• Tartalom

221/2006. (XI. 15.) Korm. rendelet

221/2006. (XI. 15.) Korm. rendelet

a Felsőoktatási Minőségi Díjról1

2007.01.01.

A Kormány a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (a továbbiakban: Ftv.) 153. § (1) bekezdésének 4. pontjában foglalt felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

1. § A Kormány Felsőoktatási Minőségi Díjat (a továbbiakban: Díj) alapít azoknak a felsőoktatási intézményeknek, illetve szervezeti egységeiknek az elismerésére, amelyek a minőségfejlesztés módszereinek alkalmazásában kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, folyamatos fejlődést mutatnak.

2. § (1) A Díjat pályázat útján azok a felsőoktatási intézmények, illetve szervezeti egységeik nyerhetik el, amelyek eleget tesznek az alábbi feltételeknek:

a) a folyamatos, stratégiai jellegű minőségfejlesztés a felsőoktatási intézmény és szervezeti egységei működésének meghatározó részét képezi;

b) az Európai Minőségi Díj követelményrendszerével összhangban támogatják a folyamatos minőségfejlesztést;

c) folyamatosan figyelemmel kísérik és értékelik a szolgáltatásaikat igénybe vevő ügyfelek elégedettségének alakulását;

d) gyakorlatban alkalmazzák az egymástól való tanulást, az összehasonlításon alapuló fejlesztést, valamint a sikeres megoldások átvételét.

(2) A Díjra vonatkozó pályázati kiírást az oktatási és kulturális miniszter (a továbbiakban: miniszter) teszi közzé.

3. § (1) A Díjat a miniszter évente, júniusban adományozza.

(2) A díjazottak névsorát a Magyar Közlönyben, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) hivatalos lapjában és honlapján közzé kell tenni.

4. § (1) A Felsőoktatási Minőségi Díj és Minőségfejlesztési Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) évente – az Európai Minőségi Díj követelményrendszerével összhangban, az európai díjértékelési módszerek alkalmazására kiképzett szakértők és a korábbi díjazottak tapasztalatai, valamint a nemzetközi elvárások alapján – kidolgozza a Díj követelményrendszerét, a pályázók körét és az értékelés módszerét, amit előterjeszt a miniszter számára jóváhagyás céljából.

(2) A részletes pályázati kiírást minden évben február végéig kell közzétenni a Minisztérium hivatalos lapjában és honlapján.

(3) A pályázati dokumentáció költségét – a Bizottság javaslata alapján – a miniszter állapítja meg és a pályázati kiírással együtt teszi közzé.

5. § A részletes pályázati kiírás tartalmazza:

a) a felsőoktatási intézmények, illetve szervezeti egységeik adottságainak vizsgálati szempontjait, amelyek a következők:

aa) vezetés: az intézmény küldetésének és jövőképének megvalósítását segítő vezetői tevékenység és a vezetés értékrendjének kialakítása, irányítási rendszerének biztosítása, működtetésének továbbfejlesztése a munkatársak közreműködésével,

ab) stratégia: az intézmény küldetésének és jövőképének megvalósításában alkalmazott módszerek, különös tekintettel a hosszú távú tervekre, azok oktatási, kutatási programjaira,

ac) emberi erőforrások: a munkatársak szakmai ismereteinek és képességeinek egyéni, csoportos és intézményi szinten alkalmazott fejlesztése; a munkatársak tevékenységeivel kapcsolatos oktatási, kutatási programok és folyamatok támogatásának megtervezése a hatékony működés érdekében,

ad) partnerkapcsolatok és erőforrások: az intézmény külső partnerkapcsolatainak, belső erőforrásainak, stratégiai programjának megtervezése és menedzselése az intézményi folyamatok hatékony működése érdekében,

ae) folyamatok: az oktatási, kutatási programok támogatása, a partneri elégedettség elérése, a partnerek számára nyújtott értékek növelése céljából alkalmazott folyamatok módszereinek megtervezése és menedzselése az intézményben;

b) a felsőoktatási intézmények, illetve szervezeti egységeik által elért eredmények következő vizsgálati szempontjait:

ba) a közvetlen partnerek elégedettsége: a felsőoktatási intézmény és szervezeti egységei által elért eredmények a partnerek elégedettsége terén tervezett és teljesített célokat illetően, erre kiválasztott intézmények eredményeivel összehasonlítva,

bb) a munkatársak elégedettsége: a felsőoktatási intézmény és szervezeti egységei által megvalósított eredmények a munkatársak elégedettsége terén tervezett és elért célokat illetően, erre kiválasztott intézmények eredményeivel összehasonlítva,

bc) társadalmi hatás: a társadalom és a külső partnerek véleménye és elégedettsége a felsőoktatási intézménnyel, szervezeti egységeivel és azok tevékenységeivel kapcsolatban,

bd) kulcsfontosságú eredmények: a felsőoktatási intézmény és szervezeti egységei által tervezett célok, elért eredmények és teljesítmények, más kiválasztott intézmények eredményeivel való összehasonlításban.

6. § (1) A pályázatokat szakértők értékelik, akiket az értékelésre a Bizottság kér fel. A szakértők szakmai szempontból pontozzák és szövegesen értékelik a benyújtott pályázatokat. A Bizottság összegezi, a pontszámok alapján rangsorolja és elbírálja az értékelt pályázatokat, továbbá javaslatot tesz a díjazottakra. Az elbírálás alapja a pályázatban benyújtott intézményi önértékelés.

(2) A beérkezett pályázatokat a Bizottság bírálja el.

(3) A Díj odaítéléséről a Bizottság javaslatára a miniszter dönt.

7. § (1) A Bizottság kilenc tagból áll. A Bizottság tagjait a miniszter bízza meg a felsőoktatás és a minőségügy elismert elméleti és gyakorlati szakemberei közül. A Bizottságba a Felsőoktatási és Tudományos Tanács két főt, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság két főt, a Magyar Rektori Konferencia két főt, a gazdasági kamarák egy-egy főt, a minőségügy területén nemzetközileg elismert személyt delegálnak. A Bizottság elnökét az európai díjértékelési módszerek alkalmazására kiképzett és a felsőoktatás elismert elméleti és gyakorlati szakemberei közül a miniszter bízza meg.

(2) A tagok megbízatása két évre szól. A megbízás egy alkalommal – két évvel – meghosszabbítható. A tagok tisztségükről indokolás nélkül lemondhatnak, a megüresedett helyet 45 napon belül be kell tölteni. A tagok számára a tisztség ellátásáért tiszteletdíj nem jár.

(3) Nem lehet a Bizottság tagja:

a) büntetett előéletű személy;

b) a Minisztérium köztisztviselője;

c) a Díjra pályázó felsőoktatási intézmény gazdasági tanácsának tagja;

d) az állami hatáskörök ellátásában közreműködő testületek tagjai [Ftv. 109–114. §];

e) akitől a pályázat tárgyilagos elbírálása egyéb okból nem várható el.

8. § (1) A Bizottság munkájában tanácskozási joggal vesznek részt a felkért külső szakértők: a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, valamint a legutolsó évben díjazott szervezetek által delegált egy-egy személy.

(2) A Bizottság ügyrendjét maga alakítja ki és közzé teszi a Minisztérium honlapján. A szakértők díjazásával és összeférhetetlenségével kapcsolatos feltételeket a Bizottság az ügyrendjében határozza meg.

(3) A Bizottság döntését egyszerű szótöbbséggel hozza meg, szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt.

9. § (1) A díjazottak oklevelet és plakettet kapnak. A 30 Ű 30 centiméteres plakett gravírozott szövege tartalmazza a felsőoktatási intézmény, illetve szervezeti egysége nevét, a „..... ÉVI FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ” és „A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTERÉTŐL” szöveget.

(2) A Díjjal pénzjutalom nem jár.

(3) A Felsőoktatási Minőségi Díjban részesült a címet az adományozás évére való utalással használhatja.

10. § (1) A Díjjal kapcsolatos ügyviteli, koordinációs, szervezési, lebonyolítási feladatokat a miniszter által kijelölt szervezet látja el.

(2) A miniszter által kijelölt szervezet az (1) bekezdésben felsorolt feladatai körében

a) lebonyolítja a Felsőoktatási Minőségi Díj pályázatot;

b) kezeli a pályázati dokumentáció költségeit;

c) koordinálja a Bizottság és a szakértők munkáját;

d) megszervezi a Díj átadását;

e) kapcsolatot tart a felsőoktatási intézményekkel, a Minisztériummal, a Bizottsággal és a tanácskozási joggal részt vevő szervezetek által delegált személyekkel, valamint szakértőkkel a jelen rendeletben meghatározott feladatok összehangolása érdekében;

f) nyilvántartja a Díjjal kapcsolatos dokumentációt.

11. § E rendelet 2007. január 1-jén lép hatályba.

1

A rendeletet a 24/2013. (II. 5.) Korm. rendelet 33. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2013. február 6. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére