• Tartalom

17/2006. (BK 8.) BM utasítás

17/2006. (BK 8.) BM utasítás

a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó szervek közbeszerzéseinek speciális szabályairól*

2006.05.03.
A Belügyminisztérium költségvetési fejezet hatékony, átlátható költségvetési tervezésének és gazdálkodásának érdekében az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvényben, a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvényben (a továbbiakban: Kbt.) a közbeszerzésekhez kapcsolódó jogszabályokban, valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 13. §-a (1) és (10) bekezdésében foglaltakra figyelemmel kiadom az alábbi utasítást:
1. Az utasítás hatálya kiterjed a Belügyminisztérium hivatali szervezeteire, a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezetekre, a belügyminiszter útján irányított – a Kormánynak alárendelt központi hivatalként működő – Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központra; a belügyminiszter közreműködésével irányított – a Kormány területi szerveiként működő – fővárosi és megyei közigazgatási hivatalokra (a továbbiakban együtt: belügyi szervek), feltéve, hogy a belügyi szervek a Kbt. hatálya alá tartozó eljárásban ajánlatkérőként vagy a központosított közbeszerzési rendszerről, valamint a központi beszerző szervezet feladat- és hatásköréről szóló 168/2004. (V. 25.) Korm. rendelet szerinti intézményként járnak el.
2. Az utasítás hatálya alá tartozó belügyi szervek a Kbt. hatálya alá tartozó közbeszerzéseit a Kbt. és az ahhoz kapcsolódó jogszabályok, valamint a jelen utasításban foglaltak szerint kötelesek lefolytatni.
3. A belügyi szerveknek a Kbt. 6. § (1) bekezdésében meghatározott szabályzatalkotási kötelezettségüknek jelen utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül kell eleget tenniük, illetve meglévő szabályzatukat aktualizálniuk.
4. A belügyi szervek a 3. pontban említett közbeszerzési szabályzatukat tájékoztatás céljából megküldik a Belügyminisztérium Műszaki Fejlesztési Főosztályának (a továbbiakban: MFFO).
5. A belügyi szervek minden év február 15. napjáig éves összesített közbeszerzési tervet (a továbbiakban: közbeszerzési terv) készítenek az adott évre tervezett közbeszerzésekről, melyet jelen utasítás mellékletét képező adatlap felhasználásával megküldenek az MFFO-nak. Az MFFO a közbeszerzési terveket március 1-jéig fejezeti szinten összesíti, az összesítést a közgazdasági helyettes államtitkárnak tájékoztatást céljából megküldi.
6. A belügyi szervek minden év március 31-ig tájékoztatják az MFFO-t az előző év december 31-ig szerződéskötéssel lezárult közbeszerzéseikről. Az MFFO e jelentéseket összesíti és legkésőbb április 15-ig megküldi a közgazdasági helyettes államtitkár részére.
7. Amennyiben a belügyi szervek a közbeszerzési tervtől el kívánnak térni, adott közbeszerzés megindítását 8 nappal megelőzően írásban tájékoztatják az MFFO-t az eltérés okairól. A tájékoztatási kötelezettség a tervezett mennyiség és a becsült nettó érték változása esetén akkor áll fenn, ha az eltérés legalább 10%-os mértékű.
8. A közbeszerzési eljárások bírálóbizottságaiba a közgazdasági helyettes államtitkár az ajánlatkérő belügyi szervek vezetőjének megfelelő szakértelemmel rendelkező személyt ajánlhat, illetve a bírálóbizottság mellé szakértőt delegálhat.
9. A belügyi szervek közbeszerzéseivel kapcsolatos fejezeti szintű belső ellenőrzési feladatokat a BM Ellenőrzési Főosztály látja el.
10. Jelen utasítás közzétételét követő 15. napon lép hatályba. Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 45/2001. (BK 22.) BM utasítással kiadott Belügyminisztérium Beszerzési Szabályzata.
Dr. Lamperth Mónika s. k.,
belügyminiszter

Melléklet a 17/2006. (BK 8.) BM utasításhoz

Belügyi szerv megnevezése: …………………………………………………
ADATLAP
A Belügyminisztérium ..... évi összesített közbeszerzési tervének összeállításához

Sor-
szám

A tervezett beszerzés

A beszerzési eljárás indításának
tevezett időpontja
(negyedév)

Az eljárás alapján megkötendő (szál-
lítási) szerződés
teljesítésének ter-
vezett határideje
(negyedév)

megnevezése

tárgya*
(1-től
5-ig)

Tervezett
mennyisége

becsült
nettó értéke
(E Ft)

eljárási rezsim**

1.

2.

3.

Kelt: ……………………………………
………………………………………………
(a belügyi szerv vezetőjének aláírása)
* A tervezett beszerzés tárgyai:

1. Árubeszerzés

2. Építési beruházás

3. Szolgáltatás megrendelés

4. Építési koncesszió

5. Szolgáltatási koncesszió

** Eljárási rezsim:

– E: egyszerű

– N: nemzeti értékhatárokat elérő vagy meghaladó értékű

– K: közösségi értékhatárokat elérő vagy meghaladó értékű

*

Az utasítást utóbb a 14/2016. (VII. 16.) BM utasítás 7. §-a módosította. Az utasítást a 15/2022. (IX. 1.) BM utasítás 103. § 14. pontja hatályon kívül helyezte 2022. szeptember 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére