• Tartalom

28/2006. (HK 8.) HM utasítás

28/2006. (HK 8.) HM utasítás

a Magyar Honvédség 2006–2010. évre szóló gyakorlatok és kiképzési rendezvények programja kiadásáról*

2006.03.06.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § f) pontjában kapott felhatalmazás alapján az MH 2006–2015. közötti időszakra fejlesztési terve figyelembevételével a Magyar Honvédség 2006–2010. évre szóló gyakorlatok és kiképzési rendezvények programja kiadásáról a következő
utasítást
adom ki.

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM által közvetlenül felügyelt szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

(2) Az MH 2006–2010. évre szóló Gyakorlatok és Kiképzési Rendezvények Programját (a továbbiakban: MH GYKRP 2006–2010)* önálló nyilvántartási számon, ezen utasítással kiadom.

2. § (1) A Magyar Honvédség Gyakorlatok és Kiképzési Rendezvények Programja a HM HVKF által előterjesztett és a honvédelmi miniszter által jóváhagyott tervezési okmány, amit az MH nemzetközi és hazai gyakorlatai rövid és középtávú programozása érdekében – a gördülő tervezés elveit figyelembe véve – a HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség Kiképzési Osztálya dolgoz ki és feladatok végrehajtása érdekében folyamatosan naprakészen tart.

(2) Az MH GYKRP rendeltetése, hogy a tervezhetőség, a tervszerűség és a szükséges mértékű rövid (éves, kétéves) és középtávú (3–5 éves) előrelátás biztosítása érdekében meghatározza a Magyar Honvédség rendeltetéséből adódó feladatokra való felkészülés érdekében végrehajtandó gyakorlatokat és kiképzési rendezvényeket. Tervező eszközként segítséget nyújt a Magyar Honvédség parancsnokságai, törzsei és csapatai nemzetközi, illetve hazai gyakorlatainak, és kiképzési rendezvényeinek egységes elvek alapján történő tervezéséhez, azok végrehajtásához.

3. § A HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség Kiképzési Osztály november 30-ig előkészíti és az illetékes HM és HVK szervezeteken keresztül felterjeszti az elkövetkezendő öt évre szóló MH GYKRP okmányt a HM HVKF útján a honvédelmi miniszternek úgy, hogy az december 15-ig jóváhagyásra kerüljön.

4. § (1) Az MH GYKRP 2006–2010-t a gyakorlatok és kiképzési rendezvények koordinálásában, végrehajtásában érintett vezetői, parancsnoki és törzstiszti állomány a rájuk vonatkozó mértékben ismerje meg és alkalmazza a nemzetközi és hazai gyakorlatok és kiképzési rendezvények előkészítése, tervezése és végrehajtása során.

(2) A gyakorlatok és kiképzési rendezvények koordinálásában, végrehajtásában érintett vezetők és szakállomány az MH GYKRP 2006–2010-ben foglaltak megvalósításához, szakterületüknek megfelelően, nyújtsanak segítséget.

5. § (1) A 2006–2010. évi MH GYKRP-ben szereplő és határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezésének kormányzati feladatairól szóló, többször módosított 190/2000. (XI. 14.) Korm. rendelet szerint közjogi jóváhagyást igénylő nemzetközi (NATO, valamint két- és többoldalú megállapodások alapján tervezett) katonai tevékenységek esetén az előkészítést az MH GYKRP-ben foglaltaknak megfelelően kell megkezdeni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott katonai tevékenységeket az engedélyezésükről szóló kormányhatározatok kiadását követően lehet végrehajtani.

6. § (1) Az „MH GYKRP 2006–2010 mdb” megnevezésű MICROSOFT ACCESS adatbázis-kezelő program-alkalmazás a Magyar Honvédséget érintő nemzetközi és hazai gyakorlatok és kiképzési rendezvények központi adatbázisa, melynek naprakészen tartását a HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség végzi.

(2) Az MH GYKRP 2006–2010 végrehajtása során a gyakorlatokkal, kiképzési rendezvényekkel, gyakorlat tervezői eseményekkel kapcsolatos új adatokról, változásokról – a tervezett rendezvény, illetve gyakorlattervezői esemény megkezdése előtt legkésőbb 30 nappal – a HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség Kiképzési Osztályát értesíteni kell.

(3) A HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség az MH GYKRP 2006–2010-ben szereplő gyakorlatok adataiban bekövetkező esetleges változásokat folyamatosan – a kormányjóváhagyást igénylőket a jóváhagyást követően – módosítja.

(4) Az esetleges új gyakorlatok felvételét kezdeményező javaslatot a HM HVK hadműveleti és kiképzési csoportfőnök a 190/2000. (XI.14.) Korm. rendelet, valamint a vonatkozó HM utasítások és HM HVKF intézkedések alapján terjeszti fel jóváhagyásra, és a döntés alapján pontosítja az adatbázist.

7. § Az MH GYKRP 2006–2010-ben meghatározott hazai gyakorlatok és kiképzési rendezvények összesített költségvetési tervét a gyakorlatot elrendelő elöljáró (a honvédelmi miniszter, a HM HVKF, az MH légierő parancsnok, az MH szárazföldi parancsnok, illetve az MH összhaderőnemi logisztikai és támogató parancsnok) hagyja jóvá, melynek egy példányát a HM HVK katonai tervező főcsoportfőnök részére megküldi. A 2006–2010. évi MH GYKRP-ben meghatározott nemzetközi gyakorlatok tekintetében az összesített költségvetés terveit a honvédelmi miniszter hagyja jóvá.

8. § Ez az utasítás aláírása napján lép hatályba*, egyidejűleg az MH 2005–2009 évre szóló MH Gyakorlatok és Kiképzési Rendezvények Programja kiadásáról szóló 15/2005. (HK 5.) HM utasítás hatályát veszti.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 112/2006. (HK 21.) HM utasítás módosította.
Az utasítást a 13/2007. (HK 3.) HM utasítás 6. §-a hatályon kívül helyezte, 2007. január 31. napjával.

*

A dokumentumot az érintettek okmányként és elektronikus adathordozón (CD-n) külön elosztó szerint közvetlenül kapják meg.

*,

Az utasítás aláírásának napja 2006. március 6.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére