• Tartalom

3/2006. (BK. 16.) ÖTM utasítás

3/2006. (BK. 16.) ÖTM utasítás

az Egyéb lakástámogatások előirányzat kezelésének eljárási rendjéről*

2006.08.16.
Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 49. §-a, a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet alapján, valamint az önkormányzati és területfejlesztési miniszter feladatköréből adódóan a Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetéséről szóló 2005. évi CLIII. törvény (a továbbiakban: költségvetési törvény). Egyéb lakástámogatások XI/14/1 jogcímcsoport (a továbbiakban: előirányzat) kezelésének eljárási rendjéről az alábbi utasítást adom ki:
1. Jelen utasítás hatálya a nem pályázati formában nyújtható lakástámogatásokra terjed ki, melyek a következők:
Lakásépítési (vásárlási) kedvezmény, megelőlegezett kedvezmény, fiatalok otthonteremtési támogatása, mozgássérültek akadálymentesítési támogatása, folyósítási költségek, lakáscélú hitelek állami garanciái, energiatakarékos felújítás, fix kamatok kiegészítése, lakásra megtakarítók áruvásárlási kölcsönei, adó-visszatérítési támogatás, jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek kamattámogatása, lakásépítési (vásárlási) hitelhez kapcsolódó kiegészítő kamattámogatás, lakóház felújításhoz és víziközmű létesítéséhez kapcsolódó hitel kamattámogatása, törlesztési támogatás, önkormányzati lakástámogatási hitelek kamattámogatása, forgóeszköz-hitelek kamattámogatása, pénzforgalom költségei, kamattérítés, lakáspolitikát megalapozó kutatások és lakáscélú támogatások megismertetése, egyéb költségek.
2. A hitelintézettől beérkezett elszámolást és előlegigénylést az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: ÖTM) Lakásügyi Titkárság (a továbbiakban: LT) kijelölt munkatársa számszakilag ellenőrzi, ezt követően a támogatásigényt utalványozza. Az utalványt a hitelintézeti elszámolással együtt ellenjegyzésre megküldi az ÖTM Pénzügyi és Erőforrás-gazdálkodási Főosztályra (a továbbiakban: ÖTM PE-gF). Az ellenjegyzett utalványt az ÖTM PE-g Főosztálya továbbítja a Magyar Államkincstárnak.
3. Az előirányzat terhére történő kifizetések – teljesítést megelőző – utalványozója az ÖTM LT, ellenjegyzője az ÖTM PE-gF 1. számú mellékletben kijelölt munkatársa. A mellékletben megjelölt személyek változása nem vonja maga után az utasítás változását is.
4. Ha az ellenjegyző tartalmi vagy formai okok alapján nem ért egyet az utalvány ellenjegyzésével, úgy erről közvetlen felettesét írásban tájékoztatja. Amennyiben az ellenjegyzésre ennek ellenére írásban utasítást kap, úgy erről az utasítást adó az önkormányzati és területfejlesztési miniszter – soron kívül – írásban tájékoztatja.
5. Az ellenjegyzést követően a nem jogszabályon alapuló fizetési kötelezettség (pl. megállapodáson, kormányhatározaton) teljesítésére vonatkozó utalványt az ÖTM Pe-gF
a) ellenőrzés céljából átadja az utalványozásra jogosult ÖTM LT részére,
b) egyidejűleg tájékoztatásul megküldi a közjogi és koordinációs szakállamtitkárnak,
c) teljesítésre továbbítja a Magyar Államkincstárhoz.
6. Az utasítás hatálya kiterjed egyben az Egyéb Lakástámogatások előirányzat terhére tervezhető a lakáspolitikát megalapozó kutatásokra és lakáscélú támogatások megismertetésére, amelyek utalványozása a 2. számú melléklet szerinti utalványminta alkalmazásával történik.
7. A lakáskommunikációra fordítható kiadások éves összegét az önkormányzati és településfejlesztési miniszter jogosult meghatározni.
8. A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 25/A. §-a szerint az előirányzatból finanszírozandó kiadások tekintetében – azzal, hogy a közbeszerzési értékhatárt elérő beszerzéseket a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvényelőírásai szerint kell lebonyolítani
a) kötelezettségvállaló: 10 millió forint összeghatárig az ÖTM LT vezetője; 10 millió forint összeghatár felett az ÖTM önkormányzati és lakásügyi szakállamtitkára. Kötelezettségvállalásra az ÖTM Sajtó és Kommunikációs Főosztály vezetőjének előzetes egyetértésével kerülhet sor,
b) jogi ellenjegyző: az ÖTM Jogi Főosztály vezetője által kijelölt (megbízott) szakjogászok;
c) pénzügyi ellenjegyző: az ÖTM PE-gF vezetője, kijelölt helyettese, munkatársa,
d) szakmai teljesítést igazoló: az ÖTM LT vezetője, kijelölt munkatársa,
e) utalványozó: az 1. számú mellékletben nevesített aláírási felhatalmazással rendelkező munkatársak.
Az utalványozást és az ellenjegyzést végző szervezetek a kötelezettségvállalásokról folyamatos analitikus nyilvántartást vezetnek, amelyet legalább félévente egyeztetnek.
9. A lakáskommunikációs kiadások esetében a szerződéstervezetet az ÖTM LT vezetője jogi és pénzügyi ellenjegyzésre megküldi az ÖTM Jogi Főosztály vezetőjének, illetve az ÖTM PE-gF vezetőjének. Az ellenjegyzés megadását követően a megkötött és teljesítésigazolással ellátott szerződés alapján történő utalványozásra a 2. pontban foglalt eljárást kell alkalmazni.
10. A lakáskommunikációs kiadásoknál a szakmai teljesítést az ÖTM LT vezetője, kijelölt munkatársa igazolja.
11. Lakáskommunikációs kiadásoknál a kötelezettségvállalónak biztosítania kell, hogy az utalványozás és az ellenjegyzés csak a rendelkezésre álló meghatározott éves keretösszeg mértékéig történjen.
12. A költségvetési törvény 46. § (1) bekezdésének 18. pontjában foglalt felhatalmazás alapján a rendelkezésre álló előirányzat mértékén felül is jogosult utalványozásra és ellenjegyzésére az 1. számú mellékletben meghatározott utalványozó és ellenjegyző. Az előirányzat túllépéséről az utalványozó az önkormányzati és lakásügyi szakállamtitkárt, valamint a minisztert soron kívül írásban tájékoztatja.
13. A Magyar Államkincstár az előirányzat terhére az utasításban meghatározott eljárás alapján teljesít kifizetést. A kifizetés teljesítését megelőzően a kifizető az utalvány szabályszerűségi vizsgálatán túlmenően előirányzati fedezetvizsgálatot is végez. A fedezetvizsgálat során ellenőrzi, hogy a költségvetési törvénynek az utalványban hivatkozott címén a kifizetés elrendeléséig történt kiutalásokat figyelembe véve, rendelkezésre áll-e az utalványnak megfelelő összegű előirányzat. A fedezetlen vagy nem szabályszerű (alaki-formai hibás) utalvány teljesítését a kifizető megtagadja, és felülvizsgálatra az utalványozást végzőnek soron kívül visszaküldi.
14. A kötelezettségvállalási, utalványozási és ellenjegyzési jog gyakorlásának elősegítésére a Magyar Államkincstár havonta az előirányzatokról az aktuális előirányzat felhasználásának adatait tartalmazó önálló jelentést ad az ÖTM PE-g Főosztály vezetőjének, aki a jelentést továbbítja az ÖTM Lakásügyi Titkársága részére.
15. Az utasítás a kihirdetése napján lép hatályba, melynek rendelkezéseit a hatálybalépés napját követően keletkezett igénylések tekintetében kell alkalmazni.
Dr. Lamperth Mónika s. k.,
önkormányzati és területfejlesztési miniszter
Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter felügyelete alá tartozó Egyéb lakástámogatások előirányzat utalványozására és ellenjegyzésre jogosultak listája és aláírásmintája
Aláírásminta
az önkormányzati és területfejlesztési miniszter felügyelete alá tartozó
XI/14/1 alcím Egyéb lakástámogatások előirányzat kezelésének eljárási rendjéhez
(Utalványozásra jogosultak)

Sorszám

Szervezeti egység

Név

Beosztás

Aláírás

1.

ÖTM Lakásügyi
Titkárság

Csider László

főosztályvezető-helyettes

s. k.

2.

ÖTM Lakásügyi
Titkárság

Nemes Károly

vezető főtanácsos

s. k.

3.

ÖTM Lakásügyi
Titkárság

Dr. Forgó Gábor

 

s. k.

Aláírásminta
az önkormányzati és területfejlesztési miniszter felügyelete alá tartozó
XI/14/1 alcím Egyéb lakástámogatások előirányzat kezelésének eljárási rendjéhez
(Ellenjegyzésre jogosultak)

Sorszám

Szervezeti egység

Név

Beosztás

Aláírás

1.

ÖTM Pénzügyi
Erőforrás-gazdálkodási
Főosztály

Szőke Irma

főosztályvezető

s. k.

2.

ÖTM Pénzügyi
Erőforrás-gazdálkodási
Főosztály

Demény Ádám

főosztályvezető-helyettes

s. k.

3.

ÖTM Pénzügyi
Erőforrás-gazdálkodási
Főosztály

Bartók Péter

osztályvezető

s. k.

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Ikt. sz.: / /2006.
UTALVÁNY
………….………….
………………….…. részére
Magyar Államkincstár
Budapest
Kérem, hogy a Magyar Államkincstár az alábbi kifizetést teljesítse:
Terhelendő bankszámla megnevezése:
magánlakás-építéshez nyújtott támogatás száma: 10032000-01457106 …………………………………….….…….
Áht. azonosítója: 005137

Előirányzata: XI. Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium

fejezet

fejezet,

 

14. Lakástámogatások

cím,

 

1. Egyéb lakástámogatások

alcím,

 

Kedvezményezett megnevezése:

………….………….………….………….………….………….

 

bankszámlaszáma:

…………….……….……-………………………….…………

 

Fizetendő összeg: ………….………….…………. forint, azaz ……………………. forint.

 

Teljesítés határideje:

………….………….………….………….………….………….………….………….………

 

Költségvetési év:

………….………….………….………….………….………….………….………….……………

Egyéb közölnivalók:

Budapest, 200… év …hó … nap

Budapest, 200… év …hó … nap

 

 

 

 

……………….………

……………….……..

utalványozó

ellenjegyző

*

Az utasítást a 4/2009. (II. 27.) ÖM utasítás VI. fejezet 12. pont f) alpontja hatályon kívül helyezte 2009. február 27. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére