• Tartalom

2/2006. (ÜK. 1.) LÜ utasítás

2/2006. (ÜK. 1.) LÜ utasítás

az ügyészségek illetékességi területéről*

2006.02.01.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény 19. §-ának (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Magyar Köztársaság ügyészi szerveinek illetékességi területét a következők szerint határozom meg:

1. § A Legfőbb Ügyészség, a Katonai Főügyészség, a Katonai Fellebbviteli Ügyészség, valamint a Központi Nyomozó Főügyészség illetékessége az ország egész területére kiterjed.

2. § (1) A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség illetékessége Budapest, valamint Fejér megye, Heves megye, Nógrád megye és Pest megye területére terjed ki.

(2) A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség illetékessége Hajdú-Bihar megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére terjed ki.

(3) A Győri Fellebbviteli Főügyészség illetékessége Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Vas megye, Veszprém megye és Zala megye területére terjed ki.

(4) A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség illetékessége Baranya megye, Somogy megye és Tolna megye területére terjed ki.

(5) A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség illetékessége Csongrád megye, Bács-Kiskun megye és Békés megye területére terjed ki.

3. § A megyei főügyészség illetékességi területe a megyére, a Fővárosi Főügyészség illetékességi területe Budapest fővárosra terjed ki.

4. § (1) A helyi ügyészségek illetékességi területe – a (2)–(5) bekezdésben foglalt kivétellel – azonos a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 1997. évi LXVI. törvény mellékletének I. részében foglaltakkal.

(2)

a) A fellebbviteli főügyészségen, a főügyészségen, illetőleg a főügyészség székhelye szerinti helyi ügyészségen (Pest megyében a Budakörnyéki Ügyészségen) szolgálatot teljesítő gyermek- és ifjúságvédelmi ügyészek a 2. § szerinti, illetőleg megyei illetékességgel látják el feladataikat.

b) A főügyészségen, illetőleg a főügyészség székhelye szerinti helyi ügyészségen (Pest megyében a Budakörnyéki Ügyészségen) szolgálatot teljesítő közlekedési büntető ügyészek megyei illetékességgel látják el feladataikat.

(3) A Veszprémi Városi Ügyészség illetékessége a Zirci Városi Bíróság illetékességi területére is kiterjed.

(4) A budapesti kerületi ügyészségek illetékessége megegyezik az ügyészség elnevezésében megjelölt kerületek közigazgatási területével az alábbi kivételekkel:

a) gyermek- és ifjúságvédelmi ügyben kizárólag a Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség,

b) közlekedési büntető ügyben kizárólag a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség,

c) törvényességi felügyeleti ügyben – a gyermek- és ifjúságvédelmi ügyek kivételével – a Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészség az illetékes.

(5) A nyomozó ügyészségek megyei illetékességgel látják el feladataikat; a Budapesti Nyomozó Ügyészség illetékességi területe Budapest fővárosra terjed ki.

5. § (1) A Budapesti Katonai Ügyészség illetékességi területe Budapest fővárosra, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyére terjed ki.

(2) A Debreceni Katonai Ügyészség illetékességi területe Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére terjed ki.

(3) A Győri Katonai Ügyészség illetékességi területe Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyére terjed ki.

(4) A Kaposvári Katonai Ügyészség illetékességi területe Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyére terjed ki.

(5) A Szegedi Katonai Ügyészség illetékességi területe Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyére terjed ki.

6. § (1) Ez az utasítás 2006. február 1-jén lép hatályba.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti

a) az ügyészségek illetékességi területéről szóló 8/2003. (ÜK. 6.) LÜ utasítás,

b) az ügyészségek illetékességi területéről szóló 8/2003. (ÜK. 6.) LÜ utasítás módosításáról szóló 21/2003. (ÜK. 11.) LÜ utasítás, valamint

c) az ügyészségek illetékességi területéről szóló 8/2003. (ÜK. 6.) LÜ utasítás módosításáról szóló 5/2004. (ÜK. 4.) LÜ utasítás.

Dr. Polt Péter s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást utóbb a 19/2006. (ÜK. 8.) LÜ utasítás, a 3/2011. (I. 28.) LÜ utasítás, a 10/2011. (V. 23.) LÜ utasítás módosította. Az utasítást a 21/2011. (XII. 20.) LÜ utasítás 7. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2012. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére