• Tartalom

42/2006. (HK 10.) HM utasítás

42/2006. (HK 10.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatának, valamint Hatásköri Jegyzékének módosításáról*

2006.04.06.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény, továbbá a közérdekű adatok elektronikus közzétételére, az egységes közadatkereső rendszerre, valamint a központi jegyzék adattartalmára, az adatintegrációra vonatkozó részletes szabályokról szóló 305/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet előírásaira – a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatának, valamint a Honvédelmi Minisztérium Hatásköri Jegyzékének kiadásáról szóló 36/2005. (HK 9.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) módosításáról a következő
utasítást
adom ki:

1. § (1) Az Ut. Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzat melléklete (a továbbiakban: HM SZMSZ, nyilvántartási száma: 829/293) III. Fejezet 1. pontjának /HONVÉDELMI MINISZTER/ (166) bekezdése az alábbi mondattal egészül ki:

„(166) [...] Ellátja a légiközlekedésben a terrorizmus elleni védekezéssel összefüggő tárcaközi koordinációs feladatokat.”
(2) A HM SZMSZ III. Fejezet 3. pontjának /KÖZIGAZGATÁSI ÁLLAMTITKÁR/ (81) bekezdése az alábbi mondattal egészül ki:
„(81) [...] A vonatkozó miniszteri utasításban meghatározottak szerint gondoskodik az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvényben előírt, a Honvédelmi Minisztériumot érintő feladatok végrehajtásáról.”
(3) A HM SZMSZ III. Fejezet 8. pontjának /VÉDELEMPOLITIKAI HELYETTES ÁLLAMTITKÁR/ (34) bekezdése az alábbi mondattal egészül ki:
„(34) [...] Képviseli a honvédelmi tárcát a légiközlekedésben a terrorizmussal szembeni ellentevékenység rendszerét alakító, feladatait összehangoló tárcaközi Koordinációs Bizottságban.”
(4) A HM SZMSZ III. Fejezet 14. pontja /HONVÉD VEZÉRKAR TÖRZSIGAZGATÓ/ az alábbi új bekezdéssel egészül ki:
„(19) Biztosítja a légiközlekedésben a terrorizmussal szembeni ellentevékenységhez szükséges katonai szakmai információkat a tárcaközi Koordinációs Bizottság, illetve a Koordinációs Iroda részére.”
(5) A HM SZMSZ IV. Fejezet 6. pontjának /TERVEZÉSI ÉS KOORDINÁCIÓS FŐOSZTÁLY/ (6) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép:
„(6) A honvédelmi ágazat katasztrófavédelmi tevékenységéhez tartozó elemző, döntés-előkészítő, tervező, külső és belső koordinációs feladatok végzése, illetve a minisztériumi szervek katasztrófavédelmi tevékenységének öszszehangolásával összefüggő feladatok ellátása.”
(6) A HM SZMSZ IV. Fejezet 6. pontjának /TERVEZÉSI ÉS KOORDINÁCIÓS FŐOSZTÁLY/ (30) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép:
„(30) A honvédelmi miniszter éves értékelő és feladatszabó, valamint a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkár havi feladattervező, koordinációs és információs értekezleteinek előkészítése, az azokhoz kapcsolódó szakmai háttéranyagok összeállítása.”
(7) A HM SZMSZ IV. Fejezet 6. pontjának /TERVEZÉSI ÉS KOORDINÁCIÓS FŐOSZTÁLY/ (59) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép:
„(59) Más minisztériumok és országos hatáskörű szervek által megküldött, kizárólag a honvédelmi minisztert, valamint a honvédelmi tárcát érintő jogszabály- és egyéb tervezetek honvédelmi szakmai szempontok alapján történő véleményezése.”
(8) A HM SZMSZ IV. Fejezet 6. pontja /TERVEZÉSI ÉS KOORDINÁCIÓS FŐOSZTÁLY/ az alábbi bekezdésekkel egészül ki:
„(79) A főosztály szakterületéhez tartozó és közzétételre kötelezett adatok összeállítása és felterjesztése a közzététel engedélyezésére és közzétételre.
(80) A légiközlekedésben a terrorizmussal szembeni ellentevékenység rendszerét alakító, feladatait összehangoló tárcaközi Koordinációs Bizottság munkáját segítő Koordinációs Iroda tevékenységének irányításával kapcsolatos feladatok végzése.”
(9) A HM SZMSZ IV. Fejezet 8. pontjának /KOMMUNIKÁCIÓS FŐOSZTÁLY/ (7) bekezdése az alábbi mondattal egészül ki:
„(7) [...] Az elektronikus információszabadságról szóló törvényben előírt, a közérdekű adatok közzétételével kapcsolatos Honvédelmi Minisztériumot érintő feladatok ellátása.”
(10) A HM SZMSZ IV. Fejezet 8. pontja /KOMMUNIKÁCIÓS FŐOSZTÁLY/ a következő új bekezdéssel egészül ki:
„(41) Az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvényben előírtak alapján, mint adatközlő, a Honvédelmi Minisztériumot érintő közérdekű adatok közzétételével kapcsolatos feladatok végzése.”
(11) A HM SZMSZ IV. Fejezet 12. pontjának /JOGI ÉS INFORMÁCIÓVÉDELMI FŐOSZTÁLY/ (2) bekezdése az alábbi mondattal egészül ki:
„(2) [...] Közreműködés a közérdekű adatok elektronikus közzétételi eljárásában.”
(12) A HM SZMSZ IV. Fejezet 12. pontjának /JOGI ÉS INFORMÁCIÓVÉDELMI FŐOSZTÁLY/ (101) bekezdése az alábbi mondattal egészül ki:
„(101) [...] A közérdekű adatok elektronikus közzétételi eljárása során az adatok közérdekűségének és közzétehetőségének vizsgálata.”
(13) A HM SZMSZ IV. Fejezet 16. pontjának /VÉDELEMGAZDASÁGI FŐOSZTÁLY/ (68) bekezdése helyébe a következő bekezdés lép:
„(68) A honvédelmi miniszter másodfokú katonai építésügyi hatósági, valamint szakhatósági döntéseinek előkészítése.”
(14) A HM SZMSZ IV. Fejezet 20. pontjának /SZEMÉLYZETI FŐOSZTÁLY/ (24) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép:
„(24) A nemzetközi parancsnokságokon, illetve nemzetközi katonai szervezeteknél, valamint a Magyar Köztársaság önálló külföldi képviseleteinél, továbbá külföldön működő nemzeti szervezetekben szolgálatot teljesítő, vagy szolgálatteljesítésre tervezett állománnyal kapcsolatos személyügyi döntések előkészítése.”
(15) A HM SZMSZ V. Fejezete /A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM MŰKÖDÉSÉNEK SZABÁLYAI/ 1. pontja /ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK/ második bekezdésének utolsó, vastagon szedett mondata helyébe a következő mondat lép:
,,A jogszabálytervezetek és normatív belső rendelkezések, az Országgyűlés, a Kormány, illetve azok szervei elé kerülő előterjesztések, jelentések (beszámolók) tervezeteinek előkészítése és előterjesztése tekintetében kötelező közreműködőnek minősül a HM Jogi és Információvédelmi Főosztály, valamint a honvédelmi tárcát is érintő jogszabályok és egyéb tervezetek esetében a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály.”
(16) A HM SZMSZ V. Fejezete /A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM MŰKÖDÉSÉNEK SZABÁLYAI/ a 10. alpontot /A SAJTÓ ÉS MÁS MÉDIA TÁJÉKOZTATÁSÁNAK RENDJE/ követően az alábbi 10/A. alponttal egészül ki:
,,10/A. KÖZÉRDEKŰ ADATOK KÖZZÉTÉTELE
A Honvédelmi Minisztérium szervei által előállított adatokat, amennyiben azok a vonatkozó szabályozók előírásai alapján közérdekűnek minősülnek, hozzáférhetőségük biztosítása érdekében a Honvédelmi Minisztérium hivatalos honlapján közzé kell tenni.
A közzétételről – mint adatközlő – a HM Kommunikációs Főosztály gondoskodik a kijelölt adatfelelős HM szervek által biztosított adatszolgáltatás alapján.
Az adatfelelős a közzétételre kötelezett, vagy közzétenni kívánt adatot a HM jogi és információvédelmi főosztályvezető és a HM kommunikációs főosztályvezető útján a HM közigazgatási államtitkár részére terjeszti fel engedélyezésre. A HM Jogi és Információvédelmi Főosztály a vonatkozó szabályozók előírásai alapján megvizsgálja az adat közérdekű voltát és közzétehetőségét, majd azt írásos véleményével együtt juttatja el a HM Kommunikációs Főosztály részére. Az adat közzétételével kapcsolatos javaslatot a HM kommunikációs főosztályvezető terjeszti a HM közigazgatási államtitkára elé és annak döntése alapján intézkedik az adat közzétételére, vagy közzétételének mellőzésére.
A Honvédelmi Minisztérium által előkészített törvény-, kormányrendelet-tervezeteket, valamint a honvédelmi miniszter rendeleteinek tervezetét a közigazgatási egyeztetésre bocsátással egy időben – a vonatkozó külön szabályzásnak megfelelően – közzé kell tenni. A tervezeteket és a kapcsolódó anyagokat a szakmapolitikai egyeztetést követően a HM Jogi és Információvédelmi Főosztály megküldi a HM Kommunikációs Főosztály részére. A tervezetek közzétételéről – a HM közigazgatási államtitkárának rendelkezése alapján – a HM Kommunikációs Főosztály gondoskodik.
A közérdekű adatok közzétételére vonatkozó részletes szabályokat, az egyes minisztériumi szervek vonatkozó feladatait és kötelezettségeit, továbbá a közzétételi eljárás rendjét külön miniszteri utasítás tartalmazza.”

2. § (1) Az Ut. Honvédelmi Minisztérium Hatásköri Jegyzék melléklete (a továbbiakban: HM HJ, nyilvántartási száma: 829/294) I. Fejezet 1. pontjának /HONVÉDELMI MINISZTER/ 167. alpontja az alábbiak szerint módosul:

„167.

Az atomenergiáról szóló törvényben az ágazatra vonatkozó tárcaszintű feladatok végrehajtásának, valamint a légiközlekedésről szóló törvényben és végrehajtási rendeleteiben meghatározott, az állami célú légiközlekedéssel kapcsolatos, hatáskörébe utalt feladatok szabályozása, a légiközlekedésben a terrorizmussal szembeni ellentevékenység hazai megvalósításával összefüggő tárcaközi koordinációs feladatokat ellátása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 52. § (1) db)
HM SZMSZ III. fej. 1. (165)”

(2) A HM HJ I. Fejezet 3. pontjának /KÖZIGAZGATÁSI ÁLLAMTITKÁR/ 67. alpontja az alábbiak szerint módosul:

„67

A honvédelmi tárca kommunikációs stratégiája kidolgozásának, valamint a közérdekű adatok közzétételével kapcsolatos, Honvédelmi Minisztériumot érintő feladatok irányítása, az adatok elektronikus közzétételének engedélyezése.

köz-
igazgatási államtitkár

2005. évi XC. tv.
305/2005. (XII. 25.)
Korm. rend.
18/2005. (XII. 27.)
IHM rend.
12/2006. (HK 4.) HM ut.
HM SZMSZ III. fej. 3. (81)”

(3) A HM HJ II. Fejezet 1.1. pontja /HM TERVEZÉSI ÉS KOORDINÁCIÓS FŐOSZTÁLYVEZETŐ/ az alábbi új alponttal egészül ki:

„13.

A légiközlekedésben a terrorizmussal szembeni ellentevékenység rendszerét alakító, feladatait összehangoló tárcaközi Koordinációs Bizottság munkáját segítő Koordinációs Iroda tevékenységének irányítása.

tervezési
és koordi-
nációs főosztály-
vezető

12/2006. (HK 4.) HM ut.
HM SZMSZ IV. fej. 6. (80)”

(4) A HM HJ II. Fejezet 1.3. pontja /HM KOMMUNIKÁCIÓS FŐOSZTÁLYVEZETŐ/ az alábbi új alponttal egészül ki:

„6.

A Honvédelmi Minisztériumot érintő közérdekű adatok elektronikus közzététele.

kommu-
nikációs főosztály-
vezető

12/2006. (HK 4.) HM ut.
HM SZMSZ IV. fej. 8. (41)”

(5) A HM HJ II. Fejezet 3.1. pontja /HM JOGI ÉS INFORMÁCIÓVÉDELMI FŐOSZTÁLYVEZETŐ/ az alábbi új alponttal egészül ki:

„28.

A közérdekű adatok elektronikus közzétételi eljárása során az adatok közérdekűségének és közzétehetőségének vizsgálata.

jogi és informá-
cióvédelmi főosztály-
vezető

12/2006. (HK 4.) HM ut.
HM SZMSZ IV. fej. 12. (101)”

3. § Ez az utasítás az aláírását követő harmadik napon lép hatályba.*

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 82/2006. (MK. 94.) HM utasítás 4. §-a hatályon kívül helyezte 2006. augusztus 1. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja 2006. április 3.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére