• Tartalom

34/2006. (HK 8.) HM utasítás

34/2006. (HK 8.) HM utasítás

a tanulmányi szerződések megkötéséről szóló 2/2004. (HK 2.) HM utasítás módosításáról*

2006.04.03.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 81. § (1) bekezdésében, a munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 110. § (1) bekezdésében, a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.) 2. § (3) bekezdésében, valamint köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) 71. § (2) bekezdés c) pontjában foglaltakra – a tanulmányi szerződések megkötéséről szóló 2/2004. (HK 2.) HM utasítást (a továbbiakban: Ut.) a következők szerint módosítom.

(Nem köthető tanulmányi szerződés, ha)

c) a szolgálati viszony felső korhatárának eléréséig a képzési idő kétszeresénél kevesebb van hátra.”

2. § Az Ut. 5. § (2) bekezdése kiegészül az alábbiakkal:

„továbbá, ha a szerződés megkötésekor a társadalombiztosítási szabályok szerinti öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig a képzési idő kétszeresénél kevesebb van hátra.”

3. § Az Ut. 1. számú melléklet 10. pontja helyébe az alábbi pont lép:

„10. A képzésben résztvevő mentesül a tanulmányi szerződésben vállalt kötelezettsége alól, ha az elöljáró egyéb súlyos szerződésszegést követ el. Nem minősül szerződésszegésnek, ha a képzésben résztvevő szolgálati viszonya a Hjt. 56. § a), d), h), j) pontja, illetve 59. § (1) bekezdése, (2) bekezdés a)–b) és d) pontja, vagy 62. § (1) bekezdésének c) pontja alapján szűnik meg. Ebben az esetben a szolgálati viszony megszűnését követő napon a tanulmányi szerződés úgy szűnik meg, hogy a felek mentesülnek a szerződés további teljesítése alól.”

4. § Az Ut. 2. számú melléklet 10. pontja helyébe az alábbi pont lép:

„10. A képzésben résztvevő mentesül a tanulmányi szerződésben vállalt kötelezettsége alól, ha az elöljáró egyéb súlyos szerződésszegést követ el. Nem minősül szerződésszegésnek, ha a képzésben résztvevő
– munkavállaló munkaviszonya az Mt. 86. § b)–d), illetve a 87. § (1) bekezdése;
– közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya a Kjt. 25. § (1) bekezdés a), c)–d), (2) bekezdés a)–b), d)–f) pontjai;
– köztisztviselő közszolgálati jogviszonya a Ktv. 15. § (1) bekezdés a), c) és a (2) bekezdés a), b), d), e) pontjai
alapján szűnik meg. Ebben az esetben a munkaviszony, közalkalmazotti, és közszolgálati jogviszony megszűnését követő napon a tanulmányi szerződés úgy szűnik meg, hogy a felek mentesülnek a szerződés további teljesítése alól.”

5. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba. A hatálybalépéssel egyidejűleg az Ut. 8. § (2) bekezdésében, valamint 1. számú mellékletének 4.1. alpontjában és záradékában, illetve 2. számú mellékletének 4.1. alpontjában és záradékában a „HM HVK Személyügyi Csoportfőnökség” szövegrész helyébe a „HM Személyzeti Főosztály” szövegrész lép.

(2) Ezen utasítás a hatálybalépését megelőzően megkötött tanulmányi szerződésekre nem alkalmazható.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 92/2009. (XI. 27.) HM utasítás 4. § 68. pontja hatályon kívül helyezte 2009. november 30. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére