• Tartalom

15/2006. (BK 8.) BM utasítás

15/2006. (BK 8.) BM utasítás

a belügyminiszter irányítása alatt álló költségvetési szervek hivatásos állományú tagjai, köztisztviselői, közalkalmazottai, munkavállalói részére 2006. január 1-jétől a személyi juttatás terhére teljesítendő egyes kifizetésekről*

2006.04.18.
A belügyminiszter irányítása alatt álló költségvetési szervek hivatásos, köztisztviselői, közalkalmazotti és munkavállalói állománya részére a 2006. évre vonatkozóan a személyi juttatás terhére teljesítendő egyes kifizetésekkel kapcsolatban – a szakszervezetekkel egyetértésben – kiadom az alábbi
utasítást.
I.

Az utasítás hatálya
1. Az utasítás hatálya kiterjed a Belügyminisztérium költségvetési fejezeten belül – a Nemzeti Sporthivatal cím (XI. fejezet 20. cím) kivételével – a belügyminiszter irányítása alatt álló költségvetési szervekre és az azokkal hivatásos, köztisztviselői, közalkalmazotti és munkavállalói jogviszonyban álló személyi állományra.
II.

Illetmények
2. A 2006. évi illetmények a közalkalmazotti és a munkavállalói állomány tekintetében az alábbiak szerint alakulnak:
a) A garantált illetményrész a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.) 1. számú melléklete szerinti április 1-jei emelése során a munkáltatói döntésen alapuló illetményrész nem csökkenhet.
b) A közalkalmazotti állomány esetében a Kjt. 65. §-ában meghatározott háromévenkénti kötelező magasabb fizetési fokozatba besoroláskor – kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában – az illetménytábla szerint számított garantált emelésen felül legalább 4700 Ft-os illetményemelkedést kell elérni.
c) A munkavállalói állomány személyi alapbérének legalább 5,5%-os emelését kell megvalósítani 2006. április 1-jétől.
III.

Ruházati költségtérítés
3. A ruházati költségtérítés mértéke a 2006. évben
a) hivatásos állományúak esetén:    92 000 Ft/fő
b) köztisztviselők esetén:    72 700 Ft/fő
c) közalkalmazottak esetén
(a BM Központi Kórház és Intézményeinél
foglalkoztatott közalkalmazottak
kivételével):    45 000 Ft/fő
d) munkavállalók esetén:    45 000 Ft/fő
A ruházati költségtérítést 2006. május 1.–2006. május 31. közötti időszakban egy összegben kell kifizetni.
IV.

Kis értékű ajándék
4. A teljes közalkalmazotti és munkavállalói állomány részére 2006. május 31-ig egyszeri 5000 Ft-os, 2006. december 15-ig további egyszeri 4000 Ft-os ajándékutalványt kell biztosítani. A köztisztviselői állomány részére 2006. december 15-ig egy alkalommal 6000 Ft-os ajándékutalványt kell biztosítani.
V.

Étkezési hozzájárulás
5. A teljes személyi állomány havonta a következő mértékű étkezési hozzájárulásban részesül:
a) kizárólag fogyasztásra, készétel vásárlásra feljogosító utalvány esetén 4500 Ft értékben, vagy
b) a munkáltató által az étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés nyújtása, vagy kizárólag e szolgáltatások igénybevételére jogosító utalvány adása esetén 9000 Ft összegben.
VI.

Egyéb költségtérítés
6. Az illetménynek pénzintézetnél nyitott bankszámlára történő – törvény által kötelezően előírt – átutalásából adódó többletköltséget a munkáltató a külön jogszabályban előírt legmagasabb adómentes mértékben (évi 2000 Ft) köteles megtéríteni az érintettnek legkésőbb 2006. december 31-ig.
VII.

Iskolakezdési támogatás
7. A személyi állomány tagjának gyermeke szülője útján legalább 14 500 Ft/gyermek összegű iskolakezdési támogatásban részesül, ha az 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja. tv.) 1. számú melléklete 8.30. pontjában meghatározott feltételek teljesülnek. A támogatás összege az adott intézmény költségvetési helyzetétől függően, az intézmény vezetőjének döntése alapján a 18 400 Ft/gyermek összegig emelhető. A gyermek, tanuló mindkét szülő útján részesül iskolakezdési támogatásban, ha a szülőkre jelen utasítás személyi hatálya kiterjed. A kifizetésről 2006. augusztus 5-ig kell rendelkezni.
VIII.

Az önkéntes magánnyugdíj-pénztár befizetések munkáltatói támogatása
8. A teljes személyi állomány önkéntes magánnyugdíj-pénztári tagsággal rendelkező részének befizetéseit a munkáltató legalább 1000 Ft/fő/hó összeggel köteles támogatni.
A személyi állomány azon tagjait, akik a jelen utasítás hatálybalépését követően létesítenek önkéntes magánnyugdíj-pénztári tagságot, a fenti támogatás belépésük igazolásától illeti meg.
IX.

Záró rendelkezések
9. A munkáltató pénzügyi, költségvetési helyzetének figyelembevételével az érdekegyeztetés helyi szintjén a partnerek a fentiekben megállapított juttatásoknál magasabb összegű juttatásokban is megállapodhatnak.
10. Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit 2006. január 1. napjától kell alkalmazni. Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a belügyminiszter irányítása alatt álló költségvetési szervek köztisztviselői, közalkalmazottai, munkavállalói részére 2005. január 1-jétől a személyi juttatás terhére teljesítendő egyes kifizetésekről szóló 4/2005. (BK 1.) BM utasítás.
Dr. Lamperth Mónika s. k.,
belügyminiszter
*

Az utasítást a 10/2007. (BK. 12.) ÖTM utasítás 10. pontja hatályon kívül helyezte 2007. június 15. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére