• Tartalom

27/2006. (HK 8.) HM utasítás

27/2006. (HK 8.) HM utasítás

a válságkezelési gyakorlatok tervezésének, szervezésének és végrehajtásának szabályozásáról*

2006.04.11.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének f) és i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében és az Európai Unióban betöltött tagságból, valamint egyéb nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettségek teljesítése érdekében, a válságkezeléssel kapcsolatos feladatok végrehajtásáról, a hatáskörök megosztásáról az alábbi

utasítást

adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a válságkezelési gyakorlatok hazai és nemzetközi feladataival érintett, a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó, valamint a miniszternek közvetlenül alárendelt szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

2. § (1) A válságkezelési gyakorlatok tervezésének, előkészítésének és végrehajtásának összehangolása és vezetése körében meghatározott feladatok tárcán belüli koordinálásának fő felelőse a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF).

(2) A HM TKF koordinációs tevékenysége kiterjed:

a) a nemzetközi válságkezelési gyakorlások, gyakorlatok általános működésének figyelemmel kísérésére, a gyakorlatok tapasztalatainak elemzésére, értékelésére, javaslatok előterjesztésére;

b) a nemzetközi válságkezelési gyakorlatok lebonyolításához szükséges általános tartalmú belső szabályozók kidolgozására;

c) a nemzetközi válságkezelési gyakorlatok tervezésében résztvevő állomány kijelölésére, a delegációvezető mandátumának előkészítésére.

A gyakorlatok előkészítése

3. § (1) A nemzetközi gyakorlatokat előkészítő tervezői konferenciákon a Magyar Köztársaság képviseletében eljáró delegációban résztvevő honvédelmi tárca képviselőit (a továbbiakban: Delegáció) a HM TKF képviselője vezeti, állandó helyettese a HM Honvéd Vezérkar Katonai Tervező Főcsoportfőnökség (a továbbiakban: HM HVK KTFCSF) állományából kerül kijelölésre. A Delegáció állandó tagja a HM Védelempolitikai és Nemzetközi Együttműködési Főosztály.

(2) A Delegáció által képviselendő szakmai álláspontot a HM közigazgatási államtitkár hagyja jóvá. A delegáció összetételét – a HM TKF javaslatára – a HM közigazgatási államtitkár határozza meg. A delegációvezetőnek a HM közigazgatási államtitkár ad felhatalmazást.

(3) A gyakorlat jellegétől függően a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára az érintett minisztériumok közigazgatási államtitkárainál – a HM Védelmi Hivatal javaslata alapján – kezdeményezi a megfelelő szakértő állomány gyakorlat előkészítésére, illetve gyakorlatra történő kijelölését.

(4) A delegáció által képviselendő szakmai álláspont a HM TKF vezetésével, az érintett HM szervek és szervezetek bevonásával kerül kidolgozásra, majd azt jóváhagyásra a HM TKF – a HM védelempolitikai helyettes államtitkár és HM Honvéd Vezérkar Főnök első helyettes útján –, a HM Honvéd Vezérkar főnöke egyetértését követően terjeszti fel a HM közigazgatási államtitkár részére jóváhagyásra.

(5) A HM HVK KTFCSF felelős a válságkezelési gyakorlatoknak az érvényben lévő NATO, EU és nemzeti gyakorlat tervezésére vonatkozó szabályozók szerint történő tervezéséért, valamint a gyakorlatokra vonatkozó intézkedések, okmányok kidolgozásáért.

(6) A nemzetközi válságkezelési gyakorlatok pénzügyi keretgazdája a HM HVK KTFCSF.

(7) Felhatalmazást kap a HM HVK KTFCSF, hogy a válságkezelési gyakorlatok előkészítésében és tervezésében érintett személyekből önálló munkacsoportot hozzon létre, melynek tagjai a tényleges feladatvégzés időszakában (tervezés) mentesülnek egyéb feladataik végrehajtása alól.

4. § (1) A honvédelmi miniszter – évente, a feladatok függvényében – intézkedik:

a) a gyakorlat időpontjára,

b) a gyakorlat tervezés rendjére és végrehajtására,

c) a tervezésben, és gyakorlaton résztvevő állomány összetételére.

A válságkezelési gyakorlat résztvevői

5. § (1) A válságkezelési gyakorlat résztvevői: a Gyakorlat Vezetőség, a Gyakorlatvezető Törzs, a Gyakorló Állomány és a Gyakorlatértékelő Csoport.
(2) A válságkezelési gyakorlat nemzeti igazgatója a HM közigazgatási államtitkár, helyettesei a HM védelempolitikai helyettes államtitkár és a HM Honvéd Vezérkar Főnök első helyettes (együttesen: Gyakorlat Vezetőség).
(3) Gyakorlatvezető Törzset a HM HVK KTFCSF főcsoportfőnöke vezeti.
(4) A Gyakorlatvezető Törzs tagjait a gyakorlatokat előkészítő tervezői konferencia résztvevői, illetve a tervezésben résztvevők közül kell kijelölni.
(5) A Gyakorló Állomány tevékenységét a Honvéd Vezérkar Műveleti Főcsoportfőnökség (a továbbiakban: HM HVK MFCSF) vezeti, a Gyakorló Állomány tagjai a válságkezelési feladatok végrehajtására kijelölt állományból, valamint – a feladat jellegétől függően – a válságkezelésben érintett HM szervek, szervezetek érintett személyi állományából kerülnek kijelölésre.
(6) A gyakorlat végrehajtási fázisában a válságkezelési gyakorlaton a honvédelmi tárcát érintő feladatok, valamint a valós biztosítási feladatok végrehajtásáért a HM HVK MFCSF felelős.

6. § A nemzetközi válságkezelési gyakorlatok védelmi igazgatást érintő feladatait a HM Védelmi Hivatal koordinálja.

7. § Jelen utasítás az aláírást követő 8. napon lép hatályba.*

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 113. §-a módosította. Az utasítást az 53/2015. (X. 15.) HM utasítás 12. §-a hatályon kívül helyezte 2015. október 16. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja 2006. március 6.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére