta be.

14

Az 5. § (1) bekezdés h) pontja a 28/2010. (III. 5.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

15

Az 5. § (1) bekezdés j) pontját a 32/2008. (HK 8.) HM utasítás 4. §-a iktatta be.

16

A 6. § (1) bekezdése a 63/2011. (VI. 10.) HM utasítás 5. § (2) bekezdés e) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 6. § (2) bekezdése a 63/2011. (VI. 10.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

18

A 8. § (1) bekezdése a 111/2007. (HK 19.) HM utasítás 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 8. § (2) bekezdése a 63/2011. (VI. 10.) HM utasítás 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 8. § (4) bekezdése a 63/2011. (VI. 10.) HM utasítás 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

21

A 8. § (5) bekezdése a 63/2011. (VI. 10.) HM utasítás 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 8. § (5a) bekezdését a 63/2011. (VI. 10.) HM utasítás 3. § (2) bekezdése iktatta be.

23

A 8. § (5b) bekezdését a 63/2011. (VI. 10.) HM utasítás 3. § (2) bekezdése iktatta be.

24

A 8. § (6) bekezdése a 35/2013. (VI. 12.) HM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

25

A 8. § (7) bekezdése a 63/2011. (VI. 10.) HM utasítás 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

26

A 8. § (8) bekezdése a 63/2011. (VI. 10.) HM utasítás 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

27

A 8. § (11) bekezdése a 63/2011. (VI. 10.) HM utasítás 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

28

A 8. § (12) bekezdését a 111/2007. (HK 19.) HM utasítás 4. § (3) bekezdése iktatta be.

29

A 8. § (13) bekezdését a 63/2011. (VI. 10.) HM utasítás 4. §-a iktatta be.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére