• Tartalom

21/2006. (ÜK. 10.) LÜ utasítás

21/2006. (ÜK. 10.) LÜ utasítás

az ügyészségi alkalmazottak egyes költségtérítéseiről és juttatásairól szóló 8/1996. (ÜK. 7.) LÜ utasítás módosításáról*

2006.11.01.
Az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló 1994. évi LXXX. törvény 50/C. §-ának (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – az ügyészségi munkavállalói érdekképviseleti szervezetek és az Ügyészségi Alkalmazottak Országos Tanácsa egyetértésével – a következő utasítást adom ki:

1. § Az ügyészségi alkalmazottak egyes költségtérítéseiről és juttatásairól szóló 8/1996. (ÜK.7.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 2. §-ának (2) bekezdésében a „saját gépkocsijának” szövegrész helyébe a „gépkocsi” szövegrész lép.

2. § Az Ut. 3. §-a (1) bekezdésének f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

f) a főügyészségen – az alárendelt helyi ügyészségekre is kiterjedően – a főügyész,”

3. § Az Ut. 4. §-a a következő új (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A közlekedési költségtérítésben részesülő ügyészségi alkalmazott haladéktalanul köteles bejelenteni a munkáltatói jogkör gyakorlójának, illetőleg az engedélyezőnek, ha a költségtérítés megállapításakor figyelembe vett valamely tényben, vagy körülményben változás állt be.

4. § Az Ut. 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

11. § A 10. § (2), illetőleg (3) bekezdésében meghatározott feltételek fennállása esetén a magasabb vezető állású ügyészségi alkalmazottnak a saját gépjármű eseti használatára nem kell engedélyt kérnie, de az 1. sz. melléklet szerinti nyomtatvány I. fejezetében foglaltak kitöltése kötelező.”

5. § Az Ut. 18. §-ában a „10–12. §” szövegrész helyébe a „10–11. §” szövegrész lép.

6. § Az Ut. 22. §-ának (1)–(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A hivatali érdekből vagy pályázat alapján más városba áthelyezett ügyészségi alkalmazott kérelmére a legfőbb ügyész engedélyezheti az átköltözés költségeinek a megtérítését.
(2) Az átköltözéskor az ügyészségi alkalmazott az ingóságoknak a korábbi lakóhelyről az új lakóhelyre történő szállítása során felmerült és számlával igazolt indokolt, továbbá a 2. §-ban írtak szerint a saját, valamint a vele együtt átköltöző házastársa és vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozói utazási költségeinek megtérítését igényelheti.”

7. § (1) Az Ut. 27. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az ügyészségi alkalmazottak hivatalos célból, szolgálati, illetve magánútlevéllel történő külföldi utazását (a továbbiakban: külföldi kiküldetés) a legfőbb ügyész írásban rendeli el a 2. számú melléklet szerinti javaslat, továbbá az e célra szolgáló formanyomtatvány alkalmazásával. A javaslat és a formanyomtatvány aláírásra történő előkészítése a Nemzetközi és Európai Ügyek Főosztályának feladata. A legfőbb ügyész utazása esetén nincs javaslattevő. A Nemzetközi és Európai Ügyek Főosztálya vezetőjének külföldi utazásáról írásbeli előterjesztés alapján a legfőbb ügyész közvetlenül dönt. A javaslat és a formanyomtatvány aláírására (a külföldi kiküldetés elrendelésére) a 14/A. § (1)–(2) bekezdésében foglaltakat megfelelően alkalmazni kell.”

(2) Az Ut. 27. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A külföldi kiküldetést teljesítő ügyészségi alkalmazott (a továbbiakban: kiküldött) feladatait mindenkor a kiküldetési cél és a takarékossági szempontok együttes figyelembevételével köteles teljesíteni. A hétvégét is magában foglaló utazás hivatali és költségtakarékossági érdekből a kiküldött egyetértésével engedélyezhető.”

(3) Az Ut. 27. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a (4)–(7) bekezdés számozása (5)–(8) bekezdésre változik:

„(4) A munkáltatói jogkör gyakorlója a kiküldetés elrendeléséről való tudomásszerzést követően mielőbb köteles felhívni a kiküldetést teljesítő ügyészségi alkalmazott figyelmét az utasításban foglaltak megismerésére. Ennek során tájékoztatja a kiküldöttet, illetőleg küldöttség esetén a küldöttség vezetője által kijelölt kiküldöttet, hogy a kiküldetésről útijelentést kell készítenie, amelyet a visszaérkezést követő 15 napon belül a Nemzetközi és Európai Ügyek Főosztálya, valamint a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály vezetőjének meg kell küldeni.”

(4) Az Ut. 27. §-a megváltozott számozás szerinti (5) bekezdése a következő utolsó mondattal egészül ki:

„A személyes biztonság érdekében megkötött baleset-, betegség- és poggyászbiztosítástól függetlenül – az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére történő utazás esetén – a kiküldöttnek gondoskodnia kell az általános egészségügyi szolgáltatásra jogosító Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltásáról is.”

(5) Az Ut. 27. §-a megváltozott számozás szerinti (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A diplomata és a szolgálati útlevél, valamint a kiküldetés céljából kiváltott, a beutazáshoz szükséges magánútlevél, illetőleg vízum díját az ügyészség költségvetéséből kell biztosítani. Szolgálati útlevél használatát a Nemzetközi és Európai Ügyek Főosztálya vezetőjének javaslatára a legfőbb ügyész a rendszeresen, vagy gyakran, illetve a vízumköteles országba utazó kiküldöttek részére engedélyezheti. A diplomata és a szolgálati útlevelek beszerzéséről, nyilvántartásáról és kezeléséről, továbbá az egyéb hivatalos úti okmányok beszerzéséről a Nemzetközi és Európai Ügyek Főosztálya gondoskodik.”

8. § (1) Az Ut. 29. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A külügyminiszter rendeletében az adott országra meghatározott, az állami vezetőket megillető mértékű napidíj
a) száz százaléka illeti meg a legfőbb ügyészt és a legfőbb ügyész helyettest,
b) hetvenöt százalékára jogosult a magasabb vezető állású ügyészségi alkalmazott, valamint
c) hatvan százaléka jár az a)–b) pontban nem említett ügyészségi alkalmazottnak.”

(2) Az Ut. 29. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Ha a kiküldött a kiküldetés időtartama alatt esetenként díjtalan élelmezésben részesül, az aznapi külföldi napidíját ebéd és vacsora esetén harminc-harminc százalékkal, reggeli esetén tizenöt százalékkal csökkenteni kell. Rendszeres napi díjtalan élelmezés esetén a kiküldöttet a részére megállapított külföldi napidíj huszonöt százaléka illeti meg, kivéve, ha a kiküldött a fogadó szervtől az élelmezésen kívül napidíjban, ösztöndíjban vagy hasonló juttatásban részesül.”

(3) Az Ut. 29. §-ának (4)–(5) bekedése helyébe a következő rendelkezés lép, egyidejűleg a (6) bekezdés számozása (5) bekezdésre változik:

„(4) Ha a kiküldött szállodai számla vagy más számviteli elszámolásra alkalmas bizonylat alapján étkezési költséget számol el, akkor a külföldi napidíjat a (3) bekezdés szerint csökkenteni kell.”

9. § Az Ut. 30. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

30. § A magasabb vezető állású ügyészségi alkalmazott kiküldött önálló tárgyalásra jogosult. A legfőbb ügyész a Nemzetközi és Európai Ügyek Főosztálya vezetőjének a 27. § (1) bekezdése szerinti javaslata alapján más ügyészségi alkalmazott részére esetenként állapíthat meg önálló tárgyalásra jogosultságot.”

10. § Az Ut. 31. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A külföldi kiküldetés költségeinek elszámolása során a számlával vagy más számviteli elszámolásra alkalmas bizonylattal igazolt költségek téríthetők meg.”

11. § Az Ut. 32. §-ának (2)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Repülőgépen, az Európán belüli és a négy óra repülési időt meg nem haladó utazásnál turista, a négy óra repülési időt meghaladó járatoknál magasabb komfortosztálynak megfelelő árú repülőjegy vásárolható. Amennyiben az utazás körülményei indokolják a legfőbb ügyész, vagy a legfőbb ügyész helyettes által vezetett küldöttség tagja részére is azonos komfortosztályú repülőjegy vásárolható. Vonattal történő utazás esetén a kiküldött I. osztályú, hálókocsi igénybevétele esetén a magasabb komfort osztályú utazásra jogosult.
(3) A kiküldött legfeljebb középkategóriájú szállás igénybevételére jogosult. Ennél költségesebb szállást indokolt esetben a legfőbb ügyész esetenként engedélyezhet. A legfőbb ügyész és legfőbb ügyész helyettes a középosztályúnál magasabb kategóriába tartozó szállást vehet igénybe.”

12. § Az Ut. 34. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A hivatali, illetve más tulajdonában lévő gépjárművel történő utazás esetén a határátlépéskor a gépjármű vezetője felszólítás nélkül köteles az ott szolgálatot teljesítő személynek átadni az utasítás 6. számú melléklete szerinti tulajdonosi hozzájárulást. A hivatali gépkocsival történő utazás esetén a gépkocsit üzemeltető ügyészi szerv vezetőjének, a Legfőbb Ügyészségen a Nemzetközi és Európai Ügyek Főosztálya vezetőjének az utazást megelőzően a szükséges adatokról tájékoztatnia kell a Gazdasági Főigazgatóság illetékes munkatársát, a szükséges engedélyezés céljából.”

13. § (1) Az Ut. 35. §-a (1) bekezdésének felvezető szövegében a „számla ellenében” szövegrész helyébe a „számla vagy számviteli elszámolásra alkalmas bizonylat ellenében” szövegrész lép.

(2) Az Ut. 35. §-ának (1) bekezdése a következő h) ponttal egészül ki:

h) a sztornó biztosítás díja.”

14. § Az Ut. 38. §-a (5) bekezdésének első mondatában a „számlák egyidejű csatolásával” szövegrész helyébe a „számlák vagy számviteli elszámolásra alkalmas bizonylatok egyidejű csatolásával” szövegrész lép.

15. § Az Ut. 45. §-ának (1) bekezdésében az „ügyészek, ügyészségi titkárok, fogalmazók, nyomozók és ügyészségi ügyintézők” szövegrész helyébe az „ügyészségi alkalmazottak” szövegrész lép.

16. § Az Ut. 46. §-ának (2) bekezdése új második mondattal egészül ki:

„Az albérleti hozzájárulás akkor engedélyezhető, ha a gazdasági főigazgató a kifizetés pénzügyi fedezetét igazolja.”

17. § Az Ut. a következő címmel és 49/A. §-sal egészül ki:

„Temetési segély
49/A. § (1) Az ügyészségi alkalmazott házastársa vagy egyenes ágbeli rokona halála esetén – kérelemre – temetési segélyben részesíthető.
(2) Az unoka, dédunoka, illetve a nagyszülő, dédszülő halála esetén a temetési segély akkor folyósítható, ha az elhunyt és a segélyt igénylő közös háztartásban élt, továbbá közöttük az egyenes ágbeli rokon nem él, valamint az elhunytat az ügyészségi alkalmazott temettette el.
(3) A temetési segély igénylőjének igazolni kell jogosultsága fennálltát, így különösen az elhunyt halálát, házastársi vagy rokoni kapcsolatát, továbbá a (2) bekezdésben említett esetben az eltemettetést.
(4) A temetési segély iránti kérelmet a munkáltatói jogkör gyakorlója bírálja el.
(5) Az egy kérelmezőnek adható temetési segély összegét a Gazdasági Főigazgatóság előterjesztésére a legfőbb ügyész évente állapítja meg az Ügyészségi Alkalmazottak Országos Tanácsának és az ügyészségi alkalmazottak érdekképviseleti szerveinek egyetértésével, továbbá a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály vélemények figyelembevételével.”

18. § (1) Az Ut. 68. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az ügyészi szervezet az ügyészségi alkalmazottak pihenésének elősegítésére üdülőt tart fenn, és a Balatonlellei Oktatási Központot üdülés céljára is hasznosítja (a továbbiakban együtt: üdülő).”

(2) Az Ut. 68. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a (2) bekezdés számozása (3) bekezdésre változik:

„(2) Az ügyészi szervezet a szolgálati helyen kívüli munkavégzés feltételeinek biztosítása érdekében és üdülés céljára vendégszobákat tart fenn.”

19. § Az Ut. 71. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az üdülők az üdülési főidényben elsősorban üdültetésre használhatók.”

20. § Az Ut. 1. számú melléklete I. alatti részében „A tervezett km-mennyiség rendelkezésre áll, azt előjegyeztem” szövegrész helyébe „A tervezett km-mennyiség felhasználásához a pénzügyi fedezet rendelkezésre áll” szövegrész lép.

21. § Az Ut. 6. számú mellékletében a „269-2600, 269-2620” szövegrész helyébe a „354-5500” szövegrész lép.

22. § Az Ut-ban az „OkrI” szövegrész helyébe „OKRI” szövegrész lép.

23. § (1) Ez az utasítás 2006. november l-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti

c) az Ut. 12. §-a,

e) az Ut. 28. §-ának (2) bekezdésében az „és 30. § (1)” szövegrész,

h) az Ut. 47. §-a (1) bekezdésének az „(1) bekezdésben nem említett ügyészségi alkalmazott részére, illetőleg a” szövegrész,

i) az Ut. 48. §-a (1) bekezdésének utolsó mondata,

k) az Ut. 1. számú melléklete I. pontjának első mondatában a „szolgálati” szövegrész és III. pontja,

l) az Ut. 2. sz. mellékletében a „legfőbb ügyész” szövegrészhez fűzött lábjegyzet.

(2) Az utasítás 6. §-ával megállapított Ut. 22. §-ának (1) bekezdését az utasítás hatályba lépését követő áthelyezés esetében kell alkalmazni.

(3) Az utasítás nem érinti a hatályba lépése előtt megállapított albérleti hozzájárulás érvényességét.

Dr. Kovács Tamás s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére