• Tartalom

24/2006. (X. 5.) IRM rendelet

24/2006. (X. 5.) IRM rendelet

a „Büntetés-végrehajtásért” Kitüntető Zászlóról1

2012.01.01.

A Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 7. §-ának (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. § A rendelet hatálya a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságára, a büntetés-végrehajtási intézetekre, intézményekre és a büntetés-végrehajtás gazdálkodó szervezeteire (a továbbiakban: bv. szerv), valamint azok személyi állományára terjed ki.

2. § (1)2 A büntetés-végrehajtásért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) bv. szerv személyi állományának hosszú ideig, kimagasló színvonalon végzett szakmai munkája, közösségi ereje, az igazságszolgáltatás, a közrend és közbiztonság ügye iránti elkötelezettsége elismerésére Büntetés-végrehajtásért Kitüntető Zászlót (a továbbiakban: zászló) alapít.

(2) A zászló leírását a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3)3 A zászló előállítása költségének fedezetét a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter által vezetett minisztérium költségvetésében kell biztosítani.

3. § (1) A zászló évente egy alkalommal egy bv. szervnek adományozható. Ugyanazon szerv részére a zászlót több alkalommal adományozni nem lehet.

(2) A kitüntetésben részesülő bv. szervre a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka (a továbbiakban: országos parancsnok) tesz javaslatot minden év július 1-jéig.

(3) A zászló átadására a kitüntetésben részesülő bv. szervnél, a büntetés-végrehajtási szervezet napja (szeptember 8.) alkalmából rendezett ünnepségen kerül sor.

(4) A zászlót a személyi állomány nevében a bv. szerv vezetője (állományilletékes parancsnoka) veszi át a minisztertől.

4. § (1) A zászlóra a miniszter és az országos parancsnok az átadást követően zászlószalagot köt, a szakmai társszervek (bíróság, ügyészség, rendőrség) vezetői, képviselői zászlószalagot köthetnek.

(2) Az 5. § (1) bekezdése szerinti alkalmakkor

a) a miniszter, az országos parancsnok és a szakmai társszervek vezetői, képviselői,

b) a miniszter előzetes írásbeli hozzájárulásával a szakmai társszervnek nem minősülő, de a büntetés-végrehajtási szakfeladatok ellátásában közreműködő szervezetek vezetői, képviselői

a szakmai munka elismeréseként a zászlóra további zászlószalagot köthetnek.

(3) A miniszter és az országos parancsnok zászlószalagjának leírását a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

5. § (1)4 A zászlót Magyarország nemzeti ünnepein és a büntetés-végrehajtási szervezet napja tiszteletére tartott ünnepségen kell használni. A használat további eseteit a bv. szerv vezetője határozza meg.

(2) A zászló kísérése és fogadása során a büntetés-végrehajtási szervezetre érvényes alaki szabályokat kell alkalmazni.

(3) A zászlót kibontott állapotban, zárható, átlátszó tárolóban, a személyi állomány előtt nyilvános helyen kell tárolni.

6. § A zászló megsemmisülése vagy jelentős mértékű sérülése esetén a pótlása, illetve cseréje iránti kérelmet az országos parancsnok terjeszti fel a miniszterhez.

7. § Ez a rendelet 2007. január 1-jén lép hatályba.

1. számú melléklet a 24/2006. (X. 5.) IRM rendelethez

A kitüntető zászló leírása
1. A zászló: 120 centiméter magas és 140 centiméter széles, műszál alapú fehér szatén anyagú téglalap, a széleit váltakozva piros és zöld ékekből álló pártázat veszi körül.
A zászló közepét a büntetés-végrehajtási szervezet jelképét tartalmazó címerpajzs díszíti, amelyet aranyszínű álló oroszlán tart a jobb első mancsával.
A pajzs nemzeti színeiben nyitott könyv, rajta álló gótikus kulcs és keresztben lúdtoll. A nyitott könyv gótikus kulcs és lúdtoll határolta jobb felső negyedében § jel, a bal alsó negyedében a büntetés-végrehajtási szervezet emblémája („bv”) látható.
A gótikus kulcs aranyszínű, a keresztben fekvő lúdtoll ezüstszürke. A § jel és az embléma kék színű.
A pajzs felett, két sorban BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS felirat, a pajzs alján barokk cirádás díszítés látható.
A zászló másik oldalát középen a büntetés-végrehajtási szervezet emblémája díszíti. A „v” és az annak nyitott szárain álló „b” betű 4 arany és 3 fekete csíkból formázott, a „b” betű közepén piros színű teli kör látható.
Az embléma fölött a kitüntetésben részesülő bv. szerv alapító okirat szerinti megnevezése, alatta az adományozás éve található.
A zászló széleit – mindkét oldalon – váltakozva, 4 centiméter széles piros és zöld ékekből álló nemzeti színű pártázat veszi körül. A zászlónak a rúdhoz nem illeszkedő, három szabad szélén 5 milliméter széles nemzeti színű selyemzsinórból készült szegés van, két szabad csúcsán 10-10 centiméteres nemzeti színű selyembojttal.
2.5 A zászlócsúcs: 23 centiméter hosszú, stilizált levél formájú homokfúvott sárgaréz, mindkét oldalán Magyarország pajzstartók nélküli, barokk formájú, öntött bronz címerével.
3. A zászlórúd: 240 centiméter hosszú, henger alakú, skarlátszínűre lakkozott, alsó harmadánál szétcsavarható rúd.

2. számú melléklet a 24/2006. (X. 5.) IRM rendelethez6

A zászlószalagok
1.7 A belügyminiszter szalagja: 16 centiméter széles fehér szatén szalag, közepén 20–25 centiméteres csokorba kötve, két ága 100–100 centiméter hosszúságú, végén 10–10 centiméter aranyrojt. A szalag ágai arannyal hímzettek, első ágán „MAGYARORSZÁG”; a második ágon pedig „BELÜGYMINISZTER” felirat található. A betűk mérete 5 centiméter magasságú, a hímzés legvastagabb része 0,5 centiméter. A szalag írott oldalán 2 centiméter széles piros és zöld ékekből álló pártázat fut körbe.
2. Az országos parancsnok szalagja: 14 centiméter széles lila szatén szalag, közepén 10–15 centiméteres csokorba kötve, két ága 90–90 centiméter hosszúságú, végén 8–8 centiméter ezüstrojt. A szalag ágai ezüsttel hímzettek, első ágán „BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS”, a második ágon pedig „ORSZÁGOS PARANCSNOK” felirat található. A betűk mérete 4 centiméter magasságú, a hímzés legvastagabb része 0,5 centiméter. A szalag írott oldalán 2 centiméter széles piros, fehér és zöld ékekből álló pártázat fut körbe.
1

A rendeletet a 37/2012. (VIII. 2.) BM rendelet 61. § (2) bekezdés h) pontja hatályon kívül helyezte 2012. augusztus 10. napjával.

2

A 2. § (1) bekezdése a 4/2010. (XI. 25.) BM rendelet 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (3) bekezdése a 4/2010. (XI. 25.) BM rendelet 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 5. § (1) bekezdése a 68/2011. (XII. 30.) BM rendelet 23. § a) pontja szerint módosított szöveg.

5

Az 1. melléklet 2. pontja a 68/2011. (XII. 30.) BM rendelet 23. § a) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 2. számú melléklet a 4/2010. (XI. 25.) BM rendelet 21. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 2. melléklet 1. pontja a 68/2011. (XII. 30.) BM rendelet 23. § b) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére