• Tartalom

17/2006. (ÜK. 6.) LÜ utasítás

17/2006. (ÜK. 6.) LÜ utasítás

legfőbb ügyészi utasítások módosításáról, illetőleg hatályon kívül helyezéséről*

2006.07.01.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény 19. §-ának (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A Magyar Köztársaság ügyészsége szervezetéről és működéséről szóló – többször módosított – 25/2003. (ÜK. 12.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 71. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

71. § (1) A helyi ügyészséghez, a főügyészséghez és a területi katonai ügyészséghez panasszal, kérelemmel, bejelentéssel forduló személyek (a továbbiakban: panaszos) fogadását a büntetőjogi, illetve a magánjogi és közigazgatási jogi szakágban (a területi katonai ügyészségen az adott szakterületen) szolgálatot teljesítő ügyészek, ügyészségi titkárok és ügyészségi fogalmazók látják el.
(2) A panaszost kérelme előterjesztésekor jogairól tájékoztatni kell. Ha a panasz (kérelem) nem tartozik az ügyészség hatáskörébe, közölni kell, hogy annak elintézésére melyik szerv jogosult.
(3) Az ügyintéző ügyészhez a panaszos közvetlenül csak akkor fordulhat, ha az ügy előadója behívta. A félfogadást ellátó ügyészségi alkalmazott a panaszost – ha azt kivételesen szükségesnek tartja – az ügy előadójához, illetőleg a vezető ügyészhez csak a velük történt előzetes megbeszélés alapján irányíthatja.
(4) Az ügyészségi alkalmazott a folyamatban lévő ügyekről a jogszabályok és a legfőbb ügyészi utasítások korlátai között adhat felvilágosítást. Egyebekben a tájékoztatás az ügy iktatószámára, az elintézés érdekében tett közbenső intézkedésekre (áttétel, iratbeszerzés stb.), illetve a már kiadmányozott ügyekben arra terjedhet ki, hogy az ügyben született-e érdemi döntés, és megtörtént-e annak elküldése. Az előadók nevét közölni – az (5) bekezdésben foglaltak kivételével – nem lehet.
(5) Már kiadmányozott ügyekben – a személyes adatok védelmére vonatkozó rendelkezések betartásával – a határozat vagy más döntés másolatát a panaszos részére, amennyiben ő a döntés címzettje, át lehet adni.
(6) A félfogadás rendjét az ügyészség vezetője állapítja meg.
(7) Az (1) bekezdésben megjelölt ügyészségek épületeinek bejáratánál a félfogadás rendjét tartalmazó tájékoztató táblát kell elhelyezni.”

2. § Az ügyészi szervezet iratkezelési szabályzatának bevezetéséről szóló, a 6/1998. (ÜK. 1999/1.) LÜ utasítással kiadott iratkezelési szabályzat 38. §-ának (2)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A felvett jegyzőkönyvet és az ügyféltől írásban átvett beadványt a félfogadást ellátó ügyész (ügyészségi titkár, ügyészségi fogalmazó) még aznap köteles az illetékes irodának átadni.
(3) A fél kérelmére a jegyzőkönyvbe foglalásról elismervényt kell adni, amelyen fel kell tüntetni a jegyzőkönyvezés napját. Amennyiben a jegyzőkönyv kizárólag a fél által előadottakat tartalmazza, elismervény helyett a jegyzőkönyv egy példányát kell átadni.
(4) A félfogadás főbb adatairól naplót kell vezetni, amelynek tartalmaznia kell a félfogadás napját, az ügyfél nevét, lakhelyét, panaszának tárgyát és az ügyészi intézkedést, valamint a félfogadást ellátó ügyészségi alkalmazott nevét.”

3. § Ez az utasítás 2006. július 1-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti

b) az iratkezelési szabályzat 37. és 39. §-a, valamint

c) a hadkötelesek rendkívüli állapot idejére szóló meghagyásáról rendelkező 5/1999. (ÜK. 4.) LÜ utasítás.

A legfőbb ügyész jogkörében:
dr. Belovics Ervin s. k.,

legfőbb ügyész helyettes

*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére