• Tartalom

176/2006. (VIII. 14.) Korm. rendelet

176/2006. (VIII. 14.) Korm. rendelet

a lobbitevékenységről szóló 2006. évi XLIX. törvény végrehajtásáról1

2009.12.31.

A lobbitevékenységről szóló 2006. évi XLIX. törvény (a továbbiakban: Ltv.) 37. §-ában foglalt felhatalmazás alapján a Kormány a következőket rendeli el:

1. §2

2. §3 (1) A lobbisták Ltv. 6. §-a szerinti bejelentése tartalmazza:

a) a lobbista lakcímét, a felsőfokú végzettségét igazoló okiratának számát,

b) azon lobbiszervezetek nevét, amelyek megbízása alapján a lobbista lobbitevékenységet folytat.

(2) A lobbisták nyilvántartása tartalmazza

a) a lobbista lakcímét, a felsőfokú végzettségét igazoló okiratának számát,

b) a lobbista nyilvántartásba vételének időpontját, amennyiben korábban már szerepelt a nyilvántartásban, akkor annak az időpontját is és a korábbi nyilvántartásból való törlés okát,

c) azon lobbiszervezetek nevét, amelyek megbízása alapján a lobbista lobbitevékenységet folytat,

d) a lobbista lobbiigazolványának sorszámát,

e) a lobbista lobbiigazolványa visszavonásának időpontját.

3. §4 (1) A lobbiszervezet Ltv. 6. § szerinti bejelentése tartalmazza:

a) a lobbiszervezet székhelyét,

b) a lobbiszervezet képviseletére jogosultak nevét, lakcímét,

c) azon lobbisták nevét, akik a lobbiszervezet megbízása alapján lobbitevékenységet folytatnak,

d) azon személyek nevét, akik a lobbiszervezet személyes közreműködő tagjai vagy bármilyen szerződéses kapcsolatban állnak a lobbiszervezettel, és közeli hozzátartozóik az Ltv. alapján nem folytathatnak lobbitevékenységet.

(2) A lobbiszervezetek nyilvántartása tartalmazza

a) a lobbiszervezet nevét,

b) a lobbiszervezet székhelyét,

c) a lobbiszervezet képviseletére jogosultak nevét, lakcímét,

d) azon lobbisták nevét, akik a lobbiszervezet megbízása alapján lobbitevékenységet folytatnak,

e) azon személyek nevét, akik a lobbiszervezet személyes közreműködő tagjai vagy bármilyen szerződéses kapcsolatban állnak a lobbiszervezettel, és közeli hozzátartozóik az Ltv. alapján nem folytathatnak lobbitevékenységet,

f) nyilvántartásba vételének időpontját, amennyiben korábban már szerepelt a nyilvántartásban, akkor annak az időpontját is és a korábbi nyilvántartásból való törlés okát,

g) a lobbiszervezet regisztrációs számát.

4. § (1)5 A lobbistának, illetve a lobbiszervezetnek a Központi Igazságügyi Hivatalhoz (a továbbiakban: Hivatal) tett bejelentéséhez csatolni kell egy írásbeli nyilatkozatot arról, hogy a lobbitevékenység folytatásának az Ltv. szerint nincsen akadálya.

(2)6 A Hivatal bejelentés alapján és hivatalból is vizsgálhatja, hogy a nyilvántartásba vett lobbista esetében nem áll-e fenn az Ltv.-ben rögzített összeférhetetlenségi ok.

5. § (1) A Hivatal a lobbista Ltv. 30. § (1) bekezdése szerinti tájékoztatójának beérkezésétől számított 30 napon belül összeveti a lobbista tájékoztatóját a lobbitevékenységgel érintett közhatalmi döntést hozó szerv Ltv. 30. § (4) bekezdése szerinti tájékoztatójával.

(2) Amennyiben az (1) bekezdés szerinti tájékoztatók egy adott lobbitevékenységgel kapcsolatban eltérő adatokat vagy állításokat tartalmaznak, a Hivatal a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezései alapján köteles az Ltv. 16. § (2) bekezdése szerinti döntés meghozatalához szükséges tényállást tisztázni.

6. § (1)7 Amennyiben a Hivatal a lobbitevékenységgel érintett közhatalmi döntést hozó szerv Ltv. 30. § (4) bekezdése szerinti tájékoztatójából, bejelentés alapján vagy bármely más módon arról értesül, hogy a természetes vagy a jogi személy, illetve a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet úgy végzett vagy végez lobbitevékenységet, hogy nem tett bejelentést, köteles a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezései alapján az Ltv. 33. §-a szerinti bírság kiszabásához szükséges tényállást tisztázni, és indokolt esetben a bírságot kiszabni.

(2) Az Ltv. 33. §-a szerinti bírság az alapbírság és az azt módosító tényezőkhöz hozzárendelt szorzószám szorzataként kiszámított bírságösszeg.

(3) Utólagos elszámolással a beszedett bírság 20%-a a Hivatalt illeti, míg a fennmaradó rész a központi költségvetés bevételét képezi. A Hivatal a bírságból származó bevételét az Igazságügyi Hivatalról szóló 144/2005. (VII. 27.) Korm. rendelet 5. §-ában szereplő feladatainak végrehajtására fordítja.

7. § (1) A Hivatal a bírság összegének megállapítására vonatkozó eljárása során előbb az alapbírság összegét határozza meg, amelynek során figyelembe veszi az Ltv. 33. § (2) bekezdésében foglaltakat.

(2) Az alapbírság meghatározását követően az e rendelet alapján előírt módosító tényezők szorzószámával az alapbírságot meg kell szorozni.

(3) Ha több módosító tényező szorzószámainak alkalmazására is sor kerülhet, a szorzószámokat össze kell adni, és az így kapott emelt szorzószámmal kell az alapbírságot megszorozni.

8. § Az alapbírságot

a)8 az Országgyűlés hatáskörébe tartozó döntés befolyásolására irányuló, bejelentés nélkül folytatott lobbitevékenység esetén 5-ös,

b)9 a Kormány hatáskörébe tartozó döntés befolyásolására irányuló, bejelentés nélkül folytatott lobbitevékenység esetén 4-es,

c)10 a Kormány tagjának a hatáskörébe tartozó döntés befolyásolására irányuló, bejelentés nélkül folytatott lobbitevékenység esetén 3-as,

d)11 a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó döntés befolyásolására irányuló, bejelentés nélkül folytatott lobbitevékenység esetén 2-es,

e)12 olyan személy esetén, aki annál a közhatalmi döntést hozó szervnél folytat bejelentés nélkül lobbitevékenységet, amelynél közeli hozzátartozója vezető tisztséget tölt be 3-as,

f)13 olyan személy esetén, aki annál a közhatalmi döntést hozó szervnél folytat bejelentés nélkül lobbitevékenységet, amelynél az ezt megelőző 2 évben foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban állt, 3-as,

g) a lobbitevékenységtől eltiltás hatálya alatt álló személy esetén 5-ös

szorzószámmal kell megszorozni.

9. § A bírság kiszabásáról szóló határozat rendelkező részében rendelkezni kell arról, hogy a bírságot milyen számlaszámra kell a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül befizetni.

10. §14

11. § (1)15 A Hivatal a lobbista részére a nyilvántartásba vételt követő 15 munkanapon belül lobbiigazolványt (a továbbiakban: igazolvány) állít ki.

(2) Az igazolvány a lobbitevékenység folytatására való jogosultságot tanúsítja.

(3)16 Az igazolvány a visszavonásáig hatályos.

(4) A lobbista az igazolványt köteles megőrizni, és kérésre azt lobbista minőségének igazolása céljából bemutatni.

(5) A lobbistának az igazolvány elvesztését, megrongálódását, megsemmisülését, illetve az igazolványban szereplő adatának megváltozását 15 napon belül jelentenie kell a Hivatal részére, egyidejűleg a megrongálódott vagy az egyébként adatváltozással érintett igazolványt át kell adnia.

(6) Az igazolványt a Hivatalban kell átvenni, az átvétel időpontjáról és helyéről a lobbista a Hivataltól értesítést kap, kivéve, ha írásban kéri az igazolvány postai úton történő megküldését.

12. § A lobbista egyidejűleg csak egy igazolvánnyal rendelkezhet.

13. § A Hivatal

a) kiállítja az igazolványt (ideértve az igazolvány elvesztésének, megrongálódásának, megsemmisülésének esetén az új igazolványt is), azt tulajdonosának az átvétel igazolása mellett átadja vagy, ha azt a lobbista írásban kéri, számára postai úton megküldi,

b) a lobbista bejelentése alapján gondoskodik az igazolvány kicseréléséről, amennyiben annak adataiban változás történt,

c) törvényben előírt esetben az igazolványt bevonja,

d) nyilvántartást vezet a kiállított igazolványokról,

e) gondoskodik a bevont igazolvány megsemmisítéséről.

14. §17 Az igazolvány A/7 méretű (105x74,25 mm), laminált fóliával fedett papírkártya, amelyen az Ltv.-ben meghatározott adatokon túl szerepel

a) a lobbista minőségének megjelölése,

b) a „LOBBIIGAZOLVÁNY” és a „Személyazonosításra alkalmas igazolvány felmutatásával együtt érvényes” felirat,

c) az igazolvány sorszáma,

d) a Hivatal vezetőjének aláírása és pecsétje, valamint

e) a „Tudnivalók:

1. A lobbitevékenységről szóló 2006. évi XLIX. törvény alapján a lobbista a lobbiigazolvány, valamint személyazonosításra alkalmas igazolvány felmutatásával a be- és kiléptetés rendjére vonatkozó előírásoknak megfelelően jogosult a lobbitevékenységgel érintett szervvel előzetesen egyeztetett időpontban a szerv helyiségeibe belépni.

2. Az igazolvány visszavonásig hatályos.” felirat.

15. § (1) Az igazolvány kiállításáért 5000 Ft díjat kell fizetni.

(2)18 A díjat a Hivatalnak a Magyar Államkincstár által vezetett 10032000-00285850-00000000 számú számlájára átutalással vagy fizetési számlára történő készpénz-befizetéssel kell befizetni.

(3)19 A „310” technikai azonosító kódot a fizetési megbízáson fel kell tüntetni.

(4)20 A díj megfizetését a bejelentés benyújtásakor a fizetési számla megterhelését tartalmazó napi bankkivonattal, a postai készpénzátutalási megbízás feladást igazoló szelvényrészével vagy ezek másolatával igazolni kell.

(5)21 A díj nem téríthető vissza akkor sem, ha a bejelentést visszavonták.

(6) Ismételten benyújtott kérelem esetén a díjat ismételten meg kell fizetni.

(7) Túlfizetés esetén a díjtöbbletet hivatalból vagy kérelemre vissza kell téríteni a túlfizetés észlelését vagy a kérelem beérkezését követő 30 napon belül.

(8)22 Ha a visszatérítés kérelemre történik, a kérelemben meg kell jelölni a számlatulajdonos nevét, a számlaszámot vagy a postai címet, ahová a kérelmező a visszatérített összeg átutalását, illetve kifizetését kéri. A díj visszatérítését a Hivatal a kérelmező által megjelölt számlaszámra átutalással vagy fizetési számláról történő készpénz-kifizetés kézbesítése útján teljesíti.

(9)23 Hivatalból történő visszatérítés esetén a Hivatal a fizetési számla megterhelését tartalmazó napi számlakivonat, a fizetési számlára történő készpénz-befizetést igazoló szelvényrész vagy ezek másolatán feltüntetett fizetési számlaszámra átutalással vagy fizetési számláról történő készpénz-kifizetésnek a szelvényrészen feltüntetett címre történő kézbesítése útján teljesíti.

16. § A Hivatal a lobbisták, illetve a lobbiszervezetek általa kezelt adatait a nyilvántartásból történő törlés időpontjától számított 10 évig tárolja, ezt követően gondoskodik az adatok törléséről.

17. §24

18. §25

19. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – 2006. szeptember 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet 17. §-a 2007. január 1-jén lép hatályba.

1

A rendeletet a 351/2010. (XII. 30.) Korm. rendelet 301. §-a hatályon kívül helyezte 2011. január 1. napjával.

2

Az 1. §-t a 303/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 24. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

3

A 2. § a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 469. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

4

A 3. § a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 469. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

5

A 4. § (1) bekezdése a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 469. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

6

A 15. § (5) bekezdése a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 469. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

7

A 6. § (1) bekezdése a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 470. §-a, a 212/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 10. § (13) bekezdése szerint módosított szöveg. Ez utóbbi módosító rendelet 9. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult és megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

8

A 8. § a) pontja a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 470. §-a szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

9

A 8. § b) pontja a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 470. §-a szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

10

A 8. § c) pontja a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 470. §-a szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

11

A 8. § d) pontja a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 470. §-a szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

12

A 8. § e) pontja a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 470. §-a szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

13

A 8. § f) pontja a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 470. §-a szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

14

A 10. §-t a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 471. §-a hatályon kívül helyezte. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

15

A 11. § (1) bekezdése a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 469. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

16

A 11. § (3) bekezdése a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 470. §-a szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

17

A 14. § a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 469. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

18

A 15. § (2) bekezdése a 314/2009. (XII. 28.) Korm. rendelet 40. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

19

A 15. § (3) bekezdése a 314/2009. (XII. 28.) Korm. rendelet 40. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

21

A 15. § (5) bekezdése a 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 469. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. E módosító rendelet 687. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. október 1. napját követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

22

A 15. § (8) bekezdése a 314/2009. (XII. 28.) Korm. rendelet 40. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

23

A 15. § (9) bekezdése a 314/2009. (XII. 28.) Korm. rendelet 40. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

24

A 17. §-t a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 293. pontja hatályon kívül helyezte.

25

A 18. §-t a 303/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 24. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére