• Tartalom

20/2006. (K.V. Ért. 10.) KvVM utasítás

20/2006. (K.V. Ért. 10.) KvVM utasítás

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium gazdálkodásával összefüggő szabályzatokról1

2011.05.06.

Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény, az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet, az állami vezetők és az államigazgatási szervek köztisztviselői számára biztosított juttatások és azok feltételeiről szóló 136/2006. (VI. 26.) Korm. rendelet, továbbá a kincstári rendszer működésével kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások teljesítésének rendjéről szóló 36/1999. (XII. 27.) PM rendelet végrehajtására, a gazdálkodással összefüggő belső szabályzatban történő szabályozásra vonatkozó felhatalmazások alapján, a következő utasítást adom ki:

1. § (1) A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium)

a) költségvetés tervezéssel, a jóváhagyott költségvetés végrehajtásával, a költségvetési gazdálkodással, a költségvetési beszámoló elkészítésével kapcsolatos feladatait a jelen utasítás 1. számú mellékletét képező Gazdálkodási Szabályzat;

b) kincstári kártyák kezelési és használati rendjét a jelen utasítás 2. számú mellékletét képező A kincstári kártyák kezeléséről és használatáról szóló szabályzat;

c) gépjármű igénybevételi és használati rendjét a jelen utasítás 3. számú mellékletét képező A gépjárművek üzemeltetéséről és használatáról szóló szabályzat;

d) a reprezentációs keretet és felhasználásának kereteit a jelen utasítás 4. számú mellékletét képező Reprezentációs Szabályzat;

e) a protokoll célú ajándéktárgyak beszerzésére és kezelésére vonatkozó szabályait a jelen utasítás 5. számú mellékletét képező A protokoll célú ajándéktárgyak beszerzésének és kezelésének rendjéről szóló szabályzat

szerint határozom meg.

(2) A Minisztérium gazdálkodási rendjéhez tartozó – az érvényben lévő jogszabályokhoz kapcsolódó –, de az utasításban, illetve annak mellékleteiben nem, vagy nem teljes körűen szereplő gazdálkodási tevékenységeket külön utasítások tartalmazzák.

2. § (1) Ez az utasítás kiadmányozása napján2 lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Az utasítás hatályba lépésével egyidejűleg a nemzetközi együttműködés rendjéről szóló 8/2005. (K. V. Ért. 8.) KvVM utasítás 6–9. §-ai és 13. §-ának (1) bekezdése, a Minisztérium igazgatását érintő szerződések előkészítésének egységes rendjéről szóló 5/1999. számú, a személyi reprezentációs keret felhasználásáról szóló 1/2001. számú, a személyi reprezentációs keret felhasználási rendjéről szóló 1/2001. számú közigazgatási államtitkári intézkedés módosításáról szóló 2/2001. számú, a Protokoll- és Nemzetközi Ajándékraktár kezelésének rendjéről szóló 3/2001. számú, az 1/1999. számú közigazgatási államtitkári intézkedéssel kiadott Gazdálkodási Szabályzat visszavonásáról szóló 5/2001. számú, a kincstári kártyák kezelésének, használatának szabályozásáról szóló 3/2004. számú, a KvVM reprezentációs szabályzatáról szóló 7/2004. számú, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Gazdálkodási Szabályzatáról szóló 5/2005. számú közigazgatási államtitkári intézkedések hatályukat vesztik.

1. számú melléklet a 20/2006. (K.V. Ért. 10.) KvVM utasításhoz3


GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT

A szabályzat hatálya

1. § A Gazdálkodási Szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) hatálya, az államháztartás működési rendjéről szóló – többször módosított – 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) keretei között, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) szervezeti egységeire, valamint az éves költségvetési törvényben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fejezetének 1. cím eredeti előirányzataira és azok évközi módosításaira terjed ki.

Általános rendelkezések

2. § (1) A költségvetés tervezésével, a jóváhagyott költségvetés végrehajtásával, a költségvetési gazdálkodással, a költségvetési beszámoló elkészítésével kapcsolatos feladatokat – a tárgyban érintett szervezeti egységek közreműködésével és a jelen Szabályzat előírásai szerint – a kabinetfőnök a Költségvetési Főosztály (a továbbiakban: KF) útján látja el.
(2) A KF, illetve a kabinetfőnök felelőssége – az előzőekből következően, és a Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzata (a továbbiakban: SZMSZ) előírásaival összhangban – kiterjed a költségvetés tervezésére, az anyag- és eszközgazdálkodásra, a nyilvántartásra, a bérgazdálkodásra, a pénzgazdálkodásra, a pénzügyi, számviteli és a bizonylati rendre, fegyelemre, valamint az e tárgykörre vonatkozó hatályos jogszabályok érvényesítésére.

A költségvetés tervezésének és beszámolásának rendje

A költségvetés tervezése

3. § (1) A KF a Pénzügyminisztérium által kiadott tervezési körirat alapján az államtitkár, a szakállamtitkárok, valamint a kabinetfőnök bevonásával összeállítja a minisztérium költségvetési javaslatát a tárgyévi költségvetési törvény szerinti kiemelt előirányzatokra.
(2) A KF Pénzügyi és számviteli osztálya (a továbbiakban: PSZO) útján az elfogadott tárgyévi költségvetési törvény alapján lebontott keretszámokkal egyezően elkészíti a kincstári, majd az elemi költségvetést4. Ezzel egy időben a belső költségvetésben5 meghatározza azokat a kereteket, amelyekkel való gazdálkodás a kötelezettségvállaló6 jogkörébe tartozik.
(3) Az elemi költségvetést és a belső költségvetés kereteit a környezetvédelmi és vízügyi miniszter (a továbbiakban: miniszter) hagyja jóvá.

A költségvetés módosítása

4. § (1) A költségvetési év során az előirányzatok megváltoztatása akkor szükséges, ha
a) a tervezéskor a feladat még nem volt ismert;
b) a feladat megszűnik, vagy más költségvetési szervhez telepítik;
c) a felügyeleti szerv megváltozik;
d) a felügyeleti szerv fejlesztésekhez kapcsolódó tervezési metodikája megváltozik;
e) bevételekkel összefüggő új jogszabály lép hatályba, jogszabály módosul, illetve a bevétel túlteljesül vagy kiesik.
(2) A jóváhagyott költségvetésben történő előirányzat-módosítás formái:
a) az Országgyűlés hatáskörében végrehajtott módosítás;
b) a Kormány hatáskörében végrehajtott módosítás;
c) felügyeleti hatáskörben végrehajtott módosítás;
d) intézményi hatáskörben végrehajtott módosítás.

A költségvetési beszámoló

5. § (1) A költségvetés végrehajtásáról és a gazdálkodásról negyedévente évközi mérlegjelentést, az I. félévről és a tárgyévről – az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet szerint és a Pénzügyminisztérium mindenkori előírásainak megfelelően – számszaki, év végén szöveges beszámolót kell készíteni.
(2) A szöveges beszámolónak átfogó tájékoztatást kell adnia – a kiemelt előirányzatok teljesítését elemezve és értékelve – a költségvetés végrehajtásáról és a szakmai feladatok teljesítéséről.
(3) A szöveges költségvetési beszámolót a KF készíti el a szakállamtitkárok, az államtitkár és a kabinetfőnök bevonásával.
(4) A kabinetfőnök által beterjesztett költségvetési beszámolót a miniszter hagyja jóvá.

A pénzügyi kötelezettségvállalás, ellenjegyzés,
teljesítésigazolás, érvényesítés és utalványozás

6. § A pénzügyi kötelezettségvállalás, utalványozás, ellenjegyzés, érvényesítés és teljesítésigazolás során az Ámr. 134–138. §-aiban, valamint a Szabályzatban foglaltak szerint kell eljárni.

A kötelezettségvállalás szabályai

7. § (1) A kötelezettségvállalás a Minisztérium nevében, feladatainak ellátását szolgáló fizetés vagy más teljesítés vállalása és módosítása az alapfeladatok célszerű és hatékony ellátása érdekében.
(2) Tárgyévi előirányzat terhére akkor lehet kötelezettséget vállalni, ha a pénzügyi teljesítés a tárgyévet követő év június 30-ig megtörténik.
(3) Tárgyéven túli kötelezettségvállalás csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában a rendeltetésszerű működés veszélyeztetése nélkül finanszírozható.
(4) A Kormány és az Európai Unió Bizottsága által jóváhagyott több évre szóló, a Minisztériumot érintő szakmai programok társfinanszírozási kötelezettségeit a fejezeti költségvetésben kell megtervezni és biztosítani.
(5) Kötelezettségvállalással terhelt előirányzat-maradvány terhére – ha a kötelezettségvállalás meghiúsul, vagy a felhasználás összege kisebb az előirányzottnál – újabb kötelezettséget csak a pénzügyminiszter engedélyével lehet vállalni.
(6) A Minisztérium költségvetése csak alaptevékenységre használható [Ámr. 57. § (1) bek.].

8. § (1) A kötelezettségvállalónak a kötelezettségvállalás előtt minden esetben meg kell győződnie arról, hogy a teljesítés feltételei megvannak-e, továbbá, hogy a jóváhagyott költségvetés fel nem használt és kötelezettséggel nem terhelt kiadási előirányzata biztosítja-e a fedezetet.
(2) A Minisztérium nevében, feladatainak ellátását szolgáló fizetési vagy teljesítési kötelezettség – a (4) bekezdésben foglaltak kivételével értékhatártól függetlenül – kizárólag írásban, a PSZO által nyilvántartási számmal ellátott, a kabinetfőnök vagy az általa írásban kijelölt személy által ellenjegyzett kötelezettségvállalási okmány alapján vállalható és módosítható. Kötelezettségvállalás nélkül sem teljesíteni, sem teljesítést elfogadni nem lehet.
(3) Kötelezettségvállalási okmány: a kinevezési okirat, a szerződés, a megállapodás, a visszaigazolt megrendelés, a jóváhagyott feladat megvalósítása érdekében kötött, szerződéssel alátámasztott és a Kincstárnak az Ámr. 72. §-ában szereplő alapokmány, pályázati úton odaítélt támogatásról szóló döntés aláírt dokumentuma, továbbá a kormányhatározat alapján átcsoportosított előirányzat felhasználására tett és a határozat megjelenésétől számított 60 napon belüli intézkedés dokumentuma. A kötelezettségvállalási okmányokat és azok mintáit a Szabályzat 1–10. számú függelékei tartalmazzák.
(4) Nem szükséges előzetes írásbeli kötelezettségvállalás a személyi reprezentáció, belföldi kiküldetés, a munkába járás (kivéve: BKV-bérlet) költségeinek elszámolása esetén. A személyi reprezentációhoz kapcsolódó kötelezettségvállalásról a kötelezettségvállaló szervezeti egységnek naprakész analitikus nyilvántartást kell vezetnie.
(5) A kötelezettségvállalásokról a PSZO-nak nyilvántartást kell vezetnie, melyből naprakészen megállapítható, hogy a Minisztériumnak milyen vállalt, de még nem teljesített kötelezettségei vannak, azok kifizetése mikor, milyen összegben esedékes, és a teljesítés időpontjában rendelkezésre álló fedezetet a várható kifizetések mennyire kötik le, újabb teljesítési (kifizetési) kötelezettség mikorra, milyen összegben vállalható.
(6) A kötelezettségvállalási okmánynak minden esetben az előirányzat-felhasználási terven kell alapulnia.
(7) Ha a kötelezettségvállalás érvényességéhez a pénzügyminiszternek az Ámr. 134/A. § (2) bekezdés szerinti jóváhagyása szükséges, a kötelezettségvállaláshoz csatolni kell annak bizonylatát [Ámr. 57/A.§ (2) bek.].

9. § (1) Általános kötelezettségvállalási joggal a miniszter, akadályoztatása esetén az államtitkár rendelkezik.
(2) Korlátozott kötelezettségvállalói joggal rendelkeznek a belső költségvetésben kijelölt szakállamtitkárok, illetve szervezeti egységek vezetői.
(3) A kötelezettségvállalónak a Szabályzat 11. számú függeléke szerinti aláírásmintát kell kitöltenie, és azt meg kell küldenie a PSZO részére.
(4) Korlátozott kötelezettségvállalói jogkört kizárólag írásban meghatalmazott személy gyakorolhat. A korlátozott kötelezettségvállalói meghatalmazást – az érintettekkel való egyeztetés alapján – a KF útján a PSZO bonyolítja.

10. § (1) A kötelezettségvállalásra jogosultság a belső költségvetésben szabályozottak alapján a kötelezettségvállaló felelősöket illeti, egyebekben az SZMSZ szerinti feladat- és hatáskörök az irányadók. Így
a) a kinevezést, illetménymegállapítást, jutalmazást (különösen teljesítmény értékelési rendszer, jubileumi jutalom), helyettesítési díjat, célfeladat-megállapodást, segélyezést a Humánpolitikai osztály (a továbbiakban: HO);
b) a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyra vonatkozó megbízási szerződést a szervezeti egység kezdeményezésére a HO;
c) a fejezeti kezelésű előirányzatokból a Minisztérium költségvetésébe szakmai bonyolítás céljára átirányított források kötelezettségvállalásait a szakmai bonyolító szervezeti egység;
d) a nemzetközi szakmai programokhoz kapcsolódó kötelezettségvállalást – a Stratégiai Főosztály (a továbbiakban: SF) ellenjegyzésével – a szakmai bonyolító szervezeti egység
készíti elő.
(2) A kötelezettségvállalásnak minden esetben tartalmaznia kell a felhasználás jogcímét, továbbá azokat az adatokat – a hatályos jogszabályok előírásait figyelembe véve –, amelyek a kötelezettség tartalmát és a teljesítés feltételeit egyértelműen meghatározzák. Így:
a) a Minisztériummal szerződő partner pontos megnevezését, címét, cégbírósági bejegyzési számot (társadalmi szervezetek esetében nyilvántartásba vételi számot), adóazonosítóját, folyószámla-kezelő pénzintézetének megnevezését, bankszámlaszámát;
b) a kötelezettségvállalás tárgyát, határidejét, a teljesítés módját, feltételeit;
c) a szerződés ellenértékének nettó összegét, az ehhez kapcsolódó áfa mértékét (%) és a bruttó összegét számmal és betűvel;
d) a teljesítés igazolására jogosult személy(ek) nevét, a teljesítés ellenőrzésének módját, határidejét;
e) a szerződő felek részéről a kapcsolattartó személyek megnevezését;
f) a pénzügyi forrás megnevezését;
g) a szerződés megkötésének, a megrendelésnek a pontos időpontját (év, hó, nap);
h) a szerződő felek képviseletében eljárni és aláírni jogosult személy(ek) nevét; a szerződő felek cégszerű aláírását;
i) a magánszeméllyel kötött szerződésnek tartalmaznia kell az adóazonosító számot, a magánszemély nyilatkozatát – a várható tételes költségelszámolás hányadára (maximum a díj 50%-áig) –, és ennek figyelembevételével a levonandó szja összegét, illetve a kifizetésre kerülő összeget.
(3) A szerződéstől való eltérés csak a módosító szerződésben foglalt feltételekkel lehetséges. A módosító szerződés előkészítésére a szerződésre vonatkozó előírások érvényesek.
(4) A (2) bekezdés szerinti tartalmú kötelezettségvállalás esetén az elsőként aláíró a kötelezettségvállaló, második aláíró pedig a pénzügyi ellenjegyző. Az egyéb kötelezettségvállaló okmányok (belföldi kiküldetési rendelvény, előlegkérelem, segélykérelem stb.) tekintetében az aláíró, mint kötelezettségvállaló, az egyéb munkáltatói jogokat gyakorló vezető. A külföldi kiküldetési utasítás és költségelszámolás tekintetében az engedélyezett előterjesztés birtokában az aláíró a Nemzetközi kapcsolatok osztályának (a továbbiakban: NKO) vezetője.
(6) A Minisztérium a dologi és a felhalmozási kiadásokat, valamint a működési és felhalmozási célra államháztartáson kívülre átadott pénzeszközöket terhelő, a tárgyévi előirányzat vagy az előző év(ek) előirányzat-maradványa terhére vállalt kötelezettségeket – a külföldön vállaltak kivételével – köteles egyedileg bejelenteni a Magyar Államkincstár területi igazgatóságához az Ámr. 14. számú mellékletében meghatározott formában, a kötelezettségvállalást követő 5 munkanapon belül, amennyiben az egyedi kötelezettségvállalás összege eléri a bruttó 10 millió forintot.
(7) A bejelentést a PSZO végzi a szerződés-nyilvántartás mellékletét képező példány kézhezvételét követő 5 munkanapon belül.

A kötelezettségvállalási ellenjegyzés szabályai

11. § (1) Kötelezettségvállalás ellenjegyzésére a kabinetfőnök vagy az általa írásban kijelölt személy jogosult.
(2) Az ellenjegyzésre jogosultnak az ellenjegyzést megelőzően meg kell győződnie arról, hogy
a) a jóváhagyott költségvetés fel nem használt, illetve le nem kötött, a kötelezettségvállalás tárgyával összefüggő kiadási előirányzat rendelkezésre áll-e, illetve a befolyt vagy várhatóan befolyó bevétel biztosítja-e a fedezetet;
b) az előirányzat-felhasználási terv szerint a kifizetés időpontjában a fedezet rendelkezésre áll-e;
c) a kötelezettségvállalás nem sérti-e a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat.
(3) Amennyiben a kötelezettségvállalás nem felel meg a (2) bekezdésben előírtaknak, az ellenjegyzésre jogosultnak erről írásban tájékoztatnia kell a kötelezettségvállalót és a minisztert.
(4) Ha a miniszter a (3) bekezdésben foglalt tájékoztatás ellenére írásban ellenjegyzésre utasítja az ellenjegyzőt, az köteles az utasításnak eleget tenni.

A teljesítésigazolás szabályai

12. § (1) A teljesítésigazolással az aláíró ellenőrzi, szakmailag felelősen igazolja annak jogosultságát, az okmányok alapján az összegszerűséget, a kötelezettségvállalási okmányban foglaltak teljesítését.
(2) A teljesítés igazolására az érintett szervezeti egység vezetője vagy megbízottja jogosult, ha a kötelezettségvállalási okmány e feladatra külön személy(eke)t nem jelöl meg.
(3) Teljesítés igazolását kizárólag vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személy végezhet. A teljesítésigazolási jogosultságot a kezdeményező szervezeti egység vizsgálja. A teljesítés igazolásra jogosultnak a Szabályzat 12. számú függeléke szerinti aláírásmintát kell kitölteni, és azt meg kell küldenie a PSZO részére.
(4) A teljesítést igazolónak meg kell állapítania, hogy a kedvezményezettet kötelezettségvállalás (megbízás, megállapodás, szerződés stb.) alapján megilleti-e a fizetendő összeg, illetve a kötelezettségvállalásban foglaltakat maradéktalanul teljesítette-e.
(5) Szolgáltatások teljesítésének igazolására a Szabályzat 13. számú függeléke, beszerzés teljesítésének igazolására a 14. számú függelék szerinti nyomtatványt kell alkalmazni.

Az érvényesítés szabályai

13. § (1) Az érvényesítés a kiadás teljesítésének, illetve a bevétel beszedésének elrendelése előtti ellenőrzés és igazolás arról, hogy az érvényesítő
a) az összegszerűséget,
b) a fedezet meglétét,
c) a bizonylatok előírt alaki követelményeit
ellenőrizte és rendben találta.
(2) Érvényesítést csak a kabinetfőnök által írásban megbízott, mérlegképes könyvelői szakképesítéssel rendelkező (pénzügyi-számviteli szakképesítésű) dolgozó végezhet.
(3) Az érvényesítésnek – az érvényesítve megjelölésen kívül – tartalmaznia kell a megállapított összeget áfakulcsonkénti bontásban, és a könyvviteli elszámolásra utaló főkönyvi számlaszámot is.
(4) Az érvényesítés a teljesítésigazoláson alapul, amelynek kapcsán az (1) bekezdésben meghatározott feltételek meglétét ellenőrizni kell.

Az utalványozás szabályai

14. § (1) Az utalványozás a kiadás teljesítésének, a bevétel beszedésének vagy elszámolásának pénzügyi elrendelése.
(2) Utalványozási joggal a miniszter vagy az általa írásban kijelölt személy rendelkezik. A kijelölést – az érintettekkel való egyeztetés alapján, a 18. §-ban foglaltakra figyelemmel – a KF útján a PSZO bonyolítja.
(3) Utalványozás csak a teljesítés igazolása után, az érvényesített utalványrendeleten történhet. Az utalványrendelet előkészítése a kezdeményező szervezeti egység feladata. Az utalványrendeleten fel kell tüntetni:
a) a rendelkezőnek (utalványozónak) és a rendelkezést végrehajtónak (kifizetés érdekében intézkedő) a megnevezését;
b) az „utalvány” szót;
c) a költségvetési évet;
d) a befizető és a kedvezményezett megnevezését, címét, bankszámlájának a számát;
e) a fizetés időpontját, módját és összegét;
f) a megterhelendő, jóváírandó bankszámla számát és megnevezését;
g) a keltezést, valamint az utalványozó és az ellenjegyző aláírását;
h) a kötelezettségvállalás-nyilvántartásba vétel sorszámát.
Az utalványrendeleten a rendelkező és a rendelkezést végrehajtó nevét a PSZO tölti ki. A rendelkező személye azonos az utalványozóéval, a rendelkezést végrehajtóé pedig a PSZO részéről a kifizetés érdekében intézkedő személlyel (pénztáros, illetve az átutalási megbízást kiállító ügyintéző).
(4) Nem kell külön utalványozni a termékértékesítésből, szolgáltatásból – számla, egyszerűsített számla, számlát helyettesítő okirat, átutalási postautalvány alapján – befolyó bevétel beszedését.

A kiadások teljesítésének utalványozása

15. § (1) Az utalványozást, a PSZO által a számlához csatolt – a Szabályzat 15. számú függeléke szerinti – utalványrendeleten kell végrehajtani.
(2) Az utalványrendeleten – a 14. § (3) bekezdésében foglaltakon túl – a következő adatokat kell feltüntetni:
a) a kiadás tartalmát;
b) a megterhelendő, jóváírandó előirányzat-felhasználási keretszámla számát és megnevezését;
c) a terhelendő pénzügyi forrást;
d) a kötelezettségvállaló szervezeti egység megnevezését;
e) a kötelezettségvállaló, a teljesítésigazolásra jogosult és az ellenjegyző nevét;
f) az érvényesítő aláírását.
(3) Az utalványrendelet szükség szerint egyéb (könyvelési) adattal is kiegészülhet.
(4) A belföldi, külföldi kiküldetéssel, elszámolásielőleg-felvétellel kapcsolatos kötelezettségvállalás, teljesítésigazolás, utalványozás, ellenjegyzés az ügyiraton/bizonylaton történik.

A bevételek teljesítésének utalványozása

16. § (1) A befolyt bevételek elszámolása a KF feladata, mely feladatát a PSZO útján látja el.
(2) Amennyiben egy szakmai főosztály nemzetközi vagy hazai szakmai programra, illetve egyéb feladatra vár bevételt, arról köteles tájékoztatni a PSZO-t. A pénz beérkezését követően a PSZO tájékoztató levelet küld az illetékes szervezeti egységnek, amely 5 napon belül köteles megadni a pénzügyi forrás megnevezését, a kötelezettségvállaló nevét, aláírásmintáját és a felhasználás jogcímét.

Az utalványozási ellenjegyzés szabályai

17. § (1) Az utalványozási ellenjegyzés az utalványozás jogszerűségének és fedezetének tanúsítása, amely alátámasztja, hogy a kiadás teljesíthető, a bevétel beszedhető vagy az elszámolás pénzügyi elrendelése megkezdhető.
(2) Utalványozás-ellenjegyzési joggal a kabinetfőnök, illetve az általa írásban kijelölt személy rendelkezik.
(3) Az utalvány ellenjegyzése során a 11. § (2) bekezdésében foglaltak értelemszerű alkalmazásával kell eljárni, továbbá meg kell győződnie arról, hogy a szakmai teljesítés igazolása és az érvényesítés megtörtént-e.
(4) Amennyiben az utalvány nem felel meg a 11. § (2) bekezdésében foglaltaknak, illetve az ellenjegyzésre jogosult azt állapítja meg, hogy a szakmai teljesítés igazolása és az érvényesítés nem vagy nem megfelelő módon történt meg, erről írásban tájékoztatni kell az utalványozót és a minisztert.
(5) Az ellenjegyzésre jogosultnak az utalványt, ha nem ért vele egyet, akkor kell ellenjegyeznie, ha erre az utalványozó írásban utasítja.

Összeférhetetlenség

18. § (1) A kötelezettségvállaló és az ellenjegyző, illetőleg az utalványozó és az ellenjegyző – ugyanazon gazdasági eseményre vonatkozóan – azonos személy nem lehet.
(2) Az érvényesítő személy nem lehet azonos a kötelezettségvállalásra, utalványozásra jogosult személlyel.
(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglaltakon túl ugyanazon gazdasági eseményre vonatkozóan az érvényesítő, a teljesítést igazoló, a kötelezettségvállaló és az utalványozó azonos személy nem lehet.
(4) Kötelezettségvállalási, érvényesítési, utalványozási, ellenjegyzési feladatot nem végezhet az a személy, aki ezt a tevékenységét közeli, a Polgári Törvénykönyv szerinti hozzátartozója, vagy a maga javára látná el.

Szerződéskötések, megrendelések és a szerződések nyilvántartásának rendje

Általános rendelkezések

19. § (1) Szerződésnek tekintendő minden olyan jogi aktus, amely alapján a Minisztérium szolgáltatás teljesítésére vagy termék értékesítésére válik kötelezetté, illetve termék vagy szolgáltatás követelésére szerez jogosultságot.
(2) A Minisztérium által kötendő valamennyi szerződést írásba kell foglalni, e nélkül sem teljesíteni, sem teljesítést elfogadni nem lehet. A minimum 4 példányban készült szerződést, valamint a szerződés tartalmát érintő rendelkezéseket, adatokat stb. tartalmazó, ugyancsak minimum 4 példányban csatolt melléklete(ke)t a szerződő feleknek alá kell írniuk. A tőpéldány valamennyi oldalát a szerződő feleknek szignálniuk kell.
(3) A szerződésekben biztosítani kell a Minisztérium érdekeinek érvényesülését, a Minisztérium által teljesített ellenszolgáltatással arányos mértékű jogszerzést, a jogszerzést biztosító garanciákat, a hibás teljesítés jogkövetkezményeit, a szerződés lehető legkisebb mértékű gazdasági hátrány bekövetkezésével történő módosítását, felmondását.
(4) Nem köthető szerződés olyan általános megfogalmazással, amelyből a szolgáltatás, illetve az elvégzendő munka mennyisége, minősége, egységára, az ellenszolgáltatás (esetenként a részteljesítés) időpontja, a teljesítés elfogadásáért felelős személy(ek) neve és beosztása nem azonosítható, illetve nem ellenőrizhető.
(5) Részfizetés csak az aktuális teljesítéssel arányban, a kötelezettségvállalásban megfogalmazottak alapján teljesíthető.
(6) A számlát minden esetben a Minisztérium nevére, címére kell kiállítani és a PSZO-hoz kell benyújtani. Amennyiben a számla közvetlenül az érintett szervezeti egységhez érkezik, az köteles haladéktalanul eljuttatni a PSZO-hoz, ellenkező esetben a késedelmes kifizetés következményeit viseli.
(7) Minden szervezeti egység köteles az általa előkészített szerződésekről naprakész nyilvántartást vezetni a 20. számú függelék szerint.

A szerződések általános tartalmi követelményei

20. § (1) A szerződésben rögzíteni kell:
a) a szerződő partner pontos adatait (gazdasági társaság esetén: teljes – cégnyilvántartás szerinti – cégnév, székhely, cégjegyzékszám, képviselő neve, adószám, bankszámlaszám; egyéni vállalkozó esetén: név, székhely, vállalkozói igazolvány száma, adószám, bankszámlaszám; magánszemély esetén: név, anyja neve, lakcím, adóazonosító/adószám, bankszámlaszám);
b) a szerződés tárgyának és hatályának pontos meghatározását (részletesebb meghatározást igénylő esetben a szerződés elválaszthatatlan részét képező mellékletben);
c) a Minisztérium részéről a teljesítést átvevő (elfogadó) szakmai felelős nevét (szervezeti egység, beosztás és telefonszám megjelölésével), aki a teljesítés átvételével a megfelelő szakmai tartalmat és a teljesítés értékarányosságát is igazolja;
d) a szerződő felek szolgáltatásának és ellenszolgáltatásának mértékét, ellenértékét a nettó összeg, áfakulcs, bruttó összeg pontos (számmal és betűvel is történő) feltüntetésével, a kifizetés ütemezését (a Minisztérium részéről 15 napos fizetési határidő kikötésével), a teljesítés módját, körülményeit, a pénzügyi forrás megjelölését, az esetleges késedelmes vagy hibás teljesítés jogkövetkezményeit, a rendes és a rendkívüli felmondás lehetőségeit;
e) amennyiben a szerződés jellege indokolttá teszi, partnerre vonatkozó garanciális kikötések (pl. bankgarancia, jelzálogjog stb.) megjelölését.
(2) A Minisztérium által kötött szerződésnek – az (1) bekezdésben foglaltakon túl – tartalmaznia kell:
a) a szakmai, műszaki teljesítés időpontját, melyet tárgyévi előirányzat terhére történő kötelezettségvállalás esetében úgy kell megállapítani, hogy a pénzügyi teljesítés határideje – ha jogszabály másként nem rendelkezik – nem haladhatja meg a tárgyévet követő év június 30-át;
b) a kifizetendő összeget;
c) az összeg kifizetésének határidejét, a következő év(ek) előirányzata terhére vállalt kötelezettségek esetében évenkénti ütemezésben.
(3) Azon szerződések esetén, ahol a közbeszerzési eljárás során nyertes ajánlattevő a teljesítésbe 10%-ot meghaladóan alvállalkozót von be, valamint a havi nettó módon számított összeg a 200 000 forintot meghaladja, ott az alábbi rendelkezéseket kell figyelembe venni [az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 36/A. §-ának (1) bekezdése].
(4) A közbeszerzések teljesítéséhez kapcsolódóan a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény (a továbbiakban: Kbt.) szerinti nyertes ajánlattevő és a Kbt. szerinti alvállalkozók közötti szerződések, valamint minden további, a polgári jog szerinti alvállalkozók között megkötött vállalkozási szerződések alapján történő, a havonta nettó módon számított 200 000 forintot meghaladó kifizetésnél a kifizetést teljesítő az igénybe vett alvállalkozónak a teljesítésért – visszatartási kötelezettség nélkül – abban az esetben fizethet, ha
a) az alvállalkozó bemutat, átad vagy megküld a tényleges kifizetés időpontjától számított 30 napnál nem régebbi nemlegesnek minősülő együttes adóigazolást, vagy
b) az alvállalkozó a kifizetés időpontjában szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban.
A nemleges együttes adóigazolás, vagy a köztartozásmentes adózó adatbázisban történő szereplés igazolja, hogy
a) az adózónak az adóigazolás kiállításának napján vagy
b) az igazolás iránti kérelemben megjelölt napon vagy
c) a köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplés napján
az adóhatóságnál nyilvántartott nettó adótartozása, valamint a vámhatóságnál nyilvántartott köztartozása nincs.
(5) A kifizetést teljesítő a köztartozást mutató együttes adóigazolás átadása, bemutatása vagy megküldése után, illetve a köztartozásmentes adózói adatbázisban nem szereplő vállalkozó részére a köztartozás erejéig visszatartja a kifizetés, amennyiben az együttes igazolás köztartozást mutat és a kifizetés kötelezettje ennek ellenére elmulasztja a visszatartást, a kifizetés erejéig egyetemlegesen felel az alvállalkozót a kifizetés időpontjában terhelő köztartozásért. A visszatartási kötelezettség az általános forgalmi adóra nem terjed ki.
(6) Az előzőek szerinti rendelkezéseket a Kbt. szerinti ajánlatkérő, illetve a nevében eljáró más személy és a nyertes ajánlattevő között létrejött szerződésekre is alkalmazni kell, azzal az eltéréssel, hogy az ajánlatkérőt nem terheli a visszatartási kötelezettség az ajánlati vagy a teljesítési biztosítékra, illetőleg az ajánlatkérőnek egyetemleges felelőssége nem keletkezik.
(7) Az Art. fenti rendelkezéseit – az 1. számú és 2. számú függelék 4.3. pontjában, a megfelelő rész kitöltésével – a 2009. február 15-étől teljesített kifizetésekre kell alkalmazni.
(8) Szellemi tevékenységekre vonatkozó szerződések esetén (pl. tanácsadói, szakértői, koordinációs, adminisztrációs, logisztikai, számviteli, könyvvizsgálati tevékenység stb.) a szerződésnek (vagy annak melléklete) a munkaidő-ráfordításra és a munkaidő fajlagos költségeire vonatkozóan – akár óradíj, akár havidíj alapján történik az összeg megállapítása – kalkulációt kell tartalmaznia.
(9) Szerződések, megállapodások kézírással nem készíthetők.

A szerződés mellékletei

21. § Minden szerződéshez mellékelni kell az alábbi iratokat:
a) a szerződés szövegében sorszámmal is megjelölt, hivatkozott mellékleteket, amelyek a szerződés tartalmával összefüggő rendelkezést, adatot stb. tartalmaznak és a szerződéstől elválaszthatatlanok;
b) a szerződő partner 3 hónapnál nem régebbi cégkivonatának (vállalkozói igazolványának) másolatát;
c) a szerződő partner képviselője (a kötelezettségvállalásra jogosult) aláírási címpéldányának másolatát;
d) a szerződéssel kapcsolatos egyéb iratokat (pl. nyilatkozatok);
e) a közbeszerzési, illetve egyszerű közbeszerzési eljárás bírálati jegyzőkönyvét (az ajánlatokról készült írásbeli összegzést);
f) a jelen Szabályzat 16. számú függeléke szerinti dokumentumot;
e) a szerződés-nyilvántartó adatlapot [26. § (1) bekezdés].

A szerződések előkészítése

22. § (1) A kötelezettségvállaló felel a szerződés megkötésének szükségességéért, a szerződő partner kiválasztásáért, a szerződési feltételek meghatározásáért, a szerződéskötést megelőző külön jogszabályok szerinti eljárás(ok) lefolytatásának megtörténtéért, annak jogszerűségéért, valamint a szerződés külön jogszabályokban és jelen szabályzatban előírt tartalmi és formai követelményeinek megtartásáért.
(2) A szerződéstervezetet a kötelezettségvállaló által irányított feladatkör szerint illetékes szervezeti egység készíti elő (a továbbiakban: előkészítő szervezeti egység) – a Szabályzat 1., illetve 2. számú függeléke szerinti nyomtatvány felhasználásával –, vagy a kötelezettségvállaló a szerződő partner által előkészített tervezetet fogadja el.
(3) A szerződéstervezetet a szerződő partnerrel, ha azt nem a partner készítette elő, egyeztetnie kell.
(4) A szerződéstervezetet az előkészítő szervezeti egységnek iktatni kell.

A belső jogérvényességet biztosító eljárás
és a szerződés aláírásának rendje

23. § (1) A szerződések aláírása (kötelezettségvállalás) csak a belső jogérvényesítési eljárás lefolytatása után történhet meg.
(2) A belső jogérvényesítés a Szabályzat 16. számú függeléke szerinti dokumentum (a továbbiakban: aláírási dokumentum) aláírásával történik.
(3) Az előkészítő szervezeti egység az 1 példányban elkészített szerződéstervezetet az aláírási dokumentummal és a szerződés szükséges mellékleteivel együtt megküldi az aláírási dokumentumban felsoroltaknak, akik a kézhezvételt követő 3 munkanapon belül jogosultak és kötelesek a szerződési feltételekkel kapcsolatos esetleges észrevételüket megtenni, illetve a szerződés vállalhatósága esetén az aláírási dokumentumot aláírni. A szerződéstervezet, illetve a mellékletek módosításának szükségessége esetén az észrevételt konkrét szövegszerű javaslattal kell megfogalmazni.
(4) Az aláírási dokumentumon, a szerződéssel kapcsolatos esetleges észrevételek megtételének lehetősége mellett, az aláírási dokumentumon felsoroltak dátummal ellátott aláírása tanúsítja a szerződéstervezetben rögzített feltételek Minisztérium részéről történő vállalhatósága ellenőrzésének megtörténtét.
(5) Az előkészítő szervezeti egység felel azért, hogy az aláírási íven feltüntetettek gyakorolhassák láttamozási jogukat.

24. § (1) Az iktatószámmal ellátott szerződéstervezetet, valamint annak mellékleteit, továbbá – az előkészítő szervezeti egység vezetőjének aláírásával már ellátott – aláírási dokumentumot meg kell küldeni aláírásra a kötelezettségvállalónak. Ha a szerződés tartalma más szervezeti egységet is érint a kötelezettségvállaló által történő aláírás előtt az aláírási dokumentumot az érintett szervezeti egység vezetőjével is szignáltatni kell.
(2) A kötelezettségvállaló aláírását követően az aláírási dokumentumot, szerződéstervezetet meg kell küldeni a PSZO részére. Az aláírási dokumentum szignálásával a PSZO azt igazolja, hogy a szerződésben vállalt pénzügyi teljesítés feltételei fennállnak.
(3) A PSZO a szignálásra megküldött szerződést nyilvántartási számmal látja el és ezt a számot az aláírási dokumentumon feltünteti. A PSZO az aláírást követően szerződéstervezetet, annak mellékleteit, valamint az aláírási dokumentumot közvetlenül továbbítja a KF Vagyongazdálkodási és vagyonkezelési osztályához (a továbbiakban: VVO).
(4) A VVO a szerződéskötést megelőző, jogszabályban előírt eljárások (központosított közbeszerzés, közbeszerzés, 8 000 000 Ft alatti /nettó/ beszerzés) lefolytatását és szabályszerűségét ellenőrzi.
(5) A VVO – az aláírást követően – a részére megküldött dokumentumokat – a (6) bekezdésben foglaltak kivételével – a Közigazgatási és Jogi Főosztályhoz (a továbbiakban: KJF) továbbítja a szerződés tartalmi és formai szempontból történő ellenőrzése céljából.
(6) Nem kell megküldeni szignálásra az aláírási dokumentumot és annak mellékleteit a KJF-nek, ha a szerződés előkészítése a jelen szabályzat 1. vagy 2. számú függeléke szerinti formanyomtatvány felhasználásával készült és az abban szereplő valamennyi adatot tartalmazza.
(7) Az aláírási dokumentumra felvezetett esetleges észrevételek alapján az előkészítő szervezeti egység vezetője – amennyiben a szerződéstervezet adott rendelkezéseinek módosítása szükséges – köteles az észrevételekről a szerződő partnert tájékoztatni és az indokolt módosítások szerződésen történő átvezetése iránt haladéktalanul intézkedni. Az intézkedés megtörténtét az aláírási dokumentumon az előkészítő szervezeti egység vezetője igazolja.

25. § (1) Amennyiben az aláírási dokumentumon az adott szerződés belső jogérvényességéhez szükséges aláírások a 24. §-ban foglaltak szerint megtörténtek, a szerződést, valamint annak a felek által aláírandó mellékleteit meg kell küldeni a szerződő partnernek aláírásra, továbbá a tőpéldány minden oldalon történő szignálására. A partner a szerződés aláírására a Minisztériumba is meghívható.
(2) A szerződő partner aláírását követően a kötelezettségvállaló, továbbá a szerződést elkészítő dolgozó a szerződés minden példányát aláírja és a tőpéldány minden oldalát szignálja.
(3) A szerződés módosítása esetén – amennyiben az pénzügyi vonzattal jár – a belső jogérvényesítési folyamatot meg kell ismételni, kivéve az inflációs hatás követését, amennyiben az eredeti szerződésben pontosan feltüntetésre került.

A szerződések nyilvántartása

26. § (1) Valamennyi szerződő fél által aláírt, illetve ellenjegyzett szerződés alapján az előkészítő szervezeti egység a Szabályzat 17. számú függeléke szerinti szerződés-nyilvántartó adatlap kitöltésével kezdeményezi a PSZO-nál a szerződés végleges pénzügyi nyilvántartásba vételét.
(2)A szerződés végleges pénzügyi nyilvántartásba vételéhez mellékelni kell:
a) a szerződés minden oldalán a szerződő felek eredeti aláírásával rendelkező tőpéldányát;
b) a szerződés szövegében sorszámmal is megjelölt (hivatkozott), a szerződő felek által minden oldalon szignált mellékleteket;
c) a pontosan és hiánytalanul kitöltött szerződés-nyilvántartó adatlapot az azt kitöltő személy aláírásával, nevének nyomtatott betűvel történő feltüntetésével;
d) az aláírási dokumentumot;
e) a közbeszerzési, illetve szabadkézi eljárás bírálati jegyzőkönyvét (az ajánlatokról készült írásbeli összegzést).
(3) A PSZO a szerződés-nyilvántartó adatlap nyilvántartási számmal történő ellátása, a nyilvántartásba vétel dátumának feltüntetése és a (2) bekezdésben felsorolt, nyilvántartásba vett iratok átvételét is tanúsító aláírása után az adatlap másolatának az előkészítő szervezeti egység részére történő átadásával igazolja, hogy a szerződés kötelezettségként a Minisztérium pénzügyi nyilvántartásába bekerült.
(4) A PSZO által kiadott szerződés-nyilvántartó adatlap, valamint a belső jogérvényességet igazoló aláírásokat tartalmazó dokumentum másolatát, a szerződés egy példányát [a szerződés szövegében hivatkozott melléklet(ek)et] az előkészítő szervezeti egységek kötelesek megőrizni.
(5) Az előadói ívben kell elhelyezni – a végleges nyilvántartásba vételhez szükséges okiratokon kívül – a szerződéskötés kezdeményezésével, az esetlegesen jogszabályban előírt előzetes eljárással, pályáztatással kapcsolatos, valamint a szerződéssel összefüggésben keletkezett bármely egyéb iratot, nyilatkozatokat, levelezéseket és a szerződés tőpéldányát azzal, hogy az előadói íven irattározás előtt fel kell tüntetni a szerződés pénzügyi nyilvántartási számát.
(5) A Minisztérium pénzügyiszerződés-nyilvántartó rendszerét a PSZO kezeli, egyrészt a szerződés-nyilvántartó adatlapon szereplő adatok számítógépes nyilvántartó programban történő rögzítésével, másrészt a szerződés nyilvántartásba vételéhez szükséges – a (2) bekezdésben felsorolt – iratok őrzésével.
(6) A nyilvántartásba vett szerződésekről, az azokban szereplő adatokról információt, másolatot, kimutatást a PSZO és az érintett kötelezettségvállalók csak a kabinetfőnök – a hozzá benyújtott írásbeli kérelem alapján megadott – engedélye birtokában adhat ki.
(7) A (6) bekezdésben foglaltakat nem kell alkalmazni a jogszabályokban, belső szabályzatban, illetve utasításban ellenőrzésre feljogosított szervek, valamint ezek képviseletében eljáró személyek részére adott bármely tartalmú felvilágosítás esetén.
(8) Amennyiben a szerződés módosítása a szerződés teljesítési határidejének módosításán kívül a szerződés egyéb feltételeinek változatlanul hagyásával történik, a belső jogérvényességi folyamatot megismételni nem kell. Ez esetben a módosító szerződést 4 példányban és a szerződés-nyilvántartó adatlapot 1 példányban kell benyújtani a PSZO-hoz. A benyújtott iratok alapján a PSZO a szerződés határidejének módosítását a kötelezettségvállalás- és a szerződésállomány-nyilvántartásban átvezeti.

Pénzeszköz-átadással kapcsolatos megállapodások

27. § (1) Államháztartáson kívüli szervezet részére pénzeszköz-átadásra csak rendkívüli esetben, feladatátadással összefüggésben, szakmai és pénzügyi elszámolási kötelezettség előírásával kerülhet sor. A pénzügyi elszámolási kötelezettség – az átadott pénzeszköznek a megállapodásban rögzített feladat megvalósítása érdekében – a pénzeszközt átvevő nevére kiállított hitelesített számlamásolatok, valamint a számla kiegyenlítését igazoló hitelesített okmánymásolatok benyújtásával történik meg. Az el nem számolt, átadott pénzeszközt a megállapodásban rögzített módon vissza kell utalni a Minisztérium részére.
(2) A pénzeszköz-átadásokat rögzítő megállapodások is a szerződés-nyilvántartás részét képezik. Erre tekintettel a belső jogérvényességet igazoló eljárás lefolytatása a pénzeszköz-átadásra vonatkozóan készült megállapodások esetében is szükséges, a szerződéskötések rendjét szabályozó rendelkezések értelemszerű alkalmazásával.
(3) A pénzeszköz-átadásokat rögzítő megállapodásokban a feladatokat részletesen – a megállapodásban foglaltak megvalósulásának folyamatos ellenőrzését is biztosító módon – kell meghatározni még abban az esetben is, ha a megállapodás megkötése a Szabályzat 3. számú függeléke szerinti megállapodásminta alkalmazásával történik.
(4) Azon pénzeszköz-átadásoknál, ahol a teljesítés későbbi, mint a pénzeszköz átutalása, teljesítésigazolás helyett az átutalásra vonatkozó rendelkező levél és a Szabályzat 18. számú. függeléke szerinti utalásfelkérő levél kitöltése szükséges kötelezettségvállaló részéről. A kötelezettségvállalónak biztosítania kell a megállapodásban a pénzeszközök utólagos elszámoltatásának lehetőségét, a feladat teljesítését követően.
(5) A megállapodásban szereplő feladatra vonatkozó szakmai és pénzügyi be- és elszámolási kötelezettség a kötelezettségvállalást kezdeményező joga és kötelessége.
(6) A teljesítésigazolást – a szakmai, pénzügyi elszámolást követően – utólag be kell nyújtani a PSZO-hoz.

Feladatátadásról szóló megállapodás

Fejezetek közötti feladatátadás

28. § (1) Fejezetek közötti feladatátadásra szakmai és pénzügyi elszámolási kötelezettség előírásával kerülhet sor. A pénzügyi elszámolási kötelezettség – az átadott előirányzatnak a megállapodásban rögzített feladat megvalósítása érdekében – az előirányzatot átvevő nevére kiállított hitelesített számlamásolatok, valamint a számla kiegyenlítését igazoló hitelesített okmánymásolatok benyújtásával történik meg. Az el nem számolt, átadott előirányzatot a megállapodásban rögzített módon vissza kell utalni a Minisztérium részére.
(2) A fejezetek közötti feladatátadásokat rögzítő megállapodások is a szerződés-nyilvántartás részét képezik, ezért a belső jogérvényességet igazoló eljárás lefolytatására vonatkozó rendelkezéseket e megállapodások megkötése során is alkalmazni kell.
(3) A megállapodást minden esetben állami vezető írja alá.
(4) A fejezetek közötti feladatátadásokat rögzítő megállapodásmintát a Szabályzat 4. számú függeléke tartalmazza. A megállapodásminta alkalmazása esetén mellékletben részletesen rögzíteni kell a fejezetek intézményei közötti átadandó feladat részletes meghatározását, elvégzésére vonatkozóan meghatározott feltételeket. A mellékletet a Minisztérium részéről a szakmai kötelezettségvállaló és a pénzügyi ellenjegyző írja alá.
(5) A megállapodás aláírását követően a KF a Fejezeti Költségvetési Osztály (a továbbiakban: FKO) útján intézkedik az előirányzat-átadás végrehajtásáról.

KvVM fejezet intézményei közötti feladatátadás

29. § (1) A KvVM fejezetéhez tartozó intézmények közötti feladatátadás esetén a feladatátadással összefüggő előirányzat-átcsoportosítást a KF vezetőjének címzett levélben kell kérni, amelynek a következőket kell tartalmaznia:
a) a pénzügyi forrást és a kiemelt előirányzat megjelölését;
b) a feladat meghatározását;
c) a feladatot átvevő intézmény megnevezését.
(2) Az (1) bekezdés szerinti levélhez csatolni kell a feladattervet, melynek tartalmaznia kell:
a) részletesen az átadott feladatot;
b) a feladat teljesítésének határidejét;
c) a teljesítés elszámolásának módját és határidejét;
d) a témafelelősöket;
e) a felhasználható kiemelt előirányzat megjelölését.
(3) A feladatátadásról a kezdeményező, az előirányzat-átadásról az FKO intézkedik.

Megbízási szerződés (munkavégzésre irányuló
egyéb jogviszony)

30. § (1) Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítésére vonatkozó megbízási szerződés (Szabályzat 7. számú függelék) megkötését a HO-nál kell kezdeményezni.
(2) A munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítését – a HO előzetes egyetértésével – a kabinetfőnök engedélyezi.

Konferencián, továbbképzésen való részvétel engedélyeztetése

31. § (1) Konferencián, továbbképzésen való részvételt a HO-nál kell kezdeményezni, a Szabályzat 8. számú függeléke szerinti nyomtatványon.
(2) Amennyiben a részvételi díjat előre kell utalni, a Szabályzat 19. számú függeléke szerinti utalásfelkérő levelet is ki kell tölteni.

Hivatalos külföldi kiküldetések költségtérítésének
és elszámolásának rendje

A KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSEK KÖLTSÉGTÉRÍTÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ELVEI

32. § (1) A Szabályzat rendelkezéseit kell alkalmazni minden kiküldetésre, amelynek tervezett időtartama nem haladja meg a 3 hónapot.
(2) A kiküldöttet a külföldi tartózkodás során felmerülő indokolt mértékű költségeinek fedezésére költségtérítés illeti meg.
(3) Az ösztöndíjban részesülők esetében a Szabályzat csak az ösztöndíjat felajánló által nem fedezett költségek megtérítésére, illetve kiegészítésére alkalmazható.
(4) A kiküldöttet megfelelő összegű, a külügyminiszter által jogszabályban meghatározott valutanemben kifizetett útielőleggel, illetőleg gyakori külföldi kiküldetések esetén magyar államkincstári VIP-kártyával kell ellátni. Amennyiben a kiküldött még nem rendelkezik VIP-kártyával az NKO utazás előtt legalább 10 nappal a PSZO-ra kártya igénylést ad le.
(5) A VIP-kártyák kezelésének és használatának rendjét a kincstári kártyák kezeléséről és használatáról szóló szabályzat tartalmazza.

A KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSEK KÖLTSÉGTÉRÍTÉSÉNEK MÉRTÉKE
ÉS ELSZÁMOLHATÓ DOLOGI KÖLTSÉGEK

33. § (1) A kiküldött részére – utólagos elszámolásra – napidíjat kell megállapítani az alábbiak szerint:
a) amennyiben annak folyósítására, vagy előlegezésére a Minisztériumtól kerül sor, a kifizetendő napidíj adózására és elszámolására vonatkozóan a személyi jövedelemadóról szóló törvény7 rendelkezései szerint kell eljárni,
b) amennyiben a Minisztérium a kiküldetés költségeit – részben vagy egészben – megelőlegezi, a külföldi fél térítését a Minisztérium Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01468216-00000000 számú számlájára kell utaltatni.
A valutában (készpénzben) térített költségeket a Minisztérium valutapénztárába valutában kell elszámoláskor befizetni, amelyet a külföldön kapott bizonylattal igazolni kell.
c) amennyiben annak folyósítására a Minisztériumtól függetlenül – a meghívó nemzetközi szervezet, ország részéről – kerül sor, a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint kell eljárni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti, Magyarországon adózó jövedelmek esetében – a számfejtett napidíjat terhelő – személyi jövedelemadó előlegének, valamint a nyugdíj-, illetve egészségbiztosítási járulék összegének számfejtése és az APEH részére történő befizetése a PSZO feladata. A Minisztériummal munkaviszonyban nem álló kiküldött – levonáshoz és befizetéshez szükséges – személyes adatait az NKO adja meg a PSZO részére.
(3) A PSZO által megállapított és az APEH részére befizetett levonások összegét – a számfejtést követően kiküldött csekken – a Minisztériummal munkaviszonyban nem álló kiküldött köteles a levél kézhezvételét követő 8 napon belül a Minisztérium előirányzat-felhasználási keretszámlájára befizetni.
(4) A Minisztériummal munkaviszonyban álló kiküldött az (1) bekezdés szerinti jövedelmét terhelő személyijövedelemadó-előleg, valamint a nyugdíj-, illetve egészségbiztosítási járulék összege az adott havi illetményből kerül levonásra.
(5) A PSZO, valamint az NKO jogosult – a külön jogszabályok8 adatvédelmi rendelkezéseinek betartásával – a birtokába került személyes adatokat a kiküldetés, valamint a levonási és befizetési kötelezettségek teljesítéséhez szükséges mértékig kezelni.
(6) A kiküldött beosztásától és munkakörétől függően a következő napidíj-kategóriák szerinti napidíjra jogosult:
a) I. osztályú napidíj-kategória mértéke az állami vezetők külföldi napidíjáról szóló külön jogszabályban megállapított napidíj. E kategóriába tartoznak az állami vezetők.
b)9 a II. osztályú napidíj-kategória mértékét a szabályzat 23. számú függeléke tartalmazza. E kategóriába tartoznak az I. osztályú kategóriába nem sorolt kiküldöttek.
(7) A kiküldetés tényleges időtartama az indulás és az érkezés tényleges időpontja között eltelt idő. A tényleges időpont megállapításakor az országhatár átlépését kell figyelembe venni, kivéve légi és vízi út esetén, melyeknél az indulás szerinti időpontot egy órával megelőzően, az érkezést egy órával követően kell figyelembe venni. A kiküldöttet arra a naptári napra, amelyen a külföldi tartózkodásának időtartama eléri a nyolc órát a teljes napidíj, arra a napra, amelyen a külföldi tartózkodásának időtartama eléri a négy órát, de kevesebb, mint nyolc óra a napidíj 50%-a illeti meg. Ha a külföldi tartózkodás négy óránál rövidebb, a kiküldöttnek napidíj nem jár.
(8) Amennyiben a hivatalos menetrendtől való eltérés indokolja a tervezett kiküldetési költségtérítés (napidíj) változtatását, úgy ehhez a közlekedési társaság igazolása szükséges.
(9) Ha a kiküldött ugyanazon a napon több országban járt, részére azon országra megállapított napidíjat kell kifizetni, amelyben leghosszabb ideig tartózkodott.
(10) Az esedékes napidíjat – a kiküldött által kapott ellátás függvényében – az alábbiak szerint kell csökkenteni:
a) állami vezetők esetében10
aa) ebéd – a napidíj 40%-ával,
ab) vacsora – a napidíj 35%-ával.
b) a többi kiküldött esetében
ba) ebéd – a napidíj 30%-ával,
bb) vacsora – a napidíj 30%-ával.
Amennyiben a kiküldött kiküldetése során teljes körű ellátást nyújtó kórházi kezelésre szorul a kórházban töltött napokon a kiküldöttet a napidíj 40%-a illeti meg.

34. § (1) A szállások kategóriáinak meghatározása – az egyes országok, földrészek szállodakategóriáiban és azok áraiban tapasztalható különbségek figyelembe vételével – az alábbi szempontok szerint történik:
a) az I. napidíj-kategóriába tartozók három-, négy-, indokolt esetben, ötcsillagos szállodát vehetnek igénybe;
b) a II. napidíj-kategóriába tartozók általában háromcsillagos szállodát vehetnek igénybe, illetve négycsillagost, amikor annak ára adott esetben alacsonyabb, mint a háromcsillagos szállodák szokásos ára. Indokolt esetben a magasabb kategóriájú szálloda igénybevételét az NKO vezetője előzetesen engedélyezi;
c) a delegáció tagjai a delegáció vezetőjét megillető szállodában történő elhelyezésre jogosultak.
(2) A napi szállásköltség felső határát a kiküldetés engedélyezésére készített előterjesztésben (útindítóban) kell meghatározni. Az előre meghatározott költségnél magasabb összeg elszámolása csak előre nem látható körülmények bekövetkezése esetén az NKO vezetőjének engedélyével lehetséges.
(3) A szállásköltség elszámolásának alapja a szállodai számla. A szállodai számlán külön tételként megjelenő minden étkezés – a reggelit kivéve –, egyéb fogyasztás és szolgáltatás költsége – az egyéb, bizonylat alapján elszámolható költségek kivételével – teljes egészében a kiküldöttet terheli.
(4) Az I. kategóriába tartozó kiküldöttek közül a miniszter Európán kívüli útnál első osztályú („F”), Európán belüli útnál komfort (Business „C”) osztályú, egyéb állami vezető, vagy a II. kategóriába sorolt kiküldött európai utazásnál alapvetően turista („Y”) (kivételes, vagy hosszú távú külföldi kiküldetéseknél komfort („C”) osztályú repülőjegy igénybevételére jogosult.
(5) Vonattal történő utazás esetén az I. kategóriába tartozó kiküldött I. osztályú, a II. kategóriába tartozó pedig II. osztályú vasúti jegy igénybevételére jogosult, IC-, EC-pótjegy mindkét esetben elszámolható. Szükség esetén hálókocsi használatára minden kiküldött jogosult.
(6) Delegáció utazása esetén, ha a delegációvezető egyedül jogosult „F”, illetve „C” osztályú jegyre, akkor a delegáció további egy tagja részére biztosítható „F”, illetve „C” osztályú jegy.
(7) Hivatali gépkocsi külföldön felmerülő indokolt költségei bizonylattal számolhatók el.
(8) Saját gépkocsi használatát az Utasítás 4. számú melléklete (Gépjármű-üzemeltetési Szabályzat) alapján kell engedélyeztetni. Saját gépkocsival történő utazás esetén a célállomásig és vissza a II. osztályú vasúti menetjegy árának 80%-a fizethető ki forintban. Több utas esetén a gépkocsi tulajdonosát utasonként a fenti összeg 20-20%-a is megilleti.
(9) A kiküldöttet az indulásnál és az érkezésnél megilleti a tartózkodási helytől a repülőtérig (pályaudvarig) valamint a repülőtértől (pályaudvartól) a tartózkodási helyig megtett út számlával igazolt költsége (minibusz). Taxi olyan esetekben vehető igénybe, amikor annak költsége a minibusz költsége alatt marad, illetve a minibusz igénybevételét valamilyen alapos indok kizárja.
(10) Amennyiben a fogadó fél a helyi közlekedéshez nem tud segítséget nyújtani, akkor induláskor, érkezéskor és átköltözéskor a külföldi célállomás, repülőtér és a szálloda közötti utazáshoz igénybe vett taxi, vonat, vagy busz költsége – az e célra biztosított ellátmány terhére – számlával elszámolható.
(11) Egyéb bizonylat alapján elszámolható költségek:
a) vízum díja;
b) csekkbeváltási, illetve valutaátváltási illeték;
c) hivatalos távirat-, telefon-, telefax-, e-mail- és internethasználat díja (a hívott fél megjelölésével), hivatalos csomagok szállítása az NKO vezetőjének engedélyével;
d) az NKO vezetője által engedélyezett helyközi közlekedésre használt bérlet vagy napijegy;
e) egyéb, a kiküldetéshez kapcsolódó előre nem tervezett költségek, az NKO vezetője általi utólagos engedélyezés esetén.
(12) A szállás költségéről, a konferencia, értekezlet részvételi díjáról– a Minisztérium nevére és címére kiállított – számlával kell elszámolni.
(13) Az egyéb kiadások (pl. parkolás díja, transzfer közlekedés, autópálya használatának díja, taxi igénybevételének költsége, helyi közlekedés igénybevétele stb.) kifizetésére kizárólag olyan nyugta, jegy alapján kerülhet sor, amely tartalmazza annak árát.
(14) Bizonylatok leadása nélkül a költségek megtérítésére nincs lehetőség.
(15) Amennyiben a szállás foglalása, kifizetése VIP-kártya használatával történik, úgy ebben az esetben is számlával szükséges elszámolni.
(16) A bizonylat leadása nélkül történt VIP-kártya-használat összegét a kiküldött a Minisztérium részére köteles megtéríteni.

A KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSEK KÖLTSÉGEI ELSZÁMOLÁSÁNAK RENDJE

35. § (1) A kiküldöttnek – a hazaérkezését követő 8 naptári napon belül – a felvett útielőleggel – a Szabályzat 9. számú függeléke szerinti formanyomtatványon (a továbbiakban: elszámolási nyomtatvány) – el kell számolnia, és le kell adnia a keletkezett számlákat, beleértve a menetjegyek törzsszelvényeit is az NKO-n.
(2) Az utazónak az elszámolási nyomtatványon a külföldön felmerült költségeket abban a pénznemben kell feltüntetni, amelyben az előleg kiadásra került.
(3) Az NKO által láttamozott, és a PSZO által érvényesített elszámolási nyomtatvány alapján a PSZO írásos értesítést küld a kiküldöttnek. A kiküldött a kiértesítés keltétől számított 5 munkanapon belül köteles a Minisztérium pénztárában a pénzügyi elszámolásból adódó követelést vagy tartozást rendezni.
(4) Az előlegelszámolás során keletkezett visszafizetés valutaneme a felvett előleg valutanemében történhet, kivéve azoknál a valutanemeknél, amelyeknél fémpénzt a házipénztár nem tart. Ebben az esetben az előleg visszafizetése forintban történik.
(5) Az előlegelszámolás során keletkezett kifizetés valutaneme a felvett előleg/felmerült költség valutanemében történik.
(6) Amennyiben a pénztárba történő befizetés maradéktalanul és határidőre nem történik meg, a PSZO az NKO-nak jelentést készít. A jelentés alapján az NKO vezetője kezdeményezi a kiküldött munkáltatói jogkört gyakorlójánál munkáltatói intézkedés megtételét, újabb kiküldésből történő kizárását.
(7) A kiküldött az általa elkészített elszámolásban foglaltakért felelős.
(8) Az elszámolás előirányzat szerinti ellenőrzését és az eltérések engedélyezését az NKO, pénzügyi érvényesítését és ellenőrzését a PSZO végzi.

KÜLFÖLDIEK RÉSZVÉTELÉVEL SZERVEZETT HAZAI RENDEZVÉNYEK SZABÁLYAI

36. § (1) A hazai nemzetközi rendezvényekkel járó szolgáltatások igénybevételekor a Reprezentációs Szabályzatban foglaltak szerint kell eljárni.
(2) A Minisztérium külföldiek részvételével szervezett rendezvényeiről a rendező szervezeti egység, illetve az NKO a külföldi vendégek számának és tartózkodási idejének feltüntetésével részletes költségtervezetet készít.
(3) A rendezvények külföldi résztvevőinek ajándékozására csak olyan esetekben és körben kerülhet sor, amikor azt a tárgyalás és a kapcsolat jelentősége megkívánja. Az ajándéktárgyak beszerzésére és felhasználására a protokoll célú ajándéktárgyak beszerzésének és kezelésének rendjéről szóló szabályzatban foglaltak az irányadók.

Megrendelések

37. § (1) A megrendelés aláírása – mint eszközök beszerzésére és egyszeri szolgáltatások igénybevételére vonatkozó írásban rögzített igény – a kötelezettségvállalásra és ellenjegyzésre vonatkozó előírások szerint történik.
(2) A megrendelés nem tartozik a szerződések nyilvántartási rendjét szabályozó előírások hatálya alá.
(3) A kötelezettség-nyilvántartás hatálya alá tartozó (szállító által írásban visszaigazolt) megrendelések rögzítésére a Szabályzat 5. számú függeléke szolgál, a közbeszerzési értékhatárok figyelembevételével.
(4) A megrendelő ügyintézőjének a Szabályzat 5. számú függelékében foglaltakat teljeskörűen kell kitöltenie.
(5) A megrendelést 2 példányban kell elkészíteni, megjelölve a közbeszerzési eljárás típusát, csatolva a közbeszerzési, illetve szabadkézi eljárás bírálati jegyzőkönyvét.
(6) A megrendelés visszaigazolását a megrendelést kezdeményező szervezeti egység tárolja.
(7) Nem szükséges előzetes, írásbeli megrendelés – kivéve a 41. §-ban leírt immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzését – az 50 000 Ft-ot el nem érő beszerzések, szolgáltatások esetén. Ezen megrendelőket utólag, a számlával együtt kell megküldeni a PSZO-nak.

A gazdasági társaságok tőkejuttatásaival, tőkeemeléseivel kapcsolatos eljárási rend

38. § (1) A gazdasági társaságok részére meghatározott célú pénzeszközök átadásával, tőkejuttatásaival, tőkeemeléseivel kapcsolatos döntések előkészítéséért a VVO a felelős.
(2) A tőkejuttatással, tőkeemeléssel kapcsolatban kötelezettségvállaló csak a miniszter lehet.
(3) A tőkejuttatásokról, tőkeemelésekről szóló miniszteri döntés egy példányát az alapítói okirattal, valamint ennek a tőkeemelésre vonatkozó módosításával, a támogatási megállapodással, az egyéb miniszteri döntéssel együtt a KF irattározza.
(4) Ugyancsak a VVO feladata kezdeményezni a PSZO-nál a tőkejuttatások, tőkeemelések, meghatározott célú pénzeszköz átutalását, s gondoskodnia kell a külső forrás Minisztérium számlájára való kerüléséről.
(5) A KF a (4) bekezdés szerinti dokumentumok birtokában teljesítheti a kifizetéseket, amelyek alapját képezik a Minisztérium mérlegében való szerepeltetésnek.
(6) A számvitelről szóló 2000. évi C tv. által előírt részesedések nyilvántartásához a társaságoktól a mérlegek, beszámolók bekérése, továbbá a PSZO-ra történő eljuttatása a VVO feladata.

Munkaerő- és bérgazdálkodás

Jog- és hatáskör

39. § (1) A megtakarított személyi juttatás nyilvántartását a számviteli nyilvántartásból az előirányzatok és azok teljesítési adataiból a PSZO , nyegyedévente, összegző kimutatásként a HO számára készíti.
(2) Ha a tényleges létszám az engedélyezett létszámnál kevesebb a személyi juttatás megtakarított része a HO-val előzetesen egyeztetett módon, miniszteri engedéllyel megfelelően felhasználható [Ámr. 59. § (7) bek.].

Létszámjelentés, az illetmény számfejtése és kifizetése

40. § (1) A minisztérium szervezeti egységei – naponta vezetett és ellenőrizhető jelenléti ív alapján (Mt. 140/A. §) – havonta kötelesek a PSZO számára létszámjelentést küldeni legkésőbb a tárgyhó 21-én. A létszámjelentés az előző hó 21-től a tárgyhó 20-ig történő időszakra vonatkozik. A tárgyhó 23-ig megküldött keresőképtelenséggel kapcsolatos igazolások kerülnek számfejtésre. Az ezt követően megküldött igazolások a következő időszaknál kerülnek elszámolásra.
(2) Az illetménnyel egy időben kerül elszámolásra az adótörvény szerinti egyéb adóköteles bevétel (pl. külföldi napidíj adóköteles része) személyi jövedelemadója.
(3) A havi illetmény, az előre hozott havi illetmény, az egyéb juttatások, a jutalom kifizetése a köztisztviselők által pénzintézetnél megnyitott folyószámlára átutalással történik (a kifizetés napján való elérhetőséggel).
(4) Az egyéni bérszámfejtő lapot a PSZO az illetmény kifizetése napján továbbítja a köztisztviselők részére.

Eszközgazdálkodás

41. § (1) Az eszközgazdálkodás a Minisztérium alaptevékenységi körébe tartozó, szakmai feladatok ellátásához szükséges immateriális javak és tárgyi eszközök, valamint a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (a továbbiakban: KSZF) részére üzemeltetésre át nem adott ingatlanok
a) igényfelmérésére, beruházásának tervezésére, beszerzésére és üzembe helyezésére,
b) a már meglévők használatára, fenntartására (karbantartására, javítására) és felújítására terjed ki.
(2) A Minisztérium 100 000 forint egyedi beszerzési érték alatti úgynevezett kis értékű tárgyi eszközök és szellemi termékek beszerzési költségét folyó kiadásként egy összegben nem minden esetben számolja el. (A 100 000 forintos értékhatárba a bekerülési értékbe beszámítandó áfát is figyelembe kell venni.)
(3) Az azonos típusú eszközöket egy helyen kell nyilvántartani. Így a
a) a tartósan használatos műszaki cikkek,
aa) számítás- és ügyviteltechnikai eszközök közé sorolt eszközök: számítógépek, nyomtatók, monitorok, szkennerek, szünetmentes tápegységek, számítástechnikai mérőműszerek, szerverek, notebookok, projektorok, írógépek, stb.;
ab) egyéb gépek, berendezések és felszerelések közé sorolt eszközök: tévékészülékek, hifiberendezések, rádiók, videokamerák, fényképezőgépek, videolejátszók, DVD-lejátszók, fénymásoló gépek, iratmegsemmisítő gépek, mikrohullámú sütők, hűtőszekrények, mosogatógépek, diktafonok, írásvetítők, faxok, telefonalközpontok, vezetékes és mobil telefonkészülékek, irodatechnikai gépek (pl. kötő, fűző, spirál) stb,
b) az immaterális javak (szellemi termékek és vagyoni értékű jogok),
c) a bútorok (egyéb gépek, berendezések és felszerelések közé sorolva),
d) a járművek (a járművek esetében az eredeti bekerülési értékben szereplő és későbbi időpontban beszerzésre kerülő rádiók, CD-lejátszók, magnók és mobiltelefonokhoz kapcsolódó beépített berendezések a használatbavétel időpontjában aktiválásra kerülnek az adott járműre),
e) a központi beruházási forrásból beszerzett eszközök
100 000 Ft egyedi beszerzési érték alatt is tárgyi eszköznek minősülnek.
(4) A (3) bekezdésben felsoroltakon túl minden eszközféleségnél figyelembe kell venni a 100 000 forintos értékhatárt, mérlegelve, hogy 100 000 Ft értékhatárt el nem érő eszközök tartósan szolgálják-e a Minisztérium tevékenységét.
(5) Az alaptevékenységi körbe tartozó, szakmai feladatok ellátáshoz szükséges immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzése beruházásnak, felhalmozásnak minősül. A beruházás forrását (intézményi, központi) a kötelezettségvállaláskor minden esetben meg kell határozni.
(6) Az alaptevékenységi körbe tartozó, szakmai feladatok ellátáshoz szükséges immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzése kizárólag előzetes kötelezettségvállalás alapján lehetséges.
(7) A alaptevékenységi körbe tartozó, szakmai feladatok ellátásához szükséges beruházások igényfelmérését, tervezését, a már meglévő immateriális javak, ingatlanok és tárgyi eszközök fenntartási és felújítási előirányzatának tervezését a belső költségvetésben meghatározott kötelezettségvállaló szervezeti egységek vezetőjének javaslata alapján – minisztériumi szinten – a KF összesíti, majd jóváhagyásra előterjeszti. Az éves intézményi beruházási és felújítási tervet, keretet – a sorrendiséget is figyelembe véve – a miniszter hagyja jóvá legkésőbb a tárgyév március 31-ig.
(8) A kötelezettségvállaló szervezeti egységek a belső költségvetésben meghatározott keretek felett önállóan gazdálkodnak és végzik az alaptevékenységi körbe tartozó, szakmai feladatok ellátáshoz szükséges beszerzések lebonyolítását.
(9) A szervezeti egységek önállóan beszerzést nem eszközölhetnek.
(10) A beszerzést lebonyolító kötelezettségvállaló felelős szervezet a beszerzést követően a pénzügyi teljesítés előtt kiállítja a Szabályzat 14. számú függeléke szerinti – Teljesítésigazolás beszerzésről című – bizonylatot.
(11) A beszerzett eszköz csak a (10) bekezdésben foglaltak teljesítését követően adható ki a felhasználó szervezeti egység részére az átvételt igazoló aláírásával egy időben. Az aláírt bizonylatot a kötelezettségvállaló felelős szervezet a PSZO számára köteles azonnal megküldeni.
(12) A bérbe adott, és a térítésmentesen átvett eszközöknél is a (10)–(11) bekezdés szerinti eljárás követendő. A bérbe adott eszközök esetében, az átadásról bizonylatot kell készíteni, melyet a PSZO számára meg kell küldeni.
(13) A „Teljesítésigazolás beszerzésről” (Szabályzat 14. számú függelék) című bizonylatnak tartalmaznia kell a vásárolt eszköz értékét, gyártási, leltári számát és a tárolási helyét (szobaszám, vagy személy feltüntetéssel). Amennyiben a vásárolt eszköz használatbavétele megtörtént, azt üzembe helyezett eszközként az üzembe helyezés időpontjával megjelölve kell a teljesítésigazoláson feltüntetni. A használatba nem vett vásárolt eszközt mint befejezetlen beruházást kell szerepeltetni. Ez esetben az eszköz használatbavételének időpontjáról feljegyzés formájában kell a PSZO-t értesíteni.
(14) A finanszírozás lebonyolítása, valamint az analitikus nyilvántartásba vétel (állományba vételi bizonylat kiállítása) a PSZO feladata.
(15) A tárgyi eszközök rendeltetésszerű és hatékony használatáért és meglétéért az üzemeltető (használó) szervezeti egység/személy anyagilag is felelős.
(16) A Minisztérium tulajdonában lévő tárgyi eszközök szobák és személyek közötti, illetve a raktárhoz történő mozgatása csak a VVO előzetes értesítésével lehetséges.
(17) Az üzemeltetési és ellátási feladatok ellátáshoz szükséges eszközök beszerzését a KSZF–KvVM Szolgáltatási Főosztálya végzi.
(18) A KSZF–KvVM Szolgáltatási Főosztálya biztosítja a Minisztérium rendeltetésszerű működéséhez szükséges tárgyi eszközöket, immateriális javakat
(19) A KSZF tulajdonában lévő tárgyi eszközök szobák és személyek közötti, illetve a raktárhoz történő mozgatása csak a KSZF–KvVM Szolgáltatási Főosztály előzetes értesítésével lehetséges.

Készletgazdálkodás

42. § (1) A készletgazdálkodás a Minisztérium alaptevékenységi körébe tartozó, szakmai feladatok ellátásához szükséges mindazon munkatárgyak (kis értékű tárgyi eszközök, protokollajándékok) (továbbiakban: készlet) igényfelmérésére, a felhasználás elemzésére, szükségletének tervezésére, beszerzésére (beszerzésének ütemezésére) és felhasználására terjed ki, amelyek egyedi beszerzési (áfával növelt) értéke az 100 000 Ft-ot nem éri el, illetve speciális természetvédelmi szerszámok értékhatártól függetlenül készletnek minősülnek.
(2) Az (1) bekezdés szerinti készletek beszerzéskor kiadásként az 5-ös számlaosztályban kerülnek elszámolásra, az analitikus nyilvántartás mellett. Mérlegben csak a raktári új készletek és kis értékű tárgyi eszközök szerepelnek.
(3) A kötelezettségvállaló szervezeti egység vezetője a jóváhagyott belső költségvetés alapján gazdálkodik.
(4) A készlet beszerzését követően a kötelezettségvállaló szervezeti egység a Szabályzat 14. számú függelék szerinti – Teljesítésigazolás beszerzésről című – bizonylatot állítja ki, melynek tartalmaznia kell azonnali felhasználás esetén az átvevő aláírását. Amennyiben a készletbeszerzés raktárra történik, a teljesítésigazoláshoz a bevételezési bizonylatot is mellékelni kell.
(5) A szervezeti egységek önállóan beszerzést nem eszközölhetnek.
(6) A készletek raktározását, elszámolását minisztériumi szinten a kötelezettségvállaló szervezeti egység végzi. A beszerzett készletet a raktár bevételezni köteles.
(7) A jóváhagyott vételezési igények folyamatos kielégítéséről, annak bizonylatolásáról, a számlák pénzügyi rendezéséről (finanszírozásáról) – a jóváhagyott terv alapján – a PSZO gondoskodik.
(8) Az üzemeltetési és ellátási feladatok ellátásához szükséges készletek beszerzését a KSZF–KvVM Szolgáltatási Főosztálya végzi. A KSZF–KvVM Szolgáltatási Főosztálya biztosítja a Minisztérium rendeltetésszerű működéséhez szükséges munkatárgyakat (így például: irodaszerek, számítástechnikai anyagok és segédanyagok, szakmai- és fenntartási anyagok, alkatrészek, szerszámok, műszerek, kis értékű tárgyi eszközök, asztali lámpák, kávé- és teafőzők, tisztítószerek, konyhai felszerelések, dekoráció).

Egyéb rendelkezések

43. § A Minisztérium költségvetési gazdálkodásáról, annak időarányos teljesítéséről a PSZO–KF vezetője útján – meghatározott időszakonként (negyedévenként) beszámol a miniszternek az elemi költségvetés előirányzat és a költségvetés alakulásának megküldésével. Ezen túlmenően a miniszter egyéb adatszolgáltatási kötelezettséget is elrendelhet.

A Szabályzat függelékei:

1. sz. Vállalkozásiszerződés-minta
2. sz. Megbízásiszerződés-minta
3. sz. Megállapodásminta (pénzeszközátadásra)
4. sz. Megállapodásminta (fejezetek közötti feladatátadásra)
5. sz. Megrendelés
6. sz. Felhasználásiszerződés-minta
2. sz. melléklet a 6. sz. függelékhez: Teljesítésigazolás
7. sz. Megbízásiszerződés-minta (munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítésére)
2. sz. melléklet a 7. sz. függelékhez: Teljesítés igazolás
8. sz. Engedélyezés (konferencián, szakmai továbbképzésen-oktatáson való részvételhez)
9. sz. Külföldi kiküldetési utasítás és költségelszámolás
10. sz. Közbeszerzési eljárás megindítása előtti pénzügyi fedezet rendelkezésre állását igazoló ív
11. sz. Kötelezettségvállalói aláírásminta
12. sz. Teljesítésigazolói aláírásminta
13. sz. Teljesítésigazolás szolgáltatásról
14. sz. Teljesítésigazolás beszerzésről
15. sz. Utalványrendelet
16. sz. Belső jogérvényességet igazoló aláírásokat tartalmazó ív
17. sz. Szerződés-nyilvántartó adatlap
18. sz. Utalásfelkérő levél pénzeszközátadásra
19. sz. Utalásfelkérő levél konferencián, rendezvényen való részvételhez
20. sz. Szerződések nyilvántartása

1. számú függelék

A MEGRENDELŐ azonosító adatai:

A VÁLLALKOZÓ azonosító adatai:

Szerződés iktatási száma:

Szerződés iktatási száma:

 

Szakterület nyilvántartási száma:

Adószáma:

 

KF-nyilvántartási száma:

PSZO

Vállalkozói ig. száma:
(egyéni vállalkozónál)

 

Pénzügyi ütemezés:

SKO

Pénzintézet megnevezése:

Pénzügyi forrása:

Számlaszáma:

 

Pénzintézet megnevezése

Magyar Államkincstár

Cégjegyzékszám:
(nyilvántartásba vételi szám)

 

Számlaszáma:

10032000-01468216-00000000

 



Vállalkozásiszerződés-minta
amely létrejött
egyrészről a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (1011 Budapest, Fő u. 44–50., levélcíme: 1394 Budapest, Pf. 351, telefon: …….…, fax: …….…) ………………………………………………………… szervezeti egysége mint megrendelő,
másrészről………………………………..……………………………………………………… (név, teljes cégnév) ………………………………………………………………………………………………………… (lakcím, székhely) ………………………………………………………………………….…… (képviselő neve, telefon-/faxszáma)
mint vállalkozó között, a mai napon, az alábbi feltételek szerint:

1. A szerződés tárgya:

…………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………

(A vállalkozó által elvégzendő tevékenység / a munkával elérendő eredmény pontos meghatározása)

A szerződés tárgyának részletes leírását, a feladat, tevékenység tematikus meghatározását, az időbeni ütemezést, részteljesítéssel összefüggő rendelkezést, a teljesítés folyamatos ellenőrzésének módját, valamint az egyéb, a teljesítéssel összefüggő fontos adatok, előírások meghatározását a jelen szerződés elválaszthatatlan részét képező és a szerződő felek által aláírt 1. számú melléklete tartalmazza.


2. A szerződéskötést megelőző eljárás:

– központosított közbeszerzési eljárás alapján
– közbeszerzési eljárás közösségi é.h. elérése esetén
– közbeszerzési eljárás nemzeti é.h. elérése esetén
– egyszerű közbeszerzési eljárás
– 8 000 000 Ft (nettó) alatti beszerzés
– mentes a Kbt. ………………… §-a alapján

(A megfelelő szöveget aláhúzandó)


3. A szerződés hatálya:

– Jelen szerződés …………. év ……………………… hó ………… napjától kezdődően határozatlan időtartamra jön létre azzal, hogy a szerződést bármelyik fél jogosult indoklás nélkül ……………. nap felmondási idővel felmondani.
– Jelen szerződés …………. év ………………………. hó ………… napjától ……….. év ………………………. hó ………… napjáig tart. Felek megállapodnak abban, hogy a határozott időtartamra létrejött szerződést is jogosult bármelyik fél indoklás nélkül írásban ……….. nap felmondási idővel felmondani.
– Az 1. pontban meghatározott feladat teljesítésének határideje: ………év ……………… hó... ………… nap.

A Megrendelő a vállalkozó szerződésszegése esetén jogosult jelen szerződés azonnali hatállyal történő felmondására.


4. A vállalkozói díj összege, megfizetésének módja:

Megrendelő az 1. pontban körülírtak szerződésben meghatározott módon történő igazolt teljesítéséért
…..……...……………………………….. Ft + ..….… % áfa, összesen …………………………………..… Ft
azaz ……………………………………………………………………….. Ft vállalkozói díj megfizetésre köteles.
A vállalkozói számlát a KvVM nevére és címére kell kiállítani és a Költségvetési Főosztály Pénzügyi és Számviteli Osztályára kell benyújtani.

4.1. Kifizetés ütemezése (részletfizetés esetén): ..............................................................................................

Kifizetés határideje (egyösszegű fizetés esetén)………………………………………………………….


4.2. Részszámla benyújtásához részjelentés (előrehaladási jelentés), végszámla benyújtásához, illetve a témakör lezárásához szükséges zárójelentés (például kutatási jelentés, témajelentés, szoftver stb.) szükséges. A benyújtott dokumentációk példányszáma – eltérő megállapodás hiányában – három, a benyújtott számlák példányszáma pedig kettő. A számla benyújtására a vállalkozó csak a megrendelő által elfogadott teljesítés után jogosult.

A megrendelő a vállalkozói teljesítést jogosult folyamatosan ellenőrizni.
A teljesítés elfogadásakor a megrendelő ellenőrzésére …………..napos határidőt köt ki. Ezen időtartammal a szerződés véghatárideje egyszeri alkalommal – szerződésmódosítás nélkül – meghosszabbodhat. A vállalkozó a megrendelő részéről a teljesítéssel összefüggésben felmerült kifogások, hiányok, hibák, stb. kijavítására köteles.

4.3. A 4.1.–4.2. pontok alatt felsoroltak teljesítése után a megrendelő a Költségvetési Főosztály Pénzügyi és számviteli osztálya részére benyújtott számla(k) ellenértékét a számla kézhezvételétől számított 15 (tizenöt) munkanapon belül átutalja a vállalkozó számlájára.

Megrendelő az átutalás 15. munkanapjára is fenntartja a jogot a teljesítés ellenőrzésére.

Az Art. 36/a. §-ának hatálya alá eső szerződések esetén kötelező tartalom, ellenkező esetén törlendő:
A szerződés teljesítésébe 10%-ot meghaladóan bevont alvállalkozó adatai:
Név, teljes cégnév:
Székhely:
Adószáma:
Képviselő neve, telefon/faxszáma:

Tekintettel arra, hogy a szerződés és a szerződés teljesítése esetén a kifizetés az Art. 36/A. §-ának hatálya alá esik, ezért vállalkozó tudomásul veszi, hogy a kifizetendő számlái ellenértékének kifizetését megrendelő kizárólag akkor teljesíti, ha a vállalkozó és az alvállalkozó a kifizetés időpontjában szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, vagy a Vállalkozó és az alvállalkozó nemleges együttes adóigazolását benyújtja a számla mellékleteként.
Vállalkozó tudomásul veszi, hogy amennyiben a vállalkozó és az alvállalkozó valamelyike nem szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, úgy a kifizetés feltétele a nemleges együttes adóigazolás benyújtása. Amennyiben az együttes adóigazolások valamelyike köztartozást mutat, úgy a megrendelő a köztartozás erejéig visszatartja a kifizetést.
4.4. A vállalkozó késedelmes teljesítése esetén a megrendelőt késedelmi kötbér illeti meg, melynek mértéke:

…………………………………………………………………………………………………….

A megrendelő jogosult a teljesítéssel arányban álló vállalkozói díjat annak megfizetésekor a késedelmi kötbér összegével csökkenteni.

4.5. A vállalkozó hibás vagy részleges teljesítése, illetve a vállalkozó nem teljesítése esetén a megrendelő a vállalkozói díjat – még az esetleges teljesítés arányában sem – nem fizeti ki, a vállalkozó a vállalkozói díj megfizetését nem kérheti.


5. A szerződés egyéb feltételei:

5.1. A szerződő felek megbízott, felelős képviselői (név, telefonszám, telefaxszám)

Megrendelő részéről (név, szervezeti egység, beosztás):

A teljesítés igazolására jogosult (név, szervezeti egység, beosztás):

Vállalkozó részéről jognyilatkozat tételére jogosult vezető:

Kapcsolattartásra jogosult (témafelelős):


5.2. A vállalkozó szavatosságot vállal azért, hogy harmadik személynek nincs olyan joga, amely a szerződés teljesítését, eredményének hasznosítását, illetve felhasználását akadályozza, korlátozza, vagy sérti. Amennyiben harmadik személy igényérvényesítéssel lépne fel, a vállalkozó a megrendelőt minden jogkövetkezmény alól mentesíti.

5.3. A vállalkozó a szerződés tárgyát képező feladatok teljesítését gátló akadályok elhárítására és megszüntetésére köteles a szükséges intézkedéseket megtenni. Ezek eredménytelensége, vagy a vállalkozó érdekkörén kívül álló okok felmerülése esetén köteles 8 (nyolc) napon belül a megrendelőnek írásban bejelenteni az akadály tényét, annak a feladat elvégzését befolyásoló mértékét és az elhárításra javasolt és tett intézkedéseket.

5.4. A szerződés tartalmának – a szerződés bármely rendelkezésének – megváltoztatásáról, a szerződés módosításáról a szerződő felek csak írásban, közös megállapodással rendelkezhetnek.

5.5. A vállalkozó szükség szerint Alvállalkozó(k) igénybevételére jogosult, aki(k)nek munkájáért tartalmi, minőségi és pénzügyi felelősséggel tartozik úgy, hogy ez(ek) a szerződés teljesítésének feltételeit nem érintheti(k).

5.6. A vállalkozó kötelezettséget vállal a megrendelőnél érvényben lévő és általa megismert, a jelen szerződés teljesítését is érintő szabályzatokban foglalt rendelkezések betartásáért, illetve betartatásáért.

5.7. A vállalkozó kötelezi magát, hogy minden bejelentési kötelezettség alá tartozó kutatási és fejlesztési tevékenység megkezdését és befejezését bejelenti az arra illetékes nyilvántartó szervnek.

5.8. A vállalkozó kötelezettséget vállal azért, hogy a szerződés teljesítésével összefüggésben tudomására jutott adatokat, információkat bizalmasan kezeli, azokat kívülálló harmadik személyek részére hozzáférhetővé nem teszi. Minden, e körbe tartozó károkozásért felelősség terheli.

5.9. Szerződő felek magukra nézve kötelezőnek fogadják el, hogy a szerződések lényeges tartalmát nem lehet üzleti titokként kezelni, továbbá az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jogosult ellenőrizni a rendelkezésükre bocsátott költségvetési pénzeszközök szerződésszerű felhasználását.


5.10. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk. vonatkozó rendelkezései az irányadóak.

 

5.10.1. Egyéb kikötések:

 

 

 

 

 

A jelen szerződés ……… példányban készült.

 

 

 

A szerződés elválaszthatatlan részét képező mellékletek száma: ……………

 

 

 

Mellékletek megnevezése:

 


A szerződést a felek elolvasás és egyező értelmezés után, mint akaratuknak megfelelőt írták alá.

    …………………………………    …………………………………
    kötelezettségvállaló
    MEGRENDELŐ    VÁLLALKOZÓ    …………………………………
    pénzügyi ellenjegyző

    Az aláírás kelte: ………………………………    Az aláírás kelte: ………………………………

2. számú függelék

A MEGBÍZÓ azonosító adatai:

A MEGBÍZOTT azonosító adatai:

Szerződés iktatási száma:

Szerződés iktatási száma:

 

Szakterület nyilvántartási száma:

Adószáma:

 

KF-nyilvántartási száma:

PSZO

Vállalkozói ig. száma:
(egyéni megbízottnál)

 

Pénzügyi ütemezés:

SKO

Pénzintézet megnevezése:

Pénzügyi forrása:

Számlaszáma:

 

Pénzintézet megnevezése

Magyar Államkincstár

Cégjegyzékszám:
(nyilvántartásba vételi szám)

 

Számlaszáma:

10032000-01468216-00000000

 



Megbízásiszerződés-minta
amely létrejött
egyrészről a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (1011 Budapest, Fő u. 44–50., levélcíme: 1394 Budapest, Pf. 351, telefon: ………., fax: …………) .…………………..…………………………………...
szervezeti egysége mint megbízó,
másrészről………………………………..……………………………………………………… (név, teljes cégnév) ………………………………………………………………………………………………………… (lakcím, székhely) ……………………………………………………………………………….…… (képviselő neve, telefon-/faxszáma) mint megbízott között, a mai napon, az alábbi feltételek szerint:

1. A szerződés tárgya:

…………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………

(A megbízott által végzendő tevékenység / ellátandó ügy pontos meghatározása)

A szerződés tárgyának részletes leírását, a tevékenység tematikus meghatározását, az időbeni ütemezést, részteljesítéssel összefüggő rendelkezést, a teljesítés folyamatos ellenőrzésének módját, munkaidő-ráfordításra és a munkaidő fajlagos költségeire vonatkozóan a kalkulációt, valamint az egyéb, a szerződés teljesítésével összefüggő fontos előírások meghatározását a jelen szerződés elválaszthatatlan és a szerződő felek által aláírt 1. számú melléklete tartalmazza.
A megbízott a megbízást jelen szerződésben rögzített feltételekkel elfogadja azzal, hogy tudomásul veszi, a megbízást a megbízó utasításai szerint és a megbízói érdekeknek megfelelően, személyesen köteles teljesíteni.
(Ha a megbízott nem magánszemély, a szerződés teljesítésére jogosult és köteles személy megnevezése:

………………...…………………………………………………………………………………………………)


2. A szerződéskötést megelőző eljárás:

– központosított közbeszerzési eljárás alapján
– közbeszerzési eljárás közösségi é.h. elérése esetén
– közbeszerzési eljárás nemzeti é.h. elérése esetén
– egyszerű közbeszerzési eljárás
– 8 000 000 Ft (nettó ) alatti beszerzés
– mentes a Kbt. ………………….§-a alapján

(A megfelelő szöveget aláhúzandó)


3. A szerződés hatálya:

– Jelen szerződés …………. év ……………………… hó ………… napjától kezdődően határozatlan időtartamra jön létre azzal, hogy a szerződést bármelyik fél jogosult indoklás nélkül ……………. nap felmondási idővel felmondani.
– Jelen szerződés …………. év ………………………. hó ………… napjától ……….. év ………………………. hó ………… napjáig tart. Felek megállapodnak abban, hogy a határozott időtartamra létrejött szerződést is jogosult bármelyik fél indoklás nélkül írásban ……….. nap felmondási idővel felmondani.
– Az 1. pontban meghatározott tevékenység teljesítésének határideje: ………év ……………….hó………nap.

A megbízó a megbízott szerződésszegése esetén jogosult jelen szerződés azonnali hatállyal történő felmondására.


4. A megbízotti díj összege, megfizetésének módja:

Megbízó az 1. pontban körülírtak szerződésben meghatározott módon történő igazolt teljesítéséért
…..……...……………………………….. Ft + ..….… % áfa, összesen …………………………………..… Ft
azaz ……………………………………………………………………….. Ft megbízói díj megfizetésre köteles.
A Megbízotti számlát a KvVM nevére és címére kell kiállítani és a Költségvetési Főosztály Pénzügyi és számviteli osztályára kell benyújtani.

4.1. Kifizetés ütemezése (részletfizetés esetén):
Kifizetés határideje (egyösszegű fizetés esetén):

4.2. Időarányos vagy részszámla benyújtására részjelentés (előrehaladási jelentés), végszámla benyújtásához zárójelentés szükséges. A számla benyújtására a megbízott csak a megbízó által elfogadott teljesítés után jogosult.
A megbízó a megbízotti teljesítést jogosult folyamatosan ellenőrizni.

4.3. A 4.1.–4.2. pontok alatt felsoroltak teljesítése után a megbízó Költségvetési Főosztály Pénzügyi és számviteli osztálya részére benyújtott számla/k/ ellenértékét a számla kézhezvételétől számított 15 (tizenöt) munkanapon belül átutalja a megbízott számlájára.

Az Art. 36/a. §-ának hatálya alá eső szerződések esetén kötelező tartalom, ellenkező esetén törlendő:
A szerződés teljesítésébe 10%-ot meghaladóan bevont alvállalkozó adatai:

Név, teljes cégnév:

Székhely:

Adószáma:

Képviselő neve, telefon/faxszáma:


Tekintettel arra, hogy a szerződés és a szerződés teljesítése esetén a kifizetés az Art. 36/A. §-ának hatálya alá esik, ezért vállalkozó tudomásul veszi, hogy a kifizetendő számlái ellenértékének kifizetését megrendelő kizárólag akkor teljesíti, ha a vállalkozó és az alvállalkozó a kifizetés időpontjában szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, vagy a vállalkozó és az alvállalkozó nemleges együttes adóigazolását benyújtja a számla mellékleteként.
Vállalkozó tudomásul veszi, hogy amennyiben a vállalkozó és az alvállalkozó valamelyike nem szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, úgy a kifizetés feltétele a nemleges együttes adóigazolás benyújtása. Amennyiben az együttes adóigazolások valamelyike köztartozást mutat, úgy a megrendelő a köztartozás erejéig visszatartja a kifizetést.

4.4. A megbízott hibás vagy részleges teljesítése, illetve a megbízott nem teljesítése esetén a megbízó a megbízói díjat – még az esetleges teljesítés arányában sem – nem fizeti ki, a megbízott a megbízói díj megfizetését nem kérheti.


5. A szerződés egyéb feltételei:

5.1. A szerződő felek megbízott, felelős képviselői (név, telefonszám, telefaxszám)

 

 

Megbízó részéről (név, szervezeti egység, beosztás):

 

 

 

 

A teljesítés igazolására jogosult (név, szervezeti egység, beosztás):

 

 

Megbízott részéről jognyilatkozat tételére jogosult vezető ha a megbízott nem magánszemély):

 


5.2. Megbízott szavatosságot vállal azért, hogy harmadik személynek nincs olyan joga, amely a megbízottat a szerződés teljesítésében akadályozza vagy korlátozza. Amennyiben harmadik személy ezzel összefüggésben igényérvényesítéssel lépne fel, a megbízott a megbízót minden jogkövetkezmény alól mentesíti.

5.3. Megbízott a szerződés tárgyát képező feladatok teljesítését gátló akadályok elhárítására és megszüntetésére köteles a szükséges intézkedéseket megtenni. Ezek eredménytelensége, vagy a megbízott érdekkörén kívül álló okok felmerülése esetén köteles 8 (nyolc) napon belül a megbízónak írásban bejelenteni az akadály tényét, annak a feladat elvégzését befolyásoló mértékét és az elhárításra javasolt, illetve tett intézkedéseket.

5.4. A szerződés tartalmának – a szerződés bármely rendelkezésének – megváltoztatásáról, a szerződés módosításáról a szerződő felek csak írásban, közös megállapodással rendelkezhetnek.

5.5. Megbízott kötelezettséget vállal a megbízónál érvényben lévő és általa megismert, a jelen szerződés teljesítését is érintő szabályzatokban foglalt rendelkezések betartásáért, illetve betartatásáért.

5.6. A megbízott kötelezettséget vállal azért, hogy a megbízás teljesítése során tudomására jutott adatokat, információkat bizalmasan kezeli, azokat kívülálló személyeknek nem teszi hozzáférhetővé. Minden, e körbe tartozó károkozásért felelősséggel tartozik.

5.7. Szerződő felek magukra nézve kötelezőnek fogadják el, hogy a szerződések lényeges tartalmát nem lehet üzleti titokként kezelni, továbbá az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jogosult ellenőrizni a rendelkezésükre bocsátott költségvetési pénzeszközök szerződésszerű felhasználását.

5.8. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk. vonatkozó rendelkezései az irányadóak.

 

5.9. Egyéb kikötések:

 

 

A jelen szerződés ……… példányban készült.

 

A szerződés elválaszthatatlan részét képező mellékletek száma: …………

 

Mellékletek megnevezése: ……………………………………………………………………………………………

 

…………………………………………………………………………………………………………………………


A szerződést a felek elolvasás és egyező értelmezés után, mint akaratuknak megfelelőt írták alá.

    …………………………………    …………………………………
    kötelezettségvállaló
    MEGBÍZÓ    MEGBÍZOTT    …………………………………
    pénzügyi ellenjegyző

    Az aláírás kelte: ………………………………    Az aláírás kelte: ………………………………

3. számú függelék

A feladatot ÁTADÓ azonosító adatai:

A feladatot ÁTVEVŐ azonosító adatai:

Szerződés iktatási száma:

Szerződés iktatási száma:

 

Szakterület nyilvántartási száma:

Adószáma:

 

KF-nyilvántartási száma:

PSZO

Vállalkozói ig. száma:
(egyéni vállalkozónál)

 

Pénzügyi ütemezés:

SKO

Pénzintézet megnevezése:

Pénzügyi forrása:

Számlaszáma:

 

Pénzintézet megnevezése

Magyar Államkincstár

 

Számlaszáma:

10032000-01468216-00000000

 



Megállapodásminta
(pénzeszközátadásra)
1. A megállapodó felek: (Az átadó és átvevő megnevezése (minisztérium + hivatal), címe, telefonszáma, telefaxszáma)

a) A feladatot Átadó: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (1011 Budapest, Fő u. 44-50., levélcíme: 1394 Budapest, Pf. 351, telefon: ………………., fax: ………………)

9E4317_1

 

b) A feladatot Átvevő:

 

 

 

 

2. A megállapodás címe:

 

 

 

 

3. A megállapodás tárgya:

 

 

 

 

4. A megállapodásban vállalt feladat teljesítésének határideje:

 

 

 

 

5. A megállapodásban vállalt feladat teljesítéséhez átadott összeg:

 

 

 

 

6. Az Átadó vállalja, hogy a megállapodás aláírását követően, a szakmai kötelezettséget vállaló rendelkező levelének kézhezvételét követő 5 napon belül intézkedik arról, hogy a megállapodásban foglalt összeget átutalja az átvevő számlájára.1

 

 

 

7. A felek megbízott, felelős képviselői (név, telefonszám, telefaxszám)

 

 

 

a) Átadónál:

 

 

 

 

b) Átvevőnél:

 

 

 

 

8. A megállapodás egyéb feltételei


1 A 11/b. sz. függelék kitöltendő.


8.1. Az átvállalt feladat teljesítésével kapcsolatban az átvevőnek teljes körű beszámolási és pénzügyi elszámolási kötelezettsége van, melynek részleteit (formáját, gyakoriságát, elfogadhatóságát, stb.) a jelen megállapodás elválaszthatatlan részét képező 1. sz. melléklet tartalmazza.

8.2. Az átvállalt feladat nem teljesítése, vagy részbeni, vagy hibás teljesítése esetén az előzetesen átutalt összeg teljesen, vagy részarányosan az átadónak visszajár.

8.3. Szerződő felek magukra nézve kötelezőnek fogadják el, hogy a szerződések lényeges tartalmát nem lehet üzleti titokként kezelni, továbbá az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jogosult ellenőrizni a rendelkezésükre bocsátott költségvetési pénzeszközök szerződésszerű felhasználását.

8.4. A jelen megállapodásban nem szabályozott kérdések tekintetében a Ptk. hatályos rendelkezései az irányadók.

8.5. Egyéb kikötések:

    …………………………………    …………………………………
    kötelezettségvállaló
    ÁTADÓ    ÁTVEVŐ    …………………………………
    pénzügyi ellenjegyző

    Az aláírás kelte: ………………………………    Az aláírás kelte: ………………………………

4. számú függelék


Megállapodásminta
(fejezetek közötti feladatátadásra)
amely létrejött
egyrészről a környezetvédelmi és vízügyi miniszter (1011 Budapest, Fő u. 44–50., levélcíme: 1394 Budapest, Pf. 351 mint átadó,
másrészről ……………….…………………….………………..………………………….…………….. (név, teljes cégnév) ……………………………………………………………………………………………… (lakcím, székhely) mint átvevő között, a mai napon – az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 8. § (3) bekezdése, valamint az 57. § (2) bekezdésének e) pontja alapján – az alábbi feltételek szerint:


1. A megállapodás célja:

…………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………

(Az átvevő által elvégzendő feladat pontos meghatározása)


2. Az 1. pont szerinti cél megvalósítása:

…………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………

(Az átadó és átvevő intézményei közötti megállapodásra vonatkozó hivatkozás)

A megállapodás tárgyának részletes leírását, a feladat, tevékenység tematikus meghatározását, a beszámolás módját, a teljesítési határidőket és egyéb feltételeket a jelen megállapodás elválaszthatatlan és a felek által aláírt 1. számú melléklet tartalmazza.

3. A feladat támogatása:
A környezetvédelmi és vízügyi miniszter a törvény felhatalmazása alapján, a XVI. fejezet Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, l. cím KvVM Igazgatás (ÁHT-azonosító: 039046) ………………………………………… (a pénzügyi forrás megnevezése) előirányzatából ……………: évben:

Kiemelt előirányzat megnevezése

Összeg Ft-ban

…………………………………………………………

………………………………………………… Ft

Összesen:

……………………………………………… Ft-ot


csoportosít át az ………………………………………… (Átvevő fejezet, cím, jogcím, jogcímcsoport megnevezése, az intézmény/fejezeti kezelésű előirányzat ÁHT-azonosítójának feltüntetése) megfelelő kiemelt előirányzataira.

Jelen megállapodás aláírását követően a környezetvédelmi és vízügyi miniszter 10 napon belül intézkedik a 200… évi költségvetési támogatás előirányzat módosítással történő átadásáról, az …………………… (Átvevő képviselője) pedig intézkedik az átcsoportosított költségvetési támogatási előirányzat …………………………………………… feladatok végrehajtására történő felhasználásáról.

Az átvevő az átcsoportosítást követően 10 napon belül, jelen megállapodás és a mellékletében szereplő feltételekkel módosítja az …………………………………. intézmény támogatási előirányzatát.


4. Az átcsoportosított előirányzatok felhasználásának elszámolása:

Az intézmény a módosított előirányzatát havi ütemezéssel, vagy a megállapodásban rögzített feltételekkel használhatja fel. A felhasználásról az átadónak számol el.

A teljes körű szakmai és pénzügyi elszámolás határideje: ……………………….

A pénzügyi elszámolási kötelezettség teljesítése – az átadott előirányzatnak a megállapodásban rögzített feladatok megvalósítása érdekében – az előirányzatot átvevő nevére kiállított hitelesített számlamásolatok, valamint a számla kiegyenlítését igazoló hitelesített okmánymásolatok benyújtásával történik meg.

A részteljesítéseket és a szerződésben foglaltak egészének teljesítését a KvVM-nek mint átadónak kell igazolnia.

A feladatátadásról szóló megállapodás nem teljesítése, vagy csak részbeni elfogadása esetén, a KvVM értesíti az …………………. (átvevő) illetékes főosztályát a visszavonandó támogatás összegéről. A jogtalanul igénybe vett, vagy el nem számolt támogatást az intézménytől az ……………….. (átvevő) elvonja, és …………………………… -ig visszautalja a KvVM Igazgatás 10032000-01468216-00000000 előirányzat-felhasználási keretszámlára.


A megállapodást a felek ……… azonos tartalmú példányban írják alá, amely az aláírás napján lép hatályba.

    …………………………………    …………………………………
    miniszter
    ÁTADÓ    ÁTVEVŐ    …………………………………    …………………………………
    pénzügyi ellenjegyző (KBTF részéről)    pénzügyi ellenjegyző

    Az aláírás kelte: ………………………………    Az aláírás kelte: ………………………………

5. számú függelék


MEGRENDELÉS

……………………………………………

Szervezeti egység nyilvántartási száma:

……………………

Megrendelő szervezeti egység

Ügyintéző neve:

……………………

……………………………………………

Ügyintéző telefonszáma:

……………………

Pénzügyi forrás pontos megnevezése

 

 


9E4321_1

Közbeszerzési adatok1

 

1. Központosított közbeszerzési eljárás alá tartozik

MKGI-szerződés száma:2

…………………

 

 

2. Közbeszerzési eljárás közösségi é.h. elérése esetén

Szerződés száma:

…………………

 

 

3. Közbeszerzési i eljárás nemzeti é.h. elérése esetén

Szerződés száma:

…………………

 

 

4. Egyszerű közbeszerzési eljárás

Szerződés száma:

…………………

 

 

5. 8 000 000 Ft (nettó ) alatti beszerzés

Szerződés száma:

…………………

 

 

6. Mentességet élvez a közbeszerzési eljárás alól

 

…………………


1 A megfelelőt kérjük aláhúzni.

2 A szerződés száma a www.kozbeszerzés.gov.hu lapon megtalálható.



9E4321_2

Szállító neve:

címe:

 

 

Megrendeljük Önöktől a következő

 

– anyagokat:

 

– szolgáltatást:

 

– érték Ft-ban: ……… Ft, azaz

Mely szervezeti egység részére:

Teljesítés végső időpontja:3

 

Megjegyzés:

 

Fizetési mód:

készpénz

átutalás

kincstári kártya


3 A megrendelés ezen időponttól követően törlésre kerül.

[A megrendelés 2 példányban készült (eredeti a PSZO kötelezettségvállalás-nyilvántartás melléklete, a másolat az utalványrendelet és számla melléklete.]


Az átutalást a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül a Magyar Államkincstár 10032000-01468216-00000000 sz. bankszámlájáról átutalással teljesítjük.
Kérjük, számlájukon tüntessék fel a megrendelésünk számát, adószámukat, folyószámlát vezető bankjuk nevét, számát, valamint a teljesítésnek megfelelő TEÁOR stb. számot, mert ellenkező esetben kiegyenlíteni nem áll módunkban.
A számlát a KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM Költségvetési Főosztály Pénzügyi és számviteli osztálya részére szíveskedjenek megküldeni. Felhívjuk figyelmüket, hogy a megrendelés csak akkor tekinthető érvényesnek, ha a KvVM részéről az ellenjegyző által is aláírásra került.


Dátum: Budapest, 20…… év …………… hónap …… nap

Köt. váll. nyt. sz.:

SKO 0

P. H.

………………………………………
Megrendelő aláírása(kötelezettségvállaló)
………………………………………
Pénzügyi ellenjegyző aláírása

Keretszerződés:

PSZ

Bony. esem. azon:

 

Analitikus kód:

 

Pénzforráskód:

 

Partner kódja:

 

Dátum:

 

Aláírás:

 

6. számú függelék

 

Nyilvántartási szám:

………………………

 

KF-nyilvántartási száma:

PSZO ………………

 

Pénzügyi ütemezés:

SKO …………………


FELHASZNÁLÁSISZERZŐDÉS-MINTA

amely létrejött egyrészről a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (1011 Budapest, Fő u. 44–50.)

………………………………………………… szervezeti egysége mint megrendelő (felhasználó),

másrészről

Név: ……...……………………………………………… (leánykori név: …………………………………………)

 

Anyja neve: …………………………………… (szül. hely, idő: ………………………………………………….…)

Lakcíme:

Főállású munkahely neve, címe:

Adóazonosító jel:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tb-azonosító jel (TAJ-szám):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bankszámla száma (bank neve): ………………………………………………………………………………………,


mint szerző között, az alábbi feltételekkel:

1. A szerződés tárgya:

a) felhasználó felkéri a szerzőt az alábbi szerzői jogi védelem alatt álló mű (tanulmány, alkotás) elkészítésére, melynek a szerző eleget tesz, és jelen szerződéssel átruházza felhasználásra a megalkotott mű felhasználási jogát:


b) a szerző a jelen szerződéssel átruházza a felhasználóra a már kész, megalkotott és szerzői védelem alatt álló alábbi mű (tanulmány, alkotás) felhasználási jogát:


2. Megrendelő az 1. a), illetve 1. b) pontban megjelölt művet (tanulmányt, alkotást) jogosult kizárólagosan felhasználni, így többek között kiadni, egyéb módon nyilvánosságra hozni, valamint további hasznosítás végett harmadik személynek átadni. A felhasználónak ezek a jogai nem érintik a szerzőnek a műre vonatkozó személyi jogait.

A mű megrendelő részére történő átadásának határideje:


Azon nem várt esetben, ha a szerző a megadott időpontig a művet (tanulmányt, alkotást) nem adja át, a megrendelő jogosult a szerződéstől elállni, kivéve, ha a felek egyező akarattal írásban másként rendelkeznek.

A határidőre átadott művet (tanulmányt, alkotást) a megrendelő az átvételtől számított 8 napon belül jogosult kijavítás (kiegészítés stb.) céljából a szerzőnek visszaadni azzal, hogy a kijavítás (kiegészítés stb.) legkésőbbi időpontját – a mű jellegére tekintettel – a megrendelő határozza meg.

A mű megrendelő részéről történő elfogadására jogosult:



3. A felek megállapodnak a következő díjazásban:

3.1. Az 1. a) pontban körülírt szerzői alkotásért és a szerzői alkotás felhasználásáért

 

– az alkotói díj:

………………………………… Ft

 

– a szerzői vagyoni jogok átruházásának (a felhasználási jog) jogdíja:

………………………………… Ft

 

 

 

3.2. Az 1. b). pont esetén a szerzői vagyoni jogok

 

átruházásának (a felhasználási jog) jogdíja:

………………………………… Ft



4. A megrendelőt az 1. a) pontban foglalt tevékenység után járó alkotói díjból származó, adóköteles jövedelem összege után 29% tb-járulék megfizetése iránti kötelezettség terheli.
A szerzőt az alkotói díj után egyéni járulékfizetési kötelezettség terheli. (A mellékelt nyilatkozat szerint)
A 3. pontban meghatározott díj megfizetésre a megrendelő a mű végleges elfogadását követő 15 napon belül köteles a szerződés elválaszthatatlan mellékletét képező nyilatkozat pontos kitöltése esetén, illetve az ott meghatározott módon.

5. A szerző szavatosságot vállal az átadott mű (tanulmány, alkotás) jogtisztaságáért. Szavatolja, hogy az általa készített művön nem áll fenn harmadik személy(ek) olyan kizárólagos szerzői vagyoni, felhasználási joga, amely a megrendelő (felhasználó) jelen szerződés szerinti jogszerzését és felhasználását korlátozná vagy akadályozná. Amennyiben ennek ellenére harmadik személy ilyen jogcímen igényt támasztana, úgy ennek valamennyi következményét viseli.
Szerző kötelezettséget vállal azért, hogy jelen szerződés hatályának fennállta alatt a mű (tanulmány, alkotás), illetve annak bármilyen módon rögzített vagy másolati példánya más, kívülálló harmadik személyek részére a megrendelő hozzájárulása nélkül nem kerül átadásra, értékesítésre, továbbá ezzel összefüggő felhasználásra.

 

6. Egyéb feltételek:

 


7. Szerződő felek magukra nézve kötelezőnek fogadják el, hogy a szerződések lényeges tartalmát nem lehet üzleti titokként kezelni, továbbá az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jogosult ellenőrizni a rendelkezésükre bocsátott költségvetési pénzeszközök szerződésszerű felhasználását.

8. Szerző tudomásul veszi, hogy a 3. pontban írtak alapján esedékes kifizetés csak a felhasználói szerződés megkötése és a szerződés mellékletét képező nyilatkozat pontos kitöltése, valamint a teljesítés igazolás kiállítása után történik.

9. Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv, valamint a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény rendelkezései az irányadók.

Budapest, 20…… év ……………………… hó ………… nap

    …………………………………    …………………………………
    szervezeti egység vezetője    SZERZŐ    MEGBÍZÓ    …………………………………
    HO szakmai ellenjegyzése
    …………………………………
    pénzügyi ellenjegyző


___________
Az 1. a) és 1. b), továbbá a 3.1. és 3.2. pontok közül a nem kívánt törlendő.

1. számú melléklet a 6. számú függelékhez


NYILATKOZAT

a …………………………… számú szerződéshez
A személyijövedelemadó-előleg levonását önálló tevékenységet folytató magánszemélyként [az a), b), c) pontok egyikét húzza alá].
a) az általános szabályok szerint (a megbízási díj 90%-ából 36% adóelőleg) kérem,

b) a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. tv. 46. § (3) bekezdés a) pontja alapján kérem, mert …………… Ft költséget számolok el (ez legfeljebb a kifizetés teljes összegének 50%-a lehet),

c) az adótábla szerinti, göngyölített adóelőleg levonását kérem a tv. 47. § (2) bekezdése alapján, mivel a 2009-es adóévben az összevont adóalapot képező jövedelmem várhatóan nem haladja meg az 1700 ezer forintot.

Az adóterhet nem viselő járandóságok, melyek adójának levonására van lehetőség:

Várható éves összege: …………………………………………….……. Ft

Nyugdíjtörzsszám: ……………………………………………………....

9E4325_0

 

Különadó levonását kérem:

IGEN – NEM

 

 

 

Magánnyugdíjpénztárnak tagja vagyok:

IGEN1 – NEM


1 Magánnyugdíj-pénztári tagság esetén a záradékolt belépésinyilatkozat-másolatot kérjük csatolni


Amennyiben IGEN:

 

Magánnyugdíjpénztár neve:

 

Címe:

 

Bankszámla száma:

 

Tagsági szám:


a)* Az egészségügyi hozzájárulás, valamint az egészségbiztosításijárulék-fizetési kötelezettség elbírálásához valamennyi foglalkoztatómról mellékelem az igazolást, összesen …………db-ot.
b)* Igazolást nem csatolok, mert jelenleg máshol nem vagyok foglalkoztatva.

Tudomásul veszem, hogy valamennyi foglalkoztatómnál 8. napon beül jeleznem kell az egészségügyi hozzájárulás fizetését érintő bármely, foglalkoztatásomban bekövetkezett változást.

 

a) a következő címre:

 

b) átutalással: ………………………………………………………………………..………………… (a bank neve)

 

…………………………………………………………………………...……. (3×8 számjegy) bankszámlára kérem.


Budapest, 20…………………………………

……………………………………
MEGBÍZOTT

2. számú melléklet a 6. számú függelékhez


Teljesítésigazolás
……………….. hóról
A feladat elvégzését igazolom, kérem a ………………………….…………………………. sz.

szerződés alapján ………………………………………………………. megbízott részére

az esedékes díj számfejtését.




Budapest, 20………………………………

…………………………………
megbízó
(teljesítést igazoló)

7. számú függelék

 

Nyilvántartási szám:

………………………

 

KF-nyilvántartási száma:

PSZO ………………

 

Pénzügyi ütemezés:

SKO …………………

 

Dimenziók:

………………………



MEGBÍZÁSISZERZŐDÉS-MINTA
(munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítésére)

amely létrejött egyrészről a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (1011 Budapest, Fő u. 44–50.)

…………………………………………………………………… szervezeti egysége mint megbízó,

másrészről

Név: ……...……………………………………………… (leánykori név: …………………………………………)

Anyja neve: …………………………………… (szül. hely, idő: ……………………………………………………)

Lakcíme: …………………………………………………………………………………………………………….

Főállású munkahely neve, címe: ……………………………………………………………………………………

Adóazonosító jel:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tb-azonosító jel (TAJ-szám):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bankszámla száma (bank neve): ………………………………………………………………………………………,

mint megbízott között, az alábbi feltételekkel:

1. A megbízó megbízza megbízottat a 2. pontban meghatározott feladat megbízott utasításai szerint történő elvégzésével. A megbízott a megbízást elfogadja és tudomásul veszi, hogy a megbízást személyesen köteles teljesíteni.

2. A megbízás tárgya:


3. A megbízási jogviszony
………….. év ………………………… hó ……… napjától kezdődően határozatlan időtartamra jön létre azzal, hogy a szerződést bármelyik fél jogosult indoklás nélkül …….. nap felmondási idővel írásban felmondani.
– ………….. év ………………………… hó ……… napján kezdődik és ………….. év ………………………. hó ………… napjáig tart. Felek megállapodnak abban, hogy a határozott időtartamra létrejött megbízási szerződést is jogosult bármelyik fél indoklás nélkül írásban ………… napos felmondási idővel felmondani.
A megbízó a megbízott szerződésszegése esetén jogosult jelen szerződés azonnali hatállyal történő felmondására.
A megbízó részéről utasításadási, irányítási jogosultsággal rendelkező, illetve a megbízott teljesítésének igazolására jogosult személy neve, beosztása: .…………………………………………………………...……
A teljesítés igazolása a jelen szerződés elválaszthatatlan mellékletét képező okiraton történik.

4. A megbízott a megbízás tárgyát képező munkát naponta ………………. -tól …………………. -ig köteles végezni.
A megbízott kötelezettséget vállal arra, hogy a tevékenységének ellátásával (a munka elvégzésével) kapcsolatos, a megbízottnál érvényben lévő szabályzatokat megismeri és azokat betartja.

5. Megbízott kötelezettséget vállal azért, hogy a munkavégzés során birtokába kerülő anyagokat, tudomására jutott adatokat, információkat bizalmasan, hivatali titokként (illetve minősítésüknek megfelelően) kezeli, azokat kívülállókkal nem közli és kívülállók részére nem teszi hozzáférhetővé.
6. A 2. pontban meghatározott tevékenység (munka) igazolt elvégzésért – a szerződésszerű teljesítésért – a megbízottat …………………………….………. Ft (azaz ……….………………………………………… Ft) összegű díjazás illeti meg, melyet a megbízó köteles a megbízott részére legkésőbb a munka átadását (tevékenység elvégzését) követő 30 napon belül a jelen szerződés elválaszthatatlan mellékletét képező nyilatkozatban meghatározott módon megfizetni.
Részteljesítés esetén a kifizetés a teljesítéssel arányosan történik.
Megbízott tudomásul veszi, hogy kifizetés csak a megbízási szerződés megkötése, valamint a szerződés elválaszthatatlan mellékletét képező nyilatkozat pontos kitöltése esetén történik.

7. Szerződő felek magukra nézve kötelezőnek fogadják el, hogy a szerződések lényeges tartalmát nem lehet üzleti titokként kezelni, továbbá az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jogosult ellenőrizni a rendelkezésükre bocsátott költségvetési pénzeszközök szerződésszerű felhasználását.

8. Egyéb feltételek:


9. Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a vonatkozó jogszabályokban foglalt rendelkezések az irányadóak.

Felek jelen szerződést elolvasás és egyező értelmezés után mint akaratuknak megfelelőt írták alá.

Budapest, 20….. év ……………………… hó ………… nap

    …………………………………    …………………………………
    szervezeti egység vezetője    MEGBÍZOTT    MEGBÍZÓ    …………………………………
    HO szakmai ellenjegyzése
    …………………………………
    pénzügyi ellenjegyző

1. számú melléklet a 7. számú függelékhez


NYILATKOZAT

a ………………………… számú szerződéshez
A személyijövedelemadó-előleg levonását önálló tevékenységet folytató magánszemélyként [az a), b), c) pontok egyikét húzza alá].
a) az általános szabályok szerint (a megbízási díj 90%-ából 36% adóelőleg) kérem,
b) a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. tv. 46. § (3) bekezdés a) pontja alapján kérem, mert …………… Ft költséget számolok el (ez legfeljebb a kifizetés teljes összegének 50%-a lehet),

c) az adótábla szerinti, göngyölített adóelőleg levonását kérem a tv. 47. § (2) bekezdése alapján, mivel a 2009-es adóévben az összevont adóalapot képező jövedelmem várhatóan nem haladja meg az 1700 ezer forintot.

Az adóterhet nem viselő járandóságok, melyek adójának levonására van lehetőség:

Várható éves összege: …………………………………………….……. Ft

Nyugdíjtörzsszám: …………………………………………………………

Különadó levonását kérem:    IGEN – NEM

Magánnyugdíjpénztárnak tagja vagyok:     IGEN1. – NEM

Amennyiben IGEN:

 

Magánnyugdíjpénztár neve:

 

Címe:

 

Bankszámlaszáma:

 

Tagsági szám:


a)* Az egészségügyi hozzájárulás, valamint az egészségbiztosításijárulék-fizetési kötelezettség elbírálásához valamennyi foglalkoztatómról mellékelem az igazolást, összesen ………… db-ot.
b)* Igazolást nem csatolok, mert jelenleg máshol nem vagyok foglalkoztatva.

Tudomásul veszem, hogy valamennyi foglalkoztatómnál 8. napon beül jeleznem kell az egészségügyi hozzájárulás fizetését érintő bármely, foglalkoztatásomban bekövetkezett változást.

* A megbízási díj kifizetését [az a) vagy b) pontok egyikét húzza alá].

a) a következő címre:

b) átutalással: ………………………………………………………………………..………………… (a bank neve)

…………………………………………………………………………...…… (3×8 számjegy) bankszámlára kérem.



Budapest, 20……………………………

………………………………………
MEGBÍZOTT

2. számú melléklet a 7. számú függelékhez


Teljesítésigazolás

………………… hóról
A feladat elvégzését igazolom, kérem a ………………………….…………………………. sz.

szerződés alapján ………………………………………………………. megbízott részére

az esedékes díj számfejtését.



Budapest, 20……………………………


……………………………………
megbízó
(teljesítést igazoló)

8. számú függelék


ENGEDÉLYEZTETÉS
(konferencián, szakmai továbbképzésen-oktatáson való részvételhez)

 

Nyilvántartási szám:

………………………

 

Pénzügyi ütemezés:

SKO …………………

 

Dimenziók:

………………………

 

A résztvevő neve: ………………………………… beosztása:

 

A szervezeti egység megnevezése:

 

A részvételi díj bruttó összege: …………………… Ft, azaz

Ft

 

Pénzügyi forrás pontos megnevezése:


A részvételi díj kiegyenlítésének módja:
1. előre utalandó1. mellékelve a bankszámlaszámot tartalmazó bizonylat.
2. készpénzzel egyenlítem ki – melyről a KvVM nevére kiállított számlával fogok elszámolni.
3. számla alapján utalandó – a részvételi napig megküldött számla alapján.


Dátum: Budapest, 20…… év ……………… hónap …… nap

    ……………………………………    ……………………………………
    résztvevő aláírása    a szervezeti egység vezetőjének aláírása

    ……………………………………    ……………………………………
    HO vezetőjének aláírása    pénzügyi ellenjegyző    (kötelezettségvállaló)



Megjegyzés:
A jelentkezést minden esetben a HO bonyolítja a rendező intézménynél.
A szervezeti egység jelen engedélyeztetést a HO-nál kezdeményezi, melyhez „előre utalandó” kérés esetén a 9/a) számú függeléket kitölti. A PSzO az átutalásról a fénymásolatot a résztvevőknek haladéktalanul megküldi. Előre utalás esetén a résztvevő kötelessége megkérni a rendezvényen a számlát és 3 munkanapon belül a PSzO számára továbbítani.
Készpénzes kiegyenlítés elszámolása csak az engedélyeztetés, utalványrendelet, teljesítésigazolás szolgáltatásról, valamint a KvVM nevére kiállított számla és a jelzett aláírások együttes megléte mellett kezdeményezhető a PSzO-nál.

9. számú függelék








10. számú függelék


Közbeszerzési eljárás megindítása előtti pénzügyi fedezet rendelkezésre állását igazoló ív

 

A

 

 

 


tárgyú közbeszerzés megindításához.

A közbeszerzési eljárást kezdeményező szervezeti egység:


A szervezeti egység vezetője:

    …………………...…………………    dátum: …………...……………….
    aláírás

Az ajánlati, részvételi felhívásban szereplő összeg:

 

Pénzügyi forrás megnevezése: ..…………………………………..…………………………..


Kötelezettségvállaló:

    …………………...…………………    dátum: …………...……………….
    aláírás

Észrevétel:



Pénzügyi és számviteli osztály:

A megadott pénzügyi forráson …………………… Ft összegű keret

rendelkezésre áll*

 

nem áll rendelkezésre


Fenti tárgyú közbeszerzési eljárás pénzügyi fedezete a PSzO kötelezettségvállalás
nyilvántartásában SKO …… - ……...…...……. nyilvántartási számon rögzítésre került.

    …………………...…………………    dátum: …………...……………….
    aláírás

Észrevétel:

11. számú függelék


Kötelezettségvállalói aláírásminta

Név:

Beosztás:

Szervezeti egység:


Aláírás:

Aláírás hatályosságának kezdeti dátuma:

Aláírás hatályosságának megszűnési dátuma:

12. számú függelék


Teljesítésigazolói aláírásminta
Név:

Beosztás:

Szervezeti egység:





Aláírás:





Aláírás hatályosságának kezdeti dátuma:


Aláírás hatályosságának megszűnési dátuma:



Igazolom, hogy a teljesítésigazoló vagyonnyilatkozat-tételére kötelezett.


Budapest, 20……………………


……………………………………………
munkáltató jogkör gyakorlója

13. számú függelék


Teljesítésigazolás
szolgáltatásról
Igazolom, hogy a ………….. év ……………………………………………………...….. hó ………… napján (iktatószám: ……………………………………., PSzO-nyilvántartási szám: PSZO ……….…...…, SKO …………………) …………………………………………………..…..…………………………………………………………. (partner) …………………..………………………...…………………………..………………...… (székhely, lakcím)-rel kötött
szerződésben, megállapodásban, megrendelésben meghatározott,1. Gazdálkodási Szabályzatban megrendeléshez nem kötött
………………………………………………………………………..szolgáltatást (feladatot, tevékenységet)
a kötelezettségvállalásban foglalt feltételeknek (mennyiségben és minőségben) megfelelően teljesítette.

A fentiek alapján a ………………………………. számú számlában szereplő ……………………………… Ft, azaz ………………………………………………………….. forint a …………………………………….. pénzügyi forrás terhére kifizethető.

9E4339_0

Jelen teljesítésigazolás2:

⬜ az utolsó teljesítés igazolása a kötelezettségvállalás tekintetében (végszámla)

 

 

⬜ nem az utolsó teljesítés igazolása a kötelezettségvállalás tekintetében (részszámla)


2 X-szel jelölni.




Az elfogadott teljesítéssel összefüggő dokumentáció, iratanyag fellelhető a ............................................................... …………………………….............................. szakfőosztályon.

Iktatószám: ……………………………….

Megjegyzés:


A fenti kötelezettségvállalási adatok az irányadóak a kifizetéshez.


Dátum: Budapest, 20… év ……………… hónap … nap

    ……………………………………    ……………………………………
    Teljesítést igazoló neve    Teljesítést igazoló aláírása    (nyomtatott betűkkel)
        ……………………………………
        Kötelezettségvállaló

14. számú függelék


Teljesítésigazolás
beszerzésről
Igazolom, hogy a …….. év …………………...….. hó ….… napján (iktatószám: …………………………………., PSzO-nyilvántartási szám: PSZO …………………………………...…, SKO…………………………………….……) …………………………………………………..………………………………………………………………. (partner) …………………..…………………………...……………………..…………………...… (székhely, lakcím)-rel kötött
szerződésben, megállapodásban, megrendelésben meghatározott,1. Gazdálkodási Szabályzatban megrendeléshez nem kötött
……………………………………………………………………….. (eszköz megnevezése) beszállítását
a kötelezettségvállalásban foglalt feltételeknek (mennyiségben és minőségben) megfelelően teljesítette.

A fentiek alapján a ………………………………. számú számlában szereplő ………………………………Ft, azaz ……………………………..……………………….. forint a …………………………………… pénzügyi forrás terhére kifizethető.

9E4340_0

Jelen teljesítésigazolás2:

⬜ az utolsó teljesítés igazolása a kötelezettségvállalás tekintetében (végszámla)

 

 

⬜ nem az utolsó teljesítés igazolása a kötelezettségvállalás tekintetében (részszámla)


2 X-szel jelölni.


9E4340_1

Eszköz esetén töltendő ki

Készlet esetén töltendő ki

A vásárolt eszköz gyártási száma:         
A vásárolt eszköz leltári száma:         

Tárolási hely (személy neve, szobaszáma):

    

    

⬜    Befejezetlen beruházás

⬜    Üzembe helyezett beruházás

Üzembe helyezés időpontja:     

A ……………sz. bizonylaton nyilvántartásba vettük.

Nyilvántartás szerint3

⬜    azonnali felhasználás

⬜    raktári bevételezés

Azonnali felhasználás esetén:

Átvevő neve:     

    nyomtatott betűkkel

Átvevő aláírása:     


3 X-szel jelölni.


A fenti kötelezettségvállalási adatok az irányadóak a kifizetéshez.

Dátum: Budapest, 20… év ……………… hónap … nap

    ……………………………………    ……………………………………
    Teljesítést igazoló neve    Teljesítést igazoló aláírása    (nyomtatott betűkkel)
        ……………………………………
        Kötelezettségvállaló

Beszerzés raktárra (a PSzO tölti ki)


9E4340_4

Főkönyvi számlaszám

Összeg

 

 

 

 

 

 

        ……………………………………
        Készletnyilvántartó aláírása

15. számú függelék


16. számú függelék11


Belső jogérvényességet igazoló aláírásokat tartalmazó ív

A …………………………………………………………………………… szerződő partnerrel kötendő

 

……………………………………………… tárgyú …………………………… iktatószámú szerződéshez.

 

 

1. A szerződést kezdeményező szervezeti egység vezetője:

 

    …………………………………………    dátum: ……………………………………
    aláírás

 

Észrevétel:     

    

 

 

2. Kötelezettségvállaló:

 

    …………………………………………    dátum: ……………………………………
    aláírás

 

Észrevétel:     
    

 

3. Pénzügyi és számviteli osztály (előzetes szignálás):

 

    …………………………………………    dátum: ……………………………………
    aláírás

 

    ……………………………………… Ft összegű keret    – rendelkezésre áll
        – nem áll rendelkezésre

 

KF nyilvántartási szám:    PSZO    Pénzügyi ütemezés:     SKO

 

Észrevétel:     

    

 

 

4. Vagyongazdálkodási és vagyonkezelési osztály:

 

    …………………………………………    dátum: ……………………………………
    aláírás

 

A szerződést megelőző, jogszabályban előírt eljárásokat    – lefolytatták
        – nem folytatták le

 

központosított közbeszerzés/közbeszerzés közösségi é.h. elérése esetén/közbeszerzés nemzeti é.h. elérése esetén/egyszerű közbeszerzés/8 000 000 Ft (nettó) alatti besz./mentesség

 

 

5. Közigazgatási és Jogi Főosztály:

 

    …………………………………………    dátum: ……………………………………
    aláírás

 

Észrevétel:     

    

 

Záradék:

– A jogérvényesítési eljárás során felmerült észrevételek szerződésszövegben történő átvezetését igazolom:

– A jogérvényesítési eljárás során észrevétel nem merült fel. Igazolom, hogy a szerződésszövegben a tervezethez képest változtatás nem történt:

(a kívánt rész aláhúzandó)

 

Budapest, 20… ……………………

……………………………………………………………
a szerződést kezdeményező szervezeti egység vezetője

 

17. számú függelék


Szerződés-nyilvántartó adatlap
9E4344_0

Szerződő partner megnevezése:

 

Székhelye:

 

Cégjegyzékszáma:

 

Bankszámlaszáma:

 

Adószáma:

 

Kezdeményező szervezeti egység nyilvántartási száma:

 

Szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység:

 

A szerződés tárgya:

 

A szerződés az Art. 36/A. §-ának hatálya alá esik?

igen – nem

Az eredeti szerződés megkötésének dátuma:1

 

Szerződés hatálya:

 

Pénzügyi forrás pontos megnevezése:

 

A szerződésben vállalt teljes összeg:

 

Teljesítés igazolására jogosult személy:

 

Kötelezettségvállaló neve:

 


1 Szerződésmódosítás esetén töltendő ki.



9E4344_1

Közbeszerzési adatok2:

1. Központosított közbeszerzési eljárás alá tartozik

 

2. Közbeszerzési eljárás közösségi é.h. elérése esetén

 

3.Közbeszerzés nemzeti é.h. elérése esetén

 

4. Egyszerű közbeszerzés

 

5. 8 000 000 Ft (nettó ) alatti beszerzés

 

6. Mentességet élvez a közbeszerzési eljárás alól (a Kbt. …… §-a alapján):


2 A megfelelőt kérjük aláhúzni.




Pénzügyi ütemezés:

A nyilvántartásba vételhez csatolt iratok:


Dátum: Budapest, 20… év ……………… hónap … nap

    ……………………………………    ……………………………………
    Adatlapot kitöltő neve    Adatlapot kitöltő aláírása    (nyomtatott betűkkel)



PSzO tölti ki előzetes nyilvántartásba vételkor:

9E4344_3

Szerződés nyilvántartási száma (KF):

PSZO

Pénzügyi ütemezés:

SKO

Partner kódja:

 

Dimenziók:

 

Nyilvántartásba vétel időpontja:

 

Nyilvántartásba vevő aláírása:

 



PSzO tölti ki pénzügyi ellenjegyzést követően:

9E4344_4

Pénzügyi ellenjegyző neve:

 

Ellenjegyzés dátuma:

 

18. számú függelék


Utalásfelkérő levél
pénzeszközátadásra
Kérem, hogy a ………….. év ……………………………………………………...….. hó ………… napján megkötött (Nyilvántartási száma: ……………………………………….………………………………………., PSzO pénzügyi ütemezés: SKO …………….…...…………..……) megállapodás alapján ……………………………………. Ft, azaz ……………………………….. forint bruttó összegű átutalást előre teljesíteni szíveskedjen.



Jelen utalásfelkérő levél a teljesítés igazolása alól nem mentesít.



Dátum: Budapest, 20… év ……………… hónap … nap

    ……………………………………    ……………………………………
    kötelezettségvállaló    teljesítés igazolására jogosult

19. számú függelék


Utalásfelkérő levél
konferencián, rendezvényen való részvételhez
Kérem, hogy a ………….. év ……………………………….….. hó ………… napján engedélyezett (nyilvántartási száma:……………………. PSzO pénzügyi ütemezés: SKO …………….…...…………..……) konferencián, szakmai továbbképzésen-oktatáson való részvételhez a …………………………. Ft, azaz ……………………………….. forint bruttó összegű átutalást a mellékelt bizonylat alapján a ………………………… számlaszámra előre teljesíteni szíveskedjen.

A résztvevő neve: ………………………………………………… beosztása:
A szervezeti egység megnevezése:
Pénzügyi forrás pontos megnevezése:


Jelen utalásfelkérő levél a teljesítés igazolása alól nem mentesít, a konferenciát követő 3 munkanapon belül a teljesítés igazolását az arra kötelezett megteszi.



Dátum: Budapest, 20… év ……………… hónap … nap

    ………………………………………………    ………………………………………………
    résztvevő aláírása    a szervezeti egység vezetőjének aláírása
        
………………………………………………
        HO vezetőjének aláírása        (kötelezettségvállaló)

20. számú függelék


Szerződések nyilvántartása

    Szervezeti egység:
    ……………………………………

Sorsz.

Kezdeményezés dátuma

Iktatószáma

Ügyintéző neve

Szerződő fél

Tárgya

Hatálya

Teljes (bruttó)

Tárgyévre jutó (bruttó)

Pénzügyi forrás megnev.

Kötelezetttség-
vállaló

Teljesítés-
igazoló

Pénzügyi
ellenjegyző

Pénzügyi
ellenjegyz.
dátuma

PSzO
nyilv.sz. (PSzO...)

neve

címe

cégj. sz.

adósz.

mettől meddig

összege

neve

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

36.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

37.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

38.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

39.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

41.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

42.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

44.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

45.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

46.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

47.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

48.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

49.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

51.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

52.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

53.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

54.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

55.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

56.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

57.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

58.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

59.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

60.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23. számú függelék12


A II. osztályú napidíjak

9E06116_0

Ország

Valutanem

II. osztályú
napidíj

Ország (AFRIKA)

 

 

Algéria

EUR

60

Angola

USD

61

Benin

USD

62

Bissau-Guinea

USD

69

Botswana

USD

54

Burkina Faso

USD

60

Burundi

USD

59

Comore-szigetek

USD

66

Csád

USD

64

Dél-Afrika

EUR

48

Dzsibuti

USD

63

Egyenlítői Guinea

USD

57

Egyiptom

EUR

53

Elefántcsontpart

USD

57

Eritrea

USD

56

Etiópia

USD

59

Gabon

USD

57

Gambia

USD

54

Ghána

USD

57

Guinea

USD

57

Kamerun

USD

58

Kenya

USD

59

Kongó

USD

65

Kongói Demokratikus Köztársaság

USD

60

Közép-Afrikai Köztársaság

USD

62

Lesotho

USD

53

Libéria

USD

57

Líbia

USD

61

Madagaszkár

USD

58

Malawi

USD

57

Mali

USD

60

Marokkó

EUR

50

Mauritánia

USD

57

Mauritius

USD

60

Mozambik

USD

56

Namibia

USD

55

Niger

USD

60

Nigéria

USD

67

Ruanda

USD

60

Sao Tome és Principe

USD

60

Seychelle-szigetek

USD

64

Sierra Leone

USD

58

Szenegál

USD

60

Szomália

USD

44

Szudán

USD

60

Szváziföld

USD

53

Tanzánia

USD

46

Togó

USD

57

Tunézia

EUR

52

Uganda

USD

53

Zambia

USD

59

Zimbabwe

USD

62

Zöld-foki-szigetek

USD

57

Ország (AMERIKA)

 

 

Amerikai Egyesült Államok

USD

66

Antigua és Barbuda

USD

58

Argentína

USD

53

Bahama

USD

62

Barbados

USD

65

Belize

USD

58

Bermuda

USD

58

Bolívia

USD

52

Brazília

EUR

57

Chile

EUR

48

Costa Rica

USD

57

Dominikai Köztársaság

USD

53

Ecuador

USD

55

Grenada

USD

65

Guatemala

USD

56

Guyana

USD

57

Haiti

USD

57

Holland Antillák

USD

58

Honduras

USD

60

Jamaica

USD

57

Kanada

EUR

54

Kolumbia

USD

54

Kuba

USD

62

Mexikó

USD

56

Mondserrat

USD

58

Nicaragua

USD

55

Panama

USD

56

Paraguay

USD

55

Peru

USD

55

Puerto Rico

USD

58

Saint Kitts és Nevis

USD

58

Saint Lucia

USD

58

Salvador

USD

58

St. Vincent és Grenadine

USD

58

Suriname

USD

57

Trinidad és Tobago

USD

58

Uruguay

USD

54

Venezuela

USD

55

Ország
(AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA)

 

 

Ausztrália

EUR

55

Cook-szigetek

USD

61

Fidzsi-szigetek

USD

55

Kiribati

USD

61

Marshall-szigetek

USD

61

Mikronézia

USD

57

Nyugat-Szamoa

USD

57

Pápua Új-Guinea

USD

59

Salamon-szigetek

USD

52

Tonga

USD

50

Tuvalu

USD

55

Új-Kaledónia

USD

55

Új-Zéland

USD

55

Vanuatu

USD

60

Ország (ÁZSIA)

 

 

Afganisztán

USD

55

Azerbajdzsán

USD

58

Bahrein

USD

57

Bangladesh

USD

57

Bhutan

USD

58

Brunei

USD

54

Egyesült Arab Emirátusok

USD

57

Fülöp-szigetek

USD

55

Grúzia

USD

55

Hong-Kong

EUR

53

India

USD

58

Indonézia

EUR

59

Irak

USD

70

Irán

EUR

61

Izrael

USD

67

Japán

EUR

64

Jemen

USD

55

Jordánia

EUR

53

Kambodzsa

USD

55

Katar

EUR

57

Kazahsztán

EUR

60

Kína

EUR

58

Kirgizisztán

USD

49

Koreai Köztársaság

EUR

55

Koreai NDK

USD

61

Kuwait

EUR

50

Laosz

USD

55

Libanon

USD

64

Macao

USD

57

Malajzia

EUR

50

Maldív-szigetek

USD

57

Mianmar

USD

56

Mongólia

EUR

57

Nepál

USD

55

Omán

USD

56

Örményország

USD

57

Pakisztán

EUR

57

Palesztina

USD

67

Srí Lanka

USD

55

Szaud-Arábia

EUR

56

Szingapúr

EUR

50

Szíria

EUR

58

Tajvan

EUR

53

Thaiföld

EUR

50

Törökország

EUR

57

Türkmenisztán

USD

64

Üzbegisztán

USD

56

Vietnam

USD

55

Ország (EURÓPA)

 

 

Albánia

EUR

64

Ausztria

EUR

60

Belgium

EUR

59

Bosznia-Hercegovina

EUR

59

Bulgária

EUR

57

Ciprus

EUR

53

Csehország

EUR

52

Dánia

EUR

64

Észtország

EUR

50

Fehéroroszország

EUR

52

Finnország

EUR

60

Franciaország

EUR

60

Gibraltár

EUR

55

Görögország

EUR

54

Hollandia

EUR

58

Horvátország

EUR

56

Írország

EUR

57

Izland

EUR

60

Koszovó

EUR

49

Lengyelország

EUR

50

Lettország

EUR

53

Liechtenstein

EUR

65

Litvánia

EUR

50

Luxemburg

EUR

55

Macedónia

EUR

58

Málta

EUR

55

Moldova

EUR

57

Monaco

EUR

60

Montenegro

EUR

60

Nagy-Britannia

EUR

61

Németország

EUR

59

Norvégia

EUR

60

Olaszország

EUR

58

Oroszország

EUR

64

Portugália

EUR

55

Románia

EUR

59

Spanyolország

EUR

56

Svájc

EUR

62

Svédország

EUR

60

Szerbia

EUR

60

Szlovákia

EUR

52

Szlovénia

EUR

51

Ukrajna

EUR

60

Vatikán

EUR

58

2. számú melléklet a 20/2006. (K. V. Ért. 10.) KvVM utasításhoz


A KINCSTÁRI KÁRTYÁK
KEZELÉSÉRŐL ÉS HASZNÁLATÁRÓL SZÓLÓ SZABÁLYZAT

A szabályzat hatálya

1. § (1) A kincstári kártyák kezeléséről és használatáról szóló szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) hatálya
a) a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (a továbbiakban: KvVM) készpénzkímélő fizetési rendszerére (a továbbiakban: kincstári kártyarendszer), valamint
b) a KvVM
ba) kincstári kártyabirtokos és
bb) kincstári kártyák kezelését, elszámolását – a munkaköri leírásban foglaltak szerint – ellátó köztisztviselőire
terjed ki.
(2) Ahol Szabályzat KvVM-t említ, azon a részben önállóan gazdálkodó a KvVM Fejlesztési Igazgatóságot és a Vízügyi Központ és Közgyűjteményeket is érteni kell.

Alapfogalmak

2. § E szabályzat alkalmazásában:
a) ATM (Automated Teller Machine): bankjegykiadó automata, amely készpénzfelvételre, adott esetben készpénz befizetésre és egyéb szolgáltatások igénybevételére alkalmas;
b) elfogadóhely: mindazon hely (bankfiók, beváltóhely, kereskedelmi elfogadóhely, ATM), ahol a kártya rendeltetésszerűen felhasználható;
c) kártyafedezeti számla: a Kincstári Számlából nyitott alszámla, amely kizárólag a kártyákkal eszközölt tranzakciók, valamint a kártyákkal összefüggő díjak, költségek és egyéb tételek elszámolására szolgál, melynek tulajdonosa a KvVM;
d) kincstári bankkártya (kártya): a bank által a Kincstári Kártyarendszerre vonatkozó Keretmegállapodás alapján a Magyar Államkincstárral (a továbbiakban: Kincstár) együttműködve kibocsátott, saját emblémával és/vagy Nemzetközi Kártyaszervezet emblémájával ellátott névre szóló, másra át nem ruházható plasztik, melynek birtokosa a KvVM. Típusai:
da) intézményi kártya: a készletek, a kis értékű tárgyi eszközök beszerzésére, a nem rendszeres kis összegű szolgáltatások ellenértékének kiegyenlítésére és készpénz felvételére szolgáló forint alapú, kizárólag belföldön használható elektronikus fizetési eszköz;
db) VIP kártya: a kártya használatára feljogosított kártyabirtokosok utazási és dologi kiadásai kiegyenlítésére és készpénz felvételére szolgáló külföldön használható elektronikus fizetési eszköz, amelyek lehetnek Eurocard/Mastercard, VIP Ezüst és Arany kártya;
e) kártyabirtokos: a kincstári bankkártya rendeltetésszerű használatára felruházott személy, aki a kártyát jogszerűen birtokolja;
f) limit: a tranzakció összegére vonatkozó megkötés;
g) számlatulajdonos: a KvVM, mint a Kincstárnál kártyafedezeti számlával rendelkező intézmény;
h) tranzakció: a kincstári bankkártya rendeltetésszerű használata során, a kártya alapjául szolgáló számlán jelentkező terhelés, illetve jóváhagyás, továbbá az elfogadóhellyel történő elszámolás.
i) tükörszámla kivonat: a hitelintézet által a számlatulajdonosnak megküldött kivonat, amely a kincstári kártyafedezeti számla forgalmi tételei mögötti analitikus egyeztetést biztosítja.
A kincstári kártyafedezeti számla,
a kincstári bankkártya szerződés

3. § (1) A kincstári kártyafedezeti számlák megnyitását a Költségvetési, beruházási és tulajdonosi főosztály Pénzügyi osztálya (a továbbiakban: PO) kezdeményezi a jelen Szabályzat 1. számú függeléke szerinti – „intézmény- és számla törzsadatok bejelentése” elnevezésű – nyomtatvány felhasználásával. A nyomtatványt a PO kártyatípusonként, illetve a megnyitandó kártyafedezeti számlánként külön-külön állítja ki, és megküldi a Kincstárhoz további ügyintézésre.
(2) A PO igénylése alapján – a KvVM igényének megfelelően – a Kincstár bocsátja rendelkezésre a Kincstári Bankkártya Szerződés megkötéséhez és a kártyaigényléshez szükséges bizonylatokat, az Általános Szerződéskötési Feltételeket, az igényelt kártyatípusnak megfelelő Szerződés kiegészítést.
(3) A PO a jelen Szabályzat 2. számú függelékében foglaltak szerint Kincstári Bankkártya Szerződést köt, amelynek joghatálya kiterjed mindkét (intézményi és VIP) kincstári kártya típusra.
(4) A Kincstári Bankkártya Szerződés minden példányát eredeti aláírással és bélyegzővel kell ellátnia a PO-nak, tekintet nélkül arra, hogy a nyomtatványok önátírósak.
(5) A kitöltött és aláírt Kincstári Bankkártya Szerződést a PO-nak a számlavezető kincstári fiókhoz kell benyújtania.
A kincstári kártyák fedezetének biztosítása

4. § (1) A PO a kincstári kártyafedezeti számla megnyitását követően – az első kártya igénylésével egy időben – intézkedik a kártyák használatához szükséges fedezet (minimum az igénylendő kártyák éves díja) kártyafedezeti számlára történő átvezetése iránt.
(2) Amennyiben a kártyafedezeti számlán nem áll rendelkezésre a bank által elszámolt tételek ellenértéke, a Kincstár a hiányzó fedezet összegével automatikusan megterheli a kártyafedezeti számlához kapcsolódó előirányzat-felhasználási keretszámlát, vagy a pénzforgalmi folyószámlát. Az ellátási célú kiadási számlához kapcsolódó intézményi kártya esetében a kártyafedezeti számla esetében az esetleges fedezethiány rendezéséről a PO-nek kell gondoskodnia.
(3) A kártyafedezet folyamatos figyelemmel kisérését a PO a bank által biztosított TeleBank szolgáltatás és a számlakivonatok alapján végzi.
(4) Az aktuális pénzügyi igényeket – a folyamatos fedezet biztosítása érdekében – az intézményi kártya tekintetében a KBTF vezetője, a VIP kártyák tekintetében a Közösségi és nemzetközi főosztály (a továbbiakban: KNF) vezetője határozza meg.
(5) A pénzügyi fedezetet mind a VIP kártyák, mind az intézményi kártyák tekintetében a KBTF vezetőjének kell biztosítani a kártyafedezeti számlához kapcsolódó megfelelő Kincstári Számlájáról a kártyafedezeti számlára történő átutalással. [Az átutalási megbízáson a megfelelő Kincstári Tranzakciós Kód (KTK) párokat fel kell tüntetni a KTK köteles számlák esetén.]
(6) Az intézményi kártya tekintetében a fedezetet a KBTF vezetőjének oly módon kell biztosítania, hogy amennyiben a fedezet 200 000 Ft alá csökken, akkor az alszámla – az aktuális pénzügyi lehetőségek figyelembe vételével – max. 3 500 000 Ft értékig feltöltésre kerüljön.
(7) A VIP kártya tekintetében a pénzügyi fedezet meghatározása a jóváhagyott éves kiküldetési és fogadási terv költségvetési prognózisa figyelembe vételével történik, melyet heti gyakorisággal a KNF aktualizál.
(8) Az VIP kártya tekintetében a fedezetet a KBTF vezetőjének oly módon kell biztosítania, hogy amennyiben a fedezet 1 000 000 Ft alá csökken, akkor az alszámla – az aktuális pénzügyi lehetőségek figyelembe vételével – max. 10 000 000 Ft értékig feltöltésre kerüljön.
(9) A PO az aranykártyán a készpénzfelvételi limithez 100 000 Ft/nap, a kereskedői elfogadóhely limithez 300 000 Ft/nap fedezetet, míg az ezüstkártyán a készpénzfelvételi limithez 50 000 Ft/nap, a kereskedői elfogadóhely limithez 300 000 Ft/nap fedezetet biztosít.
(10) A hetenként aktualizált pénzügyi kalkulációról és a fedezetről a KNF és a PO megbízott munkatársainak – elektronikus úton – folyamatosan tájékoztatniuk kell egymást.
A kincstári kártyák használata

5. § (1) A kincstári bankkártya használatára jogosultak körét kártyatípusonként a munkáltatói jogkört gyakorló vezető javaslatára a környezetgazdasági szakállamtitkár hagyja jóvá.
(2) A kártyahasználatra szóló jogosultságot – a kötelezettségek figyelembe vételével – és a kártérítési felelősséget a munkaköri leírásában rögzíteni kell.
(3) A PO a kártyabirtokosok számának megfelelően kártyát igényel az erre rendszeresített – a jelen Szabályzat 3/a.-3/b. számú függeléke szerinti – adatlapok kitöltésével. Az adatlapok tartalmazzák a kártyabirtokosok részére a naponta felhasználható limiteket, amely értékéig használhatják a kártyájukat vásárlások, illetve szolgáltatások ellenértékének kifizetésére mind belföldön, mind külföldön.
(4) Új adatlap benyújtásával – a Kincstári Bankkártya Szerződés megkötése után – bármikor további kártyák igényelhetők, illetve a meglévő kártyákra vonatkozó limitek és a TeleBank funkció módosítható. Az egyes kártyafedezeti számlá(k)hoz tartozó kártyák nem csoportosíthatók át.
(5) Az adatlap minden példányát eredeti aláírással és bélyegzővel kell ellátnia a PO-nak függetlenül attól, hogy a nyomtatványok önátírósak.
(6) A kitöltött és aláírt nyomtatványokat a PO-nak a számlavezető kincstári fiókhoz kell benyújtania.
(7) Az adatlapok aláírt és visszakapott példányán a PO kíséri figyelemmel a kártyákhoz tartozó limiteket és azok változását.
(8) Az igényelt kártyákat és az azokhoz tartozó PIN kódokat a Kincstár által megbízott OTP Bank Rt. készíti el és a KBTF által meghatalmazott személy veszi át az OTP Bank fiókjában a jelen Szabályzat 4. számú függeléke szerinti – „eseti meghatalmazás” című – nyomtatvány felhasználásával.
(9) A kártyák és a PIN kódot tartalmazó boríték (a továbbiakban: PIN boríték) biztonságos szállításáról a PO köteles gondoskodni. A PIN borítékot sérüléstől óvni kell és átadásig a KvVM pénztárában elzárva kell őrizni.
(10) A PIN borítékot a kártyabirtokos részére a PO adja át a jelen Szabályzat 5. számú függeléke szerinti nyomtatvány felhasználásával. A nyomtatvány a kártyabirtokos nyilvántartásba vételét is szolgálja.
(11) A kártyát a kártyabirtokosnak a hátoldalon lévő aláírás panelen alá kell írnia az adatlapon szereplő aláírásával egyező módon.
(12) Az intézményi kártyát a kártyabirtokos részére a PO adja át a kártya átvételét követő 8 napon belül.
(13) A VIP kártyát a PO a kártyabirtokos részére az utazás megkezdése előtt az aláírt kiküldetési rendelvény alapján adhatja ki. A kártya kizárólag a külföldi kiküldetéssel felmerült költségek kiegyenlítésére használható. A kártyabirtokos a VIP kártyát a külföldről történő hazatérését követő három munkanapon belül köteles a PO-on leadni.

6. § (1) A KBTF vezetőjének feladata a kártyabirtokossal ismertetni, hogy milyen kártya és PIN kód őrzési, elszámolási és anyagi felelősségi kötelezettséggel tartozik a nála lévő kártyáért és az azzal végzett tranzakciókért.
(2) A kártyabirtokos a nyilvántartási nyomtatványon tett nyilatkozatával igazolja, hogy megismerte és betartja a kártya birtoklásával, használatával, őrzésével, letiltásával és az elszámolással kapcsolatos kötelezettségeit.
(3) A PO a kártyabirtokos teljes körű tájékoztatása érdekében köteles jelen Szabályzatot és a kártyarendszerrel kapcsolatban kiadott tájékoztató anyagokat a KvVM pénztárában kifüggeszteni. Tájékoztató anyag különösen:
a) az intézményi tájékoztató anyag a kincstári kártyarendszerről;
b) általános szerződési feltételek a kincstári kártyához;
c) aktuális Hirdetmény;
d) C/M Intézményi kincstári kártya;
e) EC/MC Ezüst kincstári kártya;
f) EC/MC Arany kincstári kártya és
g) segédlet a Kincstári kártyák alkalmazásához
című nyomtatványok.
(4) A kifüggesztett tájékoztató anyagok vonatkozó részeinek betartása a kártyabirtokosok, a számlatulajdonos, és a kincstári kártyákkal foglalkozó munkatársakra nézve kötelező.
(5) A kártyabirokos részére a PO folyamatosan biztosítja kártyarendszerrel kapcsolatban kiadott tájékoztató anyagokba és az Általános Szerződési Feltételek dokumentumokba való betekintés lehetőségét.

7. § (1) A KBTF vezetője köteles eljárni a kincstári kártyarendszert üzemeltető hitelintézetnél, ha jogosulatlan kártyaműveletekkel terhelték meg kincstári kártyafedezeti számlát.
(2) Jogosulatlan kártyahasználat esetén a PO köteles a kincstári kártyát azonnali hatállyal letiltani a banknál.
(3) Jogosulatlan kártyahasználat esetén a kártyabirtokos a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) vonatkozó előírásai alapján a tranzakciók összegének 100%-áig kártérítési felelősséggel, valamint fegyelmi felelősséggel tartozik.
(4) A jogtalanul felhasznált összeget a PO a kártyabirtokos illetményéből a felhasználást követő hónap(ok)ban – a jogszabály adta feltételek mértékéig – levonja.

8. § A kártyák nyilvántartására, őrzésére és kezelésére a külön utasítás szerinti Pénzkezelési Szabályzat szigorú számadású nyomtatványok fejezetében megfogalmazottakat kell alkalmazni.

V. FEJEZET

A forgalom elszámolás módja

Intézményi kártyával végrehajtott tranzakciók elszámolása

9. § (1) Az intézményi kártya a kártyán szereplő emblémával megjelölt elfogadóhelyeken használható.
(2) Az intézményi kártya kizárólag belföldön használható vásárlásra és készpénzfelvételre a 10–11. §-ban meghatározott módon.

VÁSÁRLÁS INTÉZMÉNYI KÁRTYÁVAL

10. § (1) Intézményi kártyával vásárolni csak a Gazdálkodási Szabályzatnak megfelelően lehet.
(2) A kártyával történő vásárlás díjmentes tranzakció, az elfogadóhelyek nem kérhetnek azért díjat.
(3) A kártyabirtokosnak a kártyával történt vásárlás alkalmával áfás számlát kell kérnie, amelyet a KvVM nevére kell kiállítani.
(4) A kártyával történt fizetés igazolásaként az elektronikus elfogadó terminál bizonylatot nyomtat, amelyet a kártyabirtokos aláírásával igazol.
(5) A kártyabirtokosnak a kártyával végzett tranzakciókkal el kell számolnia a PO-on.
(6) Az elszámolás az áfás számla és az ehhez hozzátűzött kártyás kifizetés megtörténtét igazoló terminál által nyomtatott bizonylat leadásával történik.
(7) A kártyabirtokos az intézményi kártyával történt vásárlásokról a Gazdálkodási Szabályzatnak megfelelően elszámolást köteles készíteni.
(8) A felhasználások jogszerűségét a PO tételesen ellenőrzi és a jogtalan felhasználás(oka)t a kártyabirtokos köteles megtéríteni.

KÉSZPÉNZFELVÉTEL INTÉZMÉNYI KÁRTYÁVAL

11. § (1) Készpénzfelvétel intézményi kártyával csak a Gazdálkodási Szabályzatnak megfelelően történhet.
(2) Készpénzfelvétel – költségkímélés céljából – elsősorban OTP Bank ATM-jénél történjen.
(3) A kártyabirtokos indokolt esetben – olyan kereskedelmi és szolgáltató egységeknél történő vásárlás esetén, amelyek nem kártya elfogadóhelyek – az adatlapon megjelölt összegű napi készpénzelvételi limit összegéig vehet fel készpénzt bankjegykiadó automatában, valamint a bankfiókokban és postahivatalokban.
(4) A kártyabirtokosnak az intézményi kártyával történt készpénzfelvételkor elektronikus elfogadó eszköz által nyomtatott bizonylattal és a felvett összeggel kell elszámolnia, valamint a készpénz vásárlást igazoló áfás számlával.
(5) Amennyiben a bankjegykiadó automata nem ad ki bizonylatot, a kártyabirtokosnak a PO munkatársát (elszámoltatót) értesítenie kell, és egy munkanapon belül írásban kell nyilatkoznia a készpénzfelvétel dátumáról és összegéről, amely az elszámolás alapját képezi.
(6) A készpénzfelvétel összege és a KvVM nevére kiállított áfás számla különbségét a KvVM házipénztárában be kell fizetni.
(7) A kártyabirtokos az intézményi kártyával történt vásárlásokról a Gazdálkodási Szabályzatnak megfelelően elszámolást köteles készíteni.
(8) A felhasználások jogszerűségét a PO tételesen ellenőrzi és a jogtalan felhasználás(oka)t a kártyabirtokos köteles megtéríteni.
(9) A kincstári kártyák használatával kapcsolatos számviteli elszámolásokat külön törvényben és a költségvetési szervek gazdálkodásával összefüggő jogszabályokban rögzítettek betartásával a PO végzi.

VIP kártyákkal végrehajtott tranzakciók elszámolása

12. § (1) A VIP kártya a kártyán szereplő emblémával megjelölt elfogadóhelyeken használható.
(2) A VIP kártya kizárólag külföldön használható a kiküldetés dologi kiadásainak fedezésére a 13–14. §-okban meghatározott módon.

VÁSÁRLÁS VIP KÁRTYÁVAL

13. § (1) Dologi kiadások az alábbi jogcímeken teljesíthetők VIP kártya felhasználásával:
a) szállodai költségek;
b) előzetesen engedélyezett egyéb dologi kiadások, amelyek az alábbiak lehetnek:
ba) a repülőtér/pályaudvar és a szálloda között külföldön felmerülő utazási költségek;
bb) külföldön jogosan felmerülő egyéb utazási költségek;
bc) hivatalos telefonbeszélgetés, távirat, fax költségei;
bd) internet szolgáltatás kiadásai;
be) konferenciai részvételi díjai;
bf) vásári belépődíj;
bg) esetlegesen felmerülő üzemanyagköltség;
bh) autópályadíj;
bi) vízumdíj;
bj) személygépkocsi bérleti díja;
bk) állami vezetők esetében reprezentációs kiadások (fogadás, vendéglátás, stb.).
(2) Az (1) bekezdésben nem szerepelő kiadásokat a kártyabirtokos a VIP kártyával külföldön nem teljesíthet. A megállapított külföldi napidíjat a devizapénztár biztosítja.
(3) A kártyabirtokos a hivatalos külföldi kiküldetése alkalmával a külföldön kártyával történt szolgáltatás ellenértékének fizetéséről a tartózkodási ország pénznemében kiállított számlát és kártyabizonylatot kap. A kártyabizonylaton a kártyabirtokos aláírásával igazolja a külföldi vásárlás megtörténtét és annak kifizetését, miután ellenőrizte a kártyabizonylaton szereplő adatokat.
(4) A (3) bekezdés szerinti számlákat és kártyabizonylatokat kell az elszámoláskor a KNF részére 8 munkanapon belül átadni, amely azokat – az ellenőrzést követően – a PO részére továbbítja 5 munkanapon belül.
(5) Elszámoláskor (a Gazdálkodási Szabályzat 9. számú függeléke) a kártyabirtokos köteles az általa végzett tranzakciókról összesítést készíteni, amelyen tételesen felsorolja a vásárlások és készpénzfelvételek adatait, mellékelve a kapott bizonylatokat. Ezzel az összesítéssel a kártyabirtokos igazolja azt is, hogy az elszámoláskor minden bizonylatot leadott, amelyből egy másolati példányt magánál tart, és amelyen az átvevő eredeti aláírással igazolja a bizonylatok átvételét.
(6) A felhasználások jogszerűségét a KNF és a PO tételesen ellenőrzi, a jogtalan felhasználásokat a kártyabirtokossal megtérítteti.

KÉSZPÉNZFELVÉTEL VIP KÁRTYÁVAL KÜLFÖLDÖN

14. § (1) A kártyabirtokos hivatalos kiküldetése alkalmával csak a 13. § (1) bekezdésében felsorolt jogcímekre használhatja kártyáját készpénzfelvételre.
(2) Külföldön a kártyával minden esetben a tartózkodási ország valutájában jut készpénzhez a kártyabirtokos, amelyet a kártyabizonylat igazol. A kártyabirtokos a kártyabizonylat, valamint a tartózkodási ország pénznemében kiállított számla leadásával számol el a KNF-on 8 munkanapon belül, amely – az ellenőrzését követően – a PO részére továbbítja azt 5 munkanapon belül.
(3) Elszámoláskor (a Gazdálkodási Szabályzat 9. számú függeléke) a kártyabirtokos köteles az általa végzett tranzakciókról összesítést készíteni, amelyen tételesen felsorolja a vásárlások és készpénzfelvételek adatait, mellékelve a kapott bizonylatokat. Ezzel az összesítéssel a kártyabirtokos igazolja azt is, hogy az elszámoláskor minden bizonylatot leadott, amelyből egy másolati példányt magánál tart és amelyen az átvevő eredeti aláírással igazolja a bizonylatok átvételét.
(4) Amennyiben a bankjegykiadó automata nem ad ki bizonylatot, a kártyabirtokosnak a PO munkatársát (elszámoltatót) telefonon értesítenie kell, és írásban nyilatkoznia kell – a hazaérkezését követő egy munkanapon belül – a készpénzfelvétel dátumáról és összegéről, amely az elszámolás alapját képezi.
(5) A felhasználások jogszerűségét a KNF és a PO tételesen ellenőrzi, a jogtalan felhasználásokat a kártyabirtokossal megtérítteti.

Kártyaletiltások, pótkártya igénylések és megújítások

15. § (1) Amennyiben a kártyabirtokos a kártyáját elveszíti, ellopják, vagy kikerül az ellenőrzési köréből, annak használatát haladéktalanul le kell tiltania a Hirdetményben és az Általános Szerződési Feltételekben meghatározott módon, elsősorban az OTP TeleBank rendszerének használatával.
(2) Ha a kártyabirtokos a haladéktalan letiltást neki felróható okból elmulasztja és ezzel a számlatulajdonosnak kárt okoz, a Ktv. 57–58. §-ai szerinti kártérítési felelősséggel tartozik.
(3) A kártya letiltását követően a kártyabirtokosnak azonnal be kell jelentenie azt a KBTF vezetőjének, aki intézkedik a letiltott kártya pótlása iránt.
(4) A cserére szoruló kártyákat érvénytelenítve, új adatlap kitöltésével együtt, a PO adja le a számlavezető kincstári fiókban.
(5) A tiltott, pótolt, lecserélt kártya adatait a „kártya igénybevételének nyilvántartása” nyomtatványon (5. számú függelék) a PO tünteti fel.
(6) A lejárt kártyákat a kártyabirtokosoktól a PO bevonja és azokat érvénytelenítve (mágnescsík többszöri átlyukasztásával) a számlavezető kincstári fióknál leadja.
(7) A kincstári kártyák a rajtuk feltüntetett hónap utolsó napján 24 óráig érvényesek. Amennyiben a PO egy adott kártyát a lejárat előtt az Általános Szerződési Feltételeken meghatározott időn belül nem szüntet meg, a bank automatikusan gondoskodik a kártya megújításáról és a lejárat hónapjának közepétől lehetőséget biztosít a lejárat előtti kártyacserére.
(8) A megújított kártyát csak a lejárt kártya leadása után lehet a fiókoktól átvenni.
(9) A lejárat miatti kártyacseréhez adatlapot nem kell kiállítani. A megújított kártyák átvételéhez a Szabályzat 4. számú függeléke szerinti meghatalmazás szükséges.
(10) A megújított kártya a lejárattól eltérő sorszámmal kerül kibocsátásra, amit a „kártya igénybevételének nyilvántartása” nyomtatványon fel kell tüntetni, de az elektronikus eszközökön történő használatot biztosító PIN kód változatlan marad.
(11) A kártyabirtokos munkaviszonya megszűnésének, illetve a kártyahasználatra jogosultság visszavonásának tényét köteles írásban a KBTF vezetőjének jelezni.
(12) A KBTF vezetője köteles a kártyabirtokos köztisztviselői jogviszonyának, munkaviszonyának megszűnése esetén, illetve a kártyahasználatra jogosultsága visszavonásakor a kincstári kártyát azonnal bevonni.
(13) Ha a kártyabirtokostól a kártya bevonásra kerül, a „kártya igénybevételének nyilvántartása” nyomtatványra (5. számú függelék) a PO azt felvezeti, a kártyát érvényteleníti (a mágnescsíkon történő többszöri átlyukasztással), és adatlap kitöltésével átadja a számlavezető kincstári fióknak további ügyintézésre.
(14) Bevonáskor a kártyával végzett tranzakciókkal a PO soron kívül elszámoltatja a kártyabirtokost.
(15) Amennyiben a köztisztviselői jogviszonyát, illetve munkaviszonyát megszüntető kártyabirtokos távozásakor kártyáját nem adja le, a munkáltató jogosult a kártya haladéktalan letiltására azzal, hogy a letiltás költsége a Ktv. 71. § (2) bekezdés a) pontjára, illetve az Mt. 97. §-ára hivatkozással a kártyabirtokost terheli.

Kincstári kártyafedezeti számla és bankkártya szerződés megszüntetése

16. § (1) A kincstári kártyafedezeti számla megszüntetése esetén a PO a számlához tartozó összes kártyát bevonja a kártyabirtokosoktól, azokat érvénytelenítve, kártyánként kitöltött és cégszerűen aláírt adatlap kíséretében átadja a számlavezető kincstári fióknak további ügyintézésre.
(2) Egy számla megszüntetése a többi számla működését nem befolyásolja, és a szerződés is érvényben marad.
(3) A kincstári kártyafedezeti számla megszüntetéséhez a PO kiállítja az „intézmény- és számla törzsadatok bejelentése” című – a jelen Szabályzat 1. számú függeléke szerinti – nyomtatványt és benyújtja a Kincstárhoz további ügyintézésre.
(4) Kincstári Bankkártya Szerződés felmondása esetén a PO az összes számlához tartozó valamennyi kártyát érvénytelenítve, kártyánként kitöltött és cégszerűen aláírt adatlappal – a szerződés felmondását igazoló jognyilatkozat kíséretében – visszaküldi a számlavezető kincstári fióknak.
(5) Amennyiben a KvVM a szerződés felmondáshoz nem csatolja érvénytelenítve az összes birtokában lévő kártyát, a bank/Kincstár a hiányzó kártyákat letiltja a tiltási díj jogszerű felhasználásával.
(6) A Kincstár a bizonylatok és az érvénytelenített kártyák ellenőrzése után gondoskodik arról, hogy a Kártyafedezeti Tükörszámla és a Kincstári Bankkártya Szerződés a Kincstári Kártyákra vonatkozó Hirdetményben és Általános Szerződési Feltételekben meghatározott idő elteltével megszűnjön.
(7) A felmondási idő alatt sor kerül az idő közben még beérkezett tranzakciók terhelésére.
(8) A felmondási idő lejártával megtörténik a Kártyafedezeti Tükörszámla végelszámolása, az egyenleg visszavezetése és a számla megszüntetése.

1. számú függelék

MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁR

……………………

Számlanyilvántartás

(Felügyeleti szerv)



INTÉZMÉNY- ÉS SZÁMLA TÖRZSADATOK BEJELENTÉSE
A bejelentés oka: számlanyitás, megszüntetés, adatmódosítás (A kívánt szöveg aláhúzandó!)
Minden egyes számláról külön-külön törzsadat bejelentő lapot kell kiállítani!

Adóazonosító száma
(törzsszám)

Szakágazat

Szektor

Fejezet

Terület

Érvénybelépés kelte

 

 

 

 

 

A szervezet megnevezése:

 

Adószáma:

 

A szervezet székhelye és címe:

 

A szervezet államháztartási
egyedi azonosítója (AHT-I)

 

Nem önálló intézmény esetén
az irányító szerv AHT-I-je

 

Számlaszáma:

 

Számla megnevezése:

 

Számlavezető fiók neve:

 

Kártyafedezeti számla

Intézményi kártyafedezeti számla:

VIP kártyafedezeti számla:


VÁLTOZÁS ESETÉN

A változást érintő
adat megnevezése

Régi adat

Újonnan
bejelentett adat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Számlamegszüntetés esetén
Jogutód számlaszáma:

 

 

Jogutód megnevezése:

 

 



MEGJEGYZÉS

– Számlamegszüntetés csak egyenleg nélküli számla esetén lehetséges
Az átvezetéssel kapcsolatos teendők:

– Ha az Intézmény számláit a Budapesti Igazgatóság vezeti,
van-e fiók bérlete: igen – nem
száma: ………………

– A Pénzügyminisztérium engedélyének száma (kitöltendő a szükséges esetekben).

– Esetleges egyéb közlendők


Dátum:

………………………………………
APEH–SZTADI

 

………………………………………
Felügyeleti szerv cégszerű aláírása

 

 

 

 

 

………………………………………
Magyar Államkincstár
engedélyező szervezete

 

Iktatószám:
    Ügyintéző:
    Dátum:

 

 

 

………………………………………
Magyar Államkincstár
számlanyilvántartás

2. számú függelék


3/a. számú függelék


3/b. számú függelék


4. számú függelék


ESETI MEGHATALMAZÁS
Alulírott …………………………………………………(Számlatulajdonos intézmény neve) mint a Magyar Államkincstárnál Kártyafedezeti Számlával rendelkező intézmény, meghatalmazzuk a következő személy(eke)t

 

Név

Szem. ig. szám

Aláírás

1.

………………………………………

………………………

…………………………………

2.

………………………………………

………………………

…………………………………

3.

………………………………………

………………………

…………………………………


hogy a Magyar Államkincstár Számlavezető Fiókjánál illetve az OTP V. kerületi fiókjánál felvegye az alábbi értékeket:

Kincstári kártya:    db
PIN boríték:    db

Felhívjuk a fiók figyelmét, hogy a személyazonosság ellenőrzése után a fent megjelölt személy(ek), mint képviselő(k) kezéhez teljesítse a Kincstári kártya(ák) és PIN boríték(ok) átadását.

Ezt a meghatalmazást a Kártyafedezeti Számla feletti rendelkezési jogunknál fogva bocsátottuk ki.


Fenti meghatalmazás 200… év ……………… hó …… napra/napig érvényes.



Kelt:………………………..




……………………………………………………………
Számlatulajdonos aláírása és bélyegző lenyomata
(Kincstárnál bejelentett módon)



……………………………………………………………
Honos Fiók

5. számú függelék


PIN BORÍTÉK ÁTVÉTELI NYILATKOZAT

Alulírott …………………………………… (kártyabirtokos neve) kijelentem, hogy a PIN kódot tartalmazó borítékot sértetlenül átvettem.
Dátum: 200     hó    nap

………………………………………………
Átadó

 

………………………………………………
Átvevő



KÁRTYA IGÉNYBEVÉTELÉNEK (ÁTADÁS-ÁTVÉTEL) NYILVÁNTARTÁSA

Kártya száma:

Lejárat dátuma:

IAPA szám:

Készpénzfelvételi limit:

Kártyabirtokos neve:

Kereskedői elfogadóhely limit:

Igénybevétel ideje

Átvevő aláírása

Úticél

Leadás napja

Átvevő aláírása

Megjegyzés(kártyacsere, kártyaletiltás stb.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyilatkozat: A kártya birtoklásával, használatával, őrzésével, letiltásával az elszámolással kapcsolatos kötelezettségeimet megismertem, betartom.
Dátum: 200     hó    nap

 

 

………………………………………………
Kártyabirtokos aláírása

3. számú melléklet a 20/2006. (K. V. Ért. 10.) KvVM utasításhoz13

4. számú melléklet a 20/2006. (K. V. Ért. 10.) KvVM utasításhoz


REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZAT

A szabályzat hatály

1. § A szabályzat hatálya kiterjed a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium valamennyi szervezeti egységére, továbbá a részben önállóan gazdálkodó a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságára, valamint a Vízügyi Központ és Közgyűjteményekre (a továbbiakban a három együtt: KvVM Igazgatás).

Értelmező rendelkezések

2. § Ezen szabályzat alkalmazásában:
a) reprezentáció (vendéglátás): a KvVM Igazgatás tevékenységével összefüggő belföldi rendezvényeken, és Magyarországon külföldiek részvételével tartott nemzetközi rendezvényeken ingyenesen nyújtott vendéglátás (étel, ital), ajándék és szolgáltatás (kulturális program, szabadidő-program, stb.).
A hazai tanfolyamok, oktatások során az oktatási szolgáltatás keretében nyújtott vendéglátás nem minősül reprezentációnak, az ilyen tételek után a természetbeni juttatásokra vonatkozó adózási szabályokat kell érvényesíteni.
b) rendezvény: a KvVM Igazgatás szervezésében Magyarországon rendezett – akár nemzetközi – konferencia, tanácskozás, értekezlet, állófogadás, ünnepség, sajtókonferencia, vezetői és szakértői találkozó, valamint egyéb szakmai vagy protokoll események.
c) ajándék: a KvVM Igazgatás tevékenységével összefüggő nemzetközi és szakmai kapcsolattartás keretében átadott, ajándékozási célra beszerzett tárgy.

Általános rendelkezések

3. § (1) Személyi reprezentációs keretre jogosultak az állami vezetők, a kabinetfőnök, a főosztályvezetők, a Miniszteri titkárság és az Államtitkári titkárság vezetője, a Fejlesztési Igazgatóság (a továbbiakban: FI) igazgatója, a Vízügyi Központ és Közgyűjtemények (a továbbiakban: VKK) főigazgatója és igazgatói.
(2) Belföldi vendéglátási keretre jogosultak – a KvVM Igazgatás belső költségvetésében meghatározottak alapján – az állami vezetők és a kabinetfőnök, az FI igazgatója, a VKK főigazgatója.
(3) Külföldi vendéglátási keretre jogosultak a Közösségi és nemzetközi főosztály (a továbbiakban: KNF), továbbá a KvVM Igazgatás belső költségvetésében meghatározott szervezeti egységek.

Személyi reprezentáció általános szabályai

4. § (1) A személyi reprezentáció mértéke az alábbi:
a) miniszter: 35 000 Ft/hó,
b) államtitkár: 20 000 Ft/hó,
c) szakállamtitkárok: 12 000 Ft/hó,
d) kabinetfőnök: 12 000 Ft/hó,
e) VKK főigazgató: 12 000 Ft/hó,
f) FI igazgató: 12 000 Ft/hó,
g) VKK igazgató: 8000 Ft/hó,
h) főosztályvezetők: 4000 Ft/hó,
i) Miniszteri és Államtitkári titkárság vezetői: 3000 Ft/hó.

5. § (1) A személyi reprezentációs kereteket időarányosan kell felhasználni.
(2) A személyi reprezentációs keretet a jogosultság megszűnésekor, illetve keletkezésekor időarányosan kell elszámolni.
(3) A személyi reprezentációs keret nyilvántartása a Költségvetési, Beruházási és tulajdonosi főosztály feladata, amely feladatát a Pénzügyi osztály (a továbbiakban: PO) útján látja el.

6. § (1) A személyi reprezentációs keret terhére az alábbi termékek és szolgáltatások beszerzése számolható el:
a) kávé, capuccino, tej, tea, citromlé;
b) kristálycukor, kockacukor, édesítőszer;
c) tejszín, tejszínpor;
d) édes és sós aprósütemény, cukrászsütemény;
e) desszert;
f) szendvics és szendvics-készítési alapanyag;
g) gyümölcs;
h) ital.

Szervezeti egységek által szervezett
belföldi vendéglátás általános szabályai

7. § (1) A rendezvények szervezésénél, illetve azokkal kapcsolatos visszterhes szerződések megkötésének előkészítése során a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvényben és a közbeszerzések, a központosított közbeszerzések és a szabadkézi vétellel történő beszerzések végrehajtására vonatkozó külön utasításban foglaltak az irányadók.
(2) A belföldi vendéglátási keretre jogosultak részére biztosítható keretösszeg a KvVM Igazgatás belső költségvetésében kerül meghatározásra, a jogosultak által az év folyamán elvégzendő feladataik figyelembevételével.
(3) A minisztériumi ünnepségekhez kapcsolódó központosított vendéglátási kiadásokat a KvVM Igazgatás belső költségvetésében külön kell megtervezni és elszámolni.
(4) A belföldi vendéglátási keret nyilvántartása a PO feladata.
(5) A személyi változások következtében szükséges aktualizálás – az érintettek kezdeményezése alapján – a PO feladata.

8. § (1) A rendezvények esetén az év elején meghatározott éves vendéglátási keret nem léphető túl. Különösen indokolt esetben (pl. rendkívüli értekezletek, tárgyalássorozatok) a környezetgazdasági szakállamtitkár engedélyezheti a keret éves összegének felemelését.
(2) A keretösszeget a PO évente felülvizsgálja és kezdeményezi a szükséges módosításokat.

9. § (1) A belföldi vendéglátási keret terhére az alábbi termékek és szolgáltatások beszerzése számolható el:
a) kávé, capuccino, tej, tea, citromlé;
b) kristálycukor, kockacukor, édesítőszer;
c) tejszín, tejszínpor;
d) édes és sós aprósütemény, cukrászsütemény;
e) desszert;
f) szendvics és szendvics-készítési alapanyag;
g) gyümölcs;
h) ital;
i) szalvéta, papírtálca, csomagolóanyag;
j) virágáru;
k) munkaebédek, munkavacsorák és fogadások alkalmával elfogyasztott étel és ital.

Külföldi vendéglátás általános szabályai

10. § (1) A külföldi vendéglátási keret nyilvántartása az KNF feladata.
(2) A külföldiek vendéglátásával kapcsolatos kiadási jogcímek:
a) étkezés (ebéd, vacsora, stb.);
b) ajándékozás;
c) szakmai, kulturális és szabadidő programokon való részvétel.
(3) A külföldiek részére biztosított étkezés keretösszegei a következők:
a) a miniszter által, vagy képviseletében adott ellátás: 15 000 Ft/fő/tárgyalási nap,
b) az államtitkár által, vagy képviseletében adott ellátás: 10 000 Ft/fő/tárgyalási nap,
c) a szakállamtitkárok által, vagy képviseletükben adott ellátás: 8000 Ft/fő/tárgyalási nap,
d) szakértők részére adott ellátás: 4500 Ft/fő/tárgyalási nap.
(4) A külföldiek ellátási szintjét a külföldi vendég, illetve delegáció beosztása határozza meg.
(5) A keretösszegtől való eltérést indokolt esetben a környezetgazdasági szakállamtitkár engedélyezheti.
(6) A keretösszegeket a KNF és a PO évente felülvizsgálja és kezdeményezi a szükséges módosításokat a környezetgazdasági szakállamtitkárnál.
(7) A nemzetközi rendezvényekkel kapcsolatos egyéb vendéglátási kérdésekben a Gazdálkodási Szabályzat szerint kell eljárni.

A személyi reprezentáció elszámolásának módja

11. § (1) A kiadások csak számla ellenében számolhatók el. Számlaként csak a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, valamint az általános forgalmi adóról szóló 1992. LXXIV. törvény vonatkozó előírásainak megfelelően kiállított – a Szabályzat 1. számú függeléke szerinti – bizonylat fogadható el.
(2) A beszerzéskor és elszámoláskor a keret felett rendelkezésre jogosultnak a Gazdálkodási Szabályzat előírásainak megfelelően kell eljárnia.

A külföldi és belföldi vendéglátási keret elszámolásának sajátos módja

12. § (1) A felmerülő készpénzes kiadások fedezetére előleg igényelhető, mellyel a rendezvény befejezését követő 8. napon el kell számolni a PO-on.
(2) A megrendelőkön szerepeltetni kell a rendezvény időpontját, jellegét, a résztvevők számát és körét.
(3) A beszerzések és szolgáltatások esetében a számlát kísérő teljesítésigazoló lapon, vagy külön feljegyzésben az alábbiakat kell – a keret felett rendelkező teljesítést igazoló aláírásával – feltüntetni:
a) a felhasználás jogcímét;
b) a rendezvényen résztvevők névsorát, kiemelve a külföldi vendégek létszámát, lehetőség szerint névsorát.
(4) A kiadásokkal kapcsolatban jelentkező esetleges SZJA, illetve egyéb járulékok elszámolását és nyilvántartását a PO végzi.
(5) A számlákkal a felhasználás függvényében, de legalább havonta egyszer el kell számolni a PO-on.
(6) A számlák mellé a Szabályzat 2. számú függeléke szerinti adatlap csatolása szükséges.
(7) A kifizetéseket átutalással kell teljesíteni, kivételesen készpénzes fizetés is alkalmazható.

Az ajándékozással kapcsolatos szabályok

13. § (1) Ajándékozni csak a Protokoll és nemzetközi ajándékraktárból kiadott tárgyakat lehet. Raktáron nem lévő ajándéktárgyat a Humánpolitikai, informatikai és üzemeltetési főosztály közreműködésével kell beszerezni a Protokoll célú ajándéktárgyak beszerzésének és kezelésének rendjéről szóló szabályzat szerint.
(2) Belföldi személyek részére kisebb ajándék a vezetői személyi reprezentációs keret terhére is adható.

1. számú függelék a Reprezentációs Szabályzathoz


A számla tartalmi és alaki kellékei

(A számviteli törvény és az áfatörvény előírásai alapján)

a) a bizonylat megnevezése és sorszáma vagy egyéb más azonosítója;
b) a számla kibocsátójának neve, címe és adóigazgatási azonosító száma;
c) a vevő neve és címe;
d) a teljesítés időpontja;
e) a számla kibocsátásának kelte;
f) a fizetés módja és határideje;
g) a termék (szolgáltatás) megnevezése, valamint besorolási száma, amely legalább szükséges az áfatörvény szerinti hivatkozás beazonosításához;
h) a termék, szolgáltatás – amennyiben ez utóbbi természetes mértékegységben kifejezhető – mennyiségi egysége és mennyisége;
i) a termék, szolgáltatás – amennyiben ez utóbbi egységre vetíthető – adó nélkül számított egységára;
j) a termék (szolgáltatás) adó nélkül számított ellenértéke tételenként és összesen;
k) a felszámított adó százalékos mértéke;
l) az áthárított adó összege tételenként és összesen;
m) a termék (szolgáltatás) adóval együtt számított ellenértéke tételenként és összesen;
n) a számla végösszege;
o) a számla kiállítójának aláírása;

2. számú függelék a Reprezentációs Szabályzathoz


MELLÉKLET REPREZENTÁCIÓ
– VENDÉGLÁTÁS ESETÉN

A reprezentáció

célja: …………………………………………………

helye: …………………………………………………

időpontja: …………………………………………….


Résztvevők:

Név

Munkahely

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



A fenti adatok a valóságnak megfelelnek és irányadóak az adózás szempontjából.


Budapest, …………………

…………………………
Aláírás

5. számú melléklet a 20/2006. (K. V. Ért. 10.) KvVM utasításhoz


A PROTOKOLL CÉLÚ AJÁNDÉKTÁRGYAK BESZERZÉSÉNEK ÉS KEZELÉSÉNEK RENDJÉRŐL SZÓLÓ SZABÁLYZAT

Általános rendelkezések

1. § (1) Protokoll célú ajándéktárgynak (a továbbiakban: ajándéktárgy) a bel- és külföldi ajándékozási célra beszerzett tárgyak minősülnek.
(2) Az ajándéktárgyakat a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) Humánpolitikai, informatikai és műszaki főosztály (a továbbiakban HIÜF) Üzemeltetési osztálya (a továbbiakban: ÜO) által kezelt, a többi raktártól elkülönített Protokoll és nemzetközi ajándékraktárban (a továbbiakban: ajándékraktár) kell elhelyezni, és azon belül egyértelműen meg kell különböztetni a bel- és külföldi célokra felhasználható ajándéktárgyakat.

Az ajándéktárgyak beszerzése és felhasználása

2. § (1) A belföldi és nemzetközi célra vásárolandó ajándéktárgyak beszerzésére az állami vezetők, valamint a kabinetfőnök tesznek javaslatot.
(2) Az ajándéktárgyak igényfelmérését, tervezését – minisztériumi szinten – az ÜO összesíti, majd a belső költségvetésben meghatározott kereten belül a Költségvetési, beruházási és tulajdonosi főosztállyal (a továbbiakban: KBTF) egyeztetve jóváhagyásra előterjeszti. Az éves beszerzési tervet, keretet a miniszter hagyja jóvá legkésőbb a tárgyév február 28-ig.
(3) Az ajándékraktár kezelője tesz javaslatot az ÜO vezetőjének az év végén kiosztásra kerülő üdvözlőlapok, falinaptárak, valamint a csomagoló eszközök beszerzésére. A beszerzést a környezetgazdasági szakállamtitkár pénzügyi ellenjegyzésével a jogi és koordinációs szakállamtitkár engedélyezi.
(4) Az ajándéktárgyak beszerzése kizárólag előzetes kötelezettségvállalás alapján lehetséges.
(5) A Minisztérium szervezeti egységei az ajándéktárgyak beszerzéséről önállóan nem intézkedhetnek.
(6) A beszerzéseket a Gazdálkodási Szabályzat betartásával kell intézni.
(7) Protokoll és nemzetközi ajándéktárgyat a Szabályzat függeléke szerinti nyomtatványon kell igényelni.
(8) A jóváhagyott vételezési igények folyamatos kielégítéséről, annak bizonylatolásáról a KBTF Számviteli osztálya (a továbbiakban: Számviteli osztály), a számlák pénzügyi rendezéséről (finanszírozásáról) – a jóváhagyott terv alapján – a KBTF Pénzügyi osztálya gondoskodik.

A raktárkészlet nyilvántartása és bizonylatai

3. § (1) A raktári készleteket a Számviteli osztály analitikus könyvelése mennyiségben és értékben a 2192 főkönyvi számlán tartja nyilván.
(2) A raktáros a beérkezett készletről a Minisztériumban használatos bevételi bizonylatot állít ki. Az első példányát a könyvelőnek adja át, a másodpéldányt a számlához csatolja, a harmadpéldányt pedig magánál tartja.
(3) A raktáros a kiadásoknál kiadási bizonylatot állít ki, amelyet az átvevő aláírásával igazol. A kiadási bizonylat első példányát az analitikus könyvelő kapja, a másodpéldány a raktárosé.
(4) Abban az esetben, ha az ajándéktárgy valamilyen okból nem került átadásra, akkor azt az igénylő köteles visszajuttatni az ajándékraktárba. A visszavételezés a visszavételezési jegyen történik.
(5) A raktári mozgások nyilvántartását a raktáros a Bsz 12-152 rsz készletnyilvántartó lapon kezeli, gondoskodva arról, hogy a mozgások a konkrét eseményhez informatikailag kapcsolhatók legyenek. A nemzetközi együttműködés tartalmi elemeivel összefüggő szervezés-technikai feladatok zavartalan ellátása érdekében a Közösségi és nemzetközi főosztálynak a nyilvántartási adatbázishoz történő hozzáférést – olvasási jogosultsággal – biztosítani kell.
(6) Az iratok megőrzésére a Minisztérium Ügyiratkezelési Szabályzatának előírásait kell alkalmazni.
(7) A raktári készletek leltározását a Leltározási Szabályzat szerint kell végezni.
(8) A készlet esetleges selejtezését a Felesleges vagyontárgyak selejtezésének Szabályzata alapján kell végrehajtani.

A raktár működése

4. § (1) A raktári tárolásnak meg kell felelnie a hatályos vagyonbiztonsági, tűzrendészeti és munkavédelmi szabályzatoknak, illetve az ajándékok jellegéből eredő sajátos követelményeknek.
(2) A jóváhagyott igénylést a kivételezés előtt két munkanappal kell a raktároshoz eljuttatni, aki köteles azt a HIÜF vezetőjével egyeztetni.
(3) Az ajándéktárgyak az ajándékraktárból munkanapokon 8–12 óráig vehetők fel.
(4) A raktárkulcs az ajándékraktár kezelésével megbízottaknál és a HIÜF vezetőjénél lehet. A raktárkulcsok egy példányát a portán lepecsételt tűzkazettában kell elhelyezni.

Függelék a Szabályzathoz


Protokoll és nemzetközi ajándéktárgy igénylése

Igénylő szervezeti egység:

 

Igénylő neve/épület, szobaszáma:

 

Telefonszáma:

 

Cikkszám*

Az igényelt készlet megnevezése

Mennyiség
egysége

Igényelt
mennyiség

Kiadott
mennyiség*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


* HIÜF tölti ki.


Igénylés dátuma: Budapest, 200… év ………………… hó …… nap

……………………………………………………    ……………………………………………………
    igénylő szervezeti egység vezetőjének neve    igénylő szervezeti egység vezetőjének aláírása
    (nyomtatott betűkkel)

 

 

Engedélyezés dátuma: Budapest, 200… év ………………… hó …… nap

 

……………………………………………………    ……………………………………………………
    kiadást engedélyező

 

 

Átvétel dátuma: Budapest, 200… év ………………… hó …… nap

 

……………………………………………………    ……………………………………………………
    átvevő neve    átvevő aláírása
    (nyomtatott betűkkel)

 

……………………………………………………    ……………………………………………………
    átadó neve    átadó aláírása
    (nyomtatott betűkkel)

1

Az utasítást a 9/2012. (V. 22.) VM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2012. május 23. napjával.

2

A kiadmányozás napja: 2006. szeptember 11.

3

Az 1. számú melléklet az 5/2009. (IV. 24.) KvVM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Elemi költségvetés: a központi, illetve a fejezeti kezelésű előirányzatnak, az önállóan gazdálkodó költségvetési szervnek, valamint a központi költségvetési szervek körében a részben önállóan gazdálkodó költségvetési szervnek, az önállóan gazdálkodó központi költségvetési szerv részjogkörű költségvetési egységének – a bevételeket és a kiadásokat részletes jogcímenként és tevékenységenként (funkciónként) tartalmazó, a foglalkoztatottak létszámára és összetételére, a költségvetési feladatmutatókra is kiterjedő – költségvetése.

5

A belső költségvetés meghatározza kötelezettségvállalóként a kijelölt feladatra felhasználható összeget (elemi).

6

A kötelezettségvállaló a belső költségvetésben kijelölt szervezeti egység vezetője.

7

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról.

8

1992. évi LXIII. törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.

9

Az 1. számú melléklet 33. § (6) bekezdés b) pontja a 6/2009. (VI. 19.) KvVM utasítás 1. § a) pontjával megállapított szöveg.

*

A megbízási díj kifizetését [az a), b) pontok egyikét húzza alá].

1.

Magánnyugdíj-pénztári tagság esetén a záradékolt belépési nyilatkozat másolatot kérjük csatolni.

1.

A 19. számú függelék kitöltendő.

1.

A megfelelő szó aláhúzásával.

1.

A megfelelő szó aláhúzásával.

11

Az 1. számú melléklet 16. számú függeléke a 6/2009. (VI. 19.) KvVM utasítás 1. § c) pontjával megállapított szöveg.

12

Az 1. számú melléklet 23. számú függelékét a 6/2009. (VI. 19.) KvVM utasítás 1. § b) pontja iktatta be.

13

A 3. számú mellékletet a 6/2011. (V. 6.) VM utasítás 13. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére