• Tartalom

5/2006. (III. 23.) MNB rendelet

5/2006. (III. 23.) MNB rendelet

új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról1

2007.08.31.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a továbbiakban: Mnbtv.) 60. §-a (1) bekezdésének d) pontja alapján fennálló jogkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) A Magyar Nemzeti Bank az Mnbtv. 4. §-ának (2) bekezdésén alapuló jogkörében új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos címletű bankjegyet bocsát ki.

(2) A kibocsátás időpontja: 2006. április 10.

2. § (1) A fehér színű bankjegypapírra nyomtatott bankjegy hossza 154 mm, szélessége 70 mm. A papír anyagában a bankjegy rövidebb oldalával párhuzamosan futó biztonsági szál található, amelyen a „MAGYAR NEMZETI BANK” felirat olvasható. A bankjegy közepén a bankjegy rövidebb oldalával párhuzamosan, a szövegtükör felületén, a rátekintés szögétől függően megjelenő gyöngyház színű irizáló sávban az „1000” értékjelzés látható.

(2) A bankjegy előoldala többszínű, az oldal széléig kifutó alapnyomattal és háromszínű képnyomattal készült, amelynek összhatása kék. Az írisszerűen nyomtatott alapnyomatok a bal oldalon található vízjelmező körül kék és világoskék, a szövegtükör körül kék és sárga, a bankjegy jobb oldalán kék színhatásúak. A bankjegy alsó, felső és jobb oldalán található szegélyek mintáiban mikroírással az „EZER FORINT” ismétlődő felirat, középen egy Corvina kódex lapjának díszítő elemei, szövegrészei és Mátyás király címere látható. Az alapnyomat jobb felső részén az átnézőjel előoldali eleme található.

(3) A bankjegyen található vízjelmezőben Mátyás királyt ábrázoló árnyalatos vízjelkép látható.

A képnyomat része a vízjelmező fölött lévő, optikailag változó tulajdonságú festékkel (OVI) nyomtatott tagolt formájú rozetta, amelyben az „MNB” felirat látható. A rozetta és a felirat a rátekintés szögétől függően lila vagy arany színű.

(4) A szövegtükörben az

1000
EZER FORINT
MAGYAR NEMZETI BANK”
feliratok, a
Járai Zsigmond
Adamecz Auth Henrik
névaláírások, a
„BUDAPEST 2005”
felirat, valamint a bankjegyhamisításért való büntetőjogi felelősségre vonatkozó záradék szövege:
„A BANKJEGYHAMISÍTÁST A TÖRVÉNY BÜNTETI!”
olvasható.
(5) A névaláírások mellett balra található a Magyar Köztársaság címere.
A szövegtükör képnyomati elemeinek színe sötétzöld.
(6) A képnyomat jobb oldali részén Mátyás király arcképe, balra fölötte a „MÁTYÁS KIRÁLY” felirat, jobbra alatta az „1000” értékjelzés látható. E képnyomat elemeinek színe sötétkék.
(7) A bankjegy piros színű sorszáma két helyen – a bal oldalon a vízjelmező alatt vízszintesen, valamint a jobb oldalon az arckép mellett függőlegesen elhelyezve – található. A sorszám két betűből és hét számjegyből áll.
(8) A szövegtükör és a vízjelmező között a bankjegy rövidebb oldalával párhuzamosan, hullámvonal profilú, vörösréz színű hologram hatású fémcsík található. A fémcsík felületén, a rátekintés szögétől függően, ismétlődő elemként a Magyar Köztársaság címere, az „MNB” felirat vagy az „1000” értékjelzés látható. A fémcsík bal oldalán egysoros levélmintázat, valamint egymáshoz képest 180 fokos elforgatással ismétlődő „1000” értékjelzés található. A fémcsík jobb oldalán kétsoros levélmintázat látható, amelyben az „MNB” felirat ismétlődik. A bankjegy előoldalának képét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.
(9) A bankjegy hátoldala többszínű, az oldal széléig kifutó alapnyomattal és kétszínű képnyomattal készült, amelynek összhatása kék. Az írisszerűen nyomtatott alapnyomatok a jobb oldalon található vízjelmező körül világoskék, középen sárga, bal oldalon kék színhatásúak.
(10) A bankjegy alsó, felső és bal oldali szegélyének mintáiban mikroírással az „EZER FORINT” felirat ismétlődik, középen egy Corvina kódex lapjának díszítő elemei és szövegrészei láthatóak. Az alapnyomat bal felső részén az átnézőjel hátoldali eleme található.
(11) A képnyomat része a vízjelmező felett és alatt több sorban ismétlődő mikroírás, amelynek szövege „EZER FORINT”. A jobb oldalon a vakok és csökkent látóképességűek számára a címlet felismerhetőségét elősegítő jel található, amelynek színe sötétkék.
(12) A képnyomat fő motívuma a visegrádi királyi palotában található reneszánsz kút alapján készült metszet, valamint egy Corvina kódex iniciáléja. A képnyomat bal felső részén és az iniciálé felett az „1000” értékjelzés látható. A kút ábrázolásától jobbra a „HERCULES KÚT” és kisebb betűkkel a „VISEGRÁDI KIRÁLYI PALOTA”, alatta pedig az „EZER FORINT” feliratok olvashatók. E rajzolatok színe sötétkék. A bankjegy hátoldalának képét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.
(13) A bankjegy grafikai terve és előoldalának metszete Vagyóczky Károly grafikusművész alakotása. A bankjegy hátoldalán látható metszetet a grafikai terv alapján Lengyel György grafikusművész készítette.
(14) A (4) bekezdés szerinti szövegtükörben olvasható évszám és névaláírások változhatnak.

3. § (1) Ez a rendelet 2006. április 10-én lép hatályba.

(2)2

1. melléklet az 5/2006. (III. 23.) MNB rendelet 2. §-ának (8) bekezdéséhez

Az új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos címletű bankjegy előoldalának képe:

2. melléklet az 5/2006. (III. 23.) MNB rendelet 2. §-ának (12) bekezdéséhez

Az új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos címletű bankjegy hátoldalának képe:

3. melléklet az 5/2006. (III. 23.) MNB rendelet 3. §-ának (2) bekezdéséhez3

4. melléklet az 5/2006. (III. 23.) MNB rendelet 3. §-ának (2) bekezdéséhez4

1

A rendeletet a 22/2017. (VIII. 23.) MNB rendelet 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2018. október 31. napjával.

2

A 3. § (2) bekezdését a 6/2007. (VI. 6.) MNB rendelet 2. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

3

A 3. számú mellékletet a 6/2007. (VI. 6.) MNB rendelet 2. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

4

A 4. számú mellékletet a 6/2007. (VI. 6.) MNB rendelet 2. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére